WATCHLIST

Οικογένεια Άνταμς: Η animated εκδοχή είναι σύγχρονη αλλά όχι όσο αστεία θα θέλαμε

Δεν μπορώ να ξεχάσω με τίποτα εκείνες τις Κυριακές τα μεσημέρια, που στρωνόμουν μπροστά από την τηλεόραση και περίμενα να ξεκινήσει η «Οικογένεια Άνταμς» στο Mega. Αξέχαστη Angelica Houston ως Μορτίσια και καταπληκτική Christina Ricci ως Wednesday. Νομίζω ότι αυτό που με καθήλωνε ήταν αυτός ο συνδυασμός κωμικού στοιχείου και τρόμου. Φοβόσουν δηλαδή το σπίτι της οικογένειας ή την ξαφνική είσοδο του Θείου Φέστερ, αλλά ξεκαρδιζόσουν και με την ερωτική χημεία της Μορτίσια και του Γκόμεζ ή με τις θανατηφόρες ατάκες της μικρής Wednesday.

 

H πρώτη εκδοχή της δεκαετίας του ’60 δεν ήταν και τόσο επιτυχής και το ότι ακούγονται γέλια κονσέρβες το αποδεικνύει, αλλά δεν μπορείς να περιμένεις και πολλά από εκείνη την εποχή. Περιμένεις όμως πολλά από το σήμερα και σε ένα βαθμό, η animated εκδοχή καταφέρνει να ενσωματώσει τα σύγχρονα στοιχεία που περιμένεις να δεις, αλλά σε κάνει και να βαριέσαι κάπως.

 

Στη σημερινή εκδοχή, το κεντρικό μήνυμα ζωής είναι η σημασία του να αναγνωρίζεις την ανθρωπιά που έχουμε όλοι, ακόμα και αν μας χωρίζουν αρκετές διαφορές. Οι κυνηγοί μαγισσών του τότε είναι απλώς οι κουλοί γείτονες στο New Jersey, όπου και μετακομίζει η οικογένεια, και που σε κοιτάζουν με μισό μάτι. Κοινώς, οι προκαταλήψεις συνεχίζουν να μπαίνουν στη μέση και δημιουργούν θέμα στο να μπορούμε να δούμε τους άλλους ως ίσους. Προβλήματα που είναι διαχρονικά, δυστυχώς.

Δες κι αυτό: Hocus Pocus 2: Η Sarah Jessica Parker επιβεβαίωσε ότι θα γίνει το sequel και η χαρά μας δεν περιγράφεται

Τα δύο θετικά σημεία που αποτελούν εξέλιξη στην ιστορία της οικογένειας Άνταμς, είναι ότι επιτέλους βλέπουμε τη σχέση μαμάς και κόρης, κάτι που δεν υπήρχε παλαιότερα. Ωραίο σημείο είναι η έμμεση αναφορά στο “It” και στον κλόουν Pennywise. Εξέλιξη. Παρόλα αυτά, λείπει η ένταση και αυτό το κάτι που σε κάνει να βλέπεις ένα τρέιλερ και να λες «ε θα πάω να την δω, κι ας πέρασε το Halloween». Για να λέμε όμως και του στραβού το δίκιο, οι φωνές του cast είναι μία και μία, με την Chloe Grace Moretz και τον Finn Wolfhard στους ρόλους των παιδιών, την Charlize Theron και τον Oscar Isaac στους ρόλους των γονιών, τον Nick Kroll (είναι και στις φωνές του Big Mouth) ως θείος Φέστερ, ο Snoop Dogg ως το «Αυτό», η Bette Middler είναι η γιαγιά και η τρομερή Allison Janney ως η κακιά γειτόνισσα (κι αν ξέρω πόσο τρομακτικό είναι αυτό!), που είναι και εκείνη που κλέβει την παράσταση.

Αν θέλεις να δεις μία ταινία για να περάσει ευχάριστα η ώρα σου ή επειδή στο ζητάει το βαφτιστήρι σου, η οικογένεια Άνταμς θα είναι πάντα μία καλή διαχρονική επιλογή, ακόμα και αν διαφωνούμε με κάποια στοιχεία της. Από τις 7 Νοεμβρίου στους κινηματογράφους.