LIFE

Οι φωνές που αγαπάμε στο ελληνικό ραδιόφωνο

Τι είναι εκείνο που σε κάνει να ανοίγεις το ραδιόφωνο και να ακούς με τις ώρες; Φυσικά οι φωνές είναι εκείνες που σε κάνουν να ταξιδεύεις, να πλάθεις ιστορίες, να γελάς και να φαντάζεσαι πέρα από το δεδομένο.

Οι ραδιοφωνικές φωνές είναι πάνω από όλα η ύψιστη συντροφιά. Είναι εκεί για εσένα όταν είσαι μόνη, όταν δεν έχεις κέφι, όταν τριγυρνάς στους δρόμους με το αυτοκίνητο κι όταν κάνεις άσκοπα βήματα προς άγνωστη κατεύθυνση.

Με τα χρόνια νομίζεις πως τους ξέρεις, πως είναι κομμάτι της καθημερινότητάς σου που δεν γίνεται να αποκοπεί ή να τροποποιηθεί.

Άλλες γλυκές και τρυφερές, άλλες μπάσες και με προσωπικότητα. Άλλες ”χτυπητές” κι άλλες ρομαντικές. Όποια κι αν είναι τα γούστα σου, όλες τους είναι υπέροχες.

Το Ladylike σκέφτηκε και γράφει για τις ραδιοφωνικές φωνές που ξεχωρίζει και αγαπά.

Η Ναταλί Σαϊτάκη ακούει Γιάννη Νένε

 

Ο Γιάννης Νένες είναι μια από τις ελαχιστότατες περιπτώσεις ανθρώπων για τους οποίους δε βρίσκω λόγια, ώστε να μπορώ να μιλήσω με ακρίβεια.

Τον εκτιμώ τόσο πολύ, που κάτι μέσα μου με εμποδίζει να βάλω σε σειρά τα τόσα πολλά και καλά λόγια που έχω να πω για εκείνον.

Η φωνή του, η μουσική που διαλέγει, το χιούμορ του, ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεται, καθώς παραμένει τρυφερός απέναντι στον ακροατή, αποτελούν τους μοναδικούς λόγους για ν’ ανοίξω ραδιόφωνο σήμερα.

Το δίδυμο Τσουβέλας-Νικήτας τρελαίνει τα αυτιά της Νίκης Χάγια

 

Από μπάλα δεν σκαμπάζω και πολλά, αλλά τον Sport24 Radio 103,3 τον ακούω. Κάθε πρωί. Επτά με δέκα παίζει δυνατά στο σπίτι (μπας και ξυπνήσει και ο Bonno) η εκπομπή με πρωταγωνιστές τους Αλέξανδρο Τσουβέλα και Στέφανο Νικήτα. Μπορεί οι εν λόγω κύριοι να είναι πιο τσαχπίνιδες και όχι τόσο αισθαντικοί όσο ήταν ο Nikko Patrelakis, που άκουγα στα νιάτα μου μέσα στην αγρυπνιά, αλλά έχουν αυτό το κάτι που μου φτιάχνει τη μέρα. Από τη μία έχω τις 1000 και 1 προσωπικότητες του Αλέξανδρου (ο οποίος δεν ξέρω αν το ξέρετε βρε κορίτσια αλλά είναι και stand up comedian) και από την άλλη έχω τον “παρθένο” των FM Στέφανο, ο οποίος φροντίζει να με βομβαρδίζει με τα πιο κουλά νέα που διαβάζει (λέει και για το LadyLike αμέ).

Δεν ξέρω τι να πω γι αυτό το τετραπύρηνο πρωινό ντουέτο, αλλά είναι πιο απολαυστικό και από φρέσκο banoffee.

Τους αγαπώ. Απλά τους αγαπώ. Εεεεε παιδιά πού κάνω αίτηση για να με πάρετε στην ομάδα; Ευχαριστώ.

Κοσμά Δεβελέγκα και Γιάννη Καστανάκη επιλέγει η Μάριον Παλιούρα

 

Από το σχολείο ακόμα με γοήτευε το ραδιόφωνο. Το να ακούς, να ερωτεύεσαι, να ταυτίζεσαι με φωνές που δεν ξέρεις καν το πρόσωπο στο οποίο ανήκουν είχε κάτι το μυστηριώδες που με μάγευε. Ακόμα και σήμερα που λίγο – πολύ γνωρίζουμε ποιον ακούμε, το ραδιόφωνο στο δρόμο το πρωί πηγαίνοντας στο γραφείο, το μεσημέρι καθώς περπατάω προς το μετρό ή το βράδυ όταν θέλω να χαλαρώσω στο σπίτι, είναι η πρώτη μου επιλογή. Λίγο το πέρασμα που έκανα από τον pepper, λίγο οι μουσικοί προσανατολισμοί του σταθμού, αλλά και οι άνθρωποι πίσω από τα μικρόφωνα, με έκαναν να τον ξεχωρίσω.

Ο Kοσμάς Δεβελέγκας και ο Γιάννης Καστανάκης, είναι δυο φωνές που με ταξιδεύουν ακόμα κι όταν διαφημίζουν σουτιέν ή 16βάλβιδα αυτοκίνητα.

Η επαφή τους με τους ακροατές και το μοναδικό τους χρώμα ακόμα και στην πιο απλή ατάκα, ήταν ανέκαθεν τα χαρακτηριστικά που τους έκαναν ξεχωριστούς για τα αυτιά και την καρδιά μου. Φυσικά από το top3 των ραδιοφωνικών φωνών δε θα μπορούσα να παραλείψω τον Κωνσταντίνο Τζούμα. Ο εν λευκώ και οι ακροατές του θα ήμαστάν πολύ φτωχότεροι χωρίς την απαξίωση των πάντων και το ”quelle decadence” δια στόματος του πάλαι ποτέ Κωνσταντέν.

Ο Κωνσταντίνος Τζούμας ταξιδεύει τη Μαρία Τζωρτζάκη

 

Το ραδιόφωνο είναι κάπως ιδέα. Κάπως ταξίδι. Κάπως συντροφιά. Έχει μαγεία, αμεσότητα, ζεστασιά. Ο ραδιοφωνικός παραγωγός που θα γράψει μέσα σου δεν είναι απαραίτητα αυτός με τη βελούδινη φωνή, είναι αυτός που (εκτός φυσικά από το να κάνει σωστές μουσικές επιλογές) έχει και κάτι να σου πει. Κωνσταντίνος Τζούμας λοιπόν και Εν Λευκώ. Γιατί είναι vintage. Γιατί είναι περσόνα. Γιατί είναι ξεχωριστός.

Μιλάει ποιητικά αλλά τόσο άμεσα.

Απασχολεί και το μυαλό σου, εκτός από τα αυτιά σου ρε παιδί μου. Βάζει ωραίες μουσικές, ζωγραφίζει ατακικά και διαβάζει αποσπάσματα από βιβλία. Πόσο τέλειο.

Η χαρακτηριστική φωνή του Γιάννη Πετρίδη γοητεύει τη Μαριέτα Χριστοπούλου

 

Στην κορυφή των ραδιοφωνικών παραγωγών της καρδιάς μου, είναι ο Γιάννης Πετρίδης.

Τον γνώρισα σε πολύ μεγαλύτερη ηλικία από ότι θα ήθελα, αλλά δεν άργησα να τον λατρέψω. Πριν καν μάθω την τεράστια ιστορία του, είχε κερδίσει την προσοχή μου για τον τρόπο που με ταξίδευε, με τραγούδια που σε πολλές περιπτώσεις δε θα επέλεγα να ακούσω. Κάθε εκπομπή του είναι ένα απολαυστικό μουσικό μάθημα. Εγώ ακούω εκστασιασμένη και ο… καθηγητής, με εκείνη την χαρακτηριστική φωνή παραδίδει, δείχνοντας κάθε δευτερόλεπτο, πόσο λατρεύει τον ραδιοφωνικό αέρα.

Η Ιωάννα Παχούλη στηρίζει την Αφροδίτη Σημίτη

 

Στηρίζοντας το γυναικείο φύλο, θα επιλέξω τη δική μου αγαπημένη ραδιοφωνική φωνή: Η Αφροδίτη Σημίτη είναι αυτό που λες “γεννημένη για το ραδιόφωνο”.

Είναι από αυτές τις αργές, ζεστές, απαλές φωνές που δεν θα ενοχληθώ να διακόψουν ακόμη και το πιο αγαπημένο τραγούδι.

 Είναι από αυτές τις φωνές που ακούς μια φορά και ξέρεις να αναγνωρίζεις ακόμα κι αν έχεις πάθει ηλίαση οδηγώντας στο κατακαλόκαιρο. Και ναι, θα μπορούσα να γράψω πάνω από τα μισά από όσα αναφέρει το “Κουλούρι” σε σχετικό θέμα που έκανε για τις “Θεραπευτικές και ευεργετικές ιδιότητες βρέθηκαν στη φωνή της Αφροδίτης Σημίτη” και να τα εννοώ.

Η Δέσποινα Δημά θα έγραφε μόνο για τον Αποστόλη

 

Γιατί αν αποφασίσεις να ακούσεις ραδιόφωνο θέλεις τα αυτιά σου να ”γαργαληθούν” από έξυπνες ατάκες που θα τραβήξουν την προσοχή σου και θα σε κάνουν να μείνεις εκεί από την αρχή έως το τέλος. Ο Αποστόλης είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις που σκέφτεσαι πως το IQ του πρέπει να φτάνει στο 300. Σε εξιτάρει η αλλεπάλληλη ατάκα και η ευστροφία με την οποία αντιμετωπίζει τον κάτοικο Μαγούλας, τη θείτσα από τον Ωρωπό αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα.

Άσε που πιστεύω πως κάνει εκπομπή ντυμένος τσολιάς και βάζω άριστα στο στιλιστικό της υπόθεσης.