OPINIONS

Το ξεκατίνιασμα στο Next Top Model είναι ο ορισμός της ετεροντροπής

Ετεροντροπή. Το συναίσθημα της ντροπής που ξεκινάει από την κορυφή του κεφαλιού, κατηφορίζει και φτάνει μέχρι τα πόδια εξαιτίας της πράξης ενός άλλου ανθρώπου. Θλιβερό; Πολύ. Λόγια και συμπεριφορές που σε κάνουν να αισθανθείς μία συστολή ενώ παράλληλα θέλεις να ακουμπήσεις το χέρι σου στον ώμο του και να του πεις «ως εδώ, σταμάτα». Κανένας δε βρέθηκε να σταματήσει τις διαγωνιζόμενες στο Next Top Model.

Ούτε πριν, ούτε κατά τη διάρκεια, ούτε μετά. Ανενόχλητες επιβεβαίωσαν πως αυτή δεν είναι η τηλεόραση που θέλουμε, ούτε τα πρότυπα που μας κάνουν δυνατές και συνειδητοποιημένες γυναίκες. Παύει να είναι ένα αθώο ευχάριστο θέαμα για τα βράδια της Δευτέρας και της Τρίτης και μετατρέπεται σε ένα show ξεκατινιάσματος άνευ λόγου και αιτίας. Ανταγωνισμός λυσσαλέος κι όχι υγιής. Κακία και σνομπισμός ανεξήγητος.

Να προκαλέσεις για να βγεις στην επιφάνεια; Αυτό είναι το ζητούμενο; Και η ευγένεια πού είναι; Οι πολιτισμένες διαμάχες; Να καπελώσεις όλες τις υπόλοιπες με τις ικανότητές σου κι όχι με την κακότροπη στάση σου. Απογοητευτικό το θέαμα. Οι γυναίκες δεν είναι αυτό. Οι γυναίκες που θέλουμε να γίνουμε δεν είναι αυτό. Και αντίρρηση δε δέχομαι. Δεν βάζω θέμα προς συζήτηση. Πρόταση καταφατική.

Με τελεία και παύλα. Πώς νιώθεις όταν ακούς αυτό το άθλια γενικευμένο «κατίνες». Γιατί να δίνεται τροφή και αυτό το «κατίνες» να αποκτά υπόσταση σε μία κοινωνία που οι γυναίκες μοχθούν να καταρρίψουν μίζερα στερεότυπα.

 

«Καλύτερα να κοιμηθούν στο πάτωμα από το να έρθουν εδώ. Καλύτερα να κοιμηθούν στον καναπέ, να μείνουν εκτός δωματίου.»

«Αισθάνομαι ότι είναι πάρα πολύ ανταγωνιστικές παραπάνω από το φυσιολογικό.»

«Όταν ακούω το όνομα της Σοφίας ως η τρίτη καλύτερη φωτογραφία δεν μπορώ να πω ότι το περίμενα, δεν τη θεωρούσα από τις καλύτερες φωτογραφίες.»

«Να πω την αλήθεια; Δε χάρηκα καθόλου που κέρδισε.»

«Δεν την αγκάλιασα γιατί δε μου αρέσει να προσποιούμαι. Δε χάρηκα ιδιαίτερα και το έδειξα.»

«Με ενόχλησε που δε χειροκρότησε καμία. Δεν νομίζω πως από την αρχή υπήρχαν “στρατόπεδα”, όμως καθημερινά αντιμετωπίζω προβλήματα εχθρικότητας και ανταγωνιστικότητας που είναι φυσιολογικό αλλά γίνεται με κακία.»

 

Οι γυναίκες αγαπούν τις γυναίκες.

Οι γυναίκες σέβονται τις γυναίκες.

Οι γυναίκες θαυμάζουν τις γυναίκες.

Οι γυναίκες ενθαρρύνουν τις γυναίκες.

Οι γυναίκες χειροκροτούν τις γυναίκες.

Οι γυναίκες συναγωνίζονται τις γυναίκες.

Οι γυναίκες υποστηρίζουν τις γυναίκες.

 

Κεντρική Φωτογραφία: instagram.com/gntmgr