EUROVISION

Eurovision: Τα κορυφαία fail στην ιστορία του θεσμού

AP Photo/Petros Giannakouris

Λίγες ώρες μένουν πριν η αγωνία μας κορυφωθεί καθώς θα υποδεχθούμε στη σκηνή του Expo Tel Aviv την Κατερίνα Ντούσκα και την Τάμτα που θα διαγωνιστούν εκπροσωπώντας αντίστοιχα την Ελλάδα και την Κύπρο στην 64η Eurovision. Ο Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Τραγουδιού από τη γέννεσή του ως μία ιδέα που ειπώθηκε σε συνέδριο της EBU (European Broadcasting Union) που θα μπορούσε να ενώσει την κατεστραμμένη και διχασμένη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο Ευρώπη, μεταδίδεται ζωντανά και ταυτόχρονα στις χώρες οι οποίες συμμετέχουν σε αυτόν. Και ξέρεις τι είναι σύνηθες στα ζωντανά τηλεοπτικά προγράμματα έτσι; Σωστά! Τα λάθη.

Άνθρωποι είμαστε, λάθη θα κάνουμε, αλλά τα τηλεοπτικά λάθη είναι τα πιο απολαυστικά. Και εμείς κάνουμε ένα flashback στην ιστορία της Eurovision και σου παρουσιάζουμε τα πιο επικά fail στις ζωντανές μεταδόσεις του θεσμού. Αν τα θυμάσαι όλα τότε μάλλον πρέπει να μπεις στην κατηγορία Γιουροβιζιονολόγος μαζί με τον εθνικό εκπρόσωπο της κατηγορίας αυτής Γιάννη Πουλόπουλο, την super fan Ναστάζια Καπέλλα από το Oneman.gr και τους προέδρους των δεκάδων fan club της Eurovision παγκοσμίως.

Όλα για την Εurovision, στο Ραδιόφωνο News24/7 στους 88,6 καθημερινά 16.00-18.00, στην εκπομπή “Το Lifestyle Φταίει”.

1985- Το εσκεμμένο “λάθος” της Lill Lindfors

Αυτό που για λίγα δευτερόλεπρα έμοιαζε με τυχαία τραγωδία για τη Σουηδή παρουσιάστρια του διαγωνισμού του 1985, Lill Lindfors, η οποία «έχασε» τη φούστα της καθώς έμπαινε στο πλατό, ήταν τελικά ένα τρικ για να γελάσουμε. Η Lill αφού έμεινε ημίγυμνη στη σκηνή δείχνοντας σε όλη την Ευρώπη τι πάει να πει Σουηδέζικα δίμετρα πόδια, ξεδίπλωσε το top της και τσουπ ένα φόρεμα. Κοίτα να δεις.

Διάβασε ακόμα: Τα gay φιλιά της Eurovision που (ευτυχώς) αιφνιδίασαν τα αναχρονιστικά αντανακλαστικά της ΕΡΤ

2003 και 2009- Φώτα – χορός- πάμε

Υπάρχουν πολλές αξιομνημόνευτες χορογραφίες (βλέπε Μιχάλης Ρακιντζής με το S.A.G.A.P.O. και τις ρομποτικές κινήσεις), αλλά το κλείσιμο της αισθαντικής ερμηνείας της Patricia Kaas που εκπροωσπούσε τη Γαλλία με το Et S’il Fallait Le Faire το 2009 αξίζει ιδιαίτερη μνεία. Η Patricia προσπαθεί να κάνει σέξι κινήσεις ταυρομάχου με ένα θεόστενο φόρεμα και το αποτέλεσμα δεν τη δικαιώνει.

 

Λίγα χρόνια νωρίτερα, το 2003, ο εκπρόσωπος της Αυστρίας Weil der Mensh Zahlt, έπρεπε να βρει έναν τρόπο να παρουσιάσει τη χορογραφία του, αφού οι αρχικές κινήσεις στις οποίες έπιανε τον καβάλο του κρίθηκαν πολύ προκλητικές. Ο stand up κωμικός αποφάσισε να πιάνει την κοιλιά του αντί του καβάλου και το αποτέλεσμα έμοιαζε μάλλον με έναν άνθρωπο που υποφέρει από κοιλόπονο.

Διάβασε κι αυτό: Eurovision 2019: Η ανατροπή στα προγνωστικά για την Ελλάδα και την Κύπρο μετά τον ημιτελικό

2010 και 2018 – Δεχόμαστε εισβολή

O γνωστός Ισπανός εισβολέας των γηπέδων Jimmy Jump είπε να περάσει και από τη σκηνή της Eurovision. Το πέτυχε το 2010 και στην παρουσίαση του τραγουδιού του συμπατριώτη του Daniel Diges, “Algo Pequenito” και ήταν μια επική στιγμή, αφού δεν έμοιαζε διόλου παράταιρος με το εμπνευσμένο από τσίρκο μπαλέτο των χορευτών του τραγουδιού.

 

Αντίθετα με τη χαριτωμένη εισβολή του Jimmy Jumper, η εισβολή του Dr. ACactivism στη σκηνή της Eurovision το 2018 κατά τη διάρκεια της ερμηνείας της SuRie από την Αγγλία μια τρομάρα μας την έδωσε. Ο «εισβολέας» έκλεψε το μικρόφωνο της 29χρονης και ξεκίνησε να φωνάζει συνθήματα με αυτό μέχρι που η ασφάλεια τον έβγαλε έξω από τη σκηνή. Στη SuRie δόθηκε η ευκαιρία να ξαναπεί το τραγούδι της αλλά αρνήθηκε λέγοντας ότι δεν έχει τίποτα να αποδείξει.

 

1990 – Μπρος πίσω στη σκηνή

Το 1990 η συμμετοχή της Ισπανίας με το ντούετο των Azucar Moreno και το τραγούδι “Bandido” έπεσε θύμα της αρχής της ηχογραφημένης μουσικής στην Eurovision. Η ηχογράφηση που θα χρησίμευε ως βάση για την ορχήστρα της Eurovision και τη μπάντα που θα τις συνόδευε άργησε να ξεκινήσει και πήγαν όλα τόσο λάθος (η ορχήστρα άργησε, το βιολί δεν μπήκε στην ώρα του, το playback ακουγόταν με καθυστέρηση) που οι δύο τραγουδίστριες, αδερφές μεταξύ τους, βγήκαν από τη σκηνή και ξεκίνησαν πάλι από την αρχή λίγη ώρα αργότερα. Τελικά είπαν το τραγούδι, χόρεψαν, εντυπωσίασαν και βρέθηκαν στην 5η θέση της τελικής κατάταξης.

 

1981 – Η αμφιλεγόμενη κίνηση

Το τραγούδι των Bucks Fizz για την Αγγλία ήταν ωραίο. Ήταν τόσο ωραίο που θα έβγαινε πρώτο έτσι κι αλλιώς; Ποιος ξέρει; Πάντως η κίνηση των δύο αντρών τραγουδιστών του συγκροτήματος να βγάλουν τις μακριές φούστες των γυναικών συναδέλφων τους κατά τη διάρκεια του τραγουδιού και να τις αφήσουν με τα μίνι τους, σίγουρα θα έπαιξε το ρόλο της. Προκλητική για την εποχή και αμφιλεγόμενη, η κίνησή τους σίγουρα εντυπωσίασε και ας έκανε τους πάντες να νιώσουν άβολα.

 

1999 – Viva la Diva στο πάτωμα

Έναν χρόνο μετά τη νίκη της στη Eurovision, η Dana International επέστρεψε στη σκηνή της Eurovision για να παραδώσει το βραβείο του νικητή στη Charlotte Nielsen της Σουηδίας. Το βραβείο όμως ήταν τόσο βαρύ που η Dana έπεσε και το αποτέλεσμα ήταν ξεκαρδιστικό.

 

2001 – Το βραβείο στο πάτωμα

Ο Δανός παρουσιαστής Soren Pilmark έριξε το βραβείο καθώς το παρουσίαζε στο κοινό και το έκανε σκόνη και θρύψαλλα που θα έλεγε και ο Στέφανος Κορκολής. Ουπς.

 

2010 – Τώρα τον βλέπεις τώρα όχι

Malcolm Lincoln & Manpower 4 λεγόταν το συγκρότημα που εκπροσωπούσει την Εσθονία το 2010. Κατά τη διάρκεια της ερμηνείας όμως άλλαξε όνομα σε Manpower 3 καθώς ο ένας από τους τέσσερις τραγουδιστές που έκαναν φωνητικά κατέρρευσε στη σκηνή (μετά το 3ο λεπτό του παρακάτω video).

 

2006 – O Σάκης, η Κλεψύδρα και ο Ολλανδός

Και κλείνουμε αυτό το ωραίο αφιέρωμα με το ιστορικό 2006 τη χρονιά που εμείς φιλοξενήσαμε τη Eurovision. Εκτός από το γεγονός ότι η ωραιότατη κλεψύδρα που ο Σάκης Ρουβάς και η Μαρία Μενούνος ως παρουσιαστές γύρισαν μαζί με τη Νανά Μούσχουρη για να σηματοδοτήσουν την έναρξη της ψηφοφορίας δεν μπορούσε να ισορροπήσει, στην ανακοίνωση των βαθμολογίων την παράσταση έκλεψε ο Ολλανδός Paul. Ενώ έδινε τους βαθμούς του είπε στον Σάκη Ρουβά ότι φοράει ωραία μπλούζα, τον αποκαλούσε Saki Tsika Tsouka και γενικώς δεν μπορούσε να σταματήσει να τον φλερτάρει. Λογικό.

 

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Petros Giannakouris