WATCHLIST

Όταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι: Ο Billy Crystal αποκάλυψε πώς γεννήθηκε η σκηνή- θρύλος του οργασμού της Meg Ryan

Ήταν 11 Απριλίου του 1989 όταν ο κόσμος είδε για πρώτη φορά τη Meg Ryan και τoν Billy Crystal ως φοιτητές Sally και Harry να συζητούν για σχέσεις, άντρες και γυναίκες, τρώγοντας στο εστιατόριο στο οποίο σταμάτησαν ενώ επέστρεφαν στα σπίτια και τις οικογένειές τους για διακοπές. Συζητώντας η Sally δηλώνει σίγουρη πως κάποιες από τις κοπέλες του Ηarry είχαν προσποιηθεί οργασμό. Εκείνος αρνείται κι εκείνη, στην προσπάθειά της να τον πείσει, του δείχνει αυτό ακριβώς που εννοεί. Και κάπως έτσι φτάνουμε στην περίφημη σκηνή του οργασμού της Sally, μία από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές στην ιστορία των romcoms, μία από τις αξέχαστες του σύγχρονου σινεμά. Εξίσου απολαυστική και η κορύφωσή της- δεν εννοώ αυτό που φαντάζεσαι- σκηνής, με μία από τις ηλικιωμένες κυρίες που κάθονται στα διπλανά τραπέζια να παραγγέλνει στον σερβιτόρο λέγοντας το χαρακτηριστικό «θα πάρω ό,τι πήρε αυτή».

Τριάντα χρόνια μετά την πρεμιέρα του «Όταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι», ο πρωταγωνιστής της, Billy Crystal μίλησε στο Hollywood Reporter για την προκλητική σκηνή που κατάφερε να ανατρέψει τα δεδομένα στον mainstream κινηματογράφο εισάγοντας στους συντηρητικούς κόλπους του το ζήτημα του οργασμού, χρόνια πριν το Sex & the City. Η οποία σκηνή, παραδόξως, δεν ήταν στο αρχικό σενάριο, προστέθηκε εκ των υστέρων, βασίστηκε σε μια ιδέα της Meg Ryan και σχεδιάστηκε ομαδικά, κουβέντα στην κουβέντα, από τον σκηνοθέτη της, Rob Reiner, τη σεναριογράφο, Nora Ephron και τους 2 πρωταγωνιστές.

Όπως αποκαλύπτει ο Crystal στη συνεντευξή του: «Την περίφημη πια σκηνή του οργασμού στο Katz’s Delicatessen τη γράψαμε όλοι μαζί. Δύο βδομάδες πριν αρχίσουν τα γυρίσματα, η Nora είπε σ’ ένα μίτινγκ πως “κάτι της λείπει” από το σενάριο, από την εποχή που ο Harry διένυε την “περίοδο εκδίκησης” και έκανε όλα τα one night stand για τα οποία κατόπιν έλεγε στη Sally. Η Nora μονολόγησε πως είναι η εποχή που το παίζει αλαζόνας επιβήτορας. “Μάλλον κάποιος πρέπει να του μιλήσει για τους ψεύτικους γυναικείους οργασμούς”, λέει εκείνη κι ο Rob γυρνάει με έκπληξη και τη ρωτάει “μα τι εννοείς”. Η Nora τότε του λέει πως “ναι Rob, οι γυναίκες προσποιούμαστε μερικές φορές”. Ο Rob απάντησε πως καμία δεν έχει προσποιηθεί μ’ εκείνον και αυτομάτως όλο αυτό έγινε διάλογος στο σενάριο. Καπου εκεί η Meg πρότεινε να προσποιηθεί έναν οργασμό γιατί θα είχε πολλή πλάκα και εγώ συμπλήρωσα “σ’ έναν δημόσιο χώρο, σ’ ένα εστιατόριο”. Μας έπιασαν τα γέλια».

Όσο για την ατάκα της ηλικιωμένης κυρίας, αυτή ήταν ιδέα του Billy Crystal, όσο για τη γυναίκα που την υποδύεται, δεν ήταν παρά η μητέρα του ίδιου του σκηνοθέτη.