OPINIONS

H Kylie Jenner έκανε πάρτι με θέμα τη σειρά “Handmaid’s Tale” κι ο κόσμος πηγαίνει τελείως στραβά

Photo by Jordan Strauss/Invision/AP

Βλέπεις μια δυστοπία στην τηλεόραση. Βλέπεις γυναίκες να βιάζονται, να τους κάνουν ακρωτηριασμούς και κλειτοριδεκτομή, να απαγορεύεται να δουλεύουν, να διαβάζουν, να μπορούν να εργάζονται μόνο ως οικονόμοι και να συζητούν μεταξύ τους μόνο για τον καιρό. Και σε όλα αυτά δε διακρίνεις κάποιο είδος χιούμορ, κάποιο δείγμα μαύρης κωμωδίας, κάτι που να σου επιτρέπει να το γελάσεις και λίγο το θέμα βρε αδερφέ. Βλέπεις μόνο μαύρη μαυρίλα πλάκωσε μαύρη σαν καλιακούδα που ήρθε και κάθισε πάνω στο στέρνο και το στομάχι σου. Υπό φυσιολογικές συνθήκες κάπως έτσι νιώθεις αν είσαι γυναίκα και βλέπεις "Handmaid's Tale". Εκτός κι αν είσαι η Kylie Jenner.

 

Διάβασε κι αυτό: Kylie Jenner: Είναι η νεότερη αυτοδημιούργητη (;) δισεκατομμυριούχος στον κόσμο

Αν είσαι η Kylie Jenner, είσαι ένα παιδί που έχει μεγαλώσει μέσα στη διασημότητα, που αντιμετωπίζει τον κόσμο του Hollywood σαν τον δικό της υπαρκτό και χειροπιαστό κόσμο, που φυσικά έχεις αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία που σου έχουν δοθεί στο έπακρο και έχεις γίνει δισεκατομμυριούχος στα 21 σου χρόνια. Και μάλλον δε σε ενοχλεί και η αντικειμενοποίηση της γυναίκας. Αν είσαι η Kylie Jenner μπορείς να γεμίζεις το Instagram σου με ημίγυμνες φωτογραφίες πιο σέξι δεν πάνε και ταυτόχρονα να μη νιώθεις ότι ενισχύεις κάποιο στερεότυπο και να αισθάνεσαι ταυτόχρονα ότι προωθώντας κάποια κιτ για το φούσκωμα των χειλιών των λιγότερο προικισμένων (ή «πειραγμένων») προσώπων από το δικό σου συμβάλεις στο female empowerment. Αν είσαι η Kylie Jenner πάνω από όλα βλέποντας Handmaid’s Tale, το οποίο είναι η αγαπημένη σου σειρά, βρίσκεις την τέλεια ιδέα για το επόμενο θεματικό πάρτι σου.

View this post on Instagram

Kylie and Sofia

A post shared by Kylie Jenner News (@kyliesnapchat) on

 

Το πάρτι της Kylie Jenner είχε διπλή αφορμή. Από τη μία ήταν τα γενέθλια της (νέας) καλύτερης φίλης της, της ελληνικής καταγωγής Stassie Karanikolaou, από την άλλη η πρεμιέρα της τρίτης σεζόν της αγαπημένης της σειράς από τη Hulu, που περιγράφει έναν κόσμο όπου η θεοκρατία έχει κυριαρχήσει και οι γυναίκες που ζουν στην πρωτεύουσα, την Gilead και όπου φτάνει η εξουσία του συντηρητικού αυτού κινήματος, βρίσκονται στον πάτο της κοινωνικής ιεραρχίας. Βιάζονται για να φέρουν στον κόσμο τα παιδιά των άκληρων ηγετών, υπηρετούν τους θεοσεβούμενους πολίτες και στην καλύτερη των περιπτώσεων γίνονται υποτακτικές σύζυγοι τους. Σε κάθε έναν από τους ρόλους που τους έχουν δοθεί σε αυτή την κοινωνία όπου κάθε επανάσταση ως τώρα έχει αποτύχει, μαζί με το «συμβόλαιο εργασίας τους» υπογράφουν και ότι θα δέχονται βία από όπου κι αν προέρχεται.

Το πάρτι είχε στολές για όλες τις καλεσμένες, κόκκινα φορέματα και κάπες και λευκά μεγάλα καπέλα, είχε την γλώσσα της Gilead, είχε μέχρι και εμπνευσμένα από αυτήν κοκτέιλ όπως το “praise be vodka” και το “under his eye tequila”. Είχε και την Kylie Jenner να υποδέχεται περιχαρής τις καλεσμένες της στην δική της προσωπική Gilead. Όπως καταλαβαίνεις οι αντιδράσεις ήρθαν εν ριπή οφθαλμού. «Ειλικρινά πιστεύω ότι η Kylie Jenner δεν έχει καταλάβει τη σειρά αν κάνει θεματικό πάρτι εμπνευσμένο από αυτήν» έγραψε κάποιος στο Twitter. «Αλλά γιατί η Kylie να κάνει ένα πάρτι με θέμα το Handmaid’s Tale; Καταλαβαίνει ότι είναι μια σειρά για τον βιασμό και την καταπίεση των γυναικών, σωστά;», σημείωσε κάποιος άλλος.

 

 

 

 

«Αυτό είναι τόσο λάθος σε τόσο πολλά επίπεδα. Το να γιορτάζεις τη δουλειά των γυναικών είναι διαβολικά ηλίθιο και δείχνει πόσο πραγματικά ανίδεες είναι η Kylie και οι φίλες της. Πηγαίνετε ξανά στο σχολείο. Προφανώς δε καταλαβαίνουν το μήνυμα του βιβλίου και της σειράς. Είναι ντροπιαστικό», σχολίασε κάποιος ακόμα και νομίζω καταλαβαίνεις το δίκιο των ανθρώπων που ένιωσαν παράξενα με αυτό που έβλεπαν. Μη νομίζεις ότι θέλω να γίνω ηθικολόγος ή ότι δεν είμαι άνθρωπος των πάρτι, έχω ντυθεί άλλωστε Άλεξ από το «Κουρδιστό Πορτοκάλι» κάποιες απόκριες πριν από αρκετά χρόνια, για να βρεθώ σε πάρτι που είχε θέμα «κινηματογραφικοί ήρωες». Προσωπικά δεν προσβλήθηκα καθόλου, δεν ένιωσα ντροπή απλά ένιωσα πραγματικά έκπληκτη μπροστά στο βαθμό της άγνοιας που μπορεί να φέρουν κάποιοι άνθρωποι που ζουν στον ίδιο πλανήτη με εμένα και εσένα. Αλλά εγώ είμαι εγώ, και influencer θα μπορούσα να είμαι μόνο για την παρέα μου. Η Kylie Jenner απευθύνεται σε ένα κοινό εκατομμυρίων ανθρώπων, πουλά προϊόντα σε ακόμα περισσότερους και την εικόνα της παγκοσμίως την τελευταία δεκαετία μέσα από τα reality show της οικογένειάς της.

Η Kylie Jenner αποτελεί πρότυπο για τα έφηβα κορίτσια του δυτικού κόσμου και σίγουρα το να την βλέπουν να διασκεδάζει τόσο με ένα show που μας δείχνει τη βία κατά των γυναικών τόσο ωμά, αποδυναμώνει το μήνυμα κατά τη βίας, κάνει τη σειρά και το βιβλίο της βραβευμένης με Νόμπελ Margaret Atwood ένα απλό μυθιστόρημα, ένα φωτορομάντζο για να περάσει η ώρα και για να έχουμε την αφορμή να φορέσουμε ένα κόκκινο κοστούμι τις επόμενες απόκριες.

Αυτό που ίσως αδυνατεί να καταλάβει η Kylie Jenner είναι ότι αυτή η βία που περιγράφεται στη μυθοπλασία του show είναι μια πραγματικότητα σήμερα για χιλιάδες γυναίκες στις οποίες ακόμα απαγορεύεται να μορφωθούν όσο και όπου θέλουν, ακόμα και σήμερα απαγορεύεται να ντύνονται και να βάφονται όπως θέλουν, ακόμα και σήμερα βιάζονται επειδή το προκάλεσαν γιατί «ε καλά δεν είδες τι φορούσε;». Η Kylie Jenner είναι μία δισεκατομμυριούχος, ετών 21, μια γυναίκα που ζει σε επαύλεις της Καλιφόρνια από τη γέννησή της, μια γυναίκα που έχει δει τις υπόλοιπες γυναίκες της οικογένειάς της να πετυχαίνουν τα πάντα με αφορμή τα φυσικά προσόντα τους και την πρόθεσή τους να ανοίξουν την πόρτα τους στις τηλεοπτικές κάμερες 24/7.

View this post on Instagram

out of office

A post shared by Kylie (@kyliejenner) on

 

Πώς περιμέναμε να καταλάβει το νόημα λοιπόν; Δυστυχώς όμως για εκείνη θα πρέπει να κουραστεί λίγο παραπάνω για να το πιάσει. Αν όχι για τον εαυτό της, δεν είναι και βέβαιο ότι μπορεί να της προσφέρει κάτι παραπάνω κάτι τέτοιο, τότε για την κόρη που μεγαλώνει και κυρίως για τα εκατομμύρια κοριτσιών από όλο τον κόσμο που την ακολουθούν στο Instagram.

Η βία και η απώλεια της αυτοδιάθεσης των γυναικών, η απώλεια της κυριαρχίας των σωμάτων τους δεν είναι κάτι που είναι λογικό να αντιμετωπίζεται με τέτοια ελαφρότητα, σίγουρα όχι σε δημόσια θέα από δημόσια πρόσωπα ειδικά σε μία περίοδο όπου στην Αμερική προωθείται συστηματικά αυτή η απώλεια ελέγχου μέσω της απαγόρευσης των αμβλώσεων, αυτό είναι που ίσως θα ήταν ευεργετικό να καταλάβαινε η Kylie Jenner ακόμα και αν η προνομιούχα θέση της στην κοινωνία δεν τη φέρει ποτέ αντιμέτωπη με τέτοιου είδους ζητήματα.

Μόνο και μόνο γιατί μαζί της είμαι βέβαιη πως θα ευεργετούνταν και όλοι οι άνθρωποι που ειλικρινά και σίγουρα επηρεάζει. Γίνεται; Μάλλον θα πρέπει να παραιτηθώ της ελπίδας, αλλά από την άλλη είναι μόλις 21. Μπορεί ακόμα να τα καταφέρει. Θα φανεί στο επόμενο πάρτι της.

Κεντρική φωτογραφία: Jordan Strauss/Invision/AP