WATCHLIST

10 ατάκες του Pedro Almodóvar για τη ζωή και τις γυναίκες

Όποιος την έχει δει έχει να πει πώς πρόκειται για μια από τις καλύτερες ταινίες του. Ο Pedro Almodóvar επέστρεψε στη μεγάλη οθόνη για καλό, με τη δραματική "Julieta" ή αλλιώς την τελευταία περιπλάνηση του σπουδαίου Ισπανού σκηνοθέτη στα "σκοτάδια" της γυναικείας ψυχοσύνθεσης, πάντα ατμοσφαιρικά, πάντα αλμοδοβαρικά. Αλλά οι σκέψεις του Pedro δεν "γράφουν" καλά μόνο στην οθόνη. 

Η επιτυχία δεν έχει ούτε γεύση ούτε άρωμα κι όταν την συνηθίσεις είναι σα να μην υπάρχει

“Για την Bette Davis, τη Gena Rowlands, τη Romy Schneider. Για όλες τις ηθοποιούς, για όλες τις γυναίκες που υποδύονται ρόλους, για όλους τους ανθρώπους που θέλουν να γίνουν μητέρες. Για τη μητέρα μου”. (Ο Pedro Almodóvar απαντάει στο ερώτημα “γιατί γύρισες το Όλα για τη Μητέρα μου”;)

Δεν είναι απαραίτητο να είσαι ποιητής για ν’ απολαμβάνεις τη ζωή

 

“Ναι, οι γυναίκες είναι πιο δυνατές από μας. Αντιμετωπίζουν τα προβλήματα με μεγαλύτερη ευθύτητα απ’ ό,τι εμείς  και γι’ αυτό το λόγο ο τρόπος που τα συζητούν μεταξύ τους είναι πιο θεαματικός. Δεν ξέρω γιατί μ’ ενδιαφέρουν τόσο πολύ οι γυναίκες, δεν έχω πάει σε ψυχιάτρους για να βρω το λόγο και δεν θέλω να ξέρω κιόλας”.

Το σινεμά μπορεί να γεμίσει τα άδεια δωμάτια της ζωής και της μοναξιάς σου

“Πιστεύω πως κάθε ρομαντική σχέση έχει ένα κομμάτι ουτοπικό”.

Μια ψόφια αγάπη δεν πεθαίνει ποτέ

“Φτιάχνω ταινίες βασισμένος στις ανάγκες μου. Ποτέ, ποτέ, ποτέ μα ποτέ δεν είχα ως στόχο να κάνω μία ταινία που θα σοκάρει”.

Ο έρωτας κι ο θάνατος είναι αιώνια ζητήματα

“Παρόλο που αγαπάω τη μητέρα μου, δεν θέλησα να της φτιάξω ένα εξιδανικευμένο πορτρέτο. Με συναρπάζουν περισσότερο τα ελαττώματά της, έχουν πιο πολύ πλάκα από τις αρετές της”.