WATCHLIST

20 σειρές που θα σε βοηθήσουν να πλαντάξεις σαν άνθρωπος

NOVA

Σύμφωνα με το βιβλίο του Ad Vingerhoets, καθηγητή του Tilburg University στην Ολλανδία, συγγραφέα του βιβλίου “Why Only Humans Weep” και παγκόσμιου ειδικού σχετικά με το κλάμα (κι όμως!), το γερό πλανταγματάκι, αυτό που σε οδηγεί τελικά σε κάθαρση, μπορεί να σου κάνει τεράστιο καλό, έστω προσωρινά. Όταν αυτός και συνάδελφοί του έδειξαν μια συγκινητική ταινία 90 λεπτών σε κάποιο δείγμα ανθρώπων, διαπίστωσαν πως αυτοί που είχαν κλάψει κατά τη διάρκειά της ήταν σε καλύτερη διάθεση μετά το τέλος της σε σχέση με αυτούς που είχαν μείνει στεγνοί.

Για το καλό σου λοιπόν, μαζέψαμε όλες τις σειρές που θα σε βοηθήσουν να εκτονωθείς μπροστά στην οθόνη. Θα μας ευχαριστείς:

Unbelievable

Η αληθινή ιστορία ενός κοριτσιού που βιάστηκε και καθοδηγήθηκε από τους αστυνομικούς σε ψευδή κατάθεση, έγινε αρχικά βραβευμένο άρθρο και στη συνέχεια εκπληκτική σειρά στο Netflix, με το ιερό τοτέμ Toni Collette, την υποψήφια για Emmy Merritt Wever και την Kaitlyn Dever που ξεχωρίσαμε στο “Booksmart”. Εδώ τα δάκρυά σου θα είναι θυμού περισσότερο, εναντίον ενός ανάλγητου συστήματος που αφήνει εκτεθειμένα τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

Queer Eye

Το “Queer Eye” είναι η καλύτερη ριάλιτι εκπομπή αυτή τη στιγμή στην τηλεόραση. Τα makeovers των Fab 5 (ή make-betters όπως τα αποκαλούν οι ίδιοι) στους συμμετέχοντες που θέλουν να γυρίσουν μια νέα σελίδα στη ζωή τους, έχουν να κάνουν μεν με τη μόδα, το grooming, τη διατροφή και τη διακόσμηση του σπιτιού τους, κυρίως όμως έχουν σχετίζονται με τις προσωπικές δυσκολίες που εξαρχής τους οδήγησαν να παραδοθούν στη μοίρα τους. Το κλάμα ευτυχίας που ρίχνουν οι τηλεθεατές θεωρείται δεδομένο πια μετά από 3 σεζόν (απλά ρίξε μια ματιά για memes στο Twitter, μετά την πρεμιέρα της επόμενης σεζόν). Για ετοιμοπαράδοτο κλάμα, μπορείς να ανατρέξεις στο άρθρο μου με τα πιο συγκινητικά επεισόδια του show.

This Is Us

Η οικογενειακή ντραμεντί του δημιουργού του “Crazy Stupid Love”, Dan Fogelman, εξιστορεί τη ζωή της οικογένειας Pearson σε βάθος δεκαετιών και έχει κάνει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους να κλαίνε με θανατικά, θριάμβους και κάθε είδους απώλεια που μπορείς να διανοηθείς. Από τα πιο αξιόπιστα σε τηλεθέαση δράματα του NBC. Στην Ελλάδα το βρίσκεις στο FOX Life.

Friday Night Lights

Από το τραγικό δυστύχημα στον πιλότο του που καθήλωσε τους τηλεθεατές με το καλημέρα σας, το “Friday Night Lights” δήλωσε από την αρχή τις προθέσεις του. Μία εφηβική σειρά διαφορετική από όσες είχαμε δει μέχρι τότε ως προς την ευαίσθητη, ουσιαστικής βαρύτητας προσέγγισής της, το “FNL” εστίαζε σε μια πόλη αφοσιωμένη στο αμερικανικό football, κρατούσε όμως το καλύτερο εκτός του γηπέδου. Να ‘ναι καλά ο Coach Taylor και οι νουθεσίες του.

Parenthood

Ο Jason Katims του “Friday Night Lights” που μόλις αναφέραμε, ξαναχτύπησε τις ευαίσθητες χορδές μας με το “Parenthood”, μία οικογενειακή ντραμεντί που ακολουθούσε τρεις γενιές των Bravermans. Ανάμεσά τους η Lauren Graham, ο Peter Krause και ο Dax Shepard.

Gilmore Girls

Μιλώντας για τη Lauren Graham, προφανώς και μας είχε κάνει να κλάψουμε στο “Gilmore Girls” ως Lorelai, με πιο πρόσφατη περίσταση το ξέσπασμα πένθους της στη μητέρα της Emily, στο revival της σειράς στο Netflix. Κλάμα με τα στραβοπατήματα της Rory, κλάμα με τα στραβοπατήματα του Christopher, κλάμα κάθε φορά που οι τρεις γυναίκες της σειράς βρίσκονταν σε αντιπαράθεση. Και μόνο τον λόγο αποφοίτησης της Rory να σκεφτώ, νιώθω ένα κλαδί να μπαίνει στο μάτι μου.

Six Feet Under

Το “Γραφείο Κηδειών Φίσερ”, όπως τιτλοφορήθηκε η σειρά κάποτε στην Ελλάδα, έστελνε αναγκαστικά βάσει κόνσεπτ κάποιον στα θυμαράκια σε κάθε επεισόδιο, και εμάς στο ντουλάπι με τα χαρτομάντιλα. Η δυσλειτουργική οικογένεια των Fisher χρειάζεται να επανενωθεί όταν ο πατέρας τους πεθαίνει και πρέπει πλέον να τρέξουν το γραφείο κηδειών του μόνοι τους, με αποτέλεσμα να ανοίγουν συνεχώς πληγές του παρελθόντος. Τα τελευταία λεπτά του φινάλε, και απομονωμένα ακόμα από το υπόλοιπο επεισόδιο, είναι ένα έργο τέχνης.

Grey’s Anatomy

Και ιατρικό show, και σαπουνόπερα, και δράση, και κλάμα, και γέλιο. Συνήθως όλα αυτά σε συνδυασμό. Το προσωπικό του Seattle Grace Hospital δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Οι άνοδοι και οι πτώσεις τους, όπως και η συνεχής επαφή τους με τη θνητότητα του ανθρώπου, είναι οι βασικοί λόγοι που το “Grey’s Anatomy” κάνει ακόμη τα φανταστικά νούμερα που κάνει, 16 σεζόν μετά.

Lost

Άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι πρέπει να επιβιώσουν στο αχαρτογράφητο νησί όπου βρέθηκαν μετά την πτώση του αεροπλάνου τους. Δύο ήταν οι βασικές θεματικές του “Lost” – η μάχη επιστήμης και πίστης, και η εξιλέωση. Κάθε φορά που κάποιος αγαπημένος μας χαρακτήρας έφτανε κοντά στην τελευταία, ξέραμε μέσα μας πως είχε έρθει η ώρα να τον ή την αποχαιρετήσουμε. Πολύ μεγάλος ένοχος για το πλάνταγμα που έπεφτε όταν οι χαρακτήρες αντιμετώπιζαν ή θυσιάζονταν στους δαίμονές τους, ήταν η συγκλονιστική μουσική του Michael Giacchino. Άφησε το κομμάτι “Life & Death” στην ιστορία και προχώρησε σε επόμενες συνεργασίες που τον κρατούν διαρκώς ανάμεσα σε υποψηφιότητες βραβείων.

The Leftovers

Η ίδια η σύλληψη του “Leftovers” είναι θεμελιωδώς, βαθιά στενάχωρη. Μέσα σε μία ημέρα και κατά τη διάρκεια ενός γεγονότος που ονομάστηκε Ξαφνική Αποχώρηση, 140 εκατομμύρια άνθρωποι εξαφανίστηκαν από τον πλανήτη. Όσοι απέμειναν, συγγενείς τους, φίλοι, απλοί πολίτες που έζησαν μια αναπάντεχη απώλεια στο ευρύτερο περιβάλλον τους, βιώνουν το προσωπικό και συλλογικό πένθος που πραγματεύεται η σειρά, και εσύ τους παρακολουθείς σε απόγωνση να κάνουν την καλύτερη προσπάθειά τους.

Rectify

Ένας αθώος φυλακισμένος που καταδικάστηκε σε θάνατο για τον βιασμό και τη δολοφονία ενός έφηβου κοριτσιού, αποφυλακίζεται λόγω νέων στοιχείων DNA και προσπαθεί να ανακτήσει τη διαλυμένη ζωή του και τις σχέσεις που έχασε ως έγκλειστος 20 χρόνια τώρα. To “Rectify” είναι ίσως η καλύτερη, σίγουρα πιο υποτιμημένη σειρά της δεκαετίας μετά το “Americans”. Όσο ο Daniel μαθαίνει τον κόσμο από την αρχή, εσύ θα κλαις με μαύρο δάκρυ.

Everwood

Το “Everwood” ήταν μια μικρή, παθιασμένη, αθώα σειρά για τις διαφορές ενός πατέρα με τον γιο του, για το κενό που αφήνει η απώλεια της μητέρας στην οικογένεια, για μια επαρχιακή πόλη που εξερευνά μεγάλες και μικρότερες ιδέες. Θα κλάψεις και με τη μελούρα, θα κλάψεις και με τις αρχέγονες μπούκλες του Chris Pratt.

Pose

Το επαναστατικό show του Ryan Murphy για την underground κουλτούρα των drag queens στη Νέα Υόρκη των ‘80s και ‘90s, δεν αφορά πραγματικές οικογένειες αλλά αυτές που φτιάχνουμε μόνοι μας οι άνθρωποι στην πορεία της ζωής μας. Αυτές είναι το καταφύγιο των χαρακτήρων της σειράς όταν η κοινωνία επιμένει να τους κρατά στο περιθώριο.

Undone

Το 2019 κράτησε το τηλεοπτικό αριστούργημά του για το τέλος. Όταν η Alma τρακάρει με το αυτοκίνητό της αλλά καταφέρνει να μείνει στη ζωή, ανακαλύπτει πως έχει πλέον μια νέα σχέση με τον χρόνο. Εάν μάθει να ταξιδεύει σ’ αυτόν όπως διαπιστώνει ότι μπορεί να κάνει, ίσως μπορέσει να σώσει τον πατέρα της εκείνη τη μοιραία νύχτα που κατέληξε νεκρός. Το “Undone” γίνεται σιγά-σιγά μια μελέτη των ενοχών, της κατάθλιψης και της κλήρονομιάς, πλαισιωμένη από δάκρυα, χιούμορ και ένα sci-fi μυστήριο.

Orange Is the New Black

Το “Orange Is the New Black” μας κορόιδεψε αρχικά με την ευθυμία του και την ξαφνική έκρηξη από γυναικείους χαρακτήρες, αλλά σύντομα μας επανέφερε στην πραγματικότητα. Γυναικείες φυλακές χωρίς κινδύνους από το εσωτερικό και κοινωνικό σύστημα δεν μπορεί να υπάρξει, ειδικά σε μία σειρά που θέλησε να αλληλεπιδράσει και με την αμερικανική επικαιρότητα του #BlackLivesMatter. Οι έγκλειστες της φυλακής Litchfield μας πρόσφεραν άφθονο γέλιο στις 7 σεζόν τους, δεν χαρίστηκαν όμως και στο δράμα της υπόθεσης. Το φινάλε της 4ης σεζόν θα παραμείνει μία από τις πιο τραυματικές ώρες τηλεόρασης που έχουμε δει ποτέ.

Stranger Things

Καλά τα ‘80s, καλή και η δράση, αλλά ο πραγματικός λόγος που έσκισε το “Stranger Things” είναι οι χαρακτήρες του και οι σχέσεις που δημιουργούν, και όχι το περιτύλιγμά του. Αυτοί οι χαρακτήρες, λοιπόν, ανησυχούν και χάνουν συνεχώς μέχρι να θριαμβεύσουν, πάντοτε με κάποια απώλεια στην πλάτη. Από τις κραυγές της Eleven στον θάλαμο πειραμάτων και το ‘πτώμα’ του Will Buyers που ανασύρθηκε υπό τους ήχους του “Heroes”, μέχρι το reunion της Eleven με τη συμμορία και το τελευταίο γράμμα του Hopper, η σειρά δεν κάνει εκπτώσεις στα χαρτομάντιλα.

The Haunting of Hill House

Το “Haunting of Hill House” κατάφερε κάτι πολύ δύσκολο. Να μας κατατρομάξει και στα 8 επεισόδιά του. Αν αναλογιστείς ότι αυτό το πετυχαίνουν οι ταινίες τρόμου για ένα περίπου δίωρο, αντιλαμβάνεσαι το επίτευγμα. Παρ’ όλα αυτά, είναι η συναισθηματική και διανοητική κατάσταση των άλλοτε αγαπημένων Crains που θα σε αγγίξει, βλέποντας πώς ένα στοιχειωμένο σπίτι τους χώρισε και τους ένωσε ξανά. Το storyline της Nell ήταν από τα πιο σπαρακτικά που είδαμε πέρσι στο Netflix.

Jane the Virgin

Αν έπρεπε να διαλέξω ένα και μοναδικό πράγμα που θα λείψει περισσότερο από το “Jane the Virgin” τώρα που ολοκληρώθηκε μετά από 5 κύκλους, είναι οι συζητήσεις που έκαναν στη βεράντα τους η Jane, η Xiomara και η Alba. Τρεις γενιές γυναικών της οικογένειας Villanueva μοιράζονταν τις χαρές και τα άγχη τους στο τέλος της ημέρας, με έναν αγνό, χειροπιαστό τρόπο που δεν θα περίμενες από μια σύγχρονη telenovela. Θα χύσεις δάκρυα όταν θα σε παρασύρει η Gina Rodriguez με το απίστευτα φυσικό της κλάμα, όταν η Alba θα προσπαθήσει να πολιτογραφηθεί ως Αμερικανίδα πολίτης και όταν η Xiomara θα προσβληθεί από καρκίνο του μαστού.

The Wire

Είναι το “Wire” η καλύτερη σειρά όλων των εποχών; Πολλοί θα έλεγαν ναι, ανάμεσά τους και σύσσωμοι οι Αμερικανοί κριτικοί. Το δράμα του HBO εξερεύνησε την αγορά ναρκωτικών στην περιοχή της Βαλτιμόρης μέσα από τον φακό της αστυνομίας αλλά και των dealers, ρίχνοντας φως στις συστημικές αδικίες που βιώνει δυσανάλογα η νεολαία της πόλης. Κυκλοφόρησε το 2002, μας κατέστρεψε την ψυχολογία για 5 σεζόν και παραμένει, δυστυχώς, οδυνηρά επίκαιρο και μέχρι σήμερα.

Κάποιο, οποιοδήποτε, μουσικό ριάλιτι

Διάλεξε και πάρε. American Idol για αυτήν που προτιμά το old school. X-Factor οποιασδήποτε χώρας για αυτήν που απαιτεί το πακέτο. The Voice οποιασδήποτε χώρας για αυτήν που λατρεύει τις εκπλήξεις. Rhythm + Flow στο Netflix για αυτήν που έχει βαρεθεί όλα τα προηγούμενα. Το νόημα είναι ότι οι συμμετέχοντες σε αυτές τις εκπομπές έχουν χάσει πατέρα, μάνα, μπατζανάκη, σπίτια, χελώνες, οτιδήποτε τελοσπάντων μπορεί να σε ρίξει στα βαριά ως άνθρωπο, και δεν διστάζουν να το μοιραστούν στην κάμερα. Κλαίνε οι κριτές, κλαις κι εσύ, γιατί έχεις καρδιά κι ας έχεις ακούσει την ίδια ιστορία με εκατό παραλλαγές.

Game of Thrones

Μπορεί να απογοήτευσε τους περισσότερους με το τέλος του, αλλά υπήρξαν αυτή τη δεκαετία άραγε πιο μαζικά ξεσπάσματα του κοινού για τηλεοπτικούς θανάτους; Με προσωπικό αγαπημένο τραύμα το τέλος του Hodor και πολλούς άλλους θανάτους να το ανταγωνίζονται όπως του Ned Stark, της Shireen και ολάκερο το Red Wedding, το “Game of Thrones” άφησε ιστορία και πολλές πληγές στο πέρασμά του.