EUROVISION

Πέθανε η πρώτη νικήτρια της Eurovision Lys Assia

AP Photo/Keystone, Sigi Tischler

Δεκάδες είναι τα τραγούδια που έχουν κερδίσει την Eurovision ανά τα χρόνια και πιο συγκεκριμένα 65. Το πρώτο από όλα ήταν το Refrain που τραγούδησε εκπροσωπόντας την Ελβετία η Lys Assia το 1956. Η "Πρώτη Κυρία" του διαγωνισμού, όπως την χαρακτηρίζουν οι διοργανωτές έφυγε από τη ζωή το Σάββατο 24 Μαρτίου σε νοσοκομείο της Ζυρίχης.

Την ανακοίνωσή για την απώλεια της τραγουδίστριας έκαναν οι ίδιοι οι διοργανωτές μέσω της ιστοσελίδας τους. “Αυτό το Σάββατο η πρώτη στην ιστορία του διαγωνισμού νικήτρια, η Lys Assia, πέθανε. Ήταν 94ων ετών. Τις επόμενες ημέρες θα τιμήσουμε την Πρώτη Κυρία του διαγωνισμού φέρνοντας τη ζωή της στο προσκήνιο και στα φώτα που απολάμβανε τόσο πολύ” γράφει η τελευταία ανακοίνωση των διοργανωτών.

Η Lys Assia είχε μια μακρά καριέρα στο τραγούδι. Η ίδια είχε προσπαθήσει να κάνει και ένα πέρασμα απο τον κινηματογράφο αλλά οι περισσότεροι την θυμούνται για τη νίκη της στη Eurovision, θεσμού του οποίου υπήρξε μέχρι τέλους ένθερμη υποστηρίκτρια. Και μπορεί τα τελευταία χρόνια να υπέφερε από προβλήματα υγείας ωστόσο δεν έχανε τη θετική της στάση στη ζωή. Όπως είχε πει η ίδια στον γερμανικό Τύπο: “Η ζωή είναι πολύ μικρή για να την ξοδεύεις σε ασήμαντα πράγματα. Δυστυχώς, αυτό το καταλαβαίνουμε μόνο αναπολώντας την. Η ζωή μου ήταν πολύ ευτυχισμένη”.

Κεντρική φωτογραφία:AP Photo/Keystone, Sigi Tischler