OPINIONS

“Ο Woody Allen, ο πατέρας μου, άγγιξε το αιδοίο μου όταν ήμουν 7 χρονών”. Εξομολόγηση ή παραγραφή;

Η Dylan Farrow ουσιαστικά επανέλαβε αυτό που έχει πει πολλάκις τα τελευταία 25 χρόνια. Ο θετός της πατέρας, ο γνωστός σε όλους μας Woody Allen, που άλλοι αγαπάμε κι άλλοι μισούμε για το ταλέντο του, είναι, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται εκείνη ότι συνέβησαν, παιδεραστής.

 Η μαρτυρία της, πολύ συγκεκριμένη: όταν ήταν 7 ετών, ο Allen την άγγιξε- και φυσικά όχι κατά λάθος- στα χείλη και το αιδοίο με το δάχτυλό του. Κάπως έτσι έγινε. Ό,τι λέξεις και να χρησιμοποιήσεις, ως το ίδιο αλλόκοτο, άρρωστο και υπέρτατα άβολο θα διαβάζεται. Το 2014 η Dylan Farrow, έγραψε για την εμπειρία που την στιγμάτισε στους New York Times, κάτι που επανέλαβε τον περασμένο Δεκέμβριο μέσω ανοιχτής επιστολής στους Los Angeles Times, με αφορμή την υπόθεση Harvey Weinstein και το κίνημα #MeToo. Σήμερα η 32χρονη Dylan Farrow, μητέρα μιας κόρης 16 μηνών και συνήγορος υπεράσπισης θυμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης έδωσε την πρώτη τηλεοπτική της συνέντευξη για το θέμα στο CBS. Ακολουθεί απόσπασμα από τα όσα λέει και ξαναείπε μπροστά στην κάμερα.

 

«Επαναλαμβάνω τις καταγγελίες μου αναλλοίωτες για πάνω από 20 χρόνια και συστηματικά δέχομαι εμπόδια, με αγνοούν και με ντροπιάζουν» λέει η Dylan Farrow, η οποία με αφορμή το σκάνδαλο Harvey Weinstein είχε ζητήσει ευθύνες από τους διάσημους που λιθοβολούν τον παραγωγό, αλλά συνεχίζουν να δουλεύουν και να στέκονται στο πλευρό του Woody Allen. Τον τελευταίο καιρό όμως κάτι έχει αρχίζει ν’ αλλάζει επιτέλους στον τρόπο που αντιμετωπίζει το Hollywood τον ατιμώρητο- στην περίπτωση που όλα αυτά ισχύουν-, Woody Allen.

«Θέλω να δείξω το πρόσωπό μου και να μιλήσω ανοιχτά για την ιστορία μου. Τον πατέρα μου τον αγαπούσα, τον σεβόμουν, ήταν ο ήρωάς μου κι αυτό έκανε την προδοσία και τον πόνο ακόμα πιο έντονο». Και μετά ξεκινάει να αφηγείται αυτό που συνέβη τον Αύγουστο στο εξοχικό της μητέρας της, Μia Farrow, όταν εκείνη ήταν 7 ετών.

«Οδηγήθηκα από τον πατέρα μου σ’ ένα μικρό χώρο στη σοφίτα του εξοχικού της στο Κονέκτικατ. Με κατηύθυνε να ξαπλώσω μπρούμυτα και να παίξω με το τρενάκι του αδελφού μου και τότε συνέβη. Καθώς έπαιζα με το τρενάκι, δέχθηκα σεξουαλική επίθεση. Σαν 7χρονο παιδί θα έλεγα ότι άγγιξε τα ιδιωτικά μου σημεία. Σαν 32χρονη γυναίκα λέω πως με άγγιξε με το δάχτυλό του στα χείλη και το αιδοίο μου» αναφέρει η Dylan συμπληρώνοντας πως είπε το σκηνικό στη μητέρα της κι εκείνη την πήγε απευθείας στον γιατρό. Όταν η μικρή μίλησε αρχικά με τον γιατρό του είπε πως ο Allen την άγγιξε στον ώμο, αλλά λίγο αργότερα του είπε την αλήθεια της.

Η στάση του Woody Allen από το 1992 κι έπειτα, όταν η ιστορία βγήκε στη δημοσιότητα από τη μητέρα της Dylan είναι η άρνηση. Τίποτα δεν έγινε, αυτό που συνέβη στην πραγματικότητα είναι πως η Mia Farrow πατρόναρε την κόρη τους προκειμένου να κερδίσει την επιμέλεια του παιδιού. Πως όλα ήταν αποκύημα της αρρωστημένης φαντασίας της Mia Farrow η οποία ήθελε να τον εκδικηθεί. «Για μένα ήταν τόσο ξεκάθαρο ότι με όλες αυτές τις ψευδείς κατηγορίες προσπαθούσε σαφώς να με δυσφημίσει, που δεν απευθύνθηκα καν σε δικηγόρο για να υπερασπιστώ τον εαυτό μου. Νόμιζα ο αφελής πως οποιοδήποτε δικαστήριο θα απέσυρε τις κατηγορίες, αφού φυσικά και δεν είχα κακοποιήσει την Dylan και οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος θα διέκρινε την απάτη. Εξάλλου, ήμουν ένας 56χρονος άνδρας που ποτέ άλλοτε δεν είχε κατηγορηθεί για παιδεραστία» θα έγραφε σε επιστολή που δημοσιεύτηκε στους New York Times το 2014.

«Λέει ψέματα και τα λέει εδώ και πολύ καιρό», είναι η απάντηση της Dylan με τρεμάμενη φωνή.

CBS via AP

CBS via AP

Και κάπου εδώ είναι ώρα να τεθεί το πιο προφανές ερώτημα. Γιατί ο Woody Allen δεν βρέθηκε ποτέ ενώπιον της δικαιοσύνης προκειμένου να λογοδοτήσει για το αν ή όχι συνέβησαν όσα επιμένει η θετή του κόρη (όχι εκείνη για την οποία διάλυσε τον γάμο του με τη Mia Farrow και κατόπιν την παντρεύτηκε, η άλλη κόρη του). Αντλώντας πληροφορίες από τα όσα έχουν επικρατήσει τον Τύπο για το ζήτημα στον Allen δεν έχουν αποδοθεί ποτέ επίσημα κατηγορίες γιατί η Mia Farrow δεν πήγε ποτέ στην αστυνομία να καταγγείλει το γεγονός, παρά το ότι ακολούθησε τη συμβουλή του δικηγόρου της και πήγε τη μικρή στον παιδίατρο. Κατόπιν ο Woody Allen ακολούθησε θεραπεία με ειδικό ψυχολόγο για «εικαζόμενη ακατάλληλη συμπεριφορά» (ΜΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ).

Στο μεταξύ η Μia Farrow είχε δώσει εντολή στις babysitters να μην αφήνουν ποτέ την Dylan μόνη με τον πατέρα της. Ο Woody Allen αρνήθηκε να υποβληθεί σε τεστ αλήθειας από πολυγράφο της κρατικής αστυνομίας του Κονέκτικατ και παρουσίασε ένα αντίστοιχο τεστ που του έκανε ένας από τους νομικούς του συμβούλους, το οποίο δεν έγινε ποτέ δεκτό ως επίσημο στοιχείο από τις Αρχές, οι οποίες κίνησαν τις διαδικασίες για δουν τι συνέβη τελικά και μάλλον ακόμα το ψάχνουν. Επίσης, ο Allen κάποια στιγμή άλλαξε την κατάθεσή του. Αρχικά ισχυρίστηκε προς τα άτομα που έκαναν την έρευνα πως δεν είχε πάει ποτέ σ’ εκείνη τη σοφίτα, αλλά όταν βρέθηκαν τρίχες από τα μαλλιά του σε έναν πίνακα που βρισκόταν εκεί, παραδέχτηκε ότι είχε χτυπήσει 1-2 φορές το κεφάλι του πάνω στον πίνακα. Πετάει ο γάιδαρος; πετάει.

 Ο ανακριτής μάλιστα στο πόρισμά του είχε ισχυριστεί πως η κατάθεση του σκηνοθέτη δεν ήταν αξιόπιστη. Η υπόθεση δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ με τη σοβαρότητα και την αυστηρότητα που έπρεπε, είναι δυστυχώς, τόσο ξεκάθαρο αυτό. Οι δικηγόροι του Woody Allen επικαλούνται όλα αυτά τα χρόνια την έρευνα και απόρριψη των κατηγοριών που βαραίνουν τον πελάτη τους. Μόνο που για κάποιο λόγο που το μικρό μας κεφάλι δεν χωράει, η έρευνα έγινε αποκλειστικά από ανεξάρτητες αρχές.

Το χειρότερο και πιο απογοητευτικό απ’ όλα ξέρεις ποιο είναι; πως η απονομή δικαιοσύνης δεν θα κινηθεί και μάλλον δεν θα γίνει τελικά από τους δικαστές ή από τα όποια αρμόδια όργανα. Στη χειρότερη των περιπτώσεων, ο Woody Allen, ο οποίος ήδη επικαιροποιείται ως θύτης, θα περιθωριοποιηθεί από το σύστημα, το ίδιο που τόσα χρόνια τον προστάτευε, και αφορμή θα είναι το γεγονός ότι «απλά» ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και όλοι άρχισαν να μιλάνε για όλα αυτά τα τραγικά που συνέβαιναν τόσα χρόνια πίσω από καλά κλειδωμένες πόρτες. Ο Woody Allen δεν θα μπει ποτέ στη φυλακή. Η αθωότητα ή η ενοχή του δεν θα αποδειχθεί ποτέ με τον σωστό τρόπο. Μοναδικοί δικαστές του θα είναι όλοι εκείνοι οι ηθοποιοί, οι οποίοι ο ένας μετά τον άλλο τον τελευταίο καιρό αρνούνται να δουλέψουν μαζί του και μετανιώνουν που το έχουν κάνει ήδη, όπως ο Colin Firth, η Greta Gerwig, η Rebecca Hall, η Ellen Page και η Mira Sorvino. Ίσως αρκεί πια αυτό στην εποχή που ζούμε, ένα λαϊκό δικαστήριο.  Η Natalie Portman σχολιάζοντας με την Oprah Winfrey τη συνέντευξη της Dylan Farrow είπε πως «εκείνη την πιστεύει». Αφού την πιστεύει η Natalie Portman, φτάνει και περισσεύει. Κλείστε τα δικαστήρια λοιπόν, τι να τα κάνουμε. Άλλωστε το έγκλημα, ως γνωστόν μετά από κάποια χρόνια παραγράφεται. Έχουν περάσει ήδη 25. Είναι θέμα χρόνου.

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Thibault Camus, File