LIFE

Ρομαντικές ταινίες για να δεις μαζί με το αμόρε

Για γυναίκα, είμαι πολύ αυστηρή με τις αισθηματικές ταινίες μου. Αντίθετα με ό,τι επικρατεί στις φίλες μου, για να μ’ εντυπωσιάσει ταινία του είδους πρέπει να έχει γκρεμιστεί κάποιος φούρνος. Μάλλον σχετίζεται με το γεγονός ότι είμαι από εκείνες που βλέπουν μωρό και δε θέλουν να το πλησιάσουν, τι να πω. Το πιο πιθανό είναι ότι οι αισθηματικές ταινίες πέφτουν πολύ πιο συχνά στη παγίδα του εύκολου και του μοτίβου. Καμιά φορά περισσότερο κι από τις περιπέτειες.

Κι όμως. Ακόμα κι εγώ η αναίσθητη σκληρόπετση μέγαιρα έχω τις αδυναμίες μου. Γι’ αυτό και μια φορά το χρόνο, εκεί κοντά στην αυγουστιάτικη πανσέληνο, θυμάμαι τις αγαπημένες μου αισθηματικές ταινίες, κομεντί και δράματα, και κάνε μαραθώνιο στη βεράντα μου. Το ίδιο επιθυμώ και δι υμάς. Και μάλιστα σου προτείνω ανεπυφύλακτα τις αγαπημένες μου αισθηματικές ταινίες, για να διαλέξεις.

Beauty and the Beast

Πειράζει που θεωρώ ότι είναι η πιο ρομαντική ιστορία ever; Δε ξέρω τι συμβαίνει με τη πάρτη μου, αλλά όπου δω αδικημένο άνθρωπο / τέρας που θεωρείται κακός, επικίνδυνος και τα τοιαύτα, η καρδόυλα μου χτυπάει για εκείνον. Και είναι κι εκείνο το Once Upon a Time που μετέφερε την ιστορία της Belle και του Τέρατος στη μικρή οθόνη, που μου θύμισε πόσο πολύ τους αγαπώ.

 

Εννοείται ότι αγαπημένη εκδοχή είναι εκείνη του Disney, που ναι, έχει μεταφέρει όλα τα κλασικά παραμύθια με το δικό του τρόπο. Και κάποιες φορές αυτό είναι καλό, κάποιες το ακριβώς αντίθετο. Η συγκεκριμένη περίπτωση βέβαια έγινε η πρώτη animation ταινία που προτάθηκε για Καλύτερη Ταινία στα Όσκαρ. Κι κι αυτό αποδεικνύει ότι η επιλογή να γίνει musical ήταν σωστή, παρά τις αντιδράσεις του πρώτου σκηνοθέτη που συνδέθηκε με την ταινία, Richard Purdum.

Moulin Rouge

Ένας συγγραφέας καταφθάνει στο Moulin Rouge για να πουλήσει έργο στον ιδιοκτήτη του καμπαρέ και ερωτεύεται τη μεγάλη star του θιάσου. Η οποία όμως προορίζεται για γάμο με τον μεγάλο επενδυτή που θα σώσει το μαγαζί. Ανικανοποίητος έρωτας με μαύρο τέλος. Πόσο πιο σαιξπηρική ιστορία να γίνει;

Η ταινία ανέβασε τη καριέρα της Nicole Kidman στα ύψη, τη στιγμή που το χρειαζόταν. Λίγο μετά το διαζύγιο της με τον Tom Cruise.

 

Όμως στη πραγματικότητα δεν είναι τίποτα λιγότερο από το απόλυτο δημιούργημα του σκηνοθέτη της, Buz Luhrmann ο οποίος ολοκλήρωσε τη Red Curtain τριλογία του με το Moulin Rouge. ( η τριλογία ονομάστηκε έτσι από τον ίδιο, αποτελείται από τα: Strictly Ballroom, Romeo + Juliet, Moulin Rouge και χρησιμοποιεί θεατρικές τεχνικές με τη μορφή του χορού, της ποίησης και της θεατρικής γλώσσας σε κάθε ταινία).

Κάπου ανάμεσα στο art direction που συνδυάζει pop culture και καμπαρέ αισθητική, τις διασκευές γνωστών κομματιών της γενιάς του MTV και τη χημεία των σχεδόν καταθληπτικών Ewan McGregor και Nicole Kidman, το Moulin Rouge τα έχει όλα: και δακρύβρεχτο έρωτα και υποδειγματική κινηματογράφηση.

The Philadelphia Story

Γνωστό εδώ στας Ελλάδας και ως Κοινωνικά Σκάνδαλα. Ο Cary Grant υποδύεται τον πρώην σύζυγο της Katherine Hepburn που επιστρέφει στο σπίτι της οικογένειας της, για τον επικείμενο γάμο της. Ο James Stewart είναι ο δημοσιογράφος που καλείται να ανακαλύψει ένα σκάνδαλο στη πλούσια οικογένεια, αλλά καταλήγει να ερωτεύεται τη μοιραία, αλλά θεότρελη Hepburn. Κι εκείνη απολαμβάνει όλους τους άντρες που πέφτουν στα πόδια της.

Αν έπρεπε να επιλέξω αγαπημένη ταινία της Katherine Hepburn, θα ήταν αυτή. Όχι μόνο επειδή είναι άρτια σε όλα τα σημεία, ούτε επειδή αποτελεί μια από τις καλύτερες μεταφορές θεατρικού σε ταινία (το θεατρικό έργο είχε γραφτεί ειδικά για τη Hepburn, η οποία αγόρασε τα δικαιώματα για να ελέγξει η ίδια το αποτέλεσμα της ταινίας).  Αλλα επειδή το backstory της ταινίας κάνει την επιτυχία της και την αγαπημένη μου από τις Hepburn ακόμη πιο «τεράστια».

 

Μέχρι τότε η ηθοποιός θεωρούταν έχθρος του box office και κανείς δεν ήθελε να την πάρει για πρωταγωνίστρια. Για να βεβαιώσει τα κέρδη της η MGM αποφάσισε να προσθέσει στη ταινία τα δυο μεγαλύτερα αντρικά ονόματα της εποχής, τους  Grant και Stewart. Η ταινία τελικά έκανε τεράστια επιτυχία και κέρδισε αρκετές υποψηφιότητες σε Όσκαρ. Η γυναίκα δε σταματούσε σε τίποτα!

Ο Ψαλιδοχέρης

Ο Tim Burton και ο μούσος του, Johnny Depp στη πρώτη και μάλλον καλύτερη συνεργασία τους.  Η ταινία ρομαντική, όχι καθαρά για την ερωτική ιστορία ανάμεσα στον Ψαλιδοχέρη και τη κόρη της οικογένειας που τον υιοθετεί. Ρομαντισμός υπάρχει και στη δημιουργία του Ψαλιδοχέρη, στη γυναίκα που τον βλέπει μόνο του και τον παίρνει υπό τη προστασία της, στον ίδιο τον χαρακτήρα που δε μπορεί να καταλάβει την ανθρώπινη ψυχολογία, όμως έχει φτιαχτεί για να αγαπάει περισσότερο από τους ανθρώπους.

 

Τότε ο σκηνοθέτης ήταν κάτι καινούριο και ξεχωριστό, με ιδιαίτερη φωτογραφία και ιστορίες γεμάτες μοναδικούς χαρακτήρες. Τότε αγαπούσε το παράξενο και δημιουργούσε όντα όπως ο Σκαθαροζούμης και ο Ψαλιδοχέρης.

You’ve Got Mail

Πλούσιος ιδιοκτήτης μεγαλοαλυσίδας βιβλιοπωλείων βρίσκεται αντιμέτωπος με ιδιοκτήτρια συνοικιακού βιβλιοπωλείου που βλέπει τους πελάτες να μειώνονται επειδή άνοιξε στη γειτονιά υποκατάστημα της αλυσίδας. Έλα όμως που οι δυο τους γνωρίζονται εικονικά από chat του διαδικτύου και νιώθουν μεγάλη έλξη.

1998. Τότε το ίντερνετ μόλις γινόταν μόδα και τα chat έπαιρναν κι έδιναν. Και ο Tom Hanks και η Meg Ryan, που είχαν συναντηθεί νωρίτερα μέσω άλλου μέσου, του ραδιοφώνου στο Άγρυπνος στο Σιάτλ, εξέφρασαν μια τεράστια μόδα της εποχής.

 

Απο εκείνες τις ρομαντικές κομεντί που δεν ντρέπεσαι καθόλου ν’ αγαπάς. Τη λες κι επίκαιρη, αφού ναι μεν σχολιάζει το φλερτ μέσω chat, αλλά μήπως τώρα δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο μέσω των social media; Και μη ξεχνάτε: αγαπάμε Tom Hanks. Παντού και πάντα.

A Walk in the Clouds

Το πιο πιθανό να μην την ξέρεις, αλλά πρέπει να την ανακαλύψεις. Ο Keanu Reeves υποδύεται έναν στρατιώτη που επιστρέφει σπίτι του μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για να ανακαλύψει ότι η γυναίκα που παντρεύτηκε λίγο πριν φύγει του είναι μια άγνωστη. Στη προσπαθεια του να σώσει το γάμο του, ξεκινάει να πουλάει σοκολατάκια στο Σακραμέντο. Στο τρένο συναντά μια κοπέλα η Μεκινανοαμερικανική οικογένεια της οποίας έχει αμπελώνες στη Νάπα. Επειδή είναι έγκυος, ο Keanu υποδύεται τον σύζυγο της και ερωτεύεται την ίδια και την οικογένεια της.

 

Να σου πω κάτι; Χαζοταινία ,ναι. Με τον ατάλαντο Keanu, ναι. Αλλά έχει τόσο ωραίο περιβάλλον με τους αμπελώνες και τις οικογενειακές γιορτές και έθιμα, που θα θες να τα παρατήσεις όλα και να γίνεις αγρότισσα με τον αγαπημένο σου.

50 First Dates

Η Drew Barrymore πάσχει από βραχυπρόθεσμη αμνησία. Έχει μνήμη διάρκειας μιας ημέρας. Ο Adam Sandler τη γνωρίζει και την ερωτεύεται, όμως εκείνη τον θυμάται μόνο για λίγες ώρες. Γι’ αυτό και εκείνος αποφασίζει να την κάνει να τον ερωτεύεται κάθε μέρα, αλλά  για να μη βαριέται ούτε αυτός ούτε εμείς, βρίσκει διαφορετικό τρόπο κάθε φορά.

 

Είναι η Drew Barrymore εκείνη που επιζητά να κάνει ταινίες με τον Sandler. (Έχουν παίξει σε τρεις: το Wedding Singer, το 50 First Dates και το φετινό Blended.) Ακόμη πριν συνεργαστούν για πρώτη φορά, ήξερε ότι είναι η κινηματογραφική αδελφή ψυχή της και τον κυνηγούσε για χρόνια. Το 50 First Dates ήταν αρχικά ένα σενάριο για δραματική ταινία με τίτλο 50 First Kisses, που είχε στα χέρια του ο Sandler. Όταν το έμαθε η Barrymore του έγραψε ένα γράμμα όπου του έλεγε για ποιους λόγους πρέπει αυτό να είναι η νέα τους ταινία και πως θα έπρεπε να γίνει κομεντί.  Κι έτσι γεννήθηκε μια από τις καλύτερες σύγχρονες ρομαντικές κομεντί.

Jerry Maguire

“You had me at Hello.” “You Complete me”. Αυτές είναι ατάκες θησαυροί που θυμόμαστε όλοι.  Άντε και το “Show me the money”.  Ο Tom Cruise είναι ξεκάθαρα ο Jerry Maguire ένας sports manager που σε μια κρίση συνειδήσεως στέλνει στην εταιρία του memo για το πως θα έπρεπε να επιλέγουν τους πελάτες τους και οδηγείται στην απόλυση. Στη νέα του προσπάθεια η μοναδική που τον ακολουθεί είναι η  Renee Zellweger, που μεταξύ μας θα τον ακολουθούσε και στη φωτιά.

 

Η ταινία δημιουργήθηκε για να οδηγήσει τον Cruise στα βραβεία, όμως ήταν ο Cuba Gooding Jr. που κέρδισε το Όσκαρ.  Επαγγελματίας που αναζητά τη θέση του στο κόσμο. Είναι το αγαπημένο θέμα του σκηνοθέτη Cameron Crowe και ταιριάζει γάντι στον πρωταγωνιστή του.

Ατέλειωτοι Αρραβώνες

Η Audrey Tautou υποδύεται μια κοπέλα, που χωρίς να χάσει στιγμή τη δύναμη και την ελπίδα της, αναζητά παντού τον αρραβωνιαστικό της, ο οποίος θεωρήθηκε νεκρός μέτα τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη πορεία ανακαλύπτει τη σκληρή πολιτική της Γαλλίας για όσους προσπάθησαν να διαφύγουν της μάχης.

 

Αισθηματικό δράμα με το ένα μισό ερωτευμένου ζευγαριού; Πολεμικό δράμα με τα ζεστά χρώματα του Jean -Pierre Jeunet; Είναι από αυτά τα τρελά που κάνει ο σκηνοθέτης  με τη μοναδική ικανότητα να μετατρέπει κάθε θέμα σε παραμυθένια ιστορία.

Όταν μαθεύτηκε στους χώρους του Hollywood ότι ο Jeunet ετοιμάζει τη νέα του ταινία, η Jodie Foster ήταν τόσο ενθουσιασμένη και ήθελε τόσο πολύ να συμμετέχει που πήγε και του είπε: «βάλε με στη ταινία, έστω για μισό λεπτό να κάνω τη πόρνη». Κι έτσι ακριβώς έγινε.

Walk the Line

Η ιστορία του μέγα Johnny Cash προς την επιτυχία, αλλά και ο μεγάλος του έρωτας με τη τραγουδίστρια June Carter. Η τελευταία ήταν η αιτία που ξεπέρασε το πρόβλημα του με τα ναρκωτικά (έστω και για κάποια χρόνια), αλλά την είχε ταλαιπωρήσει τόσο πολύ, που της ζήτησε αρκετές φορές να τον παντρευτεί, πριν πει τελικά το ναι.

 

Αν έχει μουσική ο James Mangold ξέρει πως να το απογειώσει. Είμαι θύμα τέτοιων ιστοριών, όπου ο ένας είναι αυτοκαταστροφικός και ο άλλος προσπαθεί να προστατεύσει και τους δυο. Και αν είναι και πραγματική ιστορία, καλά εκεί το δάκρυ τρέχει κορόμηλο.

P.S. I Love you

Η Hillary Swank μόλις έχασε τον άντρα της και πανέμορφο Gerald Butler. Εκείνος όμως την αγαπάει τόσο, που της αφήνει γράμματα με τα οποία την καθοδηγεί να κάνει το ταξίδι των ονείρων τους και προσπαθεί να τη βοηθήσει να ξεπεράσει τον θάνατο του. Κάθε του γράμμα τελειώνει με τη φράση «Υστερόγραφο: Σ’ αγαπώ».

Μιλάμε για τη ταινία που δίχασε κοινό και κριτικούς. Κυριολεκτικά. Η μεταφορά του μυθιστορήματος της Cecelia Ahern είναι αγαπημένοι ταινία για όλες τις γυναίκες. Ήρθε ακριβώς μετά τους 300, ο Gerald Butler μόλις τις είχε κερδίσει με τους κοιλιακούς του και ξάφνου, τσουπ, εμφανίζεται ως ο ιδανικός σύζυγος των ονείρων τους. Κλάματα και οδυρμοί στους κινηματογράφους.

 

Από την άλλη, οι κριτικοί έκραζαν την Hilary Swank για τη μέτρια ερμηνεία της. Πως μπορεί να έχει μέτρια ερμηνεία η Hillary, ιδέα δεν έχω. Εμένα πάντως, που είμαι και αναίσθητη μέχρι αηδίας σ’ αυτά, με συγκίνησε το κορίτσι.