OPINIONS

Το σοκ της πρώτης ρυτίδας

''Χτες πρωταντίκρισα την πρώτη μου ρυτίδα'' η φάση μου. Καθάριζα το πρόσωπό μου όταν ξαφνικά είδα μία οριζόντια γραμμή στο μέτωπο. Λες και κοιτούσα το πρόσωπό μου για πρώτη φορά. Λες και δεν είχα προσέξει ποτέ πως εκεί ψηλά κάτι σχηματίζεται.

Σοκ. Η μία και μοναδική λέξη που μπορεί να περιγράψει την ψυχολογία της στιγμής. Είναι αυτό το μαγικό κλικ που συντελείται μέσα στον εγκέφαλο και σε κάνει να αλλάξεις τον τρόπο που σε έβλεπες κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Δε γίνεται να σχηματίστηκε Τρίτη βράδυ. Την είχα και και το προηγούμενο Σάββατο εκεί αλλά γιατί δεν την έβλεπα. Η πρώτη μου ρυτίδα είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο.

Μία θλίψη την έπαθα. Για περίπου μισή ώρα στεκόμουν μπροστά στον καθρέφτη και την επεξεργαζόμουν. Άλλαζα θέσεις, πήγα πιο κοντά, απομακρύνθηκα, χαμήλωσα το φως, δυνάμωσα το φως, άλλαξα δωμάτιο αλλά τίποτα. Παρέμεινε εκεί. Ακόμα εδώ μαζί μου είναι. Την ”παντρεύτηκα”.

Πριν ένα μήνα έκλεισα τα 26. Το νούμερο κάτι μου έκανε, κάπως με ενόχλησα αλλά το προσπέρασα. Αν διαβάζει κάποια μεγαλύτερη θα λέει σίγουρα ”Τι χαζομάρες γράφει αυτή. Το κλείνω”. Δεν είναι όμως έτσι. Η γυναικεία ψυχοσύνθεση περπατά σε πολύ περίεργα μονοπάτια ακόμα κι αν είσαι 26.

Η πρώτη μου πραγματική ρυτίδα ήρθε για να επιβεβαιώσει την παραπάνω σκέψη. Θεωρώ χαριτωμένες τις ρυτίδες της γιαγιάς μου και λατρεύω να την χαϊδεύω. Όμως όταν αυτές οι ενοχλητικές γραμμούλες κάνουν είσοδο στο δικό μου πρόσωπο ο επιθετικός προσδιορισμός παύει να είναι ίδιος. Το ”χαριτωμένες” μετατρέπεται σε ”Τι έγινε ρε παιδιά;”

Τράβηξα το δέρμα στο μέτωπό που προς το πάνω για να δω πως ήμουν χωρίς αυτήν. Το έκανα. Είναι αλήθεια. Όλες το κάνετε. Πώς ήταν το πρόσωπό μου όταν ήμουν 16;

Δεν είμαι μεγάλη σε ηλικία, ούτε θα υπερβάλλω λέγοντας πως γέρασα. Όμως μετά τα 25 υπάρχει μία αλλαγή. Ξέθαψα φωτογραφίες από το σχολείο και συνέκρινα τα δύο κορίτσια. Κάτι αλλάζει πολύ αργά αλλά με σταθερότητα που τρομάζει και τις πιο ”χάι χούι”.

Η πρώτη ρυτίδα σε βάζει σε σκέψεις που μέχρι πρότινος δεν σε είχαν απασχολήσει. Σε αλλάζει υποσυνείδητα ακόμα κι αν παραμένεις ίδια. Νιώθεις πως ο χρόνος έχει δύναμη και επιρροή πάνω σου. Αυτό όταν ήσουν φοιτήτρια δε σε είχε προβληματίσει στιγμή. Δύο χρόνια μετά;

Στενοχωρήθηκα δε θα το κρύψω. Ο χρόνος με τρομάζει, πάντα με τρόμαζε. Πάνω από όλα η υγεία μας αλλά δε γίνεται να μένεις ανεπηρέαστη. Η όψη σου αλλάζει, χωρίς να το έχεις επιδιώξει.

Οι Κινέζοι ονομάζουν τις οριζόντιες ρυτίδες στο μέτωπο ”σφραγίδα του αυτοκράτορα”, γιατί τις θεωρούν σημάδι σοφίας. Κι έτσι να το δεις, η σοφία έρχεται με τα χρόνια. Άρα; Καταλαβαίνεις κι εσύ πως μεγαλώνεις;

Η Coco Chanel έλεγε: ”Η φύση σου δίνει το πρόσωπο που έχεις στα 20. Η ζωή διαμορφώνει το πρόσωπο που έχεις στα 30. Αλλά στα 50 έχεις το πρόσωπο που σου αξίζει”.

Το βράδυ της Τρίτης δεν ξέρω τι ακριβώς συνειδητοποίησα. Πάντως ταράχθηκα για τα καλά. Η πρώτη ρυτίδα είναι καμπανάκι. Όχι, για να ανησυχήσεις, αλλά για να ξυπνήσεις.

Τα χρόνια φεύγουν πολύ γρήγορα και πρέπει να το καταλάβουμε νωρίς. Να ζήσουμε τη ζωή μας στο έπακρο. Να την χαρούμε όσο πιο πολύ μπορούμε γιατί μπορούμε. Αυτό το ρήμα κρατήστε το.

Η πρώτη ρυτίδα είναι ένα ”χτύπημα” στη γυναικεία φιλαρέσκεια. Δεν μου αρέσει και σίγουρα δε θα μου αρέσουν και οι άλλες που θα έρθουν.

Οι ρυτίδες είναι σφραγίδες. Αλλάζουν και χαράζουν το πρόσωπο. Δείχνουν τη ζωή που έχεις κάνει, για αυτό φρόντισε τον εαυτό σου.

Ας χαμογελάω κι ας κάνω ρυτίδες στα μάτια. Ας γελάω δυνατά κι ας κάνω ρυτίδες στα χείλη. Ας χαίρομαι κι ας κάνω ρυτίδες στο πρόσωπο. Αυτές τις ρυτίδες θα τις αγαπήσω γιατί θα είναι απόρροια μίας όμορφης ζωής.

Η πρώτη μου ρυτίδα με τρόμαξε, με άγχωσε, με στενοχώρησε. Μετά άκουσα μία βλακεία και γέλασα τόσο δυνατά που την ξέχασα, γιατί με είχε πονέσει το στομάχι μου.

 

Διαβάστε ακόμα στο Ladylike.gr

Το τίμημα της ομορφιάς

Το ήξερες ότι ο τρόπος που κοιμάσαι σε γερνάει;

Αυτό είναι το πραγματικό σου δέρμα

Κάναμε Vampire Lift, την πιο φυσική θεραπεία κατά της γήρανσης