WATCHLIST

Όσκαρ 2019: Οι καλύτερες στιγμές της βραδιάς

Chris Pizzello/Invision/AP

Ελλείψει κεντρικού παρουσιαστή, αλλά με πολλούς διάσημους επί σκηνής να απονέμουν χρυσά αγαλματίδια, η 91η τελετή των Όσκαρ βασίστηκε στην κλασική της συνταγή. Είχε συγκίνηση και μια σχετική αγωνία σε κατηγορίες που δεν μπορούσες να προβλέψεις εύκολα τον νικητή. Αν αφήνει κάτι η φετινή διοργάνωση είναι την αίσθηση ότι βραβεύτηκαν πολλές γυναίκες, παρά το γεγονός ότι οι κατηγορίες στις οποίες ήταν υποψήφιες, ήταν αισθητά λιγότερες σε σχέση με τους άντρες. Παράλληλα, τα Όσκαρ δεν ήταν ποτέ λιγότερο «λευκά». Όσο για τον Γιώργο Λάνθιμο, δεν βγήκαν αληθινές οι προφητείες, αφού η ταινία του αποδείχθηκε λιγότερο «ευνοούμενη» απ' ό,τι θέλαμε και από τις 10 υποψηφιότητες καταλήξαμε μόνο στη νίκη της Olivia Colman για το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου. Πέραν τούτων όλοι ήρθαν, είδαν κι απήλθαν. Ήταν κάπως βαρετά; ήταν. Ακολουθούν μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές της τελετής.

Όσκαρ 2019: Οι μεγάλοι νικητές της βραδιάς

Η έναρξη με Queen tribute

Όλα ξεκίνησαν όπως περιμέναμε, με το μουσικό αφιέρωμα στους Queen, χωρίς Freddie Mercury, αλλά με Adam Lambert και Brian May και συνέχισαν με τις πολύ αστείες Amy Poehler, Tina Fey και Maya Rudolph για την απονομή του πρώτου Όσκαρ της βραδιάς. Η τελετή ξεκίνησε με υψηλή ταχύτητα, η οποία επιβράδυνε κάπως σύντομα.

Chris Pizzello/Invision/AP

Chris Pizzello/Invision/AP

Ο συγκινητικός λόγος της Hannah Beachler

Έδωσε την πρώτη αφορμή για να σηκωθούν όλοι να χειροκροτήσουν. Ο λόγος για τη νικήτρια στην κατηγορία Production Design. Είναι η Hannah Beachler για το “Black Panther”. Οι γυναίκες δίνουν ισχυρό «παρών» στο πρώτο μέρος των φετινών Όσκαρ. «Στέκομαι εδώ πιο δυνατή απ’ όσο ήμουν χτες» διαβάζει συγκινημένη μέσα από το κινητό της.

Chris Pizzello/Invision/AP

Chris Pizzello/Invision/AP

Η πρωτιά του Alfonso Cuaron

Chris Pizzello/Invision/AP

Chris Pizzello/Invision/AP

Ο Μεξικανός- λεγε με φαβορί- Alfonso Cuaron κερδίζει το Όσκαρ Φωτογραφίας κι αυτό σημαίνει ότι είναι ο πρώτος σκηνοθέτης που κερδίζει Όσκαρ σ’ αυτή την κατηγορία, για δική του ταινία.

Όσκαρ 2019: Όλες οι εμφανίσεις από το κόκκινο χαλί

Η εμφάνιση Charlize Theron- Daniel Craig στη σκηνή

Chris Pizzello/Invision/AP

Chris Pizzello/Invision/AP

Ομολογουμένως μια εντυπωσιακή, πάνω απ’ όλα όμορφη σύμπραξη on stage με αφορμή την απονομή του Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου, το οποίο πήγε στον Mahershala Ali. Ο πρωταγωνιστής του “Green Book” αφιέρωσε το βραβείο στις 3 γυναίκες της ζωής του. Γιαγιά, μαμά και κόρη.

Η επική ατάκα της Rayka Zehtabchi

Chris Pizzello/Invision/AP

Chris Pizzello/Invision/AP

Η πιο αυθόρμητη στιγμή της βραδιάς έδωσε μια φοβερή ατάκα/λογοπαίγνιο από τη νικήτρια του Όσκαρ στην κατηγορία Καλύτερο Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους για το “Period. End of Sentence”. Η Rayka Zehtabchi, πλαισιωμένη από τις γυναίκες συναδέλφους της είπε «Δεν κλαίω γιατί έχω περίοδο» και συμπλήρωσε με «Δεν το πιστεύω ότι μια ταινία για την εμμηνόρροια κέρδισε Όσκαρ».

Lady Gaga και Bradley Cooper live στο “Shallow”

Chris Pizzello/Invision/AP

Το ό,τι πιο αναμενόμενο της τελετής. Γιατί ποιος δεν περίμενε (πώς και πώς) τους δυο τους να τραγουδήσουν το “Shallow” επί σκηνής; Ίσως η τελευταία φορά που τους ακούμε να το ερμηνεύουν live, ίσως να το ήξεραν κιόλας, εξ ου και η θέρμη για την οποία θα μιλάει σήμερα όλο το ίντερνετ. Μερικά λεπτά αργότερα, η Gaga ανέβηκε και πάλι για να παραλάβει το Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού, μαζί με τον Mark Ronson και τους συνεργάτες τους. Φυσικά ήταν όσο δραματική επέτασσε ο ρόλος, το φόρεμα και η φάση της.

Ο λόγος του Spike Lee

Chris Pizzello/Invision/AP

Chris Pizzello/Invision/AP

Αφού ανέβηκε στη σκηνή καταλήγοντας με δρασκελισμό πάνω στον Samuel Jackson, ο οποίος κρατούσε το Όσκαρ του (Καλύτερο Διασκευασμένο Σενάριο για το “BlaKkKlansman””), o άνθρωπος είπε ό,τι ήθελε να πει σε μία φράση, δίνοντας το δικό του πολιτικό μήνυμα, το οποίο ηταν πλήρως εναρμονισμένο με το συνολικό κλίμα της βραδιάς: «Οι προεδρικές εκλογές του 2020 είναι κοντά, κάντε την ηθική επιλογή ανάμεσα στην αγάπη και το μίσος. Ας κάνουμε το σωστό». Καλησπέρα και μακάρι σύντομα αντίο, Donald Trump.

Η γλυκιά αμηχανία της Olivia Colman

Από τη μία είναι να στεναχωριέσαι που η Glenn Close έφτασε ξανά στην πηγή μα δεν ήπιε νερό (αισίως 7 υποψηφιότητες αλλά κανένα Όσκαρ), αλλά η αλήθεια είναι πως η πρωταγωνίστρια του Γιώργου Λάνθιμου το άξιζε το ‘Α Γυναικείου Ρόλου- συν ότι έσωσε και την «Ευνοούμενή» του από το Βατερλώ των περισσότερων υποψηφιοτήτων χωρίς αντίκρισμα- Η Βρετανίδα ηθοποιός έζησε τεράστια συγκίνηση, έχασε τα λόγια της, είπε κι έκανε χαριτωμενιές, χαιρέτησε όλες τις συνυποψήφιές της και έκανε τον σύζυγό της να βουρκώσει.

Chris Pizzello/Invision/AP

Κεντρική φωτογραφία: Chris Pizzello/Invision/AP