ΜΟΥΣΙΚΗ

7 θεατρικές παραστάσεις που πρέπει να δεις τον Μάιο

Ο Μάιος είναι συνήθως ο τελευταίος μήνας κατά τον οποίο συνήθως ολοκληρώνονται οι επιτυχημένες παραστάσεις του χειμώνα που έχουν πάρει παράταση, αλλά και όσες ανέβηκαν στο δεύτερο μισό της σεζόν. Εμείς ξεχωρίσαμε εκείνες που πρέπει να δεις πριν την τελευταία υπόκλιση.

Άνθρωποι και ποντίκια

 

Η παράσταση που επεξεργάστηκε δραματουργικά και σκηνοθέτησε ο Βασίλης Μπισμπίκης και στην οποία πρωταγωνιστεί ο ίδιος μαζί με τους: Δημήτρη Δρόσο, Νικολέτα Κοτσαηλίδου, Στέλιο Τυριακίδη, Μάνο Καζαμία, Γιώργο Σιδέρη, Γιανμάζ Ερντάλ, Θάνο Περιστέρη, Αγγέλα Πατσέλη, είναι αδιαμφισβήτητα η παράσταση της χρονιάς. Στον Τεχνοχώρο Cartel παρουσιάζεται μια σύγχρονη και απόλυτα εναρμονισμένη με τον χώρο μεταφορά του έργου του Τζον Στάινμπεκ που περιγράφει την αγωνιώδη και συγκινητική προσπάθεια των ανθρώπων του μόχθου για επιβίωση μέσα στις πιο δυσμενείς οικονομικές συνθήκες. Το έργο θίγει θέματα όπως ο ρατσισμός, το απατηλό όνειρο για μια μικρή ιδιοκτησία, η δύναμη της φιλίας, η σημασία της ελπίδας, τα ιδανικά της αφοσίωσης, της πίστης, της αυτοδιάθεσης και της αλληλεγγύη.

Το λεγόμενο και «άχαστο».

Πέμπτη στις 21.00 και Παρασκευή – Κυριακή στις 21.15 (Μέχρι 16 Ιουνίου), Τεχνοχώρος Cartel (Μικέλη 4, Αιγάλεω), Προπώληση εισιτηρίων εδώ.

Διάβασε ακόμα: Φρόσω Τρούσα: “Το σώμα μας κουβαλά μνήμες και επιρροές”

Το τέλος

 

Στις 29, 30 και 31 Μαΐου και την 1η και 2η Ιουνίου θα παρουσιάζουν τα Αθηναϊκά Θέατρα «Το Τέλος» του Σάμουελ Μπέκετ, με τον Δημήτρη Καταλειφό, σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα, στο θέατρο Εμπορικόν. Πρόκειται για ένα αφήγημα σε πρώτο πρόσωπο στο οποίο παρακολουθούμε τη σταδιακή αποξένωση και εξουθένωση (σωματική, ψυχική και πνευματική) του ήρωα. Η πλοκή της ζωής του έχει προηγηθεί και την πορεία προς το τέλος διατρέχει η γλώσσα και το ύφος του Μπέκετ: ο λόγος τολμηρός, ωμός σαρκασμός, χιούμορ, ειρωνεία, γλώσσα υπαινικτική, ανατρεπτική, ανελέητη, ποιητική.

Τετάρτη 29 Μαΐου: 20:00 Πέμπτη 30, Παρασκευή 31 Μαΐου: 21:00, Σάββατο 1 Ιουνίου: 21:00, Κυριακή 2 Ιουνίου: 20:00, στο θέατρο Εμπορικόν (Σαρρή 11). Αγορά εισιτηρίων στα ταμεία του Θεάτρου Αλίκη (Αμερικής 4).

Βρικόλακες

 

Την Κυριακή 19 Μαΐου ολοκληρώνονται οι παραστάσεις των Βρικολάκων του Ίψεν που ανεβαίνουν στο Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» στη σκηνή της Φρυνίχου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά. Τους ρόλους του εμβληματικού έργου του Ίψεν που προκάλεσε σάλο την εποχή που παρουσιάστηκε πρώτη φορά, ενσαρκώνουν η Ρένη Πιττακή, ο Ακύλλας Καραζήσης, ο Μιχάλης Σαράντης, η Ιωάννα Κολλιοπούλου και ο Κώστας Μπερικόπουλος.

Παρασκευή και Σάββατο στις 21.15 και Κυριακή στις 20.00. Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν (Φρυνίχου 14, Πλάκα). Προπώληση εισιτηρίων εδώ.

170 τετραγωνικά / Moonwalk

 

Η αγωνιώδης ιστορία δύο αδερφών, που επιστρέφουν στο πατρικό τους σε μία μικρή πόλη της ελληνικής επαρχίας, μετά το θάνατο του πατέρα τους ξεδιπλώνεται στη σκηνή του Από Μηχανής Θεάτρου. Το έργο που υπογράφει ο Γιώργος Τσουρής και σκηνοθετεί ο Γιώργος Παλούμπης, θα σε κάνει να γελάσεις, να κλάψεις και να βρεις μικρές ή μεγαλύτερες αναφορές στη δική σου οικογένεια, στη δική σου γειτονιά στη δική σου επάρχία. Παίζουν: Αμαλία Αρσένη, Βάλια Παπακωνσταντίνου, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, Άννα Πατητή, Γιωργής Τσουρής.

Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00, Κυριακή στις 18.00. Μέχρι και 25/5. Από Μηχανής Θέατρο (Ακάδημου 13, Μεταξουργείο). Προπώληση εισιτηρίων εδώ.

Ο κύκλος του έρωτα

Η κωμωδία αποπλανήσεων που συνέγραψε ο Άρθουρ Σνίτσλερ ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου. Δέκα ζευγάρια  σε μια σκυταλοδρομία σεξουαλικών συναντήσεων. Από την αποπλάνηση, στην ερωτική συνεύρεση και τον αποχωρισμό μια ανάσα μόνο. Ο Κύκλος του Έρωτα έχει σαν κεντρική υπόθεση τις αλλεπάλληλες ερωτικές συνευρέσεις μεταξύ προσώπων όλων των κοινωνικών τάξεων. Δέκα ζευγάρια στη Βιέννη, παλεύουν με τα όρια που θέτουν η κοινωνική θέση, ο πλούτος και η ερωτική και συζυγική πίστη. Όλα ξεκινούν από μια φτωχή πόρνη και καταλήγουν πάλι σ’ αυτήν. Παίζουν οι ηθοποιοί: Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Αυγουστίνος Κούμουλος, Άννα Μάσχα, Κίττυ Παϊταζόγλου, Νικόλας Παπαγιάννης,  Ευδοκία Ρουμελιώτη, Σίσσυ Τουμάση, Κώστας Φιλίππογλου, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος.

Τετάρτη – Παρασκευή 20.30, Σάββατο στις 18.00 και στις 21.00 και Κυριακή στις 19.00 μέχρι και 9/6. Δημοτικό θέατρο Πειραιά (Λεωφ. Ηρ. Πολυτεχνείου 32). Προπώληση εισιτηρίων εδώ.

Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα

 

Άλλη μία από τις παραστάσεις της χρονιάς είναι σίγουρα το έργο του Σάιμον Στίβενς που σκηνοθέτησε ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος στο θέατρο Τζένη Καρέζη. Ο Γιάννης Νιάρος στο ρόλο του 15χρονου Κρίστοφερ δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας, ενώ πλαισιώνεται από κορυφαίους ηθοποιούς όπως η Μαρία Καλλιμάνη, η Αλεξάνδρα Αϊδίνη και ο Θέμης Πάνου. Ο Κρίστοφερ βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού παρόλο που δεν το λέει κανείς ξεκάθαρα στο έργο. «Είναι 7 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα. Ο 15χρονος Κρίστοφερ στέκεται δίπλα στον σκοτωμένο σκύλο της γειτόνισσάς του, της κ. Σίαρς, που τον έχουν καρφώσει με ένα δικράνι. Η κ. Σίαρς θα καλέσει την αστυνομία, και ο Κρίστοφερ για πρώτη φορά στη ζωή του θα οδηγηθεί στο αστυνομικό τμήμα, όπου θα του γίνει σύσταση. Παρά την απαγόρευση του πατέρα του, ο Κρίστοφερ αποφασίζει να λύσει το μυστήριο του σκοτωμένου σκύλου, γιατί πιστεύει πως ο δολοφόνος πρέπει να βρεθεί και να τιμωρηθεί. Με την ενθάρρυνση της δασκάλας του, θα καταγράψει όλα τα στοιχεία που θα συγκεντρώσει σ’ ένα βιβλίο, που θα γίνει και θεατρικό έργο για τη σχολική γιορτή…». Η παράσταση ολοκληρώνεται την Κυριακή 19/5 οπότε σπεύσε.

Π0αρασκευή στις 21.00, Σάββατο στις 18.00 και 21.00, Κυριακή στις 20.00, Θέατρο Τζένη Καρέζη (Ακαδημίας 3), Προπώληση εισιτηρίων εδώ,

To ξύπνημα της άνοιξης

Και πάλι Δημήτρης Καραντζάς στο τιμόνι της σκηνοθεσίας. Στην Κεντρική Σκηνή στο Θέατρο του Νέου Κόσμου οι Βαγγέλης Αμπατζής, Ασημίνα Αναστασοπούλου, Κορίνα-Αννα Γκουγκουλή, Γιώργος Δικαίος, Αναστάσης Λαουλάκος, Μάνος Πετράκης, Νάνσυ Σιδέρη και Μαρία Σκουλά πρωταγωνιστούν στο έργο του Φρανκ Βένεντικτ «Το ξύπνημα της άνοιξης» που με ποιητικό τρόπο μιλά για την σεξουαλικότητα, την εφηβεία και την ορμή των ανθρώπων που η κοινωνία προσπαθεί μόνιμα να καταστείλει. Ο Βένεντικτ υνθέτει ένα ρέκβιεμ για το στραγγαλισμό της αθωότητας και των πρώτων παρορμήσεων και καταγγέλλει μια συντηρητική κοινωνία εστιασμένη στην αποτελεσματικότητα που καταστέλλει το ένστικτο και την επαφή με το σώμα.

Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00, Τετάρτη και Σάββατο στις 21.30 και Κυριακή στις 18.00, μέχρι 5/6, Θέατρο του Νέου Κόσμου (Κεντρική σκηνή – Αντισθένους και Θαρύπου). Προπώληση εισιτηρίων εδώ.