OPINIONS

Amber Alert: Φίλη Χάθηκε!

Η φιλία και δη η γυναικεία είναι θεωρώ η πιο δύσκολη σχέση για να χτιστεί ανάμεσα σε δυο ανθρώπους και να παραμείνει γερή για χρόνια. Στις ερωτικές - σεξουαλικές σχέσεις, τα όρια, οι "ελευθερίες", τα "πρέπει" και τα "μη" είναι λίγο - πολύ προκαθορισμένα ή ξεκαθαρίζονται από την αρχή, στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Η φιλία από την άλλη, η εμπειρία μου έχει δείξει, πως είναι μια έννοια αρκετά συγκεχυμένη. Η σημασία της διαφέρει από κεφάλι σε κεφάλι, ενώ συναντάται σε πολυάριθμες μορφές, τύπου μακράς διαρκείας ή κοντόληκτη.

Παρά το γεγονός ότι τις περισσότερες φορές γράφω για να ρίξω ευθύνες στα αρσενικά, στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερο το μένος μου για τις γυναίκες. Η αλήθεια είναι πως υπάρχει γυναικεία φιλία. Απλώς θέλει τύχη ή γερό στομάχι μέχρι να τη βρεις. Αλλά άπαξ και την εντοπίσεις, δεν την αφήνεις να φύγει. Ή έτσι θα έπρεπε να είναι.

Ας χωρίσουμε τους ανθρώπους σε δύο κατηγορίες: εκείνους που βάζουν την (ερωτική τους) σχέση πάνω από τους φίλους τους και όλους τους άλλους. Προφανέστατα η κατηγορία με την οποία θα ασχοληθούμε εδώ είναι η πρώτη.

Όλα ξεκινούν όταν σε συνθήκες άνευ έρωτος, οι άνθρωποι αυτοί είναι απόλυτα φυσιολογικοί. Όπως είναι όλοι σου οι φίλοι δηλαδή. Ξέρεις, αυτό που βρίσκεστε μια στο τόσο ή και συχνότερα και σαχλαμαρίζετε για τα πάντα; Αυτό.

Ειδικά αν πάρει 2-3 χρόνια μέχρι να συναντήσουν τον έρωτα, τότε είναι που πιστεύεις πως πραγματικά αυτή η φιλία θα κρατήσει για πάντα.

Επειδή όμως ο φτερωτός θεός με τα βελάκια και το κωλαράκι έξω δεν ξέρεις από ποια γωνία θα στη φέρει, δε μπορείς να προετοιμαστείς κι εσύ για την εξαφάνιση της φίλης/ου που ερωτεύεται. Ας ξεκαθαρίσουμε κάπου εδώ, ότι δεν είμαι μισάνθρωπος και προφανώς χαίρομαι πάρα πολύ όταν οι φίλοι μου βρίσκονται σε μια σχέση που τους κάνει να περνούν καλά. Ακόμα κι όταν παύω να τους θεωρώ πια φίλους μου.

 

Ίσως αυτό που θα έπρεπε να συμβαίνει με τους ανθρώπους και τις σχέσεις τους, είναι να υπογράφουν μια κάποιου είδους σύμβαση ορισμένης διάρκειας, ώστε να μην ενοχλείται (είμαι αρκετά εγωίστρια για να πω “πληγώνεται”), κανείς όταν λήξει η “συνεργασία” – φιλία τους.

Τα ανησυχητικά συμπτώματα

Τα τηλέφωνα είναι όλο και λιγότερα. Οι δικαιολογίες όλο και πιο ευφάνταστες και κατάλληλες για ιστορίες σε παιδικά παραμύθια. Θυμάμαι χαρακτηριστικά έναν κολλητό που είχα αποθηκευμένο στο κινητό μου με το “γλυκούλι παρατσούκλι” που του είχα βγάλει, και λίγο καιρό αφότου ερωτεύτηκε τον έγραψα “άνθρωπος – δικαιολογία”.

Παράλληλα, οι ίδιοι άνθρωποι που δεν έχουν χρόνο ούτε να φτύσουν επειδή δουλεύουν ή διαβάζουν ολημερίς κι οληνυχτίς, λατρεύουν για κάποιο λόγο να κάνουν check in στον διάολο που ονομάζεται facebook. (Όπου facebook, έστω μια δυνητική κατίνα με στόχο ζωής να καταστρέφει σπίτια και σχέσεις παντός είδους.) Οπότε, όταν εσύ υποθέτεις ότι δε μπορεί να έρθει στον καφέ που τον/την κάλεσες επειδή κάνει κάτι σημαντικότερο, ενημερώνεσαι από τον χαφιέ – fb, ότι πίνει καφεδάκι (το με ποιον δεν έχει ιδιαίτερη σημασία). Το θέμα είναι πως δεν πίνει με σένα.

Ακόμα χειρότερη τροπή παίρνουν μέσα σου τα πράγματα, όταν οι ίδιο άνθρωποι επιμένουν να σου λένε πόσο τους λείπεις.

Γενικά, ας γνωστοποιηθεί τοις πάσι με κάποιο τρόπο ότι δεν είμαστε μηχανές κατανάλωσης των τύψεων που δημιουργείτε εσείς οι ίδιοι στον εαυτό σας.

Τα τσιτάτα της αδικημένης ψυχής

(ή αλλιώς τα επιχειρήματα που θα σε δικαιώσουν)

Αν τυχόν ποτέ ο εξαφανισμένος αυτός άνθρωπος, βρει τον χαμένο χρόνο ανάμεσα σε παιδιά, σκυλιά, γκόμενους, διαβάσματα, οικογένεια, και σαββατοκύριακα στη Μακρινίτσα και δώσει σημεία ζωής, οι λύσεις είναι δύο. Δείξ’ του/της με το ύφος σου ότι τα πραγματα δεν είναι όπως τα άφησε πενήντα χρόνια πριν, ή απλά αντιμετώπισέ τον/την στα ίσα, δηλώνοντας χωρίς φόβο, αλλά με πάθος, όλα όσα σε ενόχλησαν.

 

Δήλωσε αδιαπραγμάτευτα πως όποιος θέλει πραγματικά να δει έναν άνθρωπο, μπορεί πολύ εύκολα να βρει μισή ή μία ώρα για τον σκοπό αυτό.

Μίλα με μαθηματικούς όρους, εξηγώντας την εξίσωση για το πώς ένα μόνο βράδυ χωρίς σεξ με τον γκόμενο, θα μπορούσε να ισούται με μια φίλη εφ’ όρου ζωής.

Δώσε στους ανθρώπους εκεί έξω να καταλάβουν πως ένα από τα πιο ωραία πράγματα στον κόσμο είναι να βγαίνεις έξω (ή να μένεις μέσα) συνδυάζοντας στην ίδια παρέα, τους φίλους και το αγόρι/κορίτσι σου.

Το να μπεις στη διαδικασία να μετρήσεις πόσα έχεις κάνει εσύ για εκείνη και πόσα αυτή για σένα, δε θα βγάλει πουθενά. Όλοι οι νοήμονες άνθρωποι γνωρίζουν στην πραγματικότητα πότε είναι υπόλογοι.

Ποτέ δεν χάνεις ένα φίλο που θες να κρατήσεις.

Το φινάλε είναι φυσικά κάθε φορά στο χέρι και των δύο. Άλλες φορές οι εξαφανισμένοι φίλοι “στέλνουν πακέτο”, άλλες μένουν για πάντα στα αζήτητα. Το αν εσύ θα τους δεχτείς πίσω με δάκρυα στα μάτια, παρά την απουσία της Βίκυς Χατζηβασιλείου, αν θα τους γυρίσεις την πλάτη και θα φύγεις παραδειγματικά ή αν θα τους ψάξεις και θα τους παρακαλέσεις να γυρίσουν, είναι στη δική σου κριτική ευχέρεια.

Το θέμα είναι πως παρά την ανάγκη των ανθρώπων για συντροφικότητα και σωσίβιο απέναντι στη μοναξιά, μόλις θεωρήσουμε κάποιον δεδομένο, φροντίζουμε να του δώσουμε να το καταλάβει με όλα τα δυνατά μέσα. Συντηρήστε τις σχέσεις που σας κάνουν να περνάτε όμορφα, θέλουν προσπάθεια και συνεχές χτίσιμο, αλλά τελικά, κάνει καλό.

 

Περισσότερα περί γυναικείας φιλίας στο LadyLike:

Τα μεγαλύτερα γυναικεία ψέματα

9 λόγοι που η “κολλητή” σου είναι το άλλο σου μισό

Έξοδος με τη φίλη: αυτό το χαμένο προνόμιο της μάνας