OPINIONS

H Valentina Sampaio είναι το πρώτο transgender μοντέλο της Victoria’s Secret και ναι, ακόμη και αυτός ο ροζ κόσμος δείχνει να πηγαίνει μπροστά

ap

Ήταν Σεπτέμβρης του 2018 όταν ανακοινώθηκε πως η Winnie Harlow, το πανέμορφο μοντέλο που πάσχει από λεύκη, θα περπατήσει στο show της Victoria’s Secret ανοίγοντας έναν νέο, πιο ελπιδοφόρο για το show, δρόμο, αυτόν της διαφορετικότητας. Σε έναν κόσμο γεμάτο πανομοιότυπα αγγελάκια με αψεγάδιαστα πρόσωπα και μηδενικές ατέλειες, η ανακοίνωση της Winnie ήταν ένα πολύ θετικό πρώτο βήμα για την εταιρεία που δείχνει να προσπαθεί να κάνει βήματα μπροστά, ενσωματώνοντας στα shows και τις καμπάνιες της μοντέλα που δε θυμίζουν Barbie. Μοντέλα που έχουν κάτι διαφορετικό να διηγηθούν και να παρουσιάσουν. Μοντέλα που επαναπροσδιορίζουν την ομορφιά. Μοντέλα που βοηθούν εσένα και εμένα να αγαπήσουμε τον εαυτό μας όπως είναι. Ναι, και με τα σημάδια της λεύκης.

 

Δύο μήνες μετά από αυτή την «καλή» είδηση, ήρθαν οι δηλώσεις του chief marketing officer της Victoria’s Secret, Ed Razek, και κατέστρεψαν όποια προσπάθεια του brand για επαναπροσδιορισμό και επαναλανσάρισμά του. Πιο συγκεκριμένα, ο Ed Razek σε δηλώσεις του στο ”Vogue Runway”, σημείωσε πως δε νομίζει να δούμε ποτέ transgender μοντέλα στο show. Σε ερώτηση του δημοσιογράφου γιατί δε θα συμβεί κάτι τέτοιο, η απάντησή του ήταν η εξής: ”Because the show is a fantasy”. Ό,τι κατάλαβες καταλάβαμε. Όπως ήταν αναμενόμενο, η δήλωσή του ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, με τον ίδιο να απολογείται μέσω του official account του brand στο Twitter, ζητώντας συγγνώμη και βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους, τονίζοντας πως φυσικά και παίρνουν μέρος στα castings transgender μοντέλα, απλώς δεν τα καταφέρνουν, όπως και πολλά άλλα μοντέλα, σημειώνοντας μάλιστα πως η αποτυχία δεν έχει σχέση με την ταυτότητά τους. Κλείνοντας το μήνυμά του επεσήμανε πως θαυμάζει και σέβεται το ταξίδι της αποδοχής.

Η αλήθεια είναι ότι δεν έπεισε και πολλούς, επομένως μάλλον έπρεπε να κινηθεί πιο δυναμικά. Σχεδόν 10 μήνες μετά από τα άστοχα σχόλιά του, χαζεύοντας στο Instagram πέφτω πάνω σε μία φωτογραφία με το εξής σχόλιο από κάτω: «Η Valentina Sampaio είναι το πρώτο transgender μοντέλο της Victoria’s Secret». «Ώπα, τι λες;», σκέφτηκα αμέσως και πάτησα να διαβάσω το story.

Πράγματι, η Valentina Sampaio είναι το πρώτο transgender μοντέλο που παίρνει μέρος σε καμπάνια της Victoria’s Secret. Αν το όνομά της κάτι σου λέει, να σου θυμίσω πως ήταν το πρώτο διεμφυλικό μοντέλο που φωτογραφήθηκε για το εξώφυλλο της γαλλικής Vogue, πίσω στον Μάρτη του 2017.

 

Το πανέμορφο μοντέλο, βραζιλιάνικης καταγωγής, δημοσίευσε στο προσωπικό του account στο Instagram backstage φωτογραφία και βίντεο από τα γυρίσματα της καμπάνιας του brand, επιβεβαιώνοντας τη νέα της συνεργασία.

 

Μεταξύ των δεκάδων θετικών αντιδράσεων των followers της, είδαμε και αυτά της Lily Aldridge που την στηρίζει διαρκώς με τα σχόλιά της κάτω από τα posts της, καθώς και της Laverne Cox, της transgender ηθοποιού, η οποία έγινε γνωστή από τον ρόλο της στο ”Orange is the new black”. Η Cox, σχολίασε ως εξής: «Oυάου. Επιτέλους!»

Κι ενώ πολλοί (μεταξύ τους κι εγώ) θα σκεφτούν πως, μετά τον περσινό σάλο, ήταν αναμενόμενη η επιλογή του να συμμετάσχει στη νέα καμπάνια του brand ένα transgender μοντέλο, εγώ θα μείνω στο hashtag που χρησιμοποίησε η Valentina Sampaio και ήταν το εξής: ”diversity”. Και αυτή η λέξη είναι η πιο σπουδαία. Και πρέπει η σημασία της, η ουσιαστική σημασία της να διδάσκεται σε όλα τα παιδιά εκεί έξω που ρουφούν κάθε πληροφορία και την ενστερνίζονται.

 

Όποιος, λοιπόν, κι αν ήταν ο λόγος που θα δούμε τώρα (εν έτει 2019) ένα transgender μοντέλο στις καμπάνιες του πιο ροζ brand lingerie στον κόσμο, η ουσία είναι μία: ότι, επιτέλους, ο κόσμος της μόδας (και μάλιστα ο κόσμος της Victoria’s Secret, με τα δεκάδες στερεότυπα) ανοίγει λίγο περισσότερο τους ορίζοντές του, αποδέχεται τη διαφορετικότητα (που δε θα πρέπει πια να θεωρείται διαφορετικότητα) και εντάσσει στο δυναμικό του πρόσωπα που μπορούν να περάσουν μηνύματα, να πουν κάτι περισσότερο από το αναμενόμενο και να διδάξουν πως μπορούμε και μας αξίζει να είμαστε αυτό που νιώθουμε, ανεξαρτήτως του πως τυχαίνει να γεννηθήκαμε. Και ναι, αυτό είναι μία καλή αρχή.

 

UPDATE: Σύμφωνα με τα: ”Wall Street Journal”, ”CNBC” και ”Τhe New York Times”, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της Valentina Sampaio, ακολούθησε η ανακοίνωση της παραίτησης του Ed Razek.

Κεντρική φωτογραφία: (AP/Andre Penner)