WATCHLIST

Ο μόνος τρόπος για να τιμωρηθεί το ηθικό έγκλημα της τηλεόρασης

Δεν ξέρω αν το νοιώθετε κι εσείς, αν το 'μυρίζετε', αλλά εδώ και καιρό με αποκορύφωμα τις τελευταίες μέρες, αναδύεται μια σαπίλα, μια δυσωδία που έχει σκεπάσει τα πάντα. Έχει διαβρώσει μυαλά και συνειδήσεις και συνεχίζει ακάθεκτη το καταστροφικό της έργο. Με βασικό θύτη τα ΜΜΕ και 'πολύτιμο' συνεργό τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ασχολούμαστε, άλλοτε συμμετέχουμε και σχεδόν πάντα αναπαράγουμε (προσοχή σε αυτό το τελευταίο θα επανέλθουμε) αυτήν τη βρωμερή 'τάση' που δείχνει να μην έχει τελειωμό ή πάτο.

Με αφετηρία συμπολίτες μας ‘ανδρείκελα’ δημόσιου λόγου, από τη ρατσίστρια Έλλη Παπαγγελή έως τον Μένιο Φουρθιώτη ή τη Φαίη Σκορδά, το κοινωνικό γίγνεσθαι αποκτά θεματολογία προς συζήτηση και παθιασμένες αντιπαραθέσεις, ‘οδηγούμενο’ από τις αμφίβολες, αν όχι απολύτως αποπροσανατολισμένες ηθικά, πράξεις αυτών που χαριτωμένα ονομάζουμε celebrities.΄Άνθρωποι με δημόσιο βήμα, ένα σκαλί πιο πάνω από το αυτόκλητο δημόσιο βήμα που, έτσι κι αλλιώς, ο καθένας μας έχει μέσα από την ύπαρξη μας στα social media.

Στην περίπτωση του θανάτου του Παντελίδη συντελέστηκε ένα ηθικό έγκλημα πολυεπίπεδης εμετικής εκμετάλλευσης που αναλύοντας το κανείς, χάνει τη μπάλα, αδυνατώντας να ξεχωρίσει ποιος ο θύτης, ποιος το θύμα και ποιοι οι συνένοχοι.

Κλασσική περίπτωση της κότας με το αυγό, όπου το σαν βρωμερό ξεσκονόπανο πολυχρησιμοποιημένο μότο “αυτά θέλει ο κόσμος” αποτελεί πια την ισχνότερη των δικαιολογιών για τα αδικαιολόγητα. Το να βάζεις drones(!) να καλύψουν από αέρος την κηδεία ενός ιδιαιτέρως δημοφιλούς ανθρώπου σε κάνει καλό έμπορα (sic) και ‘ξύπνιο’ επαγγελματία, savvy που λένε και στο χωριό μου. Ενημερώνεις τα media-shops (τα μιντιακά ‘μαγαζιά’ που πουλάνε κι αγοράζουν τηλεοπτικό χρόνο) ότι “σήμερα θα καλύψουμε την κηδεία για την οποία όλοι μιλάνε έτσι κι αλλιώς πριν ακόμα γίνει, με 5 δημοσιογράφους, 7 κάμερες μέχρι κι από αέρος.”

Κανένας από όλους αυτούς τους επικίνδυνους φελλούς δημόσιου ‘χαρακτήρα’ δε θα υπάρχει αν αφήσουμε τις απόψεις τους, τις εκπομπές και τα λεγόμενα τους να τα φάει η μαρμάγκα της λήθης.

Δε θα μείνει σταγόνα από δάκρυ ακάλυπτο σου λέει, γιατί “αυτό θέλει ο κόσμος” και θά’σαι ανόητος αν δεν αγοράσεις διαφημιστικό χρόνο. Αυτό το τελευταίο δεν το κατέβασα από την κούτρα μου, με ενημέρωσε φίλη επαγγελματίας της διαφήμισης, ότι έτσι ακριβώς επικοινωνήθηκε από την παραγωγή της εκπομπής ‘Αποκαλυπτικά’ προς διαφημιστές και πελάτες τους.

Αυτή η προσέγγιση λοιπόν, σε κάνει και κάτι άλλο πέρα από ‘ξύπνιο’, σε κάνει και ένοχο για ένα από τα βαρύτερα εγκλήματα που, διαπερνώντας πολιτισμούς και κουλτούρες, από αρχαιοτάτων χρόνων τιμωρούνταν με τις χειρότερες των ποινών: Την σκύλευση νεκρού.

Αντίστοιχα ανήθικου χειρισμού θύμα έμελλε να πέσει και η τραγουδίστρια Ελένη Χατζίδου, όταν η παραγωγή της εκπομπής του Γιώργου Λιάγκα και της Φαίης Σκορδά την κάλεσε στο τηλέφωνο και γνωρίζοντας πως έχει υπάρξει συνεργάτιδα και στενή φίλη του εκλιπόντος, με περίσσια άνεση της “έσκασε” το τραγικό νέο, μερικά δευτερόλεπτα πριν την βγάλουν στον αέρα όπου απολύτως σοκαρισμένη η κοπέλα, προσπαθούσε να καταλάβει αν της κάνουν κάποια κακόγουστη τηλεοπτική πλάκα. Ατάραχη και αφοσιωμένη στον ‘αγώνα’ για ενημέρωση, η Φαίη έπαιρνε cue από τις παύσεις στα αναφιλητά της Χατζίδου για να ρωτήσει “πως νιώθεις” και “σου είχε γράψει και τραγούδι ε”.

Μα είμαστε με τα καλά μας; Έχουμε τρελαθεί τελείως; Δεν θα βγει ένας άνθρωπος δημόσια ή και ιδιωτικά, μικρή σημασία έχει, να σταματήσει όλον αυτόν τον οχετό ανηθικότητας και οπορτουνισμού; Nα βράσω τα ρημάδια τα πανεπιστήμια σας και τα μαστερ στις επικοινωνιολογίες και τα μίντια. Δεν θα υπάρξει ένας ιθύνων καναλιού που θα κάνει την διαφορά, επιβάλλοντας αυτονόητους κανόνες δεοντολογίας σχετικά με το μέχρι που μπορεί να φτάνει ο εξευτελισμός των ιδίων αλλά και των ‘θυμάτων’ τους;

Στην περίπτωση του θανάτου του Παντελίδη συντελέστηκε ένα ηθικό έγκλημα πολυεπίπεδης εμετικής εκμετάλλευσης που αναλύοντας το κανείς, χάνει τη μπάλα, αδυνατώντας να ξεχωρίσει ποιος ο θύτης, ποιος το θύμα και ποιοι οι συνένοχοι.

Δεν μιλάμε για ψιλά γράμματα, μιλάμε για βασικούς κανόνες ηθικής κι αξιοπρέπειας, για τον εαυτό μας και για τον άλλο, το συνομιλητή, τον ακροατή ή τον τηλεθεατή εν προκειμένω. Για την ιστορία, αυτό που τόσο πολύ “ήθελε” ο κόσμος, το ‘Ε’ την ημέρα της κηδείας έκανε την υψηλότερη τηλεθέαση που έχει δει ποτέ το κανάλι, με ποσοστά που έφταναν στο 50% σε κάποιες κατηγορίες. Money well spent λοιπόν για τα ‘savvy’ πελατάκια του ‘savvy’ παρουσιαστή.

Άρα υπάρχει συνένοχος του οπορτουνιστή Φουρθιώτη, της Σκορδά και όλης αυτής της στρατιάς με δημόσιο λόγο (χωρίς κανένα λόγο) κι αυτός δεν είναι άλλος από εμάς τους ίδιους. Όλους εμάς. Καμία Παπαγγελή δεν θα ‘υπήρχε’ στη ζωή μας αν η απύθμενης βλακείας αλλά και βαθιά ρατσιστική ανάρτηση της δεν κατέκλυζε τους virtual ‘τοίχους’ μας.

Aν δεν αναπαράξεις το εμετικό, σιγά σιγά ξεβρωμίζει ο τόπος αλλά και ο ‘τοίχος’  από τα ‘γκράφιτι’ επικίνδυνης ρητορικής επιπέδου Donald Trump. Μα θα μου πεις οι περισσότεροι ‘φίλοι’ σου Νικόλα το στηλίτευσαν δεν το επιδοκίμασαν. Ναι, αλλά ακόμα κι έτσι, η κυρία αυτή που όταν της έκανε ένα αφιέρωμα γυναικείο site, πολύ ‘ταιριαστά’ στο κάτω μέρος της σελίδας είχε διαφήμιση για υαλουρονικά, γίνεται μέρος της ‘δημόσιας’ συζήτησης.

Κανένας από όλους αυτούς τους επικίνδυνους φελλούς δημόσιου ‘χαρακτήρα’ δε θα υπάρχει αν αφήσουμε τις απόψεις τους, τις εκπομπές και τα λεγόμενα τους να τα φάει η μαρμάγκα της λήθης.