OPINIONS

Ο Donald Trump μόλις ηττήθηκε από τις γυναίκες που δεν εκτίμησε ποτέ του

AP Photo/Hannah Foslien

Οι ενδιάμεσες εκλογές της 6ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ θα μείνουν στην ιστορία ως οι πρώτες στις οποίες εξελέχθησαν Μουσουλμάνες, νεαρές γυναίκες κάτω των 30 ετών και Ινδιάνες. Είναι επίσης οι πρώτες που οι γυναίκες σημειώνουν ρεκόρ με 90 νίκες στις εκλογικές τους περιφέρειες και τουλάχιστον 28 να εκλέγονται για πρώτη φορά. Οι Δημοκρατικοί ανέκτησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων δίνοντας πρωτοφανές βήμα σε γυναίκες υποψήφιες. Η Αμερική, έδωσε επιτέλους ένα ηχηρό μήνυμα στην πολιτική του Trump και σε ό,τι πρεσβεύει σε προσωπικό επίπεδο ο τρέχων πλανητάρχης.

Οι έγγαμες λευκές γυναίκες ψηφοφόροι κάτω των 65 ετών, εκείνες που πριν δυο χρόνια έδωσαν στον Trump το πλεονέκτημα των 9 μονάδων, επανόρθωσαν σήμερα στηρίζοντας μαζικά τους Δημοκρατικούς και υποψήφιες του φύλου τους. Το εκλογικό σώμα έδειξε τα αντανακλαστικά του απέναντι σε όσα συνέβησαν από το 2016 μέχρι σήμερα και είχαν ως θύτη το σεξιστικό μενταλιτέ του Trump και των ομοίων του.

Για πρώτη φορά λοιπόν, το Κογκρέσο έχει θέση για 2 γυναίκες μουσουλμάνες. Η 36χρονη Ilhan Omar, πρώην πρόσφυγας από τη Σομαλία  και η 42χρονη, παλαιστινιακής καταγωγής, Rashida Tlaib, εξελέγησαν με τους Δημοκρατικούς σε Μινεσότα και Οχάιο.

Η Sharice Davids και η Deb Haaland είναι η πρώτες Αμερικανίδες ιθαγενείς στην ιστορία των ΗΠΑ που μπαίνουν στη αμερικανική Βουλή. Η Davids, δικηγόρος, λάτρης των πολεμικών τεχνών είναι επίσης η πρώτη λεσβία που εκλέγεται από την πολιτείας του Κάνσας. Η Haaland εκπροσωπεί το Νέο Μεξικό, έναν τόπο στον οποίο μέχρι το 1962 οι ιθαγενείς δεν είχαν καν το δικαίωμα να ψηφίσουν. 

Oι επίσης Δημοκρατικές Abby Finkenauer και η Αlexandria Ocasio- Cortez είναι δύο ακόμα υποψήφιες που ξεχωρίζουν αφού πρόκειται για τις νεότερες εκλεγμένες γυναίκες στην ιστορία του Κογκρέσου μέχρι σήμερα. Μάλιστα η 29χρονη Cortez για κάποιους θα είναι η πρώτη Ισπανόφωνη που θα διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ στο μέλλον. Και λαμβάνοντας υπόψιν τις εκτιμήσεις ότι οι κορυφαίοι Δημοκρατικοί υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές του 2020 θα είναι γυναίκες, το σενάριο, γίνεται ακόμα πιο ρεαλιστικό.

Πολιτείες όπως το Κονέκτικατ και η Μασσαχουσέτη εξέλεξαν για πρώτη φορά μαύρες γυναίκες εκπροσώπους. Το Τέξας άλλαξε την ιστορία του υπερψηφίζοντας 2 Λατίνες.  Μια γυναίκα στην Οκλαχόμα «πήρε» την 5η περιφέρεια που από το 1975 εξέλεγε άντρες Ρεπουμπλικάνους. Από σήμερα, το Μέιν έχει για πρώτη φορά, γυναίκα κυβερνήτη.

Σύμφωνα με μία άποψη των ειδικών οι ενδιάμεσες εκλογές δεν είναι απαραίτητα «προάγγελος» των προεδρικών. Μάλιστα επικαλούνται κυρίως την ήττα του Barack Obama και των Δημοκρατικών στις mid elections του 2010. Ωστόσο, στην περίπτωση του Donald Trump, η ισχυρή συμμετοχή των γυναικών τόσο στην κάλπη όσο και στις λίστες των εκλεγμένων δεν μπορεί να είναι ούτε τυχαία, ούτε συμπτωματική. Εμπεριέχει συμβολισμούς και έρχεται σαν μια λογική κι επόμενη συνέχεια στη συζήτηση και τη δράση κινημάτων όπως είναι το #metoo και το Time’s Up. Τα αντανακλαστικά λειτούργησαν κι έδωσαν «κλωτσιά» σε φαινόμενα όπως το ντροπιαστικό σεξιστικό ταμπεραμέντο του «πρώτου άντρα» των ΗΠΑ και στη βαθιά ρατσιστική φύση της πολιτικής που εφαρμόζει ή στην ατιμωρησία των ημέτερών του, όπως είναι ο προστατευόμενός του δικαστής, Brett Kavanaugh. Και μαζί με όλα αυτά ας ευχηθούμε να λειτουργήσει ως μήνυμα πραγματικής δημοκρατίας (όσο πλασματικό κι αν είναι αυτό από μία κοινωνία όπως η αμερικανική) προς τον κόσμο σήμερα, ο οποίος έχει να παλέψει με το τέρας της ενισχυμένης ακροδεξιάς σε χίλιες δυο εκφάνσεις του. 

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Hannah Foslien