OPINIONS

Γιώργο Λιάγκα, γύρισες κι αναρωτιέμαι γιατί. Μη σκας, είναι που έχω περίοδο

Επέστρεψε ο Γιώργος Λιάγκας στην τηλεόραση. Η απουσία του κράτησε πάνω από χρόνο. Κι όχι ότι ηρεμήσαμε πλήρως από ίντριγκες και εκρήξεις, και σχόλια που ανήκουν μόνο σε μία κοινωνία του «Εμπρός πίσω» που θα έλεγε και ο Πόπωτας, που φευ, κι εκείνος θα επιστρέψει αυτή τη σεζόν, αλλά κάπως ελαττώθηκαν. Επέστρεψε πάνω που αρχίσαμε να πιστεύουμε ότι δε θα ακούμε πια σχόλια στην τηλεόραση για τα κιλά των γυναικών, γαρνιρισμένα με το άλλοθί του «Κι εγώ έχω περιττά κιλά» και με το αλλά του «εγώ είμαι άνδρας». Και το κέφι μου θα κάνω, θα συμπληρώσω, γιατί παρόλο που δε το λέει αυτό ο Γιώργος Λιάγκας, η φράση δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα του «Μεσημέρι με τον Γιώργο Λιάγκα». Κάνει το κέφι του, σχολιάζοντας εμφανίσεις, επιλογές, ζωές που αποκλίνουν από το δικό του «κανονικό» και «πρέπον». Μιλά για την ομορφιά σαν υποχρέωση και απαραίτητο προσόν της γυναίκας, μιλά για το bullying λέγοντας ότι το διαφορετικό είναι αποδεχτό αλλά το παίρνει πίσω αμέσως μετά με τις αντιφατικές του δηλώσεις, καπελώνει τις γυναίκες στο πάνελ του και πιο συγκεκριμένα την Κάλλια Ελευθερίου, λέγοντας «Να μην πεις γιατί θα πεις χαζομάρα και θέλω να σε προστατεύσω», αντιδρά στην «αυθάδεια» των γυναικών λέγοντας και ένα «βούλωσε το κοπέλα μου» δημοσίως και αποδίδει την «ξινίλα» τους στην γυναικεία τους φύση και την περίοδο. Και δε θέλω να αναρωτιέσαι αν φτάσαμε κιόλας στο τέλος της τηλεοπτικής σεζόν, δύο εβδομάδες ήταν αρκετές. Όλα τα παραπάνω δύο εβδομάδες του πήραν, στο τιμόνι της εκπομπής «Μεσημέρι με τον Γιώργο Λιάγκα» στον ΣΚΑΪ.

Διάβασε κι αυτό: Νέα κόντρα Λιάγκα – Αρναούτογλου- Λιανού. Η (περίπου) απάντηση του Γιώργου Λιάγκα

Το πρώτο επεισόδιο ήρθε με το GNTM και τη διαφορετικότητα καθώς η εκπομπή, όπως πόσες ακόμα της ελληνικής τηλεόρασης περιλαμβάνει σχόλιο για άλλες εκπομπές, για δηλώσεις και για συνεντεύξεις. «Δεν έχω καταλάβει το κόνσεπτ. Το κόνσεπτ είναι “είμαι άσχημος και διαφορετικός και πάω να γίνω μοντέλο;” Εγώ νομίζω πως διαλέγουν επίτηδες. Το θέμα είναι πως είμαστε στην εποχή που το διαφορετικό είναι αποδεκτό. Tο έχουμε παρ@@@@σει το πράγμα. Πήγαμε στην απέναντι άκρη και ουσιαστικά αν εγώ είμαι κακάσχημη, έχω τρία αιμαγγειώματα, είμαι δύσμορφη κλπ, πάω εκεί που θα με αποδεχθούνε. Θα κλάψει και ο Μπράτης» είπε σχολιάζοντας τις οντισιόν του Greece’s Next Top Model ο παρουσιαστής. Η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει άλλο άκρο, όσο κάποιος χαρακτηρίζει τόσο εύκολα ανθρώπους κακάσχημους και δύσμορφους μεσημεριάτικα. Στη μεσημεριανή ζώνη, το διαφορετικό κάθε άλλο παρά αποδεχτό είναι.

Επιχειρήματα που καταρρίπτονται μόνα τους έχει το μενού και στη συνέχεια με αφορμή τη συνέντευξη της Τζένης Διαγούπη στην οποία μίλησε μεταξύ άλλων για τη λεκτική επίθεση που δέχτηκε όσο οδηγούσε με στόχο την εμφάνιση και τα κιλά της. «Θέλετε να πούμε μερικές αλήθειες; Εγώ θεωρώ ότι είμαστε υποκριτές. Για τη δημόσια εικόνα μας μιλάμε κατά του bullying και λέμε ότι οι χοντροί είναι αποδεκτοί αλλά στην πραγματικότητα ζούμε σε μια απόλυτα ρατσιστική κοινωνία που τον χοντρό δεν τον δέχεται. Ο χοντρός δε βρίσκει δουλειά. Εμένα μεγάλο στέλεχος καναλιού μου είπε “εγώ τη χοντρή δεν τη βάζω να την κάνω ρεπόρτερ”. Εμένα μια ζωή, μέχρι να καταφέρω να αποδείξω ότι κάνω νούμερα, μου λέγανε “αδυνάτισε, αδυνάτισε, αδυνάτισε”. Λες και θα με δούνε αν είμαι 90 κιλά και όχι 110. Ζούμε σε μια απολύτως ρατσιστική κοινωνία. Αυτοί που λένε πως είναι εναντίον του bullying, αυτούς να φοβάστε πως δεν αποδέχονται γύρω τους ανθρώπους με περιττά κιλά και άλλες δυσμορφίες. Εγώ αυτό πιστεύω, αυτό έχω βιώσει», είπε και όλοι θα είμασταν ευχαριστημένοι αν η τελεία στο θέμα έμπαινε οριστικά εκεί.

Διάβασε κι αυτό: Ο Αρκάς πατάει το κουμπί και βγαίνει μια χοντρή και δεκάδες σχόλια μας πείθουν ότι η ανθρωπότητα πάει προς τα πίσω

Ωστόσο, φούντωσε η συζήτηση και σύντομα ο Γιώργος Λιάγκας απευθύνθηκε στην Ελένη Τσολάκη αναρωτόμενος αν πιστεύει πως θα έκανε την ίδια καριέρα αν δεν ήταν «η γυναικάρα με τις ποδάρες». «Να είμαστε ειλικρινείς; Αν η Ελένη Τσολάκη ήταν 20 κιλά παραπάνω, θα τη βάζαμε να πει το δελτίο στην εκπομπή; Ένας άνθρωπος με 20 κιλά παραπάνω δεν είναι χαριτωμένος όταν χορεύει στην τηλεόραση. Αυτή είναι η αλήθεια, σας ενοχλεί;», σχολίασε. Όταν η Ελένη Τσολάκη επεσήμανε πως η Κατερίνα Ζαρίφη έκανε καριέρα παρά τα περιττά για τον κόσμο της showbiz κιλά της, ο Γιώργος Λιάγκας τόνισε: «Δεν έχει κάνει μεγάλη καριέρα η Κατερίνα Ζαρίφη, μην τρελαθούμε τώρα. Οι super stars στην Ελλάδα είναι η Μενεγάκη, ήταν η Ρούλα, η Φαίη, η Τσιμτσιλή, η Καινούργιου. Όλες είναι ωραίες και στέκες. Βλέπεις καμιά με παραπάνω κιλά; Για τους άνδρες δεν παίζει. Όλοι έχουμε παραπάνω κιλά».

Και κάπως έτσι απέδειξε πως και ο ίδιος παρότι έχει βιώσει τον ρατσισμό όπως είπε, είναι μέρος του. Το body shaming είναι εδώ, ο Γιώργος Λιάγκας το επιβεβαιώνει και το ενισχύει με το επιχείρημα περί χαριτωμενιάς, χορού και κιλών. Το body shaming που η τηλεόραση -εύχομαι αντανακλώντας ή έστω ακούγοντας την κοινωνία- προσπαθεί, έστω με τον ‘βραχνά’ για πολλούς της πολιτικής ορθότητας, να αποτινάξει από πάνω της.

Θέλεις κι άλλο χτύπημα; Σου έχω. Ειρήνη Καζαριάν το «θύμα» και το παιχνίδι που έπαιξε με τους δημοσιογράφους που της ζήτησαν να απαντήσει για το θεατρικό έργο «Κούκλες» στο οποίο θα δοκιμαστεί προσεχώς. Αφού είπε πως δεν έχει πτυχίο υποκριτικής, διευκρινίζοντας ότι κι άλλοι ηθοποιοί δεν έχουν (τι το ήθελε τώρα αυτό μου λες και «σκούντηξε» τον δράκο Γιώργο Λιάγκα;) και μόλις ο σκηνοθέτης Νικόλας Ανδρουλάκης της ψιθύρισε κάτι στο αυτί, άρχισε να επαναλαμβάνει ότι τη ρωτούσαν. Έξαλλος ο Γιώργος Λιάγκας με την ασέβεια, άστραψε και βρόντηξε. Το θέμα του ήταν η «αγένεια», ωστόσο το σχόλιο του ξεκίνησε με το αμίμητο: «Αυτή είναι η κατάντια της κοινωνίας. Είναι η ντροπή. Καταρχάς το κορίτσι δεν είναι όμορφο» και συνέχισε περί του ποιοι δικαιούνται να κάνουν θέατρο και ποιοι όχι. Συνέχισε και την επόμενη ημέρα σχολιάζοντας μία ανάρτηση της Ειρήνης Καζαριάν με μία φωτογραφία του Anthony Hopkins από τη «Σιωπή των Αμνών» και μία ρήση του. «Στην Ελλάδα ό,τι δηλώσεις είσαι. Εγώ θα έπαιρνα το φίμωτρο από τον Χόπκινς και θα της έλεγα βούλωσέ το κοπέλα μου δηλαδή. Έλεος. Βγήκε ο Μπέζος χθες στη Φαίη, βγήκαν σοβαροί ηθοποιοί και την έκραξαν. Και αντί να τη μαζέψουν απαντάει με τον Χόπκινς; Ο σκηνοθέτης δεν τη μαζεύει;» είπε ο παρουσιαστής χειμαρρώδης όπως πάντα. Ίσως επειδή είναι νέα, ίσως επειδή δεν έχει πτυχίο υποκριτικής, ίσως επειδή έπρεπε να σημειωθεί άλλη μία έκρηξη, η Ειρήνη Καζαριάν δε δικαιούται διά να ομιλεί, πόσο μάλλον όταν χρησιμοποιεί ρητά του Hopkins στους λογαριασμούς της στα social media.

Φυσικά, μη νομίζεις πως υπάρχει ξεκάθαρη προτίμηση στις γυναίκες της εγχώριας showbiz για τα σχόλια – γροθιά στην κοινωνία της υποκρισίας στην οποία ζούμε, του Γιώργου Λιάγκα. Και η Megan Fox βρέθηκε στο στόχαστρο του για τις δηλώσεις της σχετικά με τον γιο της και την επιλογή της να μην τον εμποδίζει να πηγαίνει με φορέματα στο σχολείο εφόσον αυτά θέλει να βάλει. «Οι γονείς ντύνουμε τα παιδιά. Εγώ θεωρώ ότι δεν έχουν συναίσθηση από πιο μικρή ηλικία τα παιδιά ότι μου αρέσει η φούστα. Κι αν σου πει ότι του αρέσει εσύ θα το ντύσεις με φούστα; Είναι αγόρι. Ντύστο με αγορίστικα και θα διαλέξει μετά. Δηλαδή είπαμε να είμαστε ανοιχτοί και openminded και αλλάξαμε κάποιες απόψεις, αλλά μην τρελαθούμε κιόλας» είπε ο Γιώργος Λιάγκας και παρομοίασε το cross – dressing με την τούρτα που θέλει να τρώει ο γιος του κάθε μέρα και του λένε πως δεν πρέπει να το κάνει και την έννοια της αποδοχής σαν κάτι που του επιβλήθηκε για χάρη του να φαίνεται λίγο πιο «ανοιχτόμυαλος». Έπειτα ακούστηκαν κι άλλα από τον συνεργάτη του Δημήτρη Παπανώτα περί σεβασμού του φύλου που μας έδωσε ο Θεός, αλλά θα πεις δεν είναι της παρούσης να μιλήσουμε για το βιολογικό φύλο και το κοινωνικό που επιβάλλεται μέσα από συγκεκριμένες πρακτικές, και έτσι κι εγώ θα συνεχίσω.

Διάβασε επίσης: Μην αφήνετε τα αγόρια σας να παίζουν με κουζινικά, μπορεί να γίνουν αδερφάρες

Θα ολοκληρώσω αυτή τη σύντομη παράθεση των πρώτων έργων και των πρώτων ημερών του Γιώργου Λιάγκα στην τηλεόραση μετά από την πολύμηνη απουσία του με την ατάκα του για τη Μαρία Κορινθίου και τις δηλώσεις της για τις αρνητικές κριτικές που δέχεται επί χρόνια. «Πιο ξινισμένη δεν την έχω δει την Κορινθίου, που εγώ τους αγαπάω πολύ, αλλά πιο ξινισμένη δεν την έχω δει ποτέ», είπε και λίγο αργότερα συμπλήρωσε: «Παιδιά μπορεί να είχε περίοδο η κοπέλα την ημέρα που έκανε τις δηλώσεις».Πάνω που αναρωτιόμαστε, πότε θα μας υπενθυμίσουν κι αυτό το στερεότυπο. Ότι πηγαίναμε να το ξεχάσουμε και υπήρξε μια κάποια ανησυχία. Η Μαρία Κορινθίου βέβαια στις 19 Σεπτεμβρίου βρέθηκε καλεσμένη του Γιώργου Λιάγκα μαζί με τον σύζυγό της Γιάννη Αϊβάζη, αλλά οι υπόλοιπες που έχουμε περίοδο παραμείναμε να κάνουμε πρόβες στον καθρέφτη μήπως φαινόμαστε ξινές.

Ελπίζω να έχεις μείνει στην θέση σου μέχρι στιγμής και να μην έχεις ανοίξει ημερολόγια να δεις σε ποια χρονολογία βρισκόμαστε. Εγώ έχω μείνει να αναρωτιέμαι αν ο Γιώργος Λιάγκας είναι ένας ρόλος τηλεοπτικός, βγαλμένος από το 2010 όταν ανέλαβε με την τότε σύζυγό του Φαίη Σκορδά, την πρωινή ζώνη του Mega και εφάρμοσε την τακτική «κλειδαρότρυπα, αιχμηρό σχόλιο, μισογυνισμός, συντηριτισμός, αντικειμενοποίηση της γυναίκας, δόσεις ομοφοβίας και ατάκες στα όρια της χοντράδας με την επίφαση της ειλικρίνειας» που τότε του πέτυχε. Ίσως είναι αυτό.

Τότε τα νούμερα ανέβηκαν και Λιάγκας – Σκορδά έγιναν κυρίαρχοι της πρωινής ζώνης. Η συνταγή συνεχίστηκε με επιτυχία στον ΑΝΤ1, μεταφέρθηκε από τον Γιώργο Λιάγκα στη βραδινή ζώνη και τώρα με την επιστροφή του, ήρθε κι έπεσε μπροστά μας στη ζώνη τη μεσημβρινή.

Γιατί όμως νιώθουμε πως είναι η ζώνη του λυκόφωτος αυτή που μας περιβάλει όταν το τηλεκοντρόλ μας οδηγεί στο «Μεσημέρι με τον Γιώργο Λιάγκα»; Μήπως έχει έρθει η ώρα να δει κι εκείνος ότι η συνταγή αυτή είναι ξεπερασμένη;

Μπορεί να παρουσιάζεται κυρίαρχος της ζώνης του ο Γιώργος Λιάγκας έχοντας ξεκινήσει την Τετάρτη 11 Σεπτεµβρίου με τηλεθέαση 25,1% στο σύνολο του κοινού και 19,7% στο 18-54, συνεχίζοντας την Πέμπτη με 25,9% στο σύνολο και 19,2% στο 18-54 και με μία σχετικά σταθερή πορεία τις επόμενες ημέρες (ενδεικτικά σου αναφέρω και την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου όπου σημείωσε 18.4% στο γενικό σύνολο και στο δυναμικό 14,1%) αλλά τα νούμερα του γενικού συνόλου και του νεανικού κοινού που σημειώνει, απέχουν αρκετά μεταξύ τους. Η νέα γενιά κι αυτό είναι το ευτύχημα δεν ταυτίζεται και τόσο με αυτή τη συνταγή. Ίσως για χάρη όχι της προόδου και του κοινωνικού πολιτισμού μας, αλλά για χάρη της δύναμης του νεανικού κοινού στο οποίο όλες οι διαφημιστικές θέλουν να απευθύνονται, ο Γιώργος Λιάγκας να βάλει άλλα συστατικά στο μενού του. Λίγο από ευγένεια, λίγο από σεβασμό και λίγο από τακτ ίσως αρκούν.  

Γιατί έχουμε φτάσει «ως εδώ» πια με τα στερεότυπα και τα τηλεοπτικά προγράμματα που τα προωθούν. Και δεν το λέω εγώ αυτό, αλλά η έκθεση για την εξάλειψη των στερεοτύπων που αφορούν το φύλο στην ΕΕ, που είχε εκπονήσει η Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων ήδη από το 2012. Σε αυτήν την έκθεση, διαπιστώνοντας πόσο τα στερεότυπα για τα φύλα παραμένουν ισχυρά στην Ευρωπαϊκή κουλτούρα, τονίστηκε «ότι είναι σημαντικό να προωθείται η προβολή της εικόνας των γυναικών κατά τρόπο που σέβεται τη γυναικεία αξιοπρέπεια, και να καταπολεμούνται τα στερεότυπα που αφορούν το φύλο, ιδίως η διάδοση υποτιμητικών εικόνων, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα πλήρη σεβασμό της ελευθερίας έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου». Σύμφωνα δε με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας,:

Τα ΜΜΕ δεν αντικατοπτρίζουν απλά την κυρίαρχη πατριαρχική ιδεολογία και τα έμφυλα στερεότυπα, με βάση τα οποία οι γυναίκες θεωρούνται υποδεέστερα όντα από τη ‘φύση’ τους, αλλά παίζουν σημαντικό ρόλο και στην κατασκευή τους.

«Τα στερεότυπα για τις γυναίκες που κυριαρχούν υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες μοιράζονται τα ίδια χαρακτηριστικά, τις ίδιες ικανότητες, ανάγκες και επιθυμίες λόγω του φύλου τους και ότι αυτά είναι υποδεέστερα των ανδρών. Οι γυναίκες, βάση πατριαρχικών στερεοτύπων, έχουν “αξία” κυρίως για αυτά που προσφέρουν στους άνδρες και κυρίως γι αυτά που προσφέρει το σώμα τους: απόλαυση (οπτική και σεξουαλική), αναπαραγωγή, φροντίδα και οικιακή εργασία». Κοινώς είναι όμορφες κι αδύνατες και τρισχαριτωμένες και μπορούν να πάνε παντού αρκεί να μην απαντούν, να μην έχουν άποψη ή έστω να αποδέχονται ότι μπορεί και η άποψή τους να είναι «χαζομάρα» και να μην περιμένουν να πετύχουν και πολλά στη ζωή τους γιατί δε χρειάζεται κιόλας βρε παιδί μου. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, πόσο σημαντικός είναι ο τρόπος που μας προβάλλουν τα ΜΜΕ σε σειρές, σε τηλεοπτικές εκπομπές, στις ειδήσεις, για την έκβαση της όποιας μάχης μας κατά των έμφυλων στερεοτύπων.

Αλλιώς δεν υπάρχει λόγος να ονομάζουμε το πρόγραμμα των ΜΜΕ με το πιο «ανάλαφρο» από τον ενημερωτικό χαρακτήρα «ψυχαγωγικό», ας το ονομάζουμε «σκοτώνω την ώρα μου». Αφού επιμένουμε να το ονομάζουμε ψυχαγωγικό θα πρέπει να έχει έστω έναν χαρακτήρα που μας εκπαιδεύει, μας μαθαίνει πράγματα, οδηγεί την ψυχή μας κάπου πιο μπροστά από εκεί που βρισκόταν πριν. Αλλά για να γίνει αυτό, θα πρέπει να αντιληφθούν και τα τηλεοπτικά πρόσωπα το βάρος της ευθύνης τους. Θα πρέπει να αντιληφθούν ότι όταν μιλάνε δημοσίως θα πρέπει να σκέφτονται, θα πρέπει να συνειδητοποιούν τι εμπνέουν με τα λεγόμενά τους. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι το να μιλάς για τα κιλά κάποιου καταλήγοντας ότι αν δεν είναι skinny δε θα βρει δουλειά, ότι το να λες να είμαστε ανοιχτόμυαλοι αλλά να προσέχουμε γιατί υπάρχει και κάποιο άκρο στην ανοιχτομυαλιά μας, ότι το να λες πως υπάρχουν γυναίκες που πρέπει να φιμώνονται για το δικό τους το καλό, ότι το να επαναλαμβάνεις στερεότυπα για το  γυναικείο φύλο και μαζί για το ανδρικό με τη στάση σου, δεν πάει την ψυχή μας προς τα εμπρός, αλλά πολλά βήματα πίσω.

Θα ήθελα να ελπίζω ότι ο Γιώργος Λιάγκας θα δει αλλιώς τα πρόγραμμα, πιο “openminded” επί της ουσίας και όχι επί του φαίνεσθαι. Μιας ουσίας που επιτάσσει να πάμε μπροστά, να αντιμετωπιζόμαστε ως ίσοι άνθρωποι ανεξαρτήτως φύλου, που θα επιτρέπει οι απόψεις μας να εκφράζονται και να αντιμετωπίζονται σοβαρά ανεξαρτήτως της εμφάνισής μας, που η καριέρα μας όχι απλώς δε θα προϋποθέτει πόδια δίμετρα, θα τα παραβλέπει. Που θα μας απελευθερώσει από αγκιστρώσεις του παρελθόντος για το πώς πρέπει να ντυνόμαστε, να φερόμαστε, να επικοινωνούμε και να ακουγόμαστε. Οι πιθανότητες, όμως, δεν είναι με το μέρος μου όσο και οι πίνακες τηλεθέασης δικαιώνουν τη συνταγή του παρουσιαστή κι αυτό είναι ευθύνη δική μας. Ο Γιώργος Λιάγκας επέστρεψε στην τηλεόραση. Επιτρέψτε μου, εγώ τουλάχιστον, να την κλείσω ώσπου να ξαναφύγει.