LIFE

Φεστιβάλ Αθηνών: Το «Άνοιγμα στην Πόλη» μας ταξιδεύει με πολιτιστικές δράσεις στα πιο ιδιαίτερα σημεία της Αθήνας και του Πειραιά

Για τρίτη χρονιά, το «Άνοιγμα στην Πόλη» (με δωρεάν είσοδο ή πολύ χαμηλό αντίτιμο), μέσω του Φεστιβάλ Αθηνών, μας φέρνει πιο κοντά στον πολιτισμό, μέσα από 42 δράσεις σε Αθήνα και Πειραιά που μας ευαισθητοποιούν κοινωνικά και μας κάνουν να ανακαλύψουμε γειτονιές, σινεμά, αρχαιολογικούς χώρους και πεζόδρομους που ίσως δεν είχαμε επισκεφθεί μέχρι τώρα. Οι δράσεις ξεκινούν δυναμικά την Κυριακή 2 Ιουνίου και θα διαρκέσουν συνολικά μέχρι τις 17 Ιουλίου.

Πάμε να δούμε μερικές από τις δεκάδες προτάσεις που σου «κλείνουν το μάτι» και σε περιμένουν για τις επόμενες εβδομάδες.

«Αόρατες διαδρομές»

Μία πρωτοβουλία του περιοδικού δρόμου Σχεδία και μία περιήγηση από νυν και πρώην άστεγους συμπολίτες μας σε κοινωνικές δομές (κέντρα απεξάρτησης, κέντρα ημέρας, συσσίτια). Θα μας μιλήσουν για τα δικά τους προσωπικά βιώματα αλλά και για τις προσπάθειες που γίνονται για την καταπολέμηση της φτώχειας, με το μήνυμα «στην άκρη του δρόμου πάντα υπάρχει ελπίδα». Το σημείο εκκίνησης είναι στην Κολοκοτρώνη και Νικίου 2, Δευτέρα και Τετάρτη, 18:00-20:00 και Κυριακή 11:00-13:00. Θα διαρκέσει από τις 2 Ιουνίου έως τις 17 Ιουλίου.

 

«Αυτό που δε βλέπουμε μας κοιτάζει»

Η συνεργασία του κοινωνιολόγου Δημήτρη Υφαντή με τον εικαστικό Ηλία Πούλο είναι το αποτέλεσμα μίας εικαστικής εγκατάστασης που μας ενημερώνει για την ιστορία των τοξικομανών του Μεσοπολέμου και τη διαδρομή της εξάρτησης μέσα από ψυχιατρικά ιδρύματα (Ελπίδος 13, πλ. Βικτωρίας, από 08/06 έως 30/06).

 

«Ιστορίες από μία παράλληλη πραγματικότητα»

Μένουμε στο ίδιο κοινωνικό θέμα και τον ηχητικό περίπατο που θα διεξαχθεί στο ΚΕΘΕΑ. Άνθρωποι όλων των ηλικιών θα μας μιλήσουν για τη ζωή τους μετά τα ναρκωτικά. Η βόλτα θα ξεκινήσει στην Πειραιώς 260, 23/06 έως 09/07, στις 20:00.

 

«Αφροδίτη» στο Λαΐς, Amoqa και Beaver και «A New Era(?)/Μια νέα εποχή;» στο Six DO.G.S

Η «Αφροδίτη» θα είναι ένα τριήμερο κινηματογραφικών προβολών (το αναλυτικό πρόγραμμα) αλλά και εργαστήρια, εκθέσεις και παρουσιάσεις, ενώ το «A New Era» είναι μία ιδιαίτερη παράσταση, σαν bar theatre με μουσική, χορό και drag show. Ο κοινός παρονομαστής αυτών των εκδηλώσεων είναι το θέμα της ομοφοβίας, αμφιφοβίας, τρανσφοβίας και των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Δες κι αυτό: Ο σκηνοθέτης του Νησιού μόλις έφτιαξε το πιο συγκινητικό videoclip για τους πρόσφυγες και τους Babo Koro

Πειραιάς

Η εκκίνηση γίνεται με την performer, Έλενα Αντωνίου και την παράσταση “In situ” στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, 5-10/06 και 12-13/06 στις 10:00). Έχει ήδη παρουσιαστεί σε 81 χώρες και «εκθέτει» το ανθρώπινο σώμα ως έργο τέχνης.

 

Το προαύλιο του Δημοτικού Θεάτρου του Πειραιά θα μεταμορφωθεί σε παιδική χαρά (στις 22/06, 12:00), εφόσον εκεί καταλήγει η δράση των παιδιών (ξεκινά από την Πλατεία Κοραή) από τη Στέγη Ανηλίκων Πειραιά «Καλός Ποιμένας», μέσα από μια γιορτή με τη μορφή περιπάτου στους πειραϊκούς δρόμους. Εξίσου σημαντική είναι και η επίσκεψη στην «Πυξίδα» (21/06 στις 12:00) και η παρουσίαση επιστολών («Βοήθεια- Η προσπάθεια για επικοινωνία μέσα από την ομίχλη της ψυχικής ασθένειας) από οικότροφους ασθενείς.