SARAH JESSICA PARKER

Το Sex and the City θα είναι για πάντα η καλύτερη σειρά

Το είδες όταν παιζόταν, το είδες σε επανάληψη, το έχεις σε DVD, το έχεις και σε στικάκι σε περίπτωση που θέλεις να το πάρεις μαζί, το βλέπεις στο YouTube, έχεις διαβάσει το βιβλίο, μανιωδώς και τις ταινίες. Εσύ είσαι αυτή. Μου θυμίζεις κι εμένα τώρα που το διαβάζω ξανά.

Δεν υπάρχει γυναίκα που να μην έχει δει έστω και ένα επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς Sex and the City.

Και με ώρα προβολής στις 5 το πρωί, θα βάλεις ξυπνητήρι για να το παρακολουθήσεις με περίσσιο ενδιαφέρον.

Κάθε φορά είναι μία νέα φορά. Μπορεί να ξέρεις το διάλογο. Μία τα λέει η Miranda, μία εσύ από τον καναπέ με την μπιζάμα και το κλάμερ στο μαλλί. Γιατί μπορεί όλες να φορούν Louboutin εκεί στα εξωτερικά όμως εμείς επιμένουμε σε κάλτσα-παντόφλα. Μόνο έτσι το απολαμβάνεις.

Το Sex and the City δεν είναι μία ακόμα σειρά που βλέπουν οι γυναίκες. Τα τέσσερα κορίτσια που όργωσαν το Μανχάταν έγιναν φαινόμενο και επιχείρημα στα χείλη κάθε θηλυκού που είδε τη ζωή του να αλλάζει.

 

Η σειρά είπε την αλήθεια όπως ακριβώς ήταν χωρίς φιοριτούρες και καλύψεις. Ό,τι φοβόταν να ομολογήσει η κοινωνία εντάχθηκε στο σενάριο. Η τεράστια επιτυχία του οφείλεται στην αμεσότητα των χαρακτήρων και στο ”χύμα’΄αναφορικά με την επιλογή της γλώσσας.

Για πρώτη φορά και σε τέτοιο βαθμό αναλύθηκε το τρίπτυχο που απαρτίζει τη ζωή της σύγχρονης γυναίκας. Σεξ-Καριέρα-Φιλία.

 Οι γυναίκες πλέον δεν είναι (μόνο) χαρωπές νοικοκυρούλες. Ξέρουν να διεκδικούν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, να είναι ισότιμες με τους άνδρες συναδέλφους τους, να παλεύουν για να βρουν την ευτυχία, να καταναλώνουν, να κάνουν σεξ χωρίς να υπολογίζουν παγιωμένες αντιλήψεις και να βρίσκουν στη γυναικεία φιλία ένα λιμάνι σε κάθε καθημερινή φουρτούνα.

Η σεξουαλικοποίηση της κουλτούρας είθισται να αποδίδεται η ολοένα και αυξανόμενη παρουσία των διαμεσολαβημένων σεξουαλικών αναπαραστάσεων στη δημόσια σφαίρα. Η σειρά που δημιουργήθηκε από τον Darren Starr και βασίστηκε στο μυθιστόρημα της Candace Bushnell μοιάζει να δημιουργεί μια συμπαγή αφήγηση για τη γυναικεία σεξουαλικότητα.

Οι αφορισμοί περί έρωτος και απολαύσεις παύουν να υπάρχουν ή καλύτερα παύουν να απασχολούν τις γυναίκες. Συντελείται η επαναοριοθέτηση της σεξουαλικής κοινωνικοποίησης μέσω της εγχάραξης στοιχείων από την κουλτούρα της κοινωνίας του θεάματος.

 

Η τηλεθεάτρια ταυτίζεται και αποκτά φωνή. Σταματά ή προσπαθεί να σταματήσει να ντρέπεται που απολαμβάνει την εναλλαγή ερωτικών συντρόφων, κάτι που μέχρι πρότινος αποτελούσε αποκλειστικό δικαίωμα των ανδρών. Οι γυναίκες έχουν το δικαίωμα της επιλογής, δεν είναι τυχαίο άλλωστε το μότο της σειράς ”women have a choice”.

Μπορούν να επιλέξουν τα πάντα. Από ερωτικό σύντροφο και διακόσμηση, μέχρι δουλειά και φίλες.

Η ελεύθερη έκφραση της γυναίκας σε θέματα σεξουαλικής απελευθέρωσης έγινε το σήμα κατατεθέν της. Οι επικριτές της σχολιάζουν με πάθος περί χαλάρωσης αξιών και ελευθεριαζουσών γυναικών.

 

Καταφέρνει να αποκωδικοποιήσει με χιούμορ αλλά και υπερβολή τη σημασία του νεο φεμινισμού και να μάθει τη γυναίκα να διασχίζει ένα ”ναρκοπέδιο” με ψηλοτάκουνες γόβες. Αν θα έχουν κόκκινο πάτο είναι μία καθαρά προσωπική επιλογή.

Η ανεξάρτητη γυναίκα παρακολουθεί τη σειρά και ταυτίζεται με κάποια από τις τέσσερις ηρωίδες. Η Carrie ενσαρκώνει τον ιδεατό τύπο γυναίκας. Η Samantha είναι ένα απελευθερωμένο θηλυκό. Η Charlotte το καλό κορίτσι που ψάχνει τον ιδανικό για να κάνει οικογένεια και η Miranda η κυνική της παρέας.

Είμαι κάποια από αυτές. Έχω στοιχεία τους. Βλέπω σε εκείνες κομμάτια του εαυτού μου. Μέσα από την προβολή της αυτοαναλυτικής μαρτυρία των ηρωίδων, η προσωπική ιστόρηση αποδομείται, απομυθοποιείται και νοηματοδοτείται από την αρχή. Και κάπως έτσι φτάνεις στην αυτογνωσία. Από ένα κείμενο της Carrie, μία ερωτική περιπέτεια της Samantha ή μία κρίση υστερίας της Charlotte.

 

Η γυναικεία ταυτότητα στο επίκεντρο αλλά και η αναζήτηση της προσωπικής ευτυχίας. Απογυμνωμένη συζήτηση για τις σχέσεις, το σεξ και τους αρχετυπικούς ρόλους ανδρών και γυναικών. Επίκαιροι χαρακτήρες που σε κάνουν να ταυτιστείς αμέσως, να απελευθερωθείς και να νιώσεις πως η ζωή σου ανήκει.

Και τι σε νοιάζει τι θα πει ο γείτονας; Τι σε ενδιαφέρει αν σε πουν τσ%#λα;

Έτσι θα σε αποκαλέσουν οι άνδρες με έκρηξη τεστοστερόνης στο εσωτερικό τους. Πέρνα καλά και διεκδίκησε. Αυτό μας έμαθε το Sex and the City.

Αν έμαθες να κάνεις και color blocking κακό δεν είναι, να τα λέμε κι αυτά. Μας έριξε στα βαθιά της μόδας και την έκανε κομμάτι της ζωής μας, όπως θα έπρεπε ούτως ή άλλως να είναι. Δεν είπε κανείς να γίνεις θύμα, όμως να ξέρεις αν το μπλουζάκι που φοράς ταιριάζει με το παντελόνι ή θα έπρεπε να το κάνεις πατσαβούρι για τη σκόνη στο σκρίνιο.

Κάθε γυναίκα καλείται να επανενταχθεί στην καθημερινότητα αμφισβητώντας κατεστημένα σχήματα πάνω από όλα με γνώμονα την ίδια.

Γιατί όπως λέει και η Sam ”Δεν θα με κρίνεις ούτε εσύ, ούτε η κοινωνία. Θα φοράω ό,τι θέλω και θα κάνω στοματικό σεξ σε όποιον θέλω όσο ανασαίνω και μπορώ να γονατίζω”.

 

 

Κάτι για κορίτσια στο Ladylike.gr

Οι τύποι των ανδρών μέχρι να βρεις τον Mr. Perfect

Οι 31 (άγραφοι) κανόνες της γυναικοπαρέας

Μη σου τύχει: 5 τύποι ανδρών που πρέπει να αποφύγεις

Οι τύποι γυναικών που σιχαινόμαστε όλες οι υπόλοιπες γυναίκες