OPINIONS

Ο σκηνοθέτης του “Bohemian Rapsody” και του “X-Men” έπρεπε να είναι ήδη στη φυλακή

Vianney Le Caer/Invision/AP

Όταν ο Rami Malek ανέβηκε στη σκηνή για να παραλάβει τη Χρυσή Σφαίρα Α' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του ως Freddie Mercury στο "Bohemian Rapsody", δεν έκανε καμία απολύτως αναφορά στον σκηνοθέτη της ταινίας. Μια συμπεριφορά, η οποία σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα θεωρούνταν ασεβής από την πλευρά ενός ηθοποιού. Ο Malek όμως ήταν απόλυτα δικαιολογημένος. Ο Bryan Singer, ο σκηνοθέτης που είχε αναλάβει την ταινία μέχρι και περίπου 3 εβδομάδες πριν την ολοκλήρωσή της, κατηγορείται από δεκάδες νεαρά αγόρια για παρενόχληση και βιασμό. Μετά ανέλαβε ο Dexter Fletcher.

O 53χρονος Singer θεωρείται ένας από τους πιο ταλαντούχους χολιγουντιανούς σκηνοθέτες- ήταν 29 ετών όταν γύρισε το «Συνήθεις Ύποπτοι»-. Στα χρόνια που ήρθαν, το μπλοκμπάστερ έγινε καλός του φίλος. «Επιχείρηση Βαλκυρία», «Superman: Η Επιστροφή», 4 ταινίες “X- Men” και στο τέλος το “Bohemian Rapsody”. «Τέλος» γιατί αν τελικά ισχύουν όλα αυτά που βαραίνουν τον Bryan Singer, η καριέρα του είναι το τελευταίο πράγμα που θα πρέπει να τον- και να μας- απασχολεί. Ο τύπος θα έπρεπε ήδη να ιδρώνει απολογούμενος μπροστά σε κάποιον δικαστή.

«Κανείς δεν πρόκειται να σε πιστέψει» είναι ο τίτλος που επέλεξαν να δώσουν οι δημοσιογράφοι Alex French και Maximilan Potter στο εκτενέστατο άρθρο- αναφορά- τους για τον Bryan Singer. Οι ρεπόρτερς πέρασαν 12 μήνες μιλώντας με πάνω από 50 άτομα, τα οποία είχαν να πουν πολλά και άσχημα για τον σκηνοθέτη. Ανάμεσα στις μαρτυρίες, ξεχωρίζουν τέσσερις, τις οποίες οι δημοσιογράφοι κατάφεραν να αποσπάσουν από νεαρούς άντρες, οι οποίοι μιλούν για πρώτη φορά για τη σχέση τους με τον Singer, επιλέγοντας την ανωνυμία υπό τον φόβο των αντίποινων.

Ο ένας ήταν 17 ετών το 1997 όταν έκανε σεξ μαζί του σ’ ένα πάρτι και μετά στο σπίτι του. Ο άλλος ήταν 15 ετών όταν συνευρέθη ερωτικά με τον σκηνοθέτη σε μία βίλα στο Μπέβερλι Χιλς. Και οι δύο υποστηρίζουν πως ο σκηνοθέτης είχε πλήρη γνώση ότι ήταν ανήλικοι. Μέσα σ’ αυτή την κολυμπήθρα καταγγελιών, επιπλέουν μερικές ακόμα για βιασμό. Τα θύματα είναι άντρες που κάποτε ήταν ανήλικοι με βαριά πληγωμένη ψυχολογία, οικογενειακά προβλήματα, κατάθλιψη, διαταραχή μετατραυματικού στρες και τάση στις καταχρήσεις.

Την άνοιξη του 1997, ο Victor Valdovinos ήταν μαθητής. Για μερικές μέρες στο σχολείο του γίνονταν τα γυρίσματα του “Apt Pupil”, της πρώτης ταινίας του Singer, προτού γίνει διάσημος με το “Usual Suspects”. Ο Valdovinos συνάντησε για πρώτη φορά τον Singer στις άδειες τουαλέτες του σχολείου του, ενώ ουρούσε. «Είσαι πολύ όμορφος. Τι κάνεις αύριο; ίσως μπορώ να βρω μια επαφή και να παίξεις στην ταινία». Χώρος για τον νεαρό υπήρχε, αφού το φιλμ αφορούσε τη ζωή ανήλικων αγοριών σε στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί». Πέντε από τους ανήλικους ηθοποιούς, ηλικίας 14 έως 17 ετών γύρισαν σκηνές στο ντους εντελώς γυμνοί, σύμφωνα με τις οδηγίες του σκηνοθέτη Singer και της παραγωγής, κάτι για το οποίο αντέδρασαν μερικοί εργαζόμενοι στην ταινία. Η υπόθεση έφτασε μέχρι τον εισαγγελέα του Λος Άντζελες, αλλά δεν ασκήθηκε καμία ποινική δίωξη, αφού οι διαφορές λύθηκαν εξώδικα, με καταβολή αποζημιώσεων προς τις οικογένειες των ανήλικων αγοριών.

 «Ένας προβληματικός άντρας που ήθελε να έχει γύρω του εύθραυστα, έφηβα αγόρια». Αυτό είναι με δυο λόγια το προφίλ του. Μάλιστα όπως αναφέρει η έρευνα του Atlantic, ο Singer δεν δρούσε μόνος, «υπήρχαν φίλοι που τον βοηθούσαν και τον έφερναν σε επαφή με αγόρια». Η δική του απάντηση στις διάφορες φήμες είχε έρθει ήδη από τον Οκτώβρη, μ’ ένα instagram post που έγραφε τα εξής: «Ξέρω εδώ κι αρκετό καιρό ότι μάλλον θα κυκλοφορήσει ένα αρνητικό άρθρο για μένα στο Esquire (άλλο ένα Μέσο που ασχολήθηκε μαζί του). Έχουν επικοινωνήσει με τους φίλους, τους συναδέλφους και ανθρώπους που δεν ξέρω καν. Στο κλίμα που επικρατεί σήμερα όπου άνθρωποι βλάπτονται από απλές κατηγορίες, αυτό που προσπαθούν να κάνουν αυτοί οι ρεπόρτερς είναι να επιδεικνύουν μία απερίσκεπτη αδιαφορία για την αλήθεια, κάνοντας υποθέσεις που είναι ψεύτικες και ανεύθυνες».

Μέχρι αυτή τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές ο Bryan Singer συνεχίζει να απολαμβάνει τα προνόμια της αμφιβολίας, αφού δεν έχει συλληφθεί ούτε μισή φορά για τίποτα απ’ όλα αυτά για τα οποία κατηγορείται. Αντιθέτως, αρνείται τα πάντα, δεν έκανε ποτέ σεξ με ανήλικα αγόρια, δεν έχει καμία ερωτική προτίμηση γι’ αυτά. Τότε γιατί τόσοι νεαροί άνδρες, άγνωστοι μεταξύ τους, τον κατηγορούν για το ίδιο ακριβώς πράγμα. Μήπως πρόκειται για μία παγκόσμια συνωμοσία κατά των επιτυχημένων στελεχών του Χόλιγουντ; βρε λες;

Τον περασμένο Νόεμβριο η Μillennium Films υπέγραψε μαζί του συμβόλαιο 10 εκατομμυρίων δολαρίων αναθέτοντάς του την κινηματογραφική μεταφορά του “Red Sonja”, ενός ιστορικού κόμικ βγαλμένο από τα κάτω- κάτω συρτάρια της Marvel. Τραγική ειρωνεία, το γεγονός ότι η ομώνυμη ηρωίδα, η «Κόκκινη Σόνια», σύγχρονη του Κόναν του Βάρβαρου, έχει επιβιώσει από βιασμό και επιστρέφει με το σπαθί της για να πάρει εκδίκηση. Όταν ο πρόεδρος της Millennium, Jeffrey Greenstein ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το πώς είναι δυνατόν να αναθέτουν τη δουλειά σ’ ένα τόσο αμφιλεγόμενο πρόσωπο όπως ο Singer, ο πρόεδρος ήταν σαφής: «Κανένας επενδυτής, ούτε ένας, δεν εξέφρασε την παραμικρή ανησυχία για τη συμμετοχή του σκηνοθέτη. Ίσα ίσα που το όνομά του ανέβασε την ποιότητα του project”. Ακούς κι εσύ τον Harvey Weinstein να αναστενάζει από ανακούφιση;

Ένα #metoo δεν φέρνει την άνοιξη, να τα λέμε κι αυτά.

Κεντρική φωτογραφία: Vianney Le Caer/Invision/AP