ΣΕΙΡΕΣ

Eίδες το “YOU” στο Netflix και κόλλησες; 5 ταινίες που πρέπει να δεις άμεσα

Και να που η περίφημη κυριαρχία του word-of-mouth έφερε στην οθόνη σου για ακόμη μια φορά μια νέα σειρά, η οποία κρίνεται απολύτως κατάλληλη για ξεκοκάλισμα μέσα σ' ένα σαββατοκύριακο (χρονικό πλαίσιο βασισμένο σε πολλές, αληθινές μαρτυρίες). Είναι το "YOU" και είναι η νέα πρωτότυπη σειρά- κόλλημα του Netflix, ξέρεις, απ' αυτές που αν δε δεις ΑΜΕΣΑ, με τον ρυθμό ταχύτητας των υπολοίπων αργόσχολων, νιώθεις σαν κομπλεξικός εξωγήινος. Πρόκειται για την αρκετά ακραία ιστορία του Τζο, ενός νεαρού υπαλλήλου βιβλιοπωλείου παύλα stalker, o οποίος κάνει στην κυριολεξία τα πάντα για να γνωρίσει/κατακτήσει/κερδίσει/κρατήσει την όμορφη Μπεκ. Κι όταν λέω τα πάντα, να ξέρεις ότι το εννοώ.

 

Το “YOU”, στον πρώτο κύκλο του, έχει όλη εκείνη την ίντριγκα και τη σπίντα που απαιτείται προκειμένου να σε απορροφήσει για ώρες. Ως ατμόσφαιρα είναι άψογο, ως σενάριο αρκετά υπερβολικό, αλλά με τόσα που ακούς από ‘δω κι από ‘κει, θα μπορούσε να ‘ναι κι από τη ζωή βγαλμένο. Δέκα επεισόδια κυλάνε σα νεράκι.

Στην περίπτωση λοιπόν που βλέποντας το “YOU” σου ξύπνησε μία κρυφή περιέργεια για το φαινόμενο του stalking και για όλους εκείνους τους διαταραγμένους/ες τύπους/ισσες που αφού πάθουν obsession, καταλήγουν δεμένοι/ες με ζουρλομανδύα- στην καλύτερη-, μπορείς να συνεχίσεις να τους παρακολουθείς στενά, μέσα από ταινίες που μελετούν αυτή τη μορφή ψυχοπάθειας, όπως οι ακόλουθες.

Stoker

‘Αλλο Stalker κι άλλο Stoker, δεν έχεις άδικο, αλλά εξίσου ατμοσφαιρικά και διαστροφικά και τα δύο. Όσο για τον Matthew Goode, τον θείο που έρχεται στο σπίτι της 18χρονης Ιντια, η οποία τον ερωτεύεται- όπως και η μαμά της, εκπέμπει γοητεία στα ίδια μήκη κύματος με τον Penn Badgley. Θα μπορούσαν να είναι ξαδέρφια από πολλές απόψεις.

Ψύχωση

Δεν ξέρω για σένα, αλλά εγώ κάθε φορά που πετυχαίνω αυτή την ταινία στην τηλεόραση, κολλάω άσχημα. Και δεν είναι μόνο για την Beyonce που πρωταγωνιστεί, αλλά για εκείνη τη νεαρή μουχρίτσα που κάνει τη ζωή της κόλαση, καταδιώκοντας τον πετυχημένο της σύζυγο, τον οποίο έχει βάλει αγρίως στο μάτι. Ο ορισμός της κατινιάς από τη Λίζα, μια νεαρή υπάλληλο- ψυχάκια παρακολουθεί βήμα- βήμα το αντικείμενο του πόθου της. 

The Boy Next Door

Άλλο ένα θριλεράκι για ένα εμμονικό αγόρι, τον 19χρονο Νόα, ο οποίος μετακομίζει στο διαμέρισμα δίπλα από μία φρεσκοχωρισμένη δασκάλα γυμνασίου- Jennifer Lopez εδώ- που κάνει το λάθος και περνάει μαζί του μια βραδιά όλο σεξ γιατί τον περνάει μεταξύ άλλων και για καλό παιδί. Έλα όμως που ο Νόα έχει τη βίδα εντελώς λάσκα και της κάνει το βίο αβίωτο.

Σκοτεινός Θάλαμος

Εδώ δεν έχουμε ψύχωση με ένα πρόσωπο, αλλά με οικογένεια ολόκληρη. Ο Robin Williams υποδύεται τον Sy Parrish, έναν μοναχικό υπάλληλο φωτογραφείου χωρίς ζωή, ο οποίος περνάει τις μέρες του παρακολουθώντας τις ζωές των άλλων ανθρώπων μέσα από τις φωτογραφίες των πελατών του. Ο αλλόκοτος άνδρας παθαίνει εμμονή με μία συγκεκριμένη οικογένεια, η οποία ενσαρκώνει- υποτίθεται- το τέλειο μοντέλο. Φαντασιώνεται ότι είναι μέλος της, θα έκανε τα πάντα για να ήταν πατέρας και σύζυγος. Όταν χάνει τη δουλειά του, αρχίζει να φλερτάρει πολύ σοβαρά με την ιδέα να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. 

Νέα Γυναίκα Μόνη Ψάχνει

Τελευταία στη λίστα αλλά από τις πρώτες που εισήγαγαν στο mainstream αμερικανικό σινεμά τόσο πετυχημένα το stalking και την εμμονή. Η Χέντι με την Άλι της ταινίας, θα σου θυμήσουν κατά κάποιον τρόπο την Μπεκ και την Πιτς της σειράς.