OPINIONS

Γιατί έχει τόσο μεγάλη σημασία το πρώτο gay φιλί στη Disney

Ο τίτλος μπορεί να σε ξενίσει, να σε κάνει να κοιτάξεις με αντιπάθεια την οθόνη του κινητού σου και να πυροδοτήσει ένα μικρό παραλήρημα απέναντι σε μένα, που αποφάσισα να σχολιάσω αυτή την κίνηση της Disney ή και στην LGBTQ κοινότητα. Αυτό το θέμα όμως ξεπερνάει και εμένα και εσένα που διαβάζεις αυτές τις γραμμές· αυτό το θέμα είναι για όλα εκείνα τα παιδιά που νιώθουν διαφορετικά και ντρέπονται τόσο πολύ που δεν μιλάνε για τα συναισθήματά τους, με αποτέλεσμα να καταπιέζονται και να μην ζουν όπως τους αξίζει- ελεύθερα.

Η Disney λοιπόν, αυτό το μεγαθήριο που έχει μάθει σε εκατομμύρια παιδιά τι σημαίνει αγάπη, φιλία και οικογένεια μέσα από τις ταινίες και τις τηλεοπτικές της παραγωγές έκανε ένα μικρό βήμα υπέρ της LGBTQ κοινότητας, δείχνοντας ένα φιλί μεταξύ δύο αγοριών στη σειρά ”Star vs The Forces of Evil”.

Στο επεισόδιο είδαμε τους πρωταγωνιστές να πηγαίνουν σε μια συναυλία και τη στιγμή που ακούστηκε ένα ρομαντικό τραγούδι όσοι ήταν ζευγάρι αντάλλαξαν ένα φιλί.

Αυτή ακριβώς τη στιγμή, το πλάνο έδειξε και ένα ομόφυλο ζευγάρι να δίνει το πιο σημαντικό φιλί στην ιστορία της Disney. Γιατί; Γιατί για πρώτη φορά κάποιο gay παιδί μπορεί να ταυτιστεί με κάποιον ήρωα και ίσως για πρώτη φορά δεν θα νιώσει τόσο μόνο του. Ναι, μπορεί να μην έδωσαν αυτό το φιλί οι πρωταγωνιστές, αλλά δεν παύει να βλέπουμε στο σύμπαν της σειράς δύο παιδιά, να εκφράζουν χωρίς φόβο τα συναισθήματά τους, σαν τους υπόλοιπους.

Δυστυχώς δεν ζούμε σε έναν ιδανικό κόσμο και υπάρχουν ήδη οργανώσεις που μαζεύουν υπογραφές απαιτώντας από την Disney να δείχνει μόνο οικογενειακά προγράμματα και να μην εκθέτει τα παιδιά σε τέτοια ζητήματα. Με αυτή τη λογική πάντως εγώ θα ήθελα να σταματήσουμε να δείχνουμε στα κοριτσάκια μονοδιάστατες ηρωίδες, που τις νοιάζουν κυρίως τα ρούχα και τα αγόρια και βαριούνται τα αθλήματα και τις επιστήμες ενώ παράλληλα τους υπενθυμίζουμε ότι είναι οκ να είσαι κακιά με τις συμμαθήτριές σου, αρκεί να είσαι αρκετά κουλ ώστε να σε προσέξει το αγόρι της διπλανής τάξης- που, by the way, είναι σκράπας στο σχολείο αλλά εξαιρετικός παίκτης μπάσκετ και έχει μπροστά του μια λαμπρή καριέρα σε αντίθεση με το κορίτσι που μένει πάντα στη σκιά.

(παίρνει ανάσα)

Αυτό που θέλω να πω είναι πως όση σημασία έχει να δούμε μια μαύρη πριγκίπισσα στην Disney (γεια σου Tiana), έναν Ινδό (γεια σου Aladdin) και το true love’s kiss να δίνεται από δύο αδερφές και ΟΧΙ από έναν random άντρα που γνώρισε η πρωταγωνίστρια πριν μια εβδομάδα και έχει πειστεί ότι είναι ο ΕΝΑΣ (γεια σας Elsa και Anna) άλλη τόση έχει να δούμε και έναν ήρωα από την LGBTQ κοινότητα. Θέλω να πιστεύω πως αυτό το φιλί είναι μόνο η αρχή και πως η Disney θα δείξει και στα gay παιδιά ότι αξίζει να έχουν μια θέση στο σύμπαν της και στις ιστορίες της.

Βέβαια τώρα που έπιασα τις ευχές θα ήθελα όλος ο κόσμος να αποδεχτεί πως το να είναι διαφορετικός κάποιος δεν σημαίνει ότι είναι εχθρός μας και αν δείξουμε έστω και στο ελάχιστο κατανόηση σε ό,τι δεν μοιάζει με αυτό που μας έχουν μάθει ως κανονικό, τόσο πιο γρήγορα θα ζήσουμε ΟΛΟΙ όπως μας αξίζει- ελεύθεροι να αγαπάμε όποιον θέλουμε.