LIFE

Back to School τα παιδιά; Στον καναπέ εμείς με ταινίες σχολικές

Την προηγούμενη βδομάδα ξεκίνησε το σχολικό έτος. Άνοιξαν τα σχολεία, πήγαμε τα παιδιά ή τα ανίψια ή τα βαφτιστήρια στον αγιασμό, συγκινηθήκαμε και ζηλέψαμε που δεν ήμασταν στη θέση τους.

Σε μια βδομάδα ξεκινάνε μαθήματα και τα πανεπιστήμια. Εκεί βέβαια θα πάει το κάθε παιδί μόνο του. Και μάλλον δε θα ζηλέψουμε που δεν είμαστε στη θέση του.

Εκτός αν αναθεωρήσουμε, βλέποντας (ξανά) τις πιο κάτω ταινίες που αφορούν σε πανεπιστήμια, κολέγια και ορισμένα σχολεία βασικής εκπαίδευσης λίγο διαφορετικά από τα υπόλοιπα:

1. Rushmore

 

“Πρέπει να βρεις κάτι που αγαπάς και να το κάνεις για την υπόλοιπη ζωή σου”. Αυτό είναι το μότο του Μαξ Φίσερ, του χειρότερου μαθητή στο ιδιωτικό σχολείο Rushmore Academy. Ο Μαξ αγαπάει το σχολείο κυρίως ως χώρο κοινωνικοποίησης: έχει ιδρύσει από Ομάδα Γκολφ μέχρι Ομάδα Παρατήρησης Αναπαραγωγής Χρυσόψαρων. Δεν ανοίγει βιβλίο, βέβαια, αλλά αυτό δεν έχει έτσι κι αλλιώς καμία σημασία. Ερωτεύεται μια νέα δασκάλα και ταυτόχρονα γίνεται φίλος με τον (τεράστιο, όπως πάντα) Μπιλ Μάρεϊ, που είναι πατέρας ενός συμμαθητή του. Μαντέψτε ποιαν ερωτεύεται και ο Μάρεϊ. Σωστά μαντέψατε. Την υπόλοιπη ιστορία, όμως, αποκλείεται να μπορείτε να τη μαντέψετε. Είναι η δεύτερη κατά σειρά ταινία του Wes Anderson. Τρυφερή και απροσδιόριστα νοσταλγική.

2. Harry Potter and the Goblet of Fire

 

Ο Mike Newell σκηνοθετεί την 4η κατά σειρά ταινία Harry Potter, που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της J.K. Rowling. Στο Hogwarts, τα μαθήματα για μάγους πάνε, χμ, καλούτσικα. Σκοτεινές δυνάμεις μαζεύονται σιγά σιγά και απειλούν το σχολείο και τους καλούς μάγους. Τη συγκεκριμένη σχολική χρονιά, το Hogwarts δέχεται μουσαφίρηδες από “μαγικά σχολεία”, το ένα από τον Βορρά, με μαθητές mucho Ρουμάνους και Ρώσους και το άλλο από τη Γαλλία, με μαθήτριες κομψές και χαριτωμένες Γαλλιδούλες με όμορφες μύτες και παστέλ γκρι-μπλε στολές. Μέσα σε όλη αυτή την ανακατωσούρα, η ζωή της τριάδας Χάρι – Ερμιόνης – Ρον γίνεται άνω – κάτω, όταν ο Χάρι αναγκάζεται να συμμετάσχει σε έναν διαγωνισμό με επικίνδυνες αποστολές. Σ’ αυτό το σχολείο μόνο μάθημα δεν κάνουν, το νου τους όλο στους μπελάδες τον έχουν.

3. The Social Network

 

Χάρβαρντ, έτος 2003. Ο Μαρκ ο Ζούκενμπεργκ χωρίζει. Ο Μαρκ ο Ζούκενμπεργκ προβληματίζεται. Ο Μαρκ ο Ζούκενμπεργκ τα παίρνει στο κρανίο, με τον δικό του τρόπο πάντα, διότι γενικά είναι χαμηλών τόνων. Ένα βράδυ που βρίσκεται στην εστία και βαριέται τη ζωή του, συλλαμβάνει την ιδέα να φτιάξει το Facemash, ένα site για τους φοιτητές του Χάρβαρντ, όπου μπορούν να βαθμολογούν τις συμφοιτήτριές τους, ως προς την ομορφιά και την θελκτικότητά τους. Σεξιστικότατο, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. Με τούτα και με κείνα, η πανεπιστημιακή εκπαίδευση (δηλαδή το ότι ο Ζούκενμπεργκ μπήκε στο Χάρβαρντ κι “έμαθε κομπιούτερ”, που θα έλεγε η γιαγιά μου), συνδέθηκε με την αγορά και κάπως έτσι προέκυψε το Facebook. Εξαιρετικός ο Τζέσε Άιζενμπεργκ στο ρόλο του Ζούκενμπεργκ, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Άαρον Σόρκιν.

4. Good Will Hunting

 

Ο Γουίλ Χάντινγκ είναι 20 χρονών κι έχει πιάσει δουλειά στο ΜΙΤ ως καθαριστής. Φυσικά και δε μπορεί να πληρώσει τα δίδακτρα για να φοιτήσει (όχι στο ΜΙΤ, ούτε καν στο ΤΕΙ Ζαμπονοκοπτικής του Αϊντάχο). Μια μέρα λύνει κάποια δύσκολη εξίσωση που έχει βάλει ως τεστ ένας καθηγητής στους κανονικούς φοιτητές του. Μετά από ένα μπλέξιμο με την αστυνομία, ο Γουίλ αναγκάζεται να κάνει συνεδρίες με τον ψυχοθεραπευτή που υποδύεται ο Ρόμπιν Γουίλιαμς και προσπαθεί να τον βοηθήσει να αλλάξει τη ζωή του σε όλα τα επίπεδα. Συγκινητική ταινία του Γκας Βαν Σαντ, που χάρισε στον Ρόμπιν Γουίλιαμς το μοναδικό του Όσκαρ (Β΄ Ανδρικού Ρόλου).

5. Animal House

 

Ο Τζον Λάντις σκηνοθετεί τη ζωή δυο φίλων που, ξεκινώντας το κολέγιο, προσπαθούν να μπουν σε μια Fraternity («”Αδελφότητα”, που λέμε, κλαμπ, ομάδα, γκρουπ, παρεάκι), αλλά κανείς δεν τους θέλει. Βασισμένη σε αληθινές ιστορίες του ενός από τους σεναριογράφους (Κρις Μίλλερ), πρόκειται μια αρκετά υποτιμημένη ταινία του 1978, που απεικονίζει με ιδιάζον χιούμορ τις εμπειρίες του Λάρι και του Κεντ, που συναντούν στη Fraternity που τελικά τους δέχεται, τον Τζον Μπελούσι. Δείτε το και θα καταλάβετε.

6. Monsters University

 

Το prequel του αγαπημένου Monsters Inq. της Pixar μάς πάει πίσω, στην εποχή που ο Μάικ και ο Σάλι είχαν μόλις ξεκινήσει το Πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα τη σχολή για “Μπαμπούλες”. Τον Μάικ τον έδιωξαν γιατί δεν ήταν αρκετά “φοβιστικός”, ενώ τον Σάλι επειδή είχε ταλέντο, αλλά ήταν τεμπέλης. Δυο τελείως διαφορετικοί χαρακτήρες μπλέκονται σε μια αστεία περιπέτεια, μαζί με άλλους outsiders του Πανεπιστημίου, που καταλήγει σε ένα υπέροχο bromance και την πρόσληψή τους στην Monsters Inq.

7. Love Story

 

Ο Ράιαν Ο’ Νηλ είναι ο πλούσιος Όλιβερ, φοιτητής (πού αλλού) στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ. Εκεί γνωρίζει την πτωχή πλην τίμια Τζένι, την οποία υποδύεται η Άλι Μακ Γκρο. Ερωτεύονται και θέλουν να παντρευτούν.Ο πατέρας του Όλιβερ, σε ρόλο Τασσώς Καββαδία, δε θέλει το γάμο του γιου του με τη φτωχιά κι έτσι τους αφήνει ταπί και ψύχραιμους. Η Τζένι πιάνει δουλειά για να στηρίξει οικονομικά τον Όλιβερ, ο οποίος καταφέρνει να τελειώσει τις σπουδές του και να βρει μια καλή δουλειά. Στο μεταξύ, η Τζένι αρρωσταίνει και το λαβ στόρι καταλήγει σε κλάμα γοερό και τρία κουτιά χαρτομάντιλα επί του πατώματος.

8. Old School

 

Ο δημιουργός του Hangover Τοντ Φίλιπς, με το τρίο της επιτυχίας Λουκ Γουίλσον, Γουίλ Φέρρελ και Βινς Βον, σκηνοθετεί μια ταινία για τη δημιουργία μιας Fraternity κοντά σε ένα πανεπιστήμιο (που δεν υπάρχει στην πραγματικότητα), από το οποίο οι πιο πάνω πρωταγωνιστές έχουν αποφοιτήσει εδώ και χρόνια. Το κόνσεπτ “αναβίωση των ξέγνοιαστων στιγμών του κολλεγίου” σταδιακά μετουσιώνεται σε πρότζεκτ “σπάσ’ τα όλα και τον λογαριασμό στον κύριο”. Αν το δει αυτό γονιός, αποκλείεται να θέλει το παιδί του να μπει σε Fraternity, αλλά στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοια έτσι κι αλλιώς, οπότε μικρό το κακό.

9. Revenge of the nerds

 

Τέσσερις νέρντουλες (πώς αλλιώς να το πούμε) που σπουδάζουν πληροφορική, υφίστανται καθημερινά το φραστικό και σωματικό bullying των συμφοιτητών τους. Ανέχονται πολλά. Πάρα πολλά. Πάρα πάρα πολλά. Μέχρι που ξυπνάει μέσα τους ο Κόμης Μοντεχρήστος (του πληροφορικάριου). Και αποφασίζουν να τους εκδικηθούν όλους. Και καλά κάνουν.

10. Legally Blonde

 

Η Ριζ Γουίδερσπουν είναι η Ελ Γουντς, ξανθιά, όμορφη, Queen of the Prom, φάμπιουλους, πόπιουλαρ και τα τοιαύτα. Όταν τη χωρίζει ο φλούφλης μπόιφρεντ, που προορίζει τον εαυτό του για μεγάλη καριέρα μετά τη Νομική του Χάρβαρντ, δίνει κι αυτή εξετάσεις και, βέβαια, περνάει στην ίδια σχολή μαζί του. Στην αρχή δεν είναι αποδεκτή από τους ψηλομύτες συμφοιτητές της, διότι την έχουν για χαζή. Φυσικά τους διαψεύδει θριαμβευτικά, διαγράφοντας λαμπρή πορεία μέχρι την αποφοίτησή της. Πάνω τους, Ελ Γουντς, κι εγώ υπέφερα στη Νομική, κι ας μην ήμουν ξανθιά και ντυμένη στα ροζ κουφετί.