WATCHLIST

Η Λάμψη: Τα τηλεοπτικά παιδιά του Γιάγκου Δράκου φτιάχνουν ομάδα ποδοσφαίρου μαζί με τους αναπληρωματικούς

Το όνομα του Νίκου Φώσκολου συνδέθηκε από πολύ παλιά με την λέξη «επικός», σε επίπεδο παραγωγής στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Από τον ελληνικό κινηματογράφο, όπου και υπέγραφε μεταξύ άλλων, το σενάριο του πρώτου ελληνικού γουέστερν, «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο», ταινία που προτάθηκε μάλιστα και για Oscar ξενόγλωσσης ταινίας το 1966, όπως και στην πολυδάπανη «Υπολοχαγό Νατάσα», με γυρίσματα σε Ελλάδα και εξωτερικό, ταινία με την Αλίκη Βουγιουκλάκη που κρατούσε επί δεκαετίες το ρεκόρ εισπράξεων στην χώρα.

Η ενασχόλησή του με την τηλεόραση δεν θα μπορούσε παρά να έχει αντίστοιχα γιγαντιαίες διαστάσεις. Η καθημερινή σειρά «Η Λάμψη» που έκανε πρεμιέρα το Σεπτέμβριο του 1991, ήταν για χρόνια το αδιαφιλονίκητο φαβορί στα Lead In των τηλεοπτικών σταθμών, ενώ καθιέρωσε δεκάδες ηθοποιούς, που είτε δούλεψαν χρόνια ολόκληρα σε αυτή ή άλλες σαπουνόπερες που ακολούθησαν, είτε επέλεξαν να αλλάξουν ρεπερτόριο. Για άλλους, άνοιξαν πόρτες ακόμη και για πολιτική καριέρα (βλ. Ελένη Κούρκουλα).

Η σειρά μετρά 3.475 επεισόδια και διήρκησε 14 χρόνια

Από την σειρά του ΑΝΤ1 πέρασαν τα 14 χρόνια που προβαλλόταν, 1.500 ηθοποιοί, γράφτηκαν 150.000 σελίδες σεναριακών διαλόγων και ως το 2005, όταν και έριξε αυλαία, μέτρησε 3.475 επεισόδια. Όπως είναι φυσικό κατέχει το ρεκόρ της μακροβιότερης ελληνικής σειράς στην ελληνική τηλεόραση, αλλά και εκείνο του καθημερινού σίριαλ με τα περισσότερα επεισόδια. Οι ιστορίες της πάμπλουτης οικογένειας Δράκου υπήρξαν στο επίκεντρο της σειράς, με τον Χρήστο Πολίτη να βρίσκεται στα στούντιο της σειράς από την πρώτη ως και την τελευταία ημέρα. Αλήθεια τι θυμάστε από την σειρά;

 

Σαφέστατα θυμάστε τον πάμπλουτο, γυναικά και τέρμα μελωδραματικό Γιάγκο Δράκο και φυσικά στην μνήμη μας έχει μείνει βαθιά χαραγμένος ο ρόλος της αντιεισαγγελέα εφετών Βίρνας. Κι αυτό παρά το γεγονός πως η Κάτια Δανδουλάκη είχε αποχαιρετίσει την σειρά από το 1998, ήτοι επτά χρόνια πριν το φινάλε και ουσιαστικά στα μισά της τηλεοπτικής της ιστορίας. Αν μαντεύω σωστά, τρίτος ρόλος που σκάει στο μυαλό είναι εκείνος του Αλέξη, του γιου της οικογενείας που ως κλασικό κακομαθημένο θέλει την όμορφη μητριά του, Βίρνα με την οποία είναι ερωτευμένος από την εφηβεία. Ε, επειδή η αντιεισαγγελέας το έχει όμως το κούτελο καθαρό, πίνει, πίνει, πίνει (ο Κώστας Σπυρόπουλος πρέπει να αντιμετώπισε σοβαρά το φάσμα του αλκοολισμού στις σκηνές που κλήθηκε να γυρίσει) και κουτουπώνει την δόλια υπηρέτρια.

13 ηθοποιοί ανέλαβαν να ενσαρκώσουν τα παιδιά του Γιάγκου Δράκου από την πρώτη μέρα ως και την τελευταία

Για να μην τα πολυλογούμε, εκείνο που μας κέντρισε το ενδιαφέρον, ψάνχοντας περισσότερα για την σειρά που ολοκληρώθηκε πριν από 13 πια χρόνια, ήταν τα ατελείωτα παιδιά του Γιάγκου. Και εξηγούμαι. Το σενάριο ήθελε τον κροίσο να έχει αποκτήσει τρία παιδιά από την πρώτη του γυναίκα, την οποία θεωρούσε χρόνια νεκρή αλλά στη συνέχεια επέστρεψε (πόσες άχρηστες πληροφορίες μπορεί να έχει αυτός ο εγκέφαλος), τον Αλέξη, τον Τίμο και τον Γιάγκο. Αν δεν μας διαφεύγει κάποιο εξώγαμο του μπερμπάντη, αυτά δεν αρκούν για να τον χαρακτηρίσει κανείς πολύτεκνο. Έλα όμως που στους ρόλους των τριών παιδιών του είδαμε με το πέρασμα των χρόνων 13 διαφορετικούς ηθοποιούς;

Τα πέντε πρόσωπα του Αλέξη

 

Η εμφάνιση του Αλέξη Δράκου, έγινε το 1991 με την μορφή του νεαρού τότε Κώστα Σπυρόπουλου. Ήταν εκείνα τα επεισόδια του 60%+ που έκαναν τον μετέπειτα σύντροφο της Αλίκης Βουγιουκλάκη super star στην Ελλάδα των 90’s και την νεογέννητη ιδιωτική τηλεόραση. Στις μισές σκηνές πρέπει να πούμε πάντως ότι ο ηθοποιός τα έλεγε με ένα σκοτς στο χέρι και κοιτώντας τον καθρέφτη ή μια φωτογραφία του κρυφού της έρωτα. Ο Κώστας Σπυρόπουλος υποδύθηκε τον γιο του Γιάγκου από το πρώτο επεισόδιο, ως και το 1996 και έτσι καταγράφεται, εκτός από τον πρώτο, τον original που συστήθηκε ως Αλέξης και ως ο ηθοποιός που έμεινε για πιο πολλά επεισόδια στην έπαυλη.

 

Το 1996, τον θρυλικό πια ρόλο αναλαμβάνει ένας σχετικά άγνωστος ηθοποιός, που όμως έμελλε να γίνει μετρ του καθημερινού κάποια χρόνια αργότερα. Πρέπει να ομολογήσουμε πως η εικόνα του Αλέξανδρου Σταύρου, ως Αλέξη Δράκου, δεν έχει εντυπωθεί τόσο έντονα στο μυαλό μας από το μακρινό 1996. Ίσως γιατί έμεινε μόλις μια σεζόν στη «Λάμψη» και δεν πρόλαβε να παγιωθεί η εικόνα του. Με πιο μακριά μαλλιά και μούσια, ο νέος Αλέξης έχει βελτιωθεί. Αντί να μιλά στην εικόνα της αγαπημένης του ή τον καθρέφτη, της μιλά κατά πρόσωπο. Υπάρχει ωστόσο ένα τόσο δα προβληματάκι. Την ώρα που μιλά στην Βίρνα Δράκου, απευθύνεται στην πραγματικότητα στην καρδιά του – ΝΑΙ, ΝΑΙ – την οποία προστάζει να πάψει να αγαπά. «Έλα εδώ καρδιά, σου μιλάω άκουσέ με. Θέλω, σε διατάζω να πάψεις να αγαπάς τη γυναίκα που έχεις απέπαντί σου»… ανατρίχιασα. Η νέα τακτική πάντως έπιασε τόπο και η αντιεισαγγελέας έπεσε. Εμ, βέβαια την έψηνε ο Σπυρόπουλος τόσα χρόνια για να την χαρείς εσύ!!!

 

Και ξαφνικά, πάνε οι μπούκλες, πάνε τα ξανθά μαλλιά. Ο Αλέξης γίνεται ψηλός, μελαχρινός γεμάτος αέρινες σιωπές (ε, μπαρδόν, αυτό είναι από άλλο σίριαλ).  Με το φιζίκ του Σωκράτη Αλαφούζου θα δει ο Αλέξης Δράκος την νέα χιλιετία, ακόμη και όταν η Βίρνα αποχώρησε από την σειρά. Σαν να την έχει ξεπεράσει ο νέος Αλέξης την Βίρνα του. Ούτε ποτά, ούτε προσταγές σε ζωτικά όργανα, τίποτα. Ο Αλέξης θα παρακαλέσει τον έρωτα της πρώτης του νιότης να συγχωρήσει τον πατέρα του (θέλετε να σας θυμίσω πως τον αποκαλούσε μερικές σεζόν πριν;) που κινδυνεύει να μπει για πάντα στη φυλακή από το χέρι της αντιεισαγγελέως (μην είχε γίνει και εισαγγελέας κανονική, τόσα χρόνια πέρασαν).

 

Για τρία χρόνια, από το 2000 ως το 2003, ο Αλέξης Δράκος επιστρέφει στα χρώματα που τον πρωτογνωρίσαμε. Τον ρόλο του ενσαρκώνει ο ηθοποιός Νίκος Παπαδόπουλος, γνωστός στο πανελλήνιο από τη συμμετοχή του σε αρκετές ταινίες και βιντεοκασέττες της δεκαετίας του ’80. Βίρνα δεν υπάρχει, μια ξανθιά βλέπουμε που κάνει τη σύζυγό του και να μας συγχωράτε, αλλά δεν ξέρουμε και ακριβώς ποια είναι. Πρόσφατα ο Αλέξης Δράκος Νο4, μίλησε στην τηλεόραση και αποκάλυψε πως πλέον ασχολείται κυρίως με μεταγλωττίσεις και σπικάζ, διαθέτει ένα θεατρικό εργαστήρι, ενώ όπως λέει υπήρξε περίοδος που κυκλοφορούσε στους δρόμους και μοίραζε φυλλάδια. Αυτή τη Βίρνα γουρλού δεν την λες…

 

Ο τελευταίος Αλέξης, εκείνος δηλαδή που ολοκλήρωσε και την ιστορία των Δράκων, έγινε πάλι μελαχρινός. Τον ρόλο του από το 2003 ως το 2005 ανέλαβε ο Δημήτρης Δρακόπουλος και αν καταλάβαμε καλά, γιατί το τελευταίο επεισόδιο ήταν λίγο ψυχεδελικό, είχε κάτι από «Γιορδάνκα» (βλ. Σαββατογεννημένες), σκοτώθηκε όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε συνετρίβη ενώ ταξίδευε για την Αυστραλία. Ο πρωτότοκος γιος της οικογένειας είχε αποφασίσει να εγκαταλείψει τον χειριστικό Γιάγκο Δράκο, όπως δηλαδή και όλα του τα παιδιά. 

 

Που είναι η Τατιάνα, ο ε ο;

 

Η μονάκριβη κόρη του ζάμπλουτου επιχειρηματία (στην πορεία προέκυψαν αμέτρητα εξώγαμα, μεταξύ αυτών και η Καλομοίρα, στη «δύση» της σειράς) είχε το όνομα Τατιάνα και πολλές φορές έκανε έξαλλο τον πατέρα της με τους έρωτες και τα καμώματά της. Η Καψάλη, ως ξανθιά καλλονή, εμφανίστηκε ενώ ακόμη πήγαινε σχολείο στην θρυλική ταινία «Λούφα και Παραλλαγή», όμως εμείς την γνωρίσαμε από την σαπουνόπερα του Φώσκολου. Για εκείνον, η ηθοποιός θα πει πολλά χρόνια αργότερα, πως την ταλαιπωρούσε πολύ, γιατί εκείνη την περίοδο δεν είχε εμπιστοσύνη στον εαυτό της.

 

Η Τάνια Καψάλη συνυπέγραφε λίγα χρόνια αργότερα την «Θηλυκή Εταιρία» στον κινηματογράφο (1999) και τη θέση της στο σπίτι των Δράκων πήρε για επτά ολόκληρα χρόνια η Καλλιόπη Ευαγγελίδη. Αυτή τη φορά, το cast παρέμεινε πιστό στην εικόνα της Τατιάνας με την ηθοποιό να είναι επίσης μελαχρινή και «αρχοντική». Η κόρη του Γιάννη Ευαγγελίδη και της Βίλμας Τσακίρη ταυτίστηκε με τον ρόλο όσο καμία άλλη, κυρίως εξαιτίας των χρόνων που έμεινε στη σειρά. Όπως διαβάζουμε, η τηλεοπτική Τατιάνα παντρεύτηκε τον παιδικό της έρωτα και έφυγε μαζί του στις Σέρρες , όπου έχει φτιάξει την ζωή της και έτσι, χρειάστηκε να αντικατασταθεί για την σειρά.

 

Και εκεί που είπαμε, εντάξει, εδώ θα έχουμε μια συνέπεια, τη σκυτάλη από την Καλλιόπη Ευαγγελίδη παίρνει η Μαίρη Βλουτή, κατάξανθη και χυμώδης ως και την προτελευταία σεζόν.

 

Στον τελευταίο κύκλο της σειράς, τον ρόλο της Τατιάνας, αναλαμβάνει μια ήδη αναγνωρισμένη, στην τηλεόραση, ηθοποιός. Η Ελευθερία Ρήγου, είναι εκείνη που θα φέρει εις πέρας την ιστορία της κόρης του Γιάγκου Δράκου ως το τελευταίο επεισόδιο. Μην ρωτήσετε τι απέγινε τελικά, γιατί είπαμε, το τελευταίο επεισόδιο δεν είναι και πολύ επεξηγηματικό.

 

 

Ο Τίμος Δράκος, τιμή δεν έχει

 

Ο τρίτος γιος της οικογένειας δεν είχε καλύτερη τύχη. Τον ρόλο του ανέλαβαν ουκ ολίγοι ηθοποιοί. Ωστόσο, εκείνο που έχει περισσότερο ενδιαφέρον είναι πως ένας εκ των τεσσάρων ηθοποιών που υποδύθηκαν τον ρόλο του Τίμου Δράκου, επέστρεψε στο “Δρακαίικο” έπειτα από διάλειμμα οκτώ χρόνων. Προσωπικά αδυνατώ να ξεπεράσω την παρωδία του Τίμου, όπως αυτή παρουσιάστηκε από τους μετρ του είδους, Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου, στην κωμική σειρά «Τρεις Χάριτες», η οποία και παιζόταν παράλληλα με την «Λάμψη» στις πρώτες σεζόν. Ο Σίμος (για τις ανάγκες της προστασίας από την… μήνυση) έχει χάσει το φως του και η Φεγγάρω (ή επί το αυθεντικότερο Σελήνη) του λέει να προσέχει στις σκάλες. Δείτε στο 4′.15” και επανέρχομαι.

 

 

Αν και ο ηθοποιός Τάκης Ανούσης διέπρευσε μέσα από την δεύτερη σειρά του Φώσκολου, «Καλημέρα Ζωή», ο σεναριογράφος είχε υπολογίσει εκείνον για τον ρόλο του Τίμου. Ωστόσο, δεν υποδύθηκε τον ρόλο παρά για μία και μόνη σεζόν το 1991-92.

 

 

Τον ρόλο του ανέλαβε για τα επόμενα τέσσερα χρόνια ο Ανδρέας Ανδρεόπουλος. Ξέρετε, αυτός με την λαμπερή κώμη, που έλουζε πλάι στην Μαρί Κωνσταντάτου (πρώην Κυριακού) με το γνωστό σαμπουάν κατά της πυτιρίτιδας; Είναι σαφώς ο ηθοποιός που σημάδεψε περισσότερο τον ρόλο και γι’ αυτό, έπειτα από οκτώ χρόνια που τον ανέλαβαν άλλοι ηθοποιοί, επέστρεψε στην «Λάμψη». Ο oiginal Τιμος Δράμος έκλεισε την σαπουνόπερα το 2005, αναλαμβάνοντας το ρόλο για την τελευταία σεζόν.

 

Το 1996 και τα δύο παιδιά του Δράκου έπαθαν μετάλλαξη. Τον ρόλο του Αλέξη ανέλαβε όπως είπαμε ο Αλέξανδρος Σταύρου και τον ρόλο του Τϊμου, ο Λεωνίδας Κακούρης, που παρέμεινε στη σειρά ως και το 1998. Ο ηθοποιός έκανε μεγάλο comeback τηλεοπτικά στην σειρά του Μανούσου Μανουσάκη «Της Αγάπης Μαχαιριά» ενώ όπως αναφέρει έχει συνεργαστεί για την θεατρική παράσταση «Μάλα, η μουσική του ανέμου» με τους Άννα Βίσση και Νίκο Καρβέλα. Πάντως, μάλλον λίγοι θυμούνται το πέρασμά του από την Λάμψη.

 

 

Τελευταίος που ανέλαβε τον ρόλο του Τίμου Δράκου αν και όπως είπαμε, δεν ήταν ο ηθοποιός που έκλεισε την ιστορία του στον τελευταίο κύκλο, ο ηθοποιός Βαγγέλης Ρόκος που υποδύθηκε τον γιο του εκατομμυριούχου για έξι ολόκληρα χρόνια. Ο ηθοποιός φαίνεται πως είναι η αιτία που ασχολήθηκε με την υποκριτική η Κατερίνα Λέχου. Οι δυο τους υπήρξαν συμμαθητές και της έδωσε να διαβάσει την «Μήδεια» του Ανουίγ, όπως αναφέρει η ίδια με αποτέλεσμα να θελήσει να ασχοληθεί με την υποκριτική.

 

 

 

Μπες κι εσύ στην παρέα μας στο Facebook. Σε περιμένουμε!