WATCHLIST

Steven Spielberg: Αυτός είναι ο μεγαλύτερος παραμυθάς της εποχής μας

Kι ενώ μόλις πριν δύο σαββατοκύριακα το Jurassic World έσπασε όλα τα ρεκόρ μεγαλύτερου ανοίγματος πγκοσμίως, στις 20 Ιουνίου πριν από 40 χρόνια ακριβώς, έκανε πρεμιέρα το Jaws ή ''τα Σαγόνια του Καρχαρία'' ελληνιστί.

Η ταινία που εξαιτίας της εφευρέθηκε η έννοια του blockbuster, ήταν η πρώτη, τεραστίων διαστάσεων επιτυχία του Steven Spielberg. Δεν ήταν φυσικά η μόνη, ακολούθησαν πολλές, πάρα πολλές, αλλά εξαιτίας αυτής της επιτυχίας, άνοιξε ο δρόμος που έδωσε απεριόριστη καλλιτεχνική ελευθερία στην αδάμαστη φαντασία ενός υπέροχου μυαλού.

Ο Spielberg επηρέασε πάμπολλους ακόμα συναδέλφους του, από τον James Cameron έως τον Ridley Scott και τον Clint Eastwood (όπως οι ίδιοι έχουν παραδεχθεί), αλλά κυριότερα, μας σύστησε σε κόσμους που οπτικά δεν είχαμε ή δεν μπορούσαμε να φανταστούμε.

 

Αριθμοί

Από την πρώτη του ταινία, το μικρό, σχεδόν χειροποίητο Sugarland Express  του 1974, έως την πιο πρόσφατη, το Lincoln το 2012,ο παραγωγικότατος καλλιτέχνης έχει σκηνοθετήσει 27 μεγάλου μήκους ταινίες, με συνολικές εισπράξεις 9 δισεκατομμύρια δολάρια! Από εκεί και πέρα τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο εντυπωσιακά:  Οι ταινίες του έχουν προταθεί συνολικά για 122 Όσκαρ, έχοντας κερδίσει 29! Από τις 15 προσωπικές υποψηφιότητες δε, εκ των οποίων 7 για σκηνοθεσία, έχει κερδίσει 3. Ως παραγωγός και σκηνοθέτης της νικήτριας ταινίας του 1994 ”H Λίστα του Σίντλερ” και μόλις πέντε χρόνια αργότερα, το 1999 για τη σκηνοθεσία του ”Saving Private Ryan”(η οποία όμως έχασε το βραβείο της καλύτερης ταινίας από τον ”Ερωτευμένο Σαίξπηρ”).  Το 1981, παρέα με τους καλούς του φίλους και παραγωγούς του έως και σήμερα, την Kathleen Kennedy και το Frank Marshall, ίδρυσε την εταιρεία παραγωγής Amblin Entertainment, με πρώτο project τον θρυλικό πια Ε.Τ.

 

Έκτοτε η πρωτοπόρος εταιρεία, έγινε ένα ”εργοστάσιο” παραγωγής πολλών επιτυχιών που εκτός της αδιαμφισβήτητης εμπορικής επιτυχίας του κατάφεραν και κάτι άλλο σημαντικότερο. Διαμόρφωσαν την ποπ κουλτούρα του σήμερα. Πέρα από την παραγωγή όλων των δικών του φιλμ φυσικά, είναι εντυπωσιακό τι ακόμα έχει παράγει μέσω της Amblin το συναρπαστικό μυαλό του μεγαλύτερου παραμυθά και διασκεδαστή της εποχή μας: Tα φοβερά τερατίνια της παιδικής μας ηλικίας τα ”Gremlins”, την τριλογία του ”Επιστροφή στο Μέλλον”, το ”Ποιος Παγίδεψε το Ρότζερ Ράμπιτ”, τα ”Goonies”, τους ”Flintstones”, τη ”Μάσκα του Ζορό”, τις τρεις ταινίες της σειράς ”Men In Black”, το blockbuster ”Twister”, τις ”Αναμνήσεις μιας Γκέισας”, μέχρι τα πρόσφατα ”Super 8” του ‘προστατευόμενου’ του  J.J. Abrams και το ‘Αληθινό Θράσος’ των αδερφών Κοέν, είναι  μόνο μερικοί ενδεικτικοί τίτλοι, αλλά αρκετοί για να προκαλέσουν δέος για το μέγεθος της συνεισφοράς του Spielberg στην διαμόρφωση της ταυτότητας του καλού εμπορικού κινηματογράφου της εποχής μας. Αλλά ας κάνουμε μια ανασκόπηση στις 10 (+ 1) αμιγώς Σπιλμπεργκικές ταινίες που άφησαν εποχή αυτά τα 40 χρόνια.

10. Πιάσε με αν Μπορείς – Catch me if you Can 2002

 

Ο Spielberg εμπνέεται από την αληθινή (;) ιστορία του φοβερού απατεώνα πλαστοπροσωπιών FrankAbagnale Jr. αλλά και του πράκτορα του FBI που βάζει σκοπό της ζωής του να τον φέρει στη δικαιοσύνη.  Ένα υπέροχο παιχνίδι γάτας και ποντικού, ο σκηνοθέτης  κάνει ένα φιλμ με ρυθμούς ταινίας καταδίωξης αλλά και τόσο διασκεδαστικό όσο μια σκεπτόμενη κωμωδία. Σύμμαχοι του ο Tom Hanks κι ο Leonardo DiCaprio σε μεγάλα κέφια, με πραγματική παιχνιδιάρικη χημεία.

Γιατί είναι στο ΤOP 10(+1) μας: Ο Spielberg αποδίδει την ένταση και το ενδιαφέρον της ιστορίας απολύτως επιτυχημένα, αλλά ωριμότερος πια, αφήνει χώρο ακόμα και στους δευτερεύοντες χαρακτήρες να αναπνεύσουν και να ”καταλάβει” ο θεατής τα κίνητρα των δύο πρωταγωνιστών. Ο πράκτορας του FBI έχει ένα λανθάνον πατρικό ένστικτο που μετατρέπει την εμμονή για τη σύλληψη του Frank σε πραγματικό ενδιαφέρον και μια παράξενη φιλία.

Δίνοντας χρόνο στον πατέρα του Φρανκ (υπέροχος στον μικρό αυτό ρόλο ο Christopher Walken, κέρδισε υποψηφιότητα β’ ανδρικού στα Όσκαρ) ο θεατής έρχεται σε επαφή με το οικογενειακό υπόβαθρο του αδιόρθωτου πιτσιρικά και φωτίζοντας την προβληματική σχέση με τον πατέρα το, κάνει τις πράξεις του αν όχι ”δικαιολογημένες”, τουλάχιστον να μην φαίνονται εξωφρενικές.

9. Minority Report – 2002

 

Ο Tom Cruise σκηνοθετείται πρώτη φορά από τον Spielberg στο πρώτο φιλμ επιστημονικής φαντασίας του σκηνοθέτη από την εποχή του ‘Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου’. Με ένα έξυπνο αλλά και δαιδαλώδες σενάριο που θέλει στο μέλλον οι κοινωνίες να μπορούν να προβλέπουν το έγκλημα πριν καν διαπραχθεί (όχι πάντα σωστά), φτιάχνει ένα blockbuster για σκεπτόμενους θεατές, με επιρροές από τον Χιτσκοκ έως το Blade Runner.

Γιατί είναι στο ΤOP 10(+1) μας: Με αριστουργηματική καλλιτεχνική διεύθυνση παρουσιάζει ένα μέλλον φωτογραφημένο στην απόχρωση του μπλε και του μετάλλου, χρησιμοποιώντας τοπ οπτικά εφέ που υπογραμμίζουν την τεχνολογική εξέλιξη εξυπηρετώντας την αινιγματική ιστορία. Απόλυτα πειστική ταινία αστυνομική καταδίωξης από το μέλλον!

8. Λίνκολν -2012

Λιγότερο δημοφιλές στη χώρα μας που δεν φημίζεται  για την αγάπη της στην ιστορία (εκτός αν είναι δική μας), η ιστορία του διασημότερου προέδρου των ΗΠΑ στην Αμερικανική ιστορία κατά τη διάρκεια της προεδρίας του έως και την άνανδρη δολοφονία του ευτύχησε υπό την καθοδήγηση του Spielberg και του κεντημένου, σημαντικού σεναρίου του Τόνυ Κούσνερ. Πολλοί εκτός Ηνωμένων Πολιτειών το αγνόησαν ως εντελώς αμερικανικού ενδιαφέροντος, αλλά η ταινία αποτύπωνε έναν από τους πρώτους ηγέτες παγκοσμίως που αφοσιώθηκε στα πανανθρώπινα δικαιώματα της ελευθερίας και της ισότητας, πολύ πριν από άλλες εμβληματικές προσωπικότητες όπως ο JFK κι ο Μαρτιν Λούθερ Κινγκ.

Γιατί είναι στο ΤOP 10(+1) μας: Ο Daniel Day Lewis ταυτίστηκε με το πρόσωπο του Λίνκολν τόσο σε επίπεδο εμφάνισης όσο ακόμα και στην εκφορά του λόγου, με αποτέλεσμα να κερδίσει το τρίτο πρωταγωνιστικό  Όσκαρ της καριέρας του. Απολύτως δικαιολογημένα κατά την ταπεινή μας γνώμη.

7. Ιντιάνα Τζόουνς: Οι Κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού

 

Η απόλυτη ”εξωτική” περιπέτεια. Αν και τα ”Ο Ναός του Χαμένου Θησαυρού” και ”Η Τελευταία Σταυροφορία”, θεωρήθηκαν άξιες συνέχειες των περιπετειών του φοβερού αρχαιολόγου-εξερευνητή, αυτή η πρώτη γνωριμία μας με τον Indy, έμεινε αξεπέραστη. Απίστευτη δράση, χιούμορ κι ένας από τους πλέον εμβληματικούς χαρακτήρες της ποπ κουλτούρας γεννήθηκε.

Γιατί είναι στο ΤOP 10(+1) μας: Δύο λέξεις. Indiana Jones.

6. Jurassic park- 1993

 

Η ταινία talk of the world αυτήν τη στιγμή, το ”Jurassic World” μπορεί να μην είναι φτιαγμένο υπό τη σκηνοθετική μπαγκέτα του μεγάλου Steven, αλλά όντας παραγωγός και γνωστός τελειομανής, επέλεξε προσωπικά τον σκηνοθέτη που ανέλαβε την συνέχεια του  Jurassic Park και είχε τελικό κοντρόλ σε κάθε δημιουργική απόφαση. Οι κριτικοί αλλά και οι θεατές αποφάνθηκαν ότι το ‘ντάντεμα’ απέδωσε. Η τρίτη συνέχεια της θρυλικής πια ταινίας του 1993, βλέπεται σαν φυσική συνέχεια του Jurassic Park. Η ταινία του 1993, ήταν μία υποδειγματική αγωνιώδης περιπέτεια, η οποία έσπασε και τότε τα ταμεία. Η αναπαράσταση των εξαφανισμένων θηλαστικών ήταν τόσο πειστική που δημιουργήθηκε σάλος ακόμα και για την φωτογραφία από τα γυρίσματα που βλέπετε στην αρχή του κειμένου. Υπερβάλλων ζήλος φιλόζωων με ελλιπή μόρφωση!

Γιατί είναι στο ΤOP 10(+1) μας: Μα άφησε εποχή. Άλλαξε για πάντα τα κινηματογραφικά οπτικά εφέ  δείχνοντας στη μεγάλη οθόνη για πρώτη φορά τους προϊστορικούς  δεινόσαυρους, πολύ πριν την απίστευτη εξέλιξη του CGI.

Συνεχίζεται…