OPINIONS

Η έξαλλη αντίδραση του Νίνο για εξώφυλλο περιοδικού. Μην “είναι ένας άλλος”, μη “ζει σε παράνοια”;

Instagram/ninoxypolitas

Τι ήθελε ο paparazzi να απαθανατίσει το Νίνο με τη Λάουρα Νάργες να μιλούν μεταξύ τους ένα βράδυ στο Box Athens; Τι ήθελε ο συνάδελφος να πληκτρολογήσει το κείμενό του γράφοντας ξεκάθαρα πώς επρόκειτο για μία τυχαία βραδινή συνάντηση στο νυχτερινό κέντρο και για το φιλικό κλίμα της βραδιάς; Τι ήθελε να βγει στο εξώφυλλο ένα από τα ενσταντανέ της συνάντησης; Τέτοιες απορίες έχουμε βλέποντας την αντίδραση του Νίνο σε όλα τα παραπάνω. Ο Νίνο πήρε το «όπλο του πληκτρολογίου» του και «πυροβολεί» αδιακρίτως ή μάλλον πολύ στοχευμένα εναντίον των περιοδικών και του lifestyle.

«Ήσασταν, είσαστε και θα είστε γελοία υποκείμενα. Κόσμε μην διαβάζεις αυτά τα σκουπίδια» έγραφε σε ένα από τα απανωτά Insta Stories που δημοσίευε αφού είδε το εξώφυλλο. Ανάμεσα σε  βωμολοχίες και χαρακτηρισμούς για όλα τα περιοδικά του είδους (που θα σε ενημερώσω εδώ πώς δεν είναι μόνο χαρτιά και φωτογραφίες αλλά κυρίως είναι εργαζόμενοι), τον φωτογράφο που είδε μια βραδινή έξοδο και την κατέγραψε και όποιον τέλος πάντων κάνει μία δουλειά με την οποία εκείνος δεν συμφωνεί, ο Νίνο προσπάθησε να μεταδώσει το δικό του μήνυμα που θα προσπαθήσω να μεταφράσω τώρα ανάμεσα στις λέξεις του.

Ο Νίνο θέλει να πει ότι δεν είναι ωραίο πράγμα να πληρώνεσαι για να εκθέτεις την προσωπική ζωή κάποιου άλλου όποιος κι αν είναι αυτός. Τουλάχιστον εγώ αυτό συμπεραίνω. Και αν σαν μήνυμα δεν είναι και ιδιαίτερα παράλογο, έχει την δική του σημασία το ποιος το λέει, με ποιον τρόπο και με ποια αφορμή.

Η ομάδα του Πρωινού που σχολίασε το θέμα τον συμβούλεψε να ηρεμήσει με τον Άρη Καβατζίκη να υπερασπίζεται τα περιοδικά και την Φαίη Σκορδά να εξηγεί πώς τουλάχιστον στη δική της περίπτωση όλο αυτό λειτουργεί αθροιστικά. Θα δεις μία κάτι για εσένα, θα δεις δύο και τρεις και κάποια στιγμή θα γίνεις και έξαλλος. Τόσο έξαλλος όμως;

 

Ο Νίνο έκανε και την κανονική του ανάρτηση για να δείξει την σταθερότητα των απόψεών του για το ζήτημα των περιοδικών Lifestyle, και μπράβο του για την σταθερότητα ας την αναγνωρίσουμε, από μια παλιότερη εμφάνισή του στο Πρωινό του Mega όταν το παρουσίαζε ο Γιώργος Λιάγκας και η Φαίη Σκορδά. Και εκεί για σκουπίδια μιλούσε, γιατί για τον Νίνο προφανώς το lifestyle είναι «κακό» μόνο όταν γίνεται γράφοντας και όχι τηλεοπτικά.

Τη δική του απάντηση έδωσε και μέσω της εκπομπής «Ευτυχείτε» της Κατερίνας Καινούργιου ο διευθυντής του περιοδικού ΟΚ! Νίκος Γεωργιάδης. «Ο καθένας μπορεί να εκφράζεται όπως θέλει. Εμείς θεωρώ ότι έχουμε κάνει πολύ σωστά τη δουλειά μας. Είδαμε κάποιες φωτογραφίες. Τις αγοράσαμε. Δεν ήταν δικός μας φωτογράφος. Θα μπορούσαν να έχουν δημοσιευτεί σε οποιοδήποτε άλλο περιοδικό. Δεν γράφουμε κάτι που δεν ισχύει. Δεν μιλάμε για σχέση, δεν μιλάμε καν για φλερτ. Περιγράφουμε μια βραδινή συνάντηση δύο διάσημων ανθρώπων σε έναν δημόσιο χώρο. Κάτι που γίνεται κάθε εβδομάδα σε αυτά τα περιοδικά. Τώρα ο καθένας κρίνει και κρίνεται και μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Εγώ τον Νίνο τον ξέρω από το 2003. Τον αγαπώ πραγματικά γιατί του έχω κάνει και την πρώτη του συνέντευξη στο DownTown. Όπως είπα και πριν, ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει, να κρίνει και φυσικά στη συνέχεια να κρίνεται», ανέφερε σε κατευναστικούς τόνους.

Ας επιστρέψουμε λίγο στο παρελθόν, το όχι και τόσο μακρινό ώστε να μην το θυμάται κανείς, αυτό το παρελθόν κατά το οποίο ο Νίνο ξεκίνησε την καριέρα του μέσα από το Fame Story του ΑΝΤ1, ένα talent show πρώιμο της ελληνικής τηλεόρασης γεμάτο από στοιχεία reality. Και εκεί έγκειται η «παράνοια» του πράγματος θέλω να σου πω, τουλάχιστον στα δικά μου μάτια. Ο Νίνο είναι ένας καλλιτέχνης που αναδείχθηκε μέσα από ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα με βάση την απόλυτη έκθεση της ζωής και κάθε λεπτού της καθημερινότητας των προσώπων που συμμετέχουν σε αυτό έστω και για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και δευτερευόντως το τραγούδι. Αναδείχθηκε μέσω αυτού γιατί είχε ταλέντο και αυτή ήταν η επιλογή του για να το δείξει στο κοινό. Συναίνεσε σε αυτό και καλά έκανε, δεν χωράνε επικρίσεις στον τρόπο που ο καθένας επιλέγει την αφετηρία του.

Ο Νίνο είναι ένας τραγουδιστής που στην αρχή της πορείας του και κατά τη διάρκειά της, στηρίχθηκε από το σύστημα του λεγόμενου lifestyle το οποίο παρά την ελαφράδα του και τον προσανατολισμό του προς την προσωπική ζωή των καλλιτεχνών δεν παραβλέπει ποτέ να προβάλλει και να στηρίζει και τις επαγγελματικές τους δράσεις.

Και αναρωτιέμαι σε αυτό το σημείο, πώς ο Νίνο και ο καθένας στη θέση του νιώθει ότι έχει το άλλοθι να βρίζει σκληρά έναν φωτογράφο που εργάζεται σε αυτό το τόσο καλά δομημένο σύστημα που ανέδειξε κάποτε και τον ίδιο; Πώς νιώθει ότι έχει άλλοθι να βρίζει τον δημοσιογράφο που όταν ήρθαν οι φωτογραφίες στα χέρια του έκανε ως όφειλε ρεπορτάζ για να μην γράψει ανακρίβειες; Πώς τσουβαλιάζει ανθρώπους και περιοδικά όλα μαζί στο δριμύ κατηγορώ του και τους χαρακτηρίζει «σκουπίδια»; Από την αφετηρία του Νίνο ως την σημερινή κατάληξη διακρίνω μια κάποια υποκρισία, γιατί όταν είσαι μέρος ενός συστήματος έχοντας αναδειχθεί από αυτό, έχοντας αποτελέσει «τηλεοπτικό προϊόν» και αστέρας του, δεν καταλαβαίνω από που προκύπτει μια τέτοια τόσο σφοδρή στροφή εναντίον του. Βεβαίως είναι ατομική ευθύνη του καθενός πόσο θα επιτρέψει να εκτεθεί η προσωπική του ζωή, είναι ατομική ευθύνη του καθενός να ενημερώνεται πριν εκφραστεί, είναι ατομική ευθύνη του καθενός να επιλέγει τις μάχες του και τις κουβέντες του. Και βεβαίως οι άνθρωποι αλλάζουν και δεν έχουν τις ίδιες απόψεις στα 20 και τις ίδιες στα 40 αλλά όταν ο ίδιος ο Νίνο περηφανεύεται για την συνέπειά του στις απόψεις του στο post του, περιμένω να μην είναι ασυνεπής ως προς την στάση του απέναντι στην έκθεση.

Η αλήθεια είναι πως σε κάποια άλλη συνθήκη, με κάποια άλλη φρασεολογία μπορεί και να συμφωνούσα με τον Νίνο γιατί ο σεβασμός στην προσωπική ζωή είναι κάτι που όλοι θέλουμε και όλοι απαιτούμε, είτε είμαστε άγνωστοι μεταξύ αγνώστων, είτε είμαστε το πρώτο όνομα στη μικρή γωνιά του πλανήτη που μας αναλογεί. Αλλά όπως σου έγραψα, είναι το πώς το λέει και το πότε που έχει σημασία. Όταν χαρακτηρίζεις σκληρά ανθρώπους, με αφορμή ένα δημοσίευμα που δεν δύναται να δικαιολογήσει το ξέσπασμά σου κάπου κάποιο φάουλ έχει συμβεί.

Ευτυχώς, όπως διευκρίνισε και ο Νίνο τα νεύρα του κρατούν μόνο για τρεις ώρες και κάπως έτσι κατέληξε στο story: «Καλημέρα στον απλό κόσμο σε όλη την Ελλάδα. Τα νεύρα μου τα φιλοξενώ πλέον για κανά τρίωρο. Μετά πλήττουν κι αυτά και αποχωρούν». Ακολούθησε ένα ακόμα story με χαρακτηρισμούς και μετά ένα ακόμα που ανέφερε «Αν σας ενοχλούν οι τρόποι μας να περιορίζετε το θράσος σας». Το λάβαμε το μήνυμα Νίνο. Κι εμείς και όλος ο ντουνιάς.

Κεντρική φωτογραφία: Instagram/ninoxypolitas