EMMA STONE

12 πράγματα που δεν γνώριζες για το “Lalaland”

Το 'Lalaland' είναι μια ταινία για τους ονειροπόλους είπε η Emma Stone όταν ανέβηκε να πάρει τη Χρυσή Σφαίρα για τον Καλύτερο Γυναικείο ρόλο σε Musical/Κωμωδία και πραγματικά δεν θα μπορούσε να είχε θέσει καλύτερα τι σημαίνει για μένα και για πολύ κόσμο αυτή η ταινία.

Το hype για το ‘Lalaland’ ήταν τεράστιο (από τα σχόλια φίλων που το είδαν στο Φεστιβάλ της Βενετίας μέχρι τα πανηγυρικά posts σε διάφορα sites που μιλούσαν για την ταινία της χρονιάς) και όταν άναψαν τα φώτα στην αίθουσα του σινεμά όλα αυτά τα δεκάδες διαφορετικά πράγματα που ένιωθα το δικαιολογούσαν απόλυτα.

Εντυπωσιακά χορευτικά, ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ soundtrack, σκηνοθεσία και φωτογραφία που τιμά τη μεγάλη ιστορία του παλιού Hollywood και μια συγκλονιστική Emma Stone στο πλευρό του (as always) υπέροχου Ryan Gosling σε προσκαλούν να χαθείς στη μαγεία του σινεμά.

Η ιδέα του ‘Lalaland’ όμως δεν είχε την ίδια θερμή υποδοχή, το αποτέλεσμα μάλιστα που είδαμε στην αίθουσα διαφέρει πάρα πολύ από αυτό που είχε αρχικά στο μυαλό του ο δημιουργός Damien Chazelle, είχε άλλους πρωταγωνιστές και ένα ταπεινό budget ύψους 916.000 ευρώ.

Ποια είναι λοιπόν τα facts που δεν ήξερες για την πιο όμορφη ταινία που έγινε τα τελευταία χρόνια;

1. Η Emma Watson ήταν η αρχική επιλογή για το ρόλο της Mia

Emma η μία Emma και η άλλη ωστόσο η αρχική επιλογή του Chazelle για το ρόλο της Mia ήταν η Emma Watson, η οποία αρνήθηκε γιατί ήθελε να επικεντρωθεί στην ταινία ‘Πεντάμορφη και το Τέρας’. Όταν όμως ο Chazelle είδε την Emma Stone να τραγουδάει και να χορεύει στο Broadway το 2014 ήξερε ότι βρήκε την ιδανική ηθοποιό για το ρόλο (ε, duh).

2. Ενώ ο Miles Teller αντικαταστάθηκε με τον Ryan Gosling

Αντί για τον Ryan Gosling τώρα θα βλέπαμε τον Miles Teller στο ρόλο του Sebastian (thank god, που δε συνέβη ποτέ) ωστόσο ο Chazelle άλλαξε γνώμη γιατί δεν τον θεωρούσε πια κατάλληλο για το ρόλο. Όπως αποκάλυψε ο ηθοποιός σε συνέντευξή του έμαθε μέσω του ατζέντη του ότι ο σκηνοθέτης (με τον οποίο είχαν συνεργαστεί στο εκπληκτικό Whiplash) δεν τον ήθελε πια. Υπάρχουν βέβαια και οι φήμες ότι δεν δέχτηκε τον μισθό των 4 εκ. δολαρίων. Oh, well.

3. Οι πρόβες για το χορευτικό της πρώτης σκηνής ξεκίνησαν τον Μάιο του 2015

Η εναρκτήρια σκηνή της ταινίας (μια από τις πιο εντυπωσιακές) γυρίστηκε στη μέση ενός από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους του Los Angeles σε θερμοκρασία 43 βαθμών Κελσίου και χρειάστηκε 2 ολόκληρες μέρες μέχρι να γίνει σωστά. Η χορογραφία ήταν έτοιμη τον Μάιο του 2015 και οι 100 χορευτές έκαναν τις πρώτες πρόβες τους στο πάρκινγκ της εταιρείας. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων η κίνηση στον υπόλοιπο δρόμο συνεχίστηκε κανονικά ενώ ο αέρας ήταν τόσο δυνατός (βρίσκονται σε ύψος 30 μέτρων) που φοβόντουσαν ότι θα πέσει κάποιος από το αυτοκίνητο.

4. Τα πανοραμικά πλάνα της σκηνής στην πισίνα δεν γυρίστηκαν με ελικόπτερα

Στο πάρτι που πηγαίνει η Mia βλέπουμε μια ακόμη εντυπωσιακή σκηνή, η οποία καταλήγει σε μια βουτιά στην πισίνα με υπέροχα υποβρύχια πλάνα που γυρίστηκαν με ειδική κάμερα. Η πανέμορφη αυτή σκηνή θυμίζει αρκετά αυτή που είχαμε δει στην ταινία ‘Boogie Nights’ και για όλα τα πανοραμικά πλάνα δεν χρησιμοποιήθηκαν ελικόπτερα- οι εικονολήπτες στέκονταν απλά σε μεγαλύτερο ύψος και τραβούσαν από εκεί.

5. Το στιλ της Mia βασίστηκε σε μεγάλα ονόματα του σινεμά

Για το στιλ της Mia στην ταινία (ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΩ ΤΑ ΡΟΥΧΑ;;) η Mary Zophres, costume designer της ταινίας, βασίστηκε στο στιλ της Ingrid Bergman, της Grace Kelly και της Katherine Hepburn. Κάποια από τα outfit ήταν σχεδιαστών (όπως το φόρεμα στην τελευταία σκηνή, που είναι του Jason Wu) ωστόσο τα περισσότερα ήταν από μαγαζιά όπως το H&M.

Τα φορέματα για τις σκηνές χορού δημιουργήθηκαν από vintage υφάσματα ενώ το υπέροχο κίτρινο φόρεμα που βλέπουμε και στην αφίσα ήταν αρχικά για τις πρόβες αλλά άρεσε τόσο πολύ στην Emma που το κράτησαν για τη σκηνή.

Το πράσινο φόρεμα που φοράει στο πρώτο της ραντεβού με τον Sebastian βασίστηκε στο look της Judy Garland από την ταινία του 1954 ‘A star is born’ και το στιλ της Mia στη δουλειά βασίστηκε στην Audrey Hepburn και στην ταινία ‘Funny Face’.

6. Ο Ryan Gosling έκανε 3 μήνες μαθήματα πιάνου

Για να υποδυθεί σωστά τον πιανίστα jazz μουσικής ο Ryan Gosling χρειάστηκε να κάνει 3 μήνες μαθήματα (2 ώρες κάθε μέρα, όλη την εβδομάδα!) ενώ οι δύο hand doubles που είχαν προσληφθεί ώστε να τον αντικαταστήσουν στα κοντινά πλάνα δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ.

7. Το αρχικό budget της ταινίας ήταν λιγότερο από 1 εκ. ευρώ

Ο Damien Chazelle, ένας από τους πιο ταλαντούχους καινούργιους σκηνοθέτες του Hollywood είχε την ιδέα του ‘Lalaland’ από όταν ήταν στο τελευταίο έτος στη σχολή. Έγραψε το σενάριο το 2010 με τον συμφοιτητή του, Justin Hurwitz (συνθέτη και 6 κομματιών του soundtrack), βρήκαν χρηματοδότη αλλά δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν με τον παραγωγό, ο οποίος ήθελε να γίνει rock μουσικός ο Sebastian για αυτό και άφησαν στην άκρη το project. Μετά την επιτυχία όμως του ‘Whiplash’ κατάφεραν να κάνουν αυτό ακριβώς που ήθελαν και με budget ύψους 30 εκ. δολαρίων.

8. Το υπέροχο φόντο στη σκηνή που χορεύουν είναι πραγματικό

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πράγματα της ταινίας είναι τα υπέροχα χρώματα και η παραμυθένια ατμόσφαιρα της μαγικής χώρας του ‘Lalaland’. Η σκηνή που χορεύουν η Mia και ο Sebastian γυρίστηκε σε φυσικό φως, αυτός ο συνδυασμός πορτοκαλομωβ που έχει ο ουρανός είναι πραγματικός και όχι αποτέλεσμα επεξεργασίας καθώς τα γυρίσματα έγιναν δύο συνεχόμενα απογεύματα, ακριβώς την ίδια ώρα.

9. Η σκηνή με την τελευταία οντισιόν της Mia χρειάστηκε μόλις ένα γύρισμα

Όταν η Mia πηγαίνει για την οντισιόν που της άλλαξε τη ζωή λέει την ιστορία της θείας της και τραγουδάει ένα από τα πιο συγκινητικά και όμορφα τραγούδια της ταινίας, το ‘Audition’. Αν έχεις δει την ταινία γνωρίζεις πολύ καλά ότι η Emma Stone ήταν συγκλονιστική και η ερμηνεία της σου έκοβε την ανάσα· όπως αποκαλύπτει ο σκηνοθέτης χρειάστηκε μόνο ένα γύρισμα για αυτή τη σκηνή και η Emma τραγουδούσε live ενώ ο Justin Hurwitz έπαιζε πιάνο στο διπλανό δωμάτιο. *πετάει μια σακούλα Oscar στην Emma*

10. Χρησιμοποιήθηκαν κάμερες σε στιλ του 1950

Η ταινία γυρίστηκε σε Cinemascope, για να βγει αυτό το υπέροχο ρετρό στιλ και χρησιμοποίησαν κάμερες με μεγάλο εύρος, όπως αυτές που είχαν την δεκαετία του ’50.

11. Η Emma Stone και ο Ryan Gosling έκαναν χωριστά πρόβες επί δύο μήνες

Η Emma Stone έκανε μπαλέτο όταν ήταν μικρή ωστόσο χρειάστηκε να ξεσκονίσει τις χορευτικές της κινήσεις σε αντίθεση με τον Ryan Gosling που δεν είχε την παραμικρή ιδέα από χορό. Το ζευγάρι έκανε επί δύο μήνες χωριστά πρόβες και όσο άβολα και να ένιωθε ο Ryan, η χημεία τους ήταν απίστευτη.

12. Η εναέρια σκηνή ήταν αρχικά υποβρύχια

Μια από τις πιο μαγικές στιγμές της ταινίας είναι στο Griffith Observatory, όπου καταλήγουν να χορεύουν κυριολεκτικά ανάμεσα στα αστέρια, αλλά όπως αποκαλύπτει η χορογράφος Mandy Moore το αρχικό concpet τους ήθελε να χορεύουν υποβρύχια.