OPINIONS

Η Kristen Stewart επιμένει να είναι μια προκλητική λεσβία κι ένας ελεύθερος άνθρωπος

Arthur Mola/Invision/AP

Ανοίγω το χρονοντούλαπο των αναμνήσεων και γυρνάω πίσω στα πρώτα μου βήματα στον χώρο, τότε που ένας μεγαλύτερος συνάδελφος μου είχε πει ότι πρέπει να προσέχω πώς φαίνομαι στην τοπική κοινωνία της γειτονίτσας μου για να γίνω δημοσιογράφος με κύρος. Τότε που κατάλαβα ότι το δίπολο ποια είμαι και ποια δείχνω παρέμενε ισχυρό στον ενήλικο κόσμο παρόλο που εγώ πίστευα ότι δεν είχε καμία σημασία αρκεί να έκανα τη δουλειά μου σωστά. Αποδείχθηκε ότι δεν είχε καμία σημασία και πως είχα δίκιο αλλά τότε είχα θορυβηθεί. Τι σχέση είχε αυτό που έκανα έξω από τη δουλειά μου, στον προσωπικό μου χρόνο με το πώς θα εξελιχθώ σε αυτήν; Ποια είναι τα όρια του επαγγελματισμού και ποια ώρα αυτός θα πρέπει να μπαίνει στην άκρη για να ζεις τη ζωή σου;

Πολλά τα ερωτήματα και ακριβώς τα ίδια ήρθαν στο μυαλό μου όταν διάβασα για την περίπτωση της Kristen Stewart. Η ηθοποιός που έγινε διάσημη ως πρωταγωνίστρια της σειράς ταινιών Twilight ζει μια θαρραλέα ζωή. Έχει αποφασίσει ότι θα ερωτεύεται όποιον εκείνη θέλει και όχι όποιον της επιβάλλουν οι νόμοι των PR Managers και του Hollywood. Έτσι μετά τη σχέση της με τον συμπρωταγωνιστή της Robert Pattinson και ένα σκάνδαλο απιστίας, αποφάσισε να μιλήσει για τη σεξουαλικότητά της, ελεύθερα. Κι έτσι η αλλοτινή νέα «american sweatheart» των ΗΠΑ σε έναν μονόλογό της στο Saturday Night Live απευθυνόμενη στον Donald Trump και σε όλο το κοινό είπε: «Αν δε σου άρεσα πριν δε θα σου αρέσω τώρα με βεβαιότητα γιατί, είμαι τόσο gay ρε φίλε». Και τα πράγματα άλλαξαν, ακόμα κι αν η ίδια λέει πλέον ότι η σεξουαλικότητά της είναι ρευστή.

Διάβασε επίσης: Gay Pride: Και γιατί πρέπει να φωνάξεις στα μούτρα μου πως είσαι gay; Ούρλιαξε καλύτερα

Από τη ζώνη των blockbuster η Kristen Stewart πέρασε σε ταινίες πιο εναλλακτικές και από τις πόζες στο κόκκινο χαλί στο πλευρό του Robert Pattinson, πέρασε στις παπαράτσι φωτογραφίες με τις συντρόφους της. Χέρι χέρι με τη Soko, με την Alicia Cargile, την Annie Clark και την Stella Maxwell και τελευταία με την Dylan Meyer. Τ-shirt, αθλητικά, τσιγάρα, έρωτας και χαλαρότητα στον τρόπο που προβάλει τον εαυτό της. Θα πίστευες ότι ως πρωταγωνίστρια του Hollywood, οι επιλογές της για το πώς ζει την προσωπική της ζωή θα είχαν λιγότερο αντίκτυπο στην καριέρα της. Εδώ είναι που κάνεις λάθος. Στην τελευταία της συνέντευξη για το Harper’s Bazaar, η Kristen Stewart που φέτος πρωταγωνιστεί όχι απλά σε μία εμπορική ταινία αλλά και σε κωμωδία, στους «Άγγελους του Τσάρλι», δήλωσε ότι το γεγονός πως ζει δημόσια τον έρωτά της με τις συντρόφους της περιορίζει τις καλλιτεχνικές της επιλογές.

 

«Μου έχουν πει ευθέως “αν θες κάνε μια χάρη στον εαυτό σου και μην κρατάς το χέρι της συντρόφου σου στον δρόμο, και ίσως πρωταγωνιστήσεις σε ταινία της Marvel”. Δεν θέλω να δουλέψω με ανθρώπους σαν αυτούς», είπε η Kristen Stewart. Κι αυτή είναι η απάντηση που πρέπει να δίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις. «Η ζωή, ειλικρινά, είναι ένας τεράστιος διαγωνισμός δημοφιλίας» συμπλήρωσε. Και έχει δίκιο και σε αυτό. Όμως το σπουδαίο είναι να είσαι δημοφιλής με τον εαυτό σου. Να σου αρέσεις, γιατί με εσένα πορεύεσαι. Κι αυτό το να σου αρέσεις, περιλαμβάνει το να ζεις όπως εσύ θες, να ερωτεύεσαι αυτούς που θες, να ντύνεσαι όπως εσύ θες, χωρίς να νιώθεις ότι εκπροσωπείς κάτι περισσότερο από τον εαυτό σου στην προσωπική σου ζωή. Γιατί αλλιώς θα προσποιείσαι ότι είσαι κάποιος άλλος και αυτός ο άλλος θα ζει την περιορισμένη ζωή που έχεις εσύ για να ζήσεις. Κι αυτό δεν είναι κάτι που το θέλει κανείς μας.»

 

Θα μου πεις, η κοινωνία της Αμερικής είναι συντηρητική. Είναι μια κοινωνία στην οποία απαγορεύονται οι αμβλώσεις στη μία πολιτεία μετά την άλλη, είναι μία κοινωνία στην οποία υπάρχουν μπαρ που δε σερβίρουν αλκοόλ πριν το απόγευμα τις Κυριακές γιατί νωρίτερα οφείλεις να είσαι στην εκκλησία, είναι μια κοινωνία αυστηρή ως προς το φαίνεσθαι και την αξία του, που ξεπερνά κατά πολύ αυτή του είναι. Και πέρα από τον παράγοντα ομοφυλοφιλία (για τον οποίο η περίπτωση της Kristen Stewart αποδεικνύει έτσι απλά γιατί χρειαζόμαστε ακόμα το Pride και τη συζήτηση περί ίσων ευκαιριών και της εξάλειψης των διακρίσεων με βάση τη σεξουαλική ταυτότητα κάποιου) μην ξεχνάς και τον παράγοντα γυναίκα.

Άνδρες σταρ του Hollywood, όχι μια, ούτε δύο έχει γίνει γνωστό πως ζουν μια ζωή «σκανδαλώδη» που περιλαμβάνει ναρκωτικές ουσίες, αλκοόλ, κακοποίηση, απιστίες, αλλά ο επόμενος ρόλος στην επόμενη hit ταινία τους περιμένει (βλέπε Ben Affleck, Robert Downey Junior, Johnny Depp κ.α.). Αλλά όταν μια γυναίκα έχει το θάρρος να μιλήσει για τη σεξουαλικότητά της (1ο σφάλμα) και όταν αυτή η σεξουαλικότητα δεν είναι η κοινωνικά αποδεκτή (2ο σφάλμα) δεν πρέπει να περιμένει την ίδια μεταχείριση. Πόσο μάλλον αν δε ζει αυτή την «ακόλαστη» ζωή μακριά από τα μάτια του κόσμου.

Αυτό, όμως δε σημαίνει πως επειδή ο κόσμος γύρω μας είναι έτσι δεν πρέπει και να αλλάξει. Δε σημαίνει πως πρέπει να δεχόμαστε την κατάσταση των πραγμάτων χωρίς καμία αντίσταση και με μόνο μέλημα να προσαρμοζόμαστε για να πετύχουμε. Σημαίνει πως η αλλαγή ξεκινά από εσένα και εμένα και περιπτώσεις σαν αυτή της Kristen Stewart πρέπει να επιβραβεύονται. Όχι μόνο για την ειλικρίνεια της στάσης τους απέναντι στη ζωή, αλλά και για την σταθερότητα στην άρνησή τους  να θυσιάσουν την ευτυχία τους για μία καριέρα σε μια κοινωνία που λειτουργεί με τέτοιους περιοριστικούς όρους. Θα πρέπει να επιβραβεύεται η επιλογή του καθενός να ζει τη ζωή του όπως ακριβώς την ονειρεύεται, να είναι αυτός που είναι και να προσφέρει αυτό που μπορεί αυθεντικά και με ειλικρίνεια σε κάθε τομέα της ζωής του.

Κι ας μην έρθουν τα blockbusters που βλέπουμε άλλους να κάνουν, ό,τι κι αν θεωρούμε “blockbuster” στην καριέρα μας. Θα έρθουν άλλα, που θα τα απολαύσουμε πολύ περισσότερο, που θα τα ζήσουμε πιο έντονα και θα τα ευχαριστηθούμε γιατί θα τα έχουμε κατακτήσει χωρίς εκπτώσεις και θυσίες που μας επέβαλλαν οι ρευστές ηθικές επιταγές του σήμερα. Κι αύριο ακόμα κι αν δεν είμαστε αυτό που οι άλλοι θεωρούν πρότυπο επιτυχίας, θα είμαστε τουλάχιστον πλήρεις.

 

Κεντρική φωτογραφία: Arthur Mola/Invision/AP