OPINIONS

H Meghan Markle τιμά 15 γυναίκες, γράφει ιστορία, εμπνέει και παρ’ όλα αυτά την “κράζουν”. Welcome to our world

«Τα σεπτεμβριανά τεύχη είναι γεμάτα με διαφημίσεις και μεγάλες φωτογραφήσεις, κάνοντάς τα τεράστια στο φυσικό τους μέγεθος –ζυγίζουν πάνω από 2 κιλά σε βάρος. Όσο πιο μεγάλο το τεύχος, τόσο μεγάλο είναι και το «κόστος» του να πάρεις μέρος σ’ αυτό. Για τη Vogue, η τιμή για μια ολοσέλιδη διαφήμιση είναι περίπου $200.000 δολάρια. Για να έχει έσοδα το περιοδικό και να πουλήσουν οι διαφημίσεις του, το περιεχόμενό του πρέπει να έχει μεγαλύτερη σημασία από τα υπόλοιπα. Τα εξώφυλλα των σεπτεμβριανών τευχών, σχεδιάζονται 6 με 8 μήνες πριν την ημέρα κυκλοφορίας τους και συνήθως περιλαμβάνουν υψηλής σημασίας πρόσωπα. Γι’ αυτό και τα είναι τόσο μεγάλο ζήτημα τα τεύχη Σεπτεμβρίου» -Yara Shahidi.

Διάβασε ακόμη: Η χειρότερη καμπάνια κατά της γυναικείας κακοποίησης. Φέρσου αντρίκια και κόψε τις μ@@@@ς
Τα λόγια της νεαρής Yara Shahidi μας ξεδιαλύνουν λίγο το τοπίο, για το φαινόμενο των λεγόμενων “September Issues” των περιοδικών μόδας. Γνωρίζοντας, λοιπόν, τη σημαντικότητα, την τεράστια προβολή και την αξία που έχει το τεύχος του μήνα αυτού, ο Edward Enninful, διευθυντής της βρετανικής Vogue, έπρεπε να βρει έναν τρόπο να κάνει τη διαφορά. Ζήτησε, λοιπόν, από τη δούκισσα του Sussex – aka Meghan Markle να πρωταγωνιστήσει σε αυτό. Η ίδια όμως αρνήθηκε. Θεώρησε ότι το να εμφανιστεί στο σεπτεμβριανό τεύχος της Vogue UK, θα ήταν κάπως αλαζονικό. Αντ’ αυτού, σε συνεργασία με τον editor-in-chief του περιοδικού, αποφάσισαν να κάνουν το εξής: να επιλέξει η δούκισσα τις γυναίκες αυτές που θαυμάζει περισσότερο και των οποίων οι πράξεις και έργο τους έχουν πραγματικό αντίκτυπο στην κοινωνία.

Το project “Forces for Change” και οι γυναίκες της Markle

Έτσι κι έγινε: η Markle επέλεξε τις γυναίκες που ήθελε να τιμήσει και πρόσωπα όπως η τρανσέξουαλ ηθοποιός Laverne Cox, το μοντέλο και ακτιβίστρια Adwoa Aboah, η 16χρονη ακτιβίστρια Greta Thunberg μέχρι και η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Jacida Adern, ποζάρουν στον φακό του θρυλικού Peter Lindbergh για το εξώφυλλο*. Με το όνομα “Forces for Change”, η Markle θέλησε αναδείξει τα πρόσωπα αυτά, με σκοπό οι αναγνώστες του περιοδικού να εμπνευστούν από το έργο τους, όσο έχει εμπνευστεί και η ίδια απ’ αυτές.

Πέραν από την «παρέλαση» των 15 δυναμικών γυναικών που υπάρχουν στο τεύχος Σεπτεμβρίου του περιοδικού, η Markle άφησε κενή τη 16η θέση στο εξώφυλλο, με σκοπό οι αναγνώστες να γίνουν μέρος αυτού του project, παροτρύνοντάς τους να «δουν» τον εαυτό τους σε αυτό το κουτάκι.

Δες ακόμη: H δολοφονία της Suzanne Eaton υπογραμμίζει το αυτονόητο για την κοινωνία μας. Ο σεξισμός καλά κρατεί

Ο στόχος της Meghan Markle γι’ αυτό το project

«Αυτοί οι τελευταίοι επτά μήνες ήταν μια επιβράβευση για εμένα γιατί δουλεύοντας σε συνεργασία με τον Edward Enninful, τον Editor-in-chief της βρετανικής Vogue, μου δόθηκε η ευκαιρία να δουλέψω για το πιο πολυδιαβασμένο τεύχος του περιοδικού και να επικεντρωθώ σε αξίες, σκοπούς και ανθρώπους που έχουν αντίκτυπο στον κόσμο τη σημερινή εποχή», δήλωσε σχετικά η πρώην ηθοποιός.

Οι γυναίκες που έχουν εμπνεύσει τη Markle ακόμα και αν δεν εμφανίζονται στο περιοδικό, έχουν πάρει μέρος στο εσωτερικό του περιοδικού. Έτσι, μπορεί κανείς να απολαύσει στο εσωτερικό συνέντευξη της Markle με την Michelle Obama, αλλά και εμψυχωτικά δοκίμια που έχουν γράψει γυναίκες όπως η Brené Brown, Jameela Jamil και πολλές άλλες.

«Μέσα από τον φακό του Peter Lindbergh, ελπίζω να νιώσετε τη δύναμη των διαφορετικών αυτών γυναικών που επιλέχθηκαν για το εξώφυλλο αλλά και τη συνεργασία και υποστήριξη της ομάδας που με βοήθησαν να γίνει πραγματικότητα. Εύχομαι οι αναγνώστες να εμπνευστούν όσο κι εγώ. Τη «Δύναμη για Αλλαγή» (=Forces for Change), θα βρουν μέσα στις σελίδες του περιοδικού», είπε σχετικά σε statement που κυκλοφόρησε από το παλάτι.

Γιατί η Markle έγραψε ιστορία

Δύο χρόνια μετά από τότε που σταμάτησε να λειτουργεί το δικό της lifestyle blog της, ”The Tig”, η δούκισσα έκανε την πιο δυναμική επιστροφή στον χώρο των media. Το project αυτό της Markle είναι ιστορικής σημασίας, μιας και είναι ο πρώτος άνθρωπος που έχει τον ρόλο της guest editor στο περιοδικό εδώ και 103 χρόνια.

Οι κριτικές σχετικά με την επιλογή των γυναικών

Παρ’ όλη τη σημαντική και εμψυχωτική δουλειά της δούκισσας, πολλοί κριτικοί, όπως ήταν αναμενόμενο, έχουν τη δική τους άποψη σχετικά με την επιλογή των προσώπων της Markle. Οι αντιδράσεις έχουν ήδη ξεκινήσει -χωρίς ουσιαστικό λόγο, αν θες τη γνώμη μας-, αναφέροντας ότι η δούκισσα θα έπρεπε να έχει επιλέξει γυναίκες που είναι νοσοκόμες, δασκάλες, ενώ έχει σχολιαστεί μέχρι και το γεγονός ότι δεν επέλεξε τη Βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ για το εξώφυλλο.

Η δική μας άποψη

Ναι, ίσως θα έπρεπε να έχει συμπεριλάβει νοσοκόμες. Ναι, είναι το έργο και των πιο απλών, καθημερινών γυναικών εξίσου σημαντικό με των γυναικών στο εξώφυλλο. Παρ’ όλα αυτά, δεν γίνεται να τα έχουμε όλα. H Meghan Markle έκανε τη δική της επιλογή. Οι γυναίκες που θαυμάζει είναι αυτές. Είναι η προσωπική της άποψη και θα έπρεπε να είναι σεβαστή. Ζούμε σε μια κοινωνία που το να σχολιάσουμε κάποιον ή κάτι μέσα από την «ασφάλεια» του smartphone μας, είναι φαινόμενο της σύγχρονης εποχής. Αυτό κάνει την έκφραση απόψεων απ’ όλους μας, μια πολύ πιο εύκολη, και συχνά αμερόληπτη, διαδικασία. Και ενώ αυτό έχει τα καλά του (θεωρώ ότι όλοι πρέπει να έχουμε το δικαίωμα να εκφράζουμε την άποψη μας), θα πρέπει να είμαστε λίγο πιο ευαισθητοποιημένοι απέναντι στη γνώμη του καθενός. Είμαστε οντότητες, ο καθένας διαφορετικός από τον άλλο και είναι λογικό οι απόψεις μας να διαφέρουν. Το να υπάρχει ένας σεβασμός απέναντι στην άποψη του καθενός νομίζω ότι θα κάνει την κοινωνία μας λίγο πιο ισορροπημένη. Μπορεί η Markle να μην έβαλε κι άλλες γυναίκες που οι πράξεις τους έχουν αντίκτυπο σε αυτό τον κόσμο. So what? Ήταν στη δική της δικαιοδοσία να επιλέξει τις γυναίκες αυτές που την εμπνέουν περισσότερο και αυτές ήταν που βρέθηκαν στο εξώφυλλο. Αν η Βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ δεν ήταν στην λίστα της, αυτό είναι ένα θέμα που ίσως και να μην μας αφορά. Ναι, θα το σχολιάσουμε με τις φίλες, τις συναδέλφους μας στη δουλειά, αλλά δεν υπάρχει λόγος για τόση έχθρα, γενικά και ειδικά. Εμείς έτσι επιλέγουμε να βλέπουμε τον κόσμο τουλάχιστον. Peace and love, από εμάς.

 

*Οι γυναίκες που πήραν μέρος στο εξώφυλλο: Adwoa Aboah (μοντέλο, ακτιβίστρια), Adut Akech (μοντέλο), Ramla Ali (μποξέρ), Jacinda Ardern (πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας), Sinéad Burke (συγγραφέας), Gemma Chan (ηθοποιός), Laverne Cox (ηθοποιός, ακτιβίστρια της LGBTQI+ κοινότητας), Jane Fonda (ηθοποιός), Salma Hayek (ηθοποιός), Francesca Hayward (πρίμα μπαλαρίνα), Jameela Jamil (ηθοποιός ακτιβίστρια), Chimamanda Ngozi Adichie (συγγραφέας), Yara Shahidi (ηθοποιός, ακτιβίστρια), Greta Thunberg (περιβαλλοντολόγος, ακτιβίστρια), Christy Turlington (μοντέλο, φιλάνθρωπος).

Κεντρική φωτογραφία: /www.instagram.com/BritishVogue/