WATCHLIST

Νύχτες Πρεμιέρας: Το αναλυτικό πρόγραμμα και η θέση της γυναίκας στη μεγάλη γιορτή του σινεμά

Αν είσαι σινεφίλ, περιμένεις πώς και πώς τον ερχομό του Σεπτεμβρίου, κάθε χρόνο προκειμένου να ξεχυθείς στις κινηματογραφικές αίθουσες του κέντρου και να απολαύσεις ταινίες μεγάλου μήκους, μικρού μήκους, ελληνικές και ξένες, στις Νύχτες Πρεμιέρας. Μιλάμε για το σινε-γεγονός της χρονιάς, μέσα από το οποίο παρουσιάζονται βραβευμένες ταινίες ανά τον κόσμο, σπουδαία αφιερώματα, πρωτοεμφανιζόμενοι καλλιτέχνες αλλά και ελληνικές ταινίες μικρού μήκους που θα διαγωνιστούν.

 

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Λουκάς Κατσίκας μας υποδέχθηκε στην αίθουσα «Οι φίλοι της Μουσικής» του Μεγάρου Μουσικής και μας μίλησε αναλυτικά για το φετινό πρόγραμμα ταινιών, τις συνεργαζόμενες αίθουσες, τους εκλεκτούς καλεσμένους και τα αφιερώματα.

 

Δες κι αυτό: Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας: Το νέο ελληνικό σινεμά μέσα από 47 ταινίες μικρού μήκους

Οι ταινίες

Για ακόμα μία χρονιά, η λίστα των ταινιών είναι μακρά με 115 ταινίες μεγάλου μήκους, 63 ταινίες μικρού μήκους, τρία διαγωνιστικά τμήματα και αφιερώματα. Η πρεμιέρα θα γίνει στο Παλλάς με την ταινία «Παράσιτα» που βραβεύτηκε με Χρυσό Φοίνικα και θα κλείσει με την πολυσυζητημένη ταινία του Κώστα Γαβρά «Ενήλικοι στο Δωμάτιο». Θα δούμε επίσης για πρώτη φορά την καινούρια ταινία μικρού μήκους του Γιώργου Λάνθιμου, με τίτλο “Nimic”, με τη Δάφνη Πατακιά και τον Matt Dillon.

 

Οι καλεσμένοι

Πλήθος επισήμων θα παρελάσει από τις Νύχτες Πρεμιέρας. Οι σκηνοθέτες Κώστας Γαβράς, Γέρζι Σκολιμόφσκι, Φατίχ Ακίν και Αριάν Λαμπέντ θα έρθουν να παρακολουθήσουν τις ταινίες τους και να συνομιλήσουν με το κοινό. Οι Δήμητρα Γαλάνη, Μάριος Φραγκούλης, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Τζορτζ Χάλστον, Ορσαλία Παρθένη, Ιωάννης Τσεκλένης και Κατερίνα Κοσκινά θα είναι προσκεκλημένοι ομιλητές.

Η θέση της γυναίκας στο φεστιβάλ

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής δεν παρέλειψε να τονίσει την υψηλή θέση που κατέχει το γυναικείο φύλο στο 25ο Φεστιβάλ. Έχει αυξηθεί σημαντικό ο αριθμός των γυναικών στο κομμάτι της σκηνοθεσίας, καθώς και οι πρωταγωνιστικοί γυναικείοι ρόλοι. Και αυτό ελπίζουμε πως, κάθε χρόνο, θα αυξάνεται μέχρι να φτάσει στο σημείο να μη θεωρείται είδηση αλλά δεδομένο.

Το νέο Τιμητικό Βραβείο

Ανακοινώθηκε η είσοδος ενός νέου βραβείο στο Φεστιβάλ, με τίτλο «Γιώργος Τζιώτζιος» που φέρει το όνομα του ανθρώπου που έκανε το Φεστιβάλ πραγματικότητα και θα απονέμεται σε σπουδαίους προσκεκλημένους για το συνολικό έργο και την προσφορά τους στον κινηματογράφο. Οι φετινοί παραλήπτες θα είναι οι σκηνοθέτες Κώστας Γαβράς και Γέρζι Σκολιμόφσκι.

Τα αφιερώματα

Στα φετινά αφιερώματα, θα συνδυαστεί η αγάπη για σινεμά και μουσική. Μία ταινία που ξεχωρίσαμε είναι το ντοκιμαντέρ για τη ζωή της Ella Fitzgerald (Ella Fitzgerlad: Just One of Those Things) και το Amazing Grace που δημοσιεύει τη μέρα που η τραγουδίστρια έκανε το γνωστό τραγούδι. ύμνο της gospel μουσικής. Επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον αποτελεί το αφιέρωμα στον Ασιάτη σκηνοθέτη, Έντουαρντ Γιανγκ, που έφυγε από τη ζωή, αλλά έχει αφήσει σπουδαία παρακαταθήκη με επτά ταινίες. Άλλο ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα είναι αυτό στο τσέχικο Νέο Κύμα, με 12 ταινίες από το παρελθόν.

 

Το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας σε περιμένει στις αίθουσες των κινηματογράφων Δαναός 1 και 2, Ιντεάλ, Άστορ, Odeon Όπερα 1 και 2, στο Παλλάς και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η τιμή στων εισιτηρίων είναι στα 6 ευρώ και εδώ θα βρεις αναλυτικά όλο το πρόγραμμα από τις «Νύχτες Πρεμιέρας».