OPINIONS

GNTM: Το bullying της Κάτιας Ταραμπάνκο προκάλεσε κακό χαμό στο Twitter. Κακώς

Μας είχε προειδοποιήσει το trailer του Greece's Next Top Model για το επεισόδιο της Δευτέρας 4 Νοεμβρίου, μας προειδοποίησε και τις προάλλες η Βίκυ Καγιά, που μας υπενθύμισε ότι δεν είναι να της λέμε εκείνης για bullying, γιατί ξεσπαθώνει. Και παρά τις προειδοποιήσεις καθήσαμε να δούμε το επεισόδιο στο οποίο το θέμα της συζήτησης στο πλατό θα ήταν το bullying της Κάτιας εναντίον της Ελευθερίας. Τελικά ξεσπάθωμα μπορεί να μην είδαμε εκ μέρους της κριτικής επιτροπής πέρα από λίγα «αυτά καλό είναι να μην γίνονται» και κάποια «το τι συμβαίνει στο σπίτι δεν πρέπει να επηρεάζει τη δουλειά σας», είδαμε όμως το Twitter να παίρνει φωτιά, είδαμε και κάποια άλλα χρήσιμα πράγματα.

Διάβασε κι αυτό: Η πιο ενοχλητική λεπτομέρεια στο Greece’s Next Top Model

Προσπαθώντας να κάνει μια σαφή σύνδεση μεταξύ του concept της φωτογράφισης που ήταν σε γενικές γραμμές «μπλαζέ στο κοτέτσι» και του τσακωμού που θα ακολουθούσε (πλάνα κορίτσια να φωνάζουν, πλάνα από κότες και κοκόρια, πουλερικά και άνθρωποι σε πλήρη ταύτιση από τον σκηνοθέτη), το GNTM μάς έβαλε στην πρίζα από νωρίς. Κι όταν πια φτάσαμε στην ώρα του studio είδαμε τη Μαρίνα να παίρνει τον λόγο για να εξηγήσει γιατί ήταν θυμωμένη την ώρα της φωτογράφισης. «Χάλασε η ψυχολογία μου με το bullying που κάνουν τα κορίτσια, η Κάτια περισσότερο, στην Ελευθερία. Ναι, της κάνει bullying, εγώ αυτό βλέπω. Κάνει ξεκάθαρο bullying», είπε η Μαρίνα Γρηγορίου αναφερόμενη σε ένα περιστατικό από την φωτογράφιση στο οποίο η Κάτια είπε δημόσια ότι η «Ελευθερία χρειάζεται οδηγίες χρήσης για τη φωτογράφιση» και πως «έχει το ίδιο ύφος με τη γαλοπούλα» και ακολούθησε ο εξής διάλογος μεταξύ κριτών και Κάτιας.

 

Άγγελος Μπράτης: Γιατί κάνεις bullying στην Ελευθερία;

Κάτια Ταραμπάνκο: Δεν της κάνω bullying, αυτή η λέξη είναι πολύ μεγάλη κι εγώ έχω δεχτεί bullying στη ζωή μου.

Άγγελος Μπράτης και Βίκυ Καγιά μαζί: Γιατί την πειράζεις;

Κάτια Ταραμπάνκο: Δεν την πειράζω, απλά κάνω κάποια σχόλια πού και πού, όπως κάνω για όλες τις κοπέλες.

Ακολούθησε μια μικρή οχλαγωγία με τη Μαρία να κατηγορεί την Κάτια ότι δεν λέει αυτό που θέλει μπροστά στα κορίτσια αλλά πίσω από την πλάτη τους, με την Ελευθερία να νιώθει άσχημα με όλη αυτή τη συζήτηση και τη Σουζάνα να τη ρωτά αν έχει νιώσει ότι της κάνει bullying αλλά να μη δέχεται την καταφατική της απάντηση και τέλος με την Κάτια να ζητά δημόσια συγγνώμη από την Ελευθερία για να το πάρει αργότερα πίσω κάνοντας δηλώσεις στην κάμερα της «Φωλιάς των Κου Κου». «Με ενόχλησε που κάποια άτομα παίζουν με λέξεις που προφανώς δεν ξέρουν καν τι σημαίνουν» είπε η Κάτια κι εδώ είναι το πρόβλημα.

Διάβασε επίσης: Η Βίκυ Καγιά στο GNTM είπε την πιο λάθος φράση στην πιο σωστή στιγμή

 

Δεν χρειάζεται να πιστέψεις για τον εαυτό σου ότι κάνεις bullying σε κάποιον, ούτε το bullying παίρνει μόνο τη μορφή που ξέρεις εσύ. Σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια Παναγιώτα Κυπραίου «Τo bullying (εκφοβισμός) είναι μία επιθετική συμπεριφορά – σωματική, λεκτική, ψυχολογική ή και κοινωνική – που εκδηλώνεται σκόπιμα, απρόκλητα και επαναλαμβανόμενα, στο σχολείο, στον εργασιακό χώρο, ακόμη και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σκοπός της είναι η επιβολή, και η πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου στο άτομο (ή ομάδα ατόμων) που την υφίσταται».

Το bullying είναι και η κοροϊδία, και η προσπάθεια επιβολής με φωνές και οι απειλές και η υποτίμηση. Η Ελευθερία μοιραζόταν κάποτε το ίδιο δωμάτιο με την Κάτια και την παρέα της, και το γεγονός ότι τα -πέντε τότε- αυτά κορίτσια της είπαν να φύγει με το καλό από το δωμάτιο γιατί αλλιώς θα της πετούσαν τα πράγματα έξω, είναι κάποιου είδους εκφοβισμός δεν είναι; Δεν έχει σημασία, λοιπόν, αν το αναγνωρίζεις εσύ, αν είναι τόσο σκληρό όσο αυτό που εσύ είχες δεχτεί, το μόνο που έχει σημασία είναι πώς επηρεάζει τον άλλο.

Και να ξεκαθαρίσουμε και κάτι, πριν περάσουμε στο δεύτερο μέρος της εκπομπής μας. Το γεγονός ότι κάποιος έχει δεχτεί bullying δεν του παρέχει κάποια εγγύηση ότι ο ίδιος δεν θα το ασκήσει ποτέ, άλλωστε ένας από τους λόγους που οδηγούν τους ανθρώπους να εκφοβίζουν είναι επειδή οι ίδιοι έχουν υποστεί κακοποίηση. Δεν υπάρχουν άλλοθι, δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Υπάρχει μόνο ειλικρίνεια, αλήθεια και διάθεση αυτογνωσίας όταν μας κατηγορούν για οτιδήποτε. Αν έχουμε τα τρία παραπάνω μπορούμε τουλάχιστον να αναγνωρίσουμε την οποιαδήποτε προβληματική μας συμπεριφορά.

Και ενώ η κριτική επιτροπή φρόντισε να πει τα απαραίτητα, να τονίσει ότι το bullying είναι απαράδεκτο, να δείξει έκπληκτη μπροστά στα τεκταινόμενα, να πάρει σοβαρά τον λόγο των κοριτσιών ότι «δεν είναι και ακριβώς bullying» όλο αυτό και να συνεχίσει τη ροή του προγράμματός της, το Twitter ανέλαβε δράση. Κι εκεί το bullying έγινε cyberbullying. Δεν λέω, ως τηλεθεατές ξέρουμε ότι θα πάθουμε μια ταύτιση με τα προγράμματα που παρακολουθούμε, θα εμπλακούμε συναισθηματικά και από τον καναπέ του σπιτιού μας θα πάρουμε θέση. Η διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι παλιά παίρναμε θέση από τον καναπέ και την εκφράζαμε στον φίλο, συγγενή, σύντροφο που καθόταν δίπλα μας. Τώρα παίρνουμε θέση δημοσίως. Τώρα εκφραζόμαστε ασυλλόγιστα και συγκρίνουμε την Κάτια Ταραμπάνκο με οχιά, και θεωρούμε όλες τις υπόλοιπες FF άξιες εξαφάνισης από τον πλανήτη. Κι αναρωτιέμαι, βλέποντας τα παρακάτω tweets, τι είναι αυτό που μας κάνει καλύτερους από αυτούς που «κοροϊδεύουμε»;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μάλλον δεν είμαστε και πολύ διαφορετικοί τελικά. Γιατί δεν υπολογίζουμε ότι όσα γράφονται μένουν, όσα μένουν μπορεί να έχουν αντίκτυπο σε έναν άλλο άνθρωπο, όχι τηλεοπτικό προϊόν αλλά άνθρωπο. Και κυρίως δεν υπολογίζουμε το κυριότερο. Οι γυναίκες που βρίσκονται μέσα στο GNTM, βεβαίως συμφώνησαν να συμμετέχουν σε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα, βεβαίως ξέρουν πώς παίζεται το παιχνίδι, αλλά από τις άπειρες ώρες που περνούν μέσα σε αυτό, εμείς βλέπουμε ένα ελάχιστο μονταρισμένο υλικό με χαρακτήρες και ήρωες όπως σε ένα κανονικό σενάριο σειράς. Η διαφορά είναι ότι εκείνες δεν έχουν σενάριο να ακολουθήσουν, δεν ξέρουν πόσα από τα λόγια τους τελικά θα χρησιμοποιηθούν και δεν βλέπουν το αποτέλεσμα πριν ο ρόλος τους ολοκληρωθεί.

Κι εμείς σχολιάζοντάς τες σχολιάζουμε τον ρόλο που βλέπουμε, αλλά πληγώνουμε -αν πληγώνουμε- πραγματικούς ανθρώπους. Ξεσπάσματα από αυτές μέσα στο παιχνίδι, ξεσπάσματα κι από εμάς στο σπίτι. Η αξία του ξεσπάσματος αυτή είναι που μας τρώει εντός κι εκτός τηλεόρασης. Που από όλες τις πλευρές μας λένε: «Ξέσπασε, μην τα κρατάς μέσα σου». Αλλά δεν είναι όλα τα πράγματα για να εξωτερικεύονται, η χολή είναι για να μένει μέσα στον οργανισμό μας είτε είμαστε μέρος ενός τηλεοπτικού προγράμματος είτε είμαστε μέρος της τεράστιας διαδικτυακής γειτονιάς του Twitter. Αλλιώς ας το γυρίσουμε στην αληθινή μυθοπλασία. Εκεί οι χαρακτήρες που μας εκνευρίζουν, οι χαρακτήρες στους οποίους ξεσπάμε είναι αληθινά φανταστικοί.