WATCHLIST

Τα καλύτερα και τα χειρότερα της φετινής απονομής των Oscar!

Πρώτη φορά στην παρουσίαση των Οσκαρς , ο Neil Patrick Harris άντλησε από την εμπειρία του όντας 5 φορές παρουσιαστής των Tonys, ξεκινώντας με ένα καλόγουστο μουσικό νούμερο-υπερπαραγωγή, τιμητικό χαιρετισμό στις "κινούμενες εικόνες" που αγαπήσαμε.

Με τη βοήθεια top σκηνικής τεχνολογίας και εκπληκτικού stage-design, o Harris “μπήκε” μέσα σε ταινίες όπως ο Αόρατος Εραστής, οι Avengers και το Star Wars μεταξύ άλλων, για να καταλήξει σε tribute αναφορά στις φετινές υποψήφιες. Με λίγη βοήθεια από την καλλίφωνη σταχτοπούτα του φετινού “Into the Woods”, Anna Kendrick, η οποία κατέληξε στο Kodak Theatre ψάχνοντας το γοβάκι της, αλλά και τον κυνικά απολαυστικό  Jack Black, η έναρξη ήταν πολλά υποσχόμενη.

 

Συμβουλή προς όσους παρακολουθούν

Πρώτη ωραία στιγμή, η σύντομη αλλά από καρδιάς ομιλία του J.K. Simmons στο πρώτο βραβείο της βραδιάς (το φαβορί β’ ανδρικού για το Whiplash) με μια προτροπή προς το ένα δισεκατομμύριο τηλεθεατές: “Αν είστε αρκετά τυχεροί ώστε να έχετε έναν ή και δύο γονείς ζωντανούς σε αυτόν τον πλανήτη, πάρτε τους στο τηλέφωνο. Μην τους στείλετε sms ή e-mail, πάρτε τους τηλέφωνο και πείτε τους ότι τους αγαπάτε κι ευχαριστήστε τους. Ακούστε τους για όσο καιρό θέλουν να σας μιλάνε. Ευχαριστώ μαμά και μπαμπά”. Γλυκούλης και κύριος.

 

Η εικονιζόμενη αριστερά, αφού κέρδισε το Οσκαρ για το μικρού μήκους Ντοκιμαντέρ της με θέμα ένα τηλεφωνικό hotline βοήθειας βετεράνων που πάσχουν από Μετά-τραυματικό σύνδρομο, ολοκλήρωσε το λόγο της αναφερόμενη στον χαμένο από αυτοκτονία γιο της. Πριν προλάβει να κατέβει από τη σκηνή, ο παρουσιαστής παρατήρησε ότι χρειάζονται πραγματικά “μπαλάκια” για να φορέσεις αυτό το φόρεμα με τα γούνινα μπαλάκια. Χμμμ. τραβηγμένο αλλά αστείο.

Μην προσπαθείτε να σιωπήσετε τους Πολωνούς

Ο σκηνοθέτης της νικήτριας ξενόγλωσσης ταινίας “Ida” Pawel Pawlikowski, μη πτοούμενος από την κλασσικά σπαστική live ορχήστρα των Οσκαρς που προσπάθησε να τον κόψει, συνέχισε εν μέσω επιφωνημάτων και επευφημιών από το κοινό, για το οξύμωρο της κατάστασης που βίωνε: “Φτιάξαμε ένα ασπρόμαυρο φιλμ σχετικά με την ανάγκη για ησυχία και την απομάκρυνση από τον κόσμο και να που βρισκόμαστε εδώ στο επίκεντρο της φασαρίας και της προσοχής. Φανταστικά. Η ζωή είναι γεμάτη από εκπλήξεις!”

Ο δεύτερος ωραίος λόγος της βραδιάς ανήκε δικαιωματικά στην Patricia Arquette με την μαμαδίστικη γλύκα της δουλευταρού ηθοποιού της διπλανής πόρτας. Την έκπληξη την άφησε για το τελείωμα, όταν στο πρώτο viral moment της τελετής έκανε τις Meryl Streep και Jennifer Lopez να ξεσηκωθούν ζητωκραυγάζοντας, μιλώντας για την ανάγκη ισότητας των γυναικών στον εργασιακό στίβο. “Σε κάθε γυναίκα που γέννησε κάθε φορολογούμενο και πολίτη αυτού του έθνους, παλέψαμε για τα ίσα δικαιώματα όλων των υπολοίπων.” Το πρώτο meme της βραδιάς είχε γεννηθεί.

 

Μετά από μερικές κρυαδίτσες των σεναριογράφων, που μάταια προσπαθούσε ο Neil Patrick Harris να σώσει με την γοητεία του και τη τσαχπινιά του, ήρθε μια “εξωφρενικού” στυλ παρωδία του Birdman (που έμελλε να είναι κι ο μεγάλος νικητής της βραδιάς) με τον Harris να καταλήγει από τα παρασκήνια στη σκηνή “αποπροσανατολισμένος”  σαν άλλος Michael Keaton, φορώντας μόνο το λευκό brief του! Well played Neil, ξύπνησαν όλοι.

 

Από εκεί και πέρα τα πράγματα κύλησαν ομαλά κι ολίγον ξενέρωτα, αλλά με τα βραβεία να πηγαίνουν σε άξιες ταινίες.  Το εικαστικό παραλήρημα Grand Budapest Hotel σάρωσε τα καλλι-τεχνικά:  Σκηνικά, Μακιγιάζ και Καλλιτεχνική Διεύθυνση και το αγαπημένο Whiplash προσέθεσε 2 βραβεία για την τέλεια ηχοληψία του και το τζαζάτο Μοντάζ του, στο Οσκαρ β’ ρόλου, που είχε ήδη ανοίξει τη βραδιά.

Λίγο πριν το σάρωμα του Birdman, (το προβλέψαμε αν και το απευχόμασταν) στις μεγάλες κατηγορίες  του  Πρωτότυπου Σεναρίου και της Σκηνοθεσίας (αλλά και της Φωτογραφίας), οδηγήσει και στον τελικό θρίαμβο της Ταινίας, το Οσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου πάει στο “‘Παιχνίδι της Μίμησης”. Ο νεαρότατος Graham Moore, μιλάει συγκινητικά για την τύχη του να είσαι ανοιχτά gay και να καταλήγεις στο pontium των Οσκαρς, ενώ ο ήρωας της ταινίας του τιμωρήθηκε γι αυτό, παρά το ότι πρόσφερε τη νίκη στους συμμάχους σχεδόν στο πιάτο, κατά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Κλείνοντας με άλλο ένα εμπνευσμένο και συγκινητικό viral moment της βραδιάς: “Stay weird, stay different” Αφιερωμένο σε όλους τους “διαφορετικούς” ανθρώπους και σε όσους αισθάνονται “παράξενοι”.

Τhe Gaga PERFORMANCE!

Η Lady Gaga ακριβώς πριν τα δίκαια βραβεία στις δυο πρωταγωνιστικές ερμηνείες της Julianne Moore (Still Alice) και του Eddie Redmayne(Η θεωρία των Πάντων), έδειξε killer φωνητικές ικανότητες και σκηνική παρουσία στο αφιέρωμα στη μουσική και τα τραγούδια της ταινίας σταθμός “Μελωδία της Ευτυχίας” σε μια περφόρμανς πραγματικά ευχάριστη έκπληξη. Επιστέγασμα η Julie Andrews  αναφωνώντας εντυπωσιασμένη. “Αγαπητή Lady Gaga! Σ’ευχαριστώ πολύ γι’αυτό, μου ζέστανε την καρδιά ” με την Gaga να τρέμει από συγκίνηση!
 

Kάπως έτσι τελείωσε μια βραδιά με λίγα αλλά “ειλικρινά” highlights και τον Neil Patrick Harris να δείχνει στις στιγμές που είχε χώρο να αυτοσχεδιάσει , το πηγαίο κωμικό του ταλέντο. Αν προσλάβουν άλλους σεναριογράφους για τα αστεία του παρουσιαστή, θα τον θέλαμε πίσω για δεύτερη φορά.

 

Περισσότερα Oscars στο LadyLike.gr:

Oscars 2015: Red Carpet

Αυτοί είναι οι νικητές των φετινών Όσκαρ

Οι εξαντλητικές δίαιτες, τα botox και όλη η τρέλα πριν τα Oscars