OPINIONS

Έρωτας Μετά: Το αουτσάιντερ που γίνεται έρωτας εδώ και τώρα γιατί είναι (απλά) μία υπέροχη σειρά

Για χρόνια λαχταρούσαμε τον παλιό καλό καιρό, τότε που η ελληνική τηλεόραση είχε να μας προσφέρει απλόχερα Απαράδεκτους, Ντόλτσε Βίτα, Εγκλήματα, Παρά Πέντε, Νησί και πολλές άλλες. Αφήνουμε τα δύσκολα πίσω μας και οδεύουμε προς μία ξεκάθαρη αναγέννηση της μυθοπλασίας. Μάθαμε ισπανικά, μάθαμε τούρκικα και τώρα επιτέλους πήραμε το χαρτί και μπορούμε να συνεχίσουμε. Να κάνουμε ένα εμπρός πίσω.

Πίσω στις καλές ελληνικές σειρές που θέλεις να σε κλείσουν σπίτι. Στις σειρές που είναι ραντεβού. Ξέρεις ημέρα και ώρα. Ξέρεις τι παίζει και απέναντι και δεν αλλάζεις το κανάλι. Μπαίνουμε σε μία εποχή που η τηλεόραση ανοίγει με λόγο κι όχι απλά για να παίζει και να σε νανουρίζει αντί για πρόβατα σε κοπάδι.

Η ελληνική τηλεόραση δείχνει αισθητά σημάδια ανάκαμψης. Ξυπνάει από το κώμα που τη βύθισε η οικονομική κρίση ανοιγοκλείνοντας τα μάτια. Το πρόγραμμα των καναλιών είναι γεμάτο μυθοπλασία. Ακόμα και τα μη παραδοσιακά μαγαζιά τολμούν και πετυχαίνουν. Το κλειδί του μάρκετινγκ σε αυτές τις περιπτώσεις είναι οι προσδοκίες. Όταν καλλιεργούνται τότε το έργο είναι κομματάκι δύσκολο.

Εκτός αν η πρώτη ύλη είναι εκεί για να σου πάρει τα μυαλά. Όταν οι προσδοκίες σου δεν είναι υψηλές, όχι γιατί το προϊόν δεν είναι καλό αλλά γιατί ενδεχομένως δεν υπήρχε χρόνος προώθησης, τότε είναι θαύμα να ξαφνιάζεσαι ευχάριστα.

Η σειρά «Έρωτας Μετά» στον Alpha ξεκίνησε ως αουτσάιντερ. Κι αν ο όρος είναι βαρύς μπορώ να σου πω πως ξεκίνησε δειλά. Το πρώτο επεισόδιο ήταν αρκετό για να αντιληφθεί ο τηλεθεατής πως υπάρχει χρυσός. Ας βάλω μία φράση που να την περιγράφει. Να ψάξω μία που να κουμπώνει αλλά να μην είναι και υπερβολική. «Χρόνια είχαμε να δούμε τέτοια σειρά». Τη βρήκα τη φράση που έψαχνα και δεν είναι ούτε στο ελάχιστο υπερβολική.

 

Ένα πραγματικό δραματουργικό διαμάντι που έλαμψε, χωρίς πολύ σπρώξιμο. Βασίζεται στη σειρά της Telefe ‘’Amar despues de amar’’ το σενάριο υπογράφει ο Παναγιώτης Ιωσηφέλης σε συνεργασία με τους Μαρία Βρεττού, Αθηνά Γερολύμπου και Μάνο Παπαϊωάννου και η σκηνοθεσία βρίσκεται στα χέρια του Στέφανου Μπλάτσου. Ένα δυνατό ερωτικό θρίλερ που παρουσιάζει τα γεγονότα σε δύο χρόνους ταυτόχρονα. Σένα παρελθόν γεμάτο μυστικά και πάθη και σ’ ένα παρόν που ψάχνει απαντήσεις.

Ένα τροχαίο. Δύο επιβάτες. Το σώμα της γυναίκας εξαφανίζεται. Ο άνδρας πέφτει σε κώμα. Μια σειρά ερωτημάτων ζητούν απαντήσεις. Τι προκάλεσε το ατύχημα; Γιατί εξαφανίστηκε η γυναίκα; Ποια είναι η σχέση τους; Η ταυτότητά τους αποκαλύπτει ότι δεν ήταν παντρεμένοι. Η αναγνώρισή τους φέρνει στην επιφάνεια το μυστικό τους: ήταν εραστές. Τρία χρόνια πριν, η γνωριμία δύο ζευγαριών και η φιλία που ξεκίνησε μεταξύ τους, πυροδότησε μία απαγορευμένη αγάπη. Η ένοχη σχέση των δύο εραστών θα στοιχειώσει το παρόν των συντρόφων τους και τα δικά μας βράδια.

Όσο καλό κι αν είναι το σενάριο κι όσο εμπνευσμένη κι αν είναι η σκηνοθεσία οι ηθοποιοί παίζουν ρόλο καθοριστικό ως προς το τελικό αποτέλεσμα. H Jeanne Moreau είχε πει την εξής φράση «Η ηθοποιία έχει να κάνει με πολύ λεπτά συναισθήματα. Δεν βάζεις μια μάσκα. Κάθε φορά που ένας ηθοποιός παίζει, δεν κρύβεται. Εκθέτει τον εαυτό του». Βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στον τρόπο που οι ηθοποιοί ακουμπούν στον ρόλους τους.

 

Φυσικό παίξιμο, χωρίς αναίτιες εξάρσεις και θεατρινισμούς. Τύχη να μπορείς να παρακολουθήσεις την Μπέτυ Λιβανού και τον Νίκο Γαλανό ξανά μαζί, έπειτα από 47 χρόνια και την «Αμαρτία της ομορφιάς» του Γιάννη Δαλιανίδη. Παίζουν: Αντώνης Καρυστινός, Βάσω Λασκαράκη, Μάριος Αθανασίου, Έμιλυ Κολιανδρή, Μιχάλης Λεβεντογιάννης, Ευγενία Σαμαρά, Κώστας Κόκλας, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Γωγώ Καρτσάνα, Γιώργος Παπαπαύλου, Λένα Δροσάκη, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Νίκος Νικολάου, Αλέξανδρος Μούκανος, Παναγιώτης Καρμάτης, Σόλων Τσούνης, Παναγιώτα Βιτετζάκη, Εύα Κοτανίδη, Δημήτρης Πασσάς, Ιφιγένεια Καραμήτρου, Ισαβέλλα Μπαλτσαβιά, Σταύρος Τσουμάκης, Μιχαήλ Ταμπακάκης.

Τα νούμερα τηλεθέασης όπως και το Twitter αποτελούν δείκτες που δίνουν εικόνα ξεκάθαρη.

16/09

ΑΝ ΗΜΟΥΝ ΠΛΟΥΣΙΟΣ 19,6%

GREECE’S NEXT TOP MODEL 19,1%

ΕΡΩΤΑΣ ΜΕΤΑ 16,6%

8 ΛΕΞΕΙΣ 16,1%

17/09

GREECE’S NEXT TOP MODEL 20,6%

ΕΡΩΤΑΣ ΜΕΤΑ 19,1%

8 ΛΕΞΕΙΣ 17,9%

ΑΝ ΗΜΟΥΝ ΠΛΟΥΣΙΟΣ 16,1%

18/09

ΕΡΩΤΑΣ ΜΕΤΑ 20,4%

8 ΛΕΞΕΙΣ 18,2%

ΑΝ ΗΜΟΥΝ ΠΛΟΥΣΙΟΣ 16,5%

X FACTOR 12,6%

23/09

GREECE’S NEXT TOP MODEL 20,5%

8 ΛΕΞΕΙΣ 18,6%

ΠΕΤΑ ΤΗ ΦΡΙΤΕΖΑ 16,5%

ΑΝ ΗΜΟΥΝ ΠΛΟΥΣΙΟΣ 15,3%

ΕΡΩΤΑΣ ΜΕΤΑ 15,2%

24/09

GREECE’S NEXT TOP MODEL 20,6%

8 ΛΕΞΕΙΣ 17,6%

ΕΡΩΤΑΣ ΜΕΤΑ 16,3%

ΠΕΤΑ ΤΗ ΦΡΙΤΕΖΑ 16,3%

ΑΝ ΗΜΟΥΝ ΠΛΟΥΣΙΟΣ 14,1%

25/09

ΕΡΩΤΑΣ ΜΕΤΑ20,3%

8 ΛΕΞΕΙΣ 17,7%

ΑΝ ΗΜΟΥΝ ΠΛΟΥΣΙΟΣ 14,4%

X FACTOR 14,1%

ΜΗΝ ΨΑΡΩΝΕΙΣ 13,2%

Και λίγα tweets απαραίτητα, αντί επιλόγου