OPINIONS

Η γυμνή πλάτη της Χριστίνας Μπόμπα και μία κουβέντα περί ευπρέπειας

Γέμισε το Instagram από γαμήλιες φωτογραφίες του ζευγαριού. Ρε μπας και το Σαββατοκύριακο ήμουν στη Σίφνο τελικά; Καθισμένη στον καναπέ έκανα scroll. Η κίνηση του δείκτη του δεξιού χεριού μου προς τα πάνω, εν είδει χαδιού στην οθόνη, ήταν το μόνο που μου επέτρεπε το ποσοστό απραξίας που είχε κατακλύσει το κορμί μου. Ήσουν κι εσύ στο γάμο του Σάκη Τανιμανίδη και της Χριστίνας Μπόμπα; Ένα άνυδρο, από ειδήσεις εγχώριου ενδιαφέροντος, Σάββατο ήρθε να αναθαρρέψει από το ευχάριστο event του καλοκαιριού.

Οι δύο βασικοί πρωταγωνιστές ενημέρωναν το κοινό τους μέσω Instagram για κάθε λεπτομέρεια του μυστηρίου. Το πάρτι πριν, τα μέτρα για το κοστούμι, τα νυφικά παπούτσια, τα νυφικά (σκέτα), η συγκίνηση των οικογενειών, οι κουμπάροι, ο στολισμός, η ανθοδέσμη. Δικαίως από τον καναπέ στο Κουκάκι κοίταξα έξω από το παράθυρο να δω αν έχω θέα Πλατύ Γιαλό. Και πέρασε κι αυτό.

 

Οι χαρές και τα πανηγύρια κόπασαν και σειρά πήρε η ανάλυση δια πληκτρολογίου. Γιατί αν δε σχολιάσεις όσα βλέπεις να περνούν από το feed σου, τι σόι χρήστης των social media είσαι; Μισές δουλειές θα κάνουμε; Ήξερα από πριν ποιος θα ήταν ο στόχος κι ας υπήρχε μέσα μου μία αμυδρή ελπίδα σιωπής εκ μέρους των followers. Μισές δουλειές σου λέω θα κάνουμε. Οι θεματοφύλακες των διαδικτυακών ηθών φόρεσαν την οπισθοδρομική πανοπλία τους και βάλθηκαν να κατακεραυνώσουν την Χριστίνα Μπόμπα.

Γυναικείες φωνές ήταν αυτές που εξερράγησαν από την επιλογή του νυφικού. Πολύ γυμνό ρε παιδί μου. Όλη πλάτη έξω και μπούστο βαθύ. Και τελικά η Καίτη Γαρμπή όταν πήγε στην Eurovision φορούσε βρακί; Η νύφη χτυπά παλαμάκια στον άντρα της κι εκείνος της αφιερώνει το ζεϊμπέκικο του. Ναι, αλλά μήπως δε φοράει βρακί; Κοίτα πόσο κατεβαίνει το σκίσιμο στην πλάτη. Απαράδεκτο. Εγκληματικό. Απρέπεια.

Ακολουθούν ενδεικτικά παραδείγματα

«Όταν έχεις σε βάθος καλλιέργεια δεν βγαίνεις ποτέ τόσο απροκάλυπτα σε θρησκευτικό μυστήριο. Άλλο το όμορφο εκθαμβωτικό της χαμόγελο κι άλλο το χριστιανή ορθόδοξη. Είδες πουθενά την ταπεινότητα; Ας έκανε πολιτικό γάμο. Ρωτήστε και κανένα ιερέα. Όλα στη ζωή είναι λογική. Καιρός φέρνει την άνοιξη καιρός τα παραπούλια λέει ο λαός μας. Μετά άταν διαπράττεις ύβρη κατά το ομηρικό σχήμα αν σου λέει κάτι κάποια στιγμή θα έρθει και η νέμεσις. Όταν δεν υπολογίζεις τα θεία και πας τόσο ωραία ντυμένη μόνο και μόνο για να δείξεις την γυμνασμένη πλάτη και το βυζί έξω σίγουρα έχεις υπεροψία ναρκισσισμού. (…) Δες όλες τις φωτο ήρεμα μόνη σου σκέψου καθαρά και θα δεις την υπερβολή του γυμνού. Οι άντρες δεν κρατιούνται έτσι.»

«Σε λίγο θα μας δείξει και τον κώλο της. Ο γάμος δεν είναι για να τα πετάς έξω. Ο γάμος είναι ένα ιερό πράγμα τα έχουν ξεφτιλίσει όλα έλεος.»

«Από τη στιγμή που κάνεις θρησκευτικό γάμο οφείλεις να είσαι ευπρεπώς ενδεδυμένος για το μυστήριο.»

– Τέλος –

Περί ευπρέπειας η κουβέντα μας. Πρέπον, προκλητικό, υπερβολικό, άσεμνο. Περί αποδόμησης η συνέχεια. Η ευπρέπεια ανήκει στην κατηγορία των λέξεων που δεν έχουν εύκολο ορισμό και αυτός δεν υπάγεται αυστηρά σε στενά όρια ορθότητας. Η ευπρέπεια είναι συντηρητισμός; Είναι βίος ηθικός; Είναι οπτική καλαισθησία; Δομικό συστατικό της η ευγένεια κι ας λείπει ο ακριβής ορισμός. Ευγένεια, όχι ως επιλογή αλλά ως αυταξία.

Η εφαρμογή της ευπρέπειας κρίνεται κάθε φορά με φρόνηση στο εκάστοτε νοηματικό πεδίο κι όχι άκριτα επειδή η άποψη (ή αποψάρα) σου υπερβαίνει τα πεπραγμένα σου. Σεμνολογία και αυτοπεριορισμός με λόγια γυναικών απευθυνόμενα σε γυναίκες. Το νυφικό της Χριστίνας Μπόμπα (και της κάθε Χριστίνας των ομόκεντρων κύκλων μας) ενέχει την ελεύθερη βούληση. Είναι η επιλογή της κι αυτό δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Γιατί αν είναι, πρέπει να παραδεχτούμε με δάκρυα στα μάτια και απόγνωση στην ψυχή πως ο κόσμος μας έστριψε και επιστρέφει στο αχανές και σκοτεινό παρελθόν του χωρίς η σωτηρία να διαφαίνεται στον ομιχλώδη ορίζοντα.

Τα σχόλια στη φωτογραφία της Χριστίνας Μπόμπα είναι μία ιογενής εκδοχή απρέπειας που στόχο έχει τη γυναίκα κι όχι μία ακάλυπτη πλάτη.

Είναι ένα πρόσφορο έδαφος για να μπορέσει ο οποιοσδήποτε να καλλιεργήσει εξουσιαστικούς σπόρους σεξισμού. Κάθε γυναίκα μπορεί να επιλέγει ελεύθερα τι θα φορέσει, πώς θα μιλήσει, πώς θα βαφτεί, πώς θα συμπεριφερθεί. Πώς θα ζήσει ρε αδερφέ. Είναι δική της επιλογή και μόνο στερεοτυπικά δε θα πρέπει να ειδωθεί. Το αν θέλει η γυμνή πλάτη της να φανεί, θα το κάνει. Το επιχείρημα-προκάλυμμα της εκκλησίας μάλλον κάνει την κουβέντα περισσότερο λυπηρή παρά βοηθά στην εξέλιξή της.

Γνώμες πολλές αλλά η ευγένεια μία, μοναδική και μονάκριβη. Σε μία ταραγμένη κοινωνία η αγένεια παρανοείται ως ελευθερία έκφρασης και η ελευθερία της βούλησης ως ελευθεριότητα. Και δεν τα έμαθες όλα. Σου ξέφυγε το πιο βασικό. Ξέρεις ποιο τραγούδι χόρεψε ο Σάκης στη γυναίκα του; Τείνω να πιστεύω πως ήταν αυτό.