LIFE

Τα νέα μουσικά “φιντάνια”

Κάθε τόσο "ξεφυτρώνουν" νέα μουσικά ονόματα, παίζουν στο ραδιόφωνο, τα συζητούν οι φίλες σου, τα ακούς στην τηλεόραση, στα διαφημίζει αριστερά - δεξιά το youtube, κερδίζουν βραβεία στα VMA του MTV, γενικότερα επικρατεί μια σύγχησις κι εσύ δεν βρίσκεις σανίδα σωτηρίας γιατί νιώθεις άσχετη με τόσα άγνωστα ονόματα που ακούς από 'δω κι από κει. Μερικά από αυτά τα νέα μουσικά "φιντάνια" έχω να σου πω δε ότι χρήζουν της προσοχής σου κατά την ταπεινή μου γνώμη, αφού πέραν του ότι ήδη κάνουν πάταγο, είναι μικρά διαμαντάκια από θέμα ταλέντου.

Ariana Grande

Η Ariana έγινε διάσημη από το “Victorious” του καναλιού Nickelodeon, όμως από τότε έχουν αλλάξει πολλά. Ενώ ήταν ένα ταπεινό κοκκινομάλλικο κοριτσάκι, που απ’ ότι θυμάμαι έπαιζε και τη χαζοβιόλα, πλέον έχει γίνει τραγουδίστρια και φέτος κέρδισε και το βραβείο του καλύτερου Pop video, για το “problem” ντουέτο που έκανε με την Iggy Azalea.

 

 Εμένα μου θυμίζει τη δική μας Ελευθερία Ελευθερίου και ο ήχος μου ακούγεται λίγο μπερδεμένος. Ας μεγαλώσει λίγο ακόμα για να αποφασίσουμε αν μας αρέσει.

 

Iggy Azalea

H Iggy ξεκίνησε το 2011 να ανεβάζει videάκια στα οποία έκανε freestyle πάνω σε γνωστά τραγούδια, όπως το Hell of a life του Kanye West.

 

Σιγά σιγά τα videos της έγιναν viral σε όλο τον κόσμο και λίγο αργότερα κυκλοφόρησε το πρώτο της τραγούδι “Pu$$y”. Είναι ένα patchwork από Nicki Minaj, Kesha και JLo (οπίσθια κυρίως), αλλά μας αρέσει πολύ. Έχει κάνει εδώ και αρκετούς μήνες μεγάλο μπαμ στα charts ανά τον κόσμο και το ιδιαίτερο στιλ της σε συνδυασμό με το background story της που την θέλει να εγκαταλείπει το σπίτι όπου μεγάλωσε για να κυνηγήσει το όνειρό της, μας κάνει να την αγαπάμε ακόμα περισσότερο.

 

Lorde

Η μυστήρια μουσική της 17χρονης Νεοζηλανδής, Lorde, έχει κάτι που μας αρέσει πολύ. Όχι μόνο σ’ εμάς, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Φέτος πήρε το βραβείο “Best Rock Video” για το κομμάτι της “Royals”, μάλλον κανείς δε μπορεί να την κατατάξει σε κάποιο μουσικό είδος, όχι ότι είναι κιόλας απαραίτητο.

 

 Πέρα από την ιδιαίτερη φωνή της, έχει κερδίσει πολύ κόσμο με το στιλ και τις απόψεις της περί ατελειών και για το ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να κρύβουν με κανένα μέσο αυτό που πραγματικά είναι. Το pop – goth – rock attitude της πιτσιρίκας με το σγουρό μαλλί, έχει γίνει θέμα συζήτησης, ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε πως θα είναι εκείνη που θα “περιποιηθεί” το soundtrack της ταινίας “Hunger Games”.

 

Fifth harmony

Οι “Fifth Harmony” είναι ένα πενταμελές κοριτσίστικο συγκρότημα. Σχηματίστηκε κατά τη διάρκεια του αμερικάνικου X-Factor, to 2012. Δύο χρόνια αργότερα, έχοντας λάβει πολύ θετικές κριτικές δημοσίως από ονόματα όπως οι Ariana Grande, Ed Sheeran και Mikky Ekko, παρέλαβαν από τα φετινά βραβεία Mtv VMA το βραβείο “Artist to watch”, ενώ έχουν τιτλοφορηθεί από το “Fox Weekly”, ως οι νούμερο 1 συμμετέχουσες X-Factor με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο. Το στιλ τους είναι σαφέστατα επηρεασμένο από Katy Perry, Beyonce, Arana Grande, αλλά και παλαιότερες Spice Girls και Sugababes, ενώ εμείς, όπως λέει και το βραβείο τους, θα τους ρίχνουμε καμια ματιά γιατί κάτι πάει να γίνει εδώ.

 

Sam Smith

Στα ευρωπαϊκά νέα, ο Sam Smith αποκλείεται να σας είναι άγνωστος. Το τραγούδι του “Stay with me” παίζει νυχθημερόν στα ραδιόφωνα και δεν το βαριόμαστε με τίποτα. Είναι ένας 22χρονος Βρετανός, ο οποίος έκανε δειλά δειλά τα πρώτα του βήματα με συμμετοχές σε τραγούδια των Disclosure και των Naughty Boy. Στο peak της καριέρας του όμως έφτασε με το Stay with me, το οποίο βγήκε και από τα ευρωπαϊκά σύνορα και κατέκτησε την πρώτη θέση πέρα από το βρετανικό και στο αμερικάνικο Billboard Chart.

Μας θυμίζει κάτι από το πονεμένο του Bruno Mars, κάτι από την ρομαντική αύρα του James Blunt και το παρουσιαστικό των αγοριών που συμμετέχουν σε boy bands. Παρολ’ αυτά, μας αρέσει πολύ.

 

FKA Twigs

Η Fka Twigs είναι το κορίτσι που δημιούργησαν τα γενετικά υλικά ενός Τζαμαϊκανού και μιας Αγγλοϊσπανίδας. Ζει στο Λονδίνο και σύμφωνα με τη “Guardian”, η FKA, είναι το καλύτερο παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας για την αιθέρια και “πειραγμένη” R’n’B. Το νέο κορίτσι του Robert Pattinson σίγουρα είναι λίγο “διαταραγμένο”, αν κρίνει κανείς από τα Videoclips της. Το θέμα όμως είναι πως όντως αυτό το διαφορετικό είναι που μας αρέσει σ’ αυτήν.

 

Χωρίς καμία ανάγκη να υπακούσει σε mainstream γυναικεία τραγουδιστικά πρότυπα, αν και έχει δουλέψει με την Kylie Minogue και την Jessie J, κάνει τη δουλειά της όπως θέλει εκείνη, και το Billboard απλά τη βάζει ανάμεσα στους καλύτερους καλλιτέχνες για να δει κανείς. Τόσο εύκολα.

 

Charli XCX

H Charli XCX είχε κυκλοφορήσει και παλαιότερα κομμάτια που δεν έγιναν ευρέως γνωστά. Μόλις όμως συνεργάστηκε με το χρυσό κορίτσι Iggy Azalea, κατάφερε με το δικό της “Boom Clap” να φτάσει στο top 10 του βρετανικού Billboard.

 

Τώρα έχει ανακοινώσει ότι ετοιμάζει τη νέα της δουλειά με τίτλο “Sucker”, ενώ η Katy Perry ανακοίνωσε πως η Charli θα ανοίγει τις συναυλίες στην περιοδεία της. Η μουσική της χαρακτηρίζεται ως goth ή dark pop, ενώ ανάμεσα στις επιρροές της είναι οι Christina Aguilera, Britney Spears, Quentin Tarantino, αλλά για τον επόμενο δίσκο της δήλωσε πως επηρεάστηκε και από τους Ramones (!). Για να δούμε τι θα δούμε.

 

5 Seconds of Summer

Οι 5SOS είναι ένα boy band αποτελούμενο από 4(!) αγοράκια. Ξεκινήσαν ανεβάζοντας βιντεάκια στο Υουtube, κάνοντας cover γνωστών κομματιών, μέχρι που ήρθε η αναγνώριση και οι One Direction τους κάλεσαν να ανοίγουν τις συναυλίες τους! Το τραγούδι τους “She Looks So Perfect” έφτασε στην κορυφή των charts σε Ιρλανδία, Αγγλία και Αυστραλία, ενώ κυκλοφόρησαν φέτος το καλοκαίρι το πρώτο τους άλμπουμ.

 

Υποστηρίζουν ότι έχουν επιρροές από Blink 182, Busted και Green Day, αλλά εγώ βλέπω μόνο One Direction. Ίσως το κοινό τους με τους Green Day είναι πως αγοράζουν σκουλαρίκια από το ίδιο μαγαζί.

 

Kiesza

H Kiesza είναι από τον Καναδά. Το τραγούδι της “Hideway” έφτασε στην κορυφή του βρετανικού Single Chart, ενώ η ίδια χαρακτηρίζει τη μουσική της ως “Steam Pop”. Το Rolling Stone αναφέρθηκε στο βίντεο του κομματιού της με το επίθετο “εντυπωσιακό”, κυριότερα επειδή χρειάστηκε μόνο μια λήψη για τη δημιουργία του.

 

Έχει συνεργαστεί με τους Skrillex και Diplo και δεν ξέρω, αλλά έχει σίγουρα κάτι που μας αρέσει. Το επόμενο single της, “Giant in my heart”, έφτασε στη θέση νούμερο 4 του βρετανικού Singles Chart. Μας θυμίζει κάτι από Snap και παλιακή disco μαζί με φρέσκο Pop, ας την κάνουμε τη χάρη να την πούμε steam λοιπόν!