OPINIONS

Οι αμβλώσεις απαγορεύονται στην Αλαμπάμα. Καλώς όρισες Μεσαίωνα

AP Photo/Rick Bowmer

Sweet home Αλαμπάμα λέγαμε κάποτε και είναι καιρός να ξεχάσουμε όσα ξέραμε. Η Αλαμπάμα είναι το σημείο αναφοράς αλλά το πρόβλημα είναι αλλού. Η πολιτεία της Αλαμπάμα προστίθεται στη λίστα με αυτές που απαγορεύουν, δια νόμου, τις αμβλώσεις σε σχεδόν όλες τις περιπτώσεις, όπως είναι και αυτή του βιασμού.

Η Γερουσία της Αλαμπάμα ενέκρινε σχέδιο νόμου το οποίο δεν προβλέπει, μάλιστα, εξαιρέσεις ούτε καν στις περιπτώσεις αιμομιξίας ή βιασμού, παρά μόνο αν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη ζωή της μητέρας ή το έμβρυο έχει κάποια «θανατηφόρα ανωμαλία». Με ευρεία πλειοψηφία και στα δύο σώματα της Πολιτείας πέρασε ένα από τα πιο αυστηρά νομοθετήματα του είδους στις ΗΠΑ, στοχεύοντας ευθέως στην αποδόμηση της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ από το 1973. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 25 ψήφους, έναντι 6 από τη Γερουσία, ενώ από τη Βουλή της Πολιτείας είχε περάσει με 74 ψήφους έναντι μόλις 3. Η νέα ρύθμιση εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας πολλών αμερικανικών Πολιτειών όπου κυβερνούν Ρεπουμπλικάνοι να αναγκάσουν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να επανεξετάσει το δικαίωμα στην άμβλωση.

AP Photo/Matt Rourke

AP Photo/Matt Rourke

Ο Donald Trump έχει βάλει τα δυνατά του ώστε να παρακωλύσει οπιαδήποτε σχετική διαδικασία που θα δίνει το δικαίωμα επιλογής. Και με αυτό το τελευταίο αγγίξαμε με τα ακροδάχτυλά μας την κορυφή του παγόβουνου. Να χάσουν οι γυναίκες το δικαίωμα επιλογής, να χαθεί το δικαίωμα στην ελεύθερη βούληση. Πίσω στις ζούγκλες, λοιπόν. Η επιβολή του δυνατού. Η νομοθεσία σε καμία περίπτωση δεν ακολούθησε την εξέλιξη της κοινωνίας. Είναι θέμα ηθικής. Είναι και αμαρτία. Πρέπει να κάνεις σεξ μετά το γάμο μόνο και μόνο για να τεκνοποιήσεις και δεν επιτρέπεται να προχωρήσεις σε άμβλωση γιατί διαπράττεις φόνο.

Διάβασε ακόμα: Εκεί που σιδερώνουν το στήθος των κοριτσιών, για το καλό τους

Δανείζομαι τα λόγια της Στέλλας Κάσδαγλη που έγραψε στο Facebook: «Για να γεφυρώσουμε το χάσμα ανάμεσα στη φύση/ζούγκλα και στην πολιτισμένη κοινωνία στην οποία (λέμε ότι) θέλουμε να ζούμε, φτιάξαμε οι άνθρωποι κάποια λίγα, και ατελή και αμφιλεγόμενα και δύσκολα τεχνικά μέσα, την αντισύλληψη και, σε περιπτώσεις που τα πράγματα πάνε στραβά, την έκτρωση, στα οποία εμείς οι γυναίκες, αλλά όχι μόνο, στηριζόμαστε για να διατηρήσουμε έναν κάποιο έλεγχο πάνω στο σώμα, τη ζωή και τις επιλογές μας. Σήμερα, σε μια πολιτεία κάπου μακριά και τόσο κοντά από ‘μας, πολιτισμένη, το δικαίωμα των γυναικών να καταφύγουν σ’ αυτή τη δεύτερη λύση ανάγκης, καταργήθηκε. Κι αυτό είναι μεγάλη ντροπή. Για όλους και για όλες.»

Niall Carson/PA via AP

Niall Carson/PA via AP

Στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ προβλέπεται μεταξύ άλλων πως οι γιατροί που θα πραγματοποιούν αμβλώσεις κινδυνεύουν με ποινές κάθειρξης από 10 έως και 99 χρόνια. Προφανώς κάποιοι άνθρωποι αντιδρούν, με την Ένωση Προστασίας των Ατομικών Δικαιωμάτων (ACLU) να ανακοινώνει την πρόθεσή της να προσφύγει στη δικαιοσύνη για να εμποδίσει την εφαρμογή της νομοθεσίας, που προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ σε έξι μήνες.

Τρόμος. Αυτό είναι το συναίσθημα. Δε νιώθω θλιμμένη. Δε νιώθω προσβεβλημένη. Δε νιώθω κατάπληκτη. Δε νιώθω θυμωμένη. Νιώθω τρομοκρατημένη με όσα συμβαίνουν στο σύγχρονο πολιτισμένο κόσμο μας. Ένα χτίζεις και δέκα γκρεμίζονται. Ο κόσμος μου γκρεμίζεται. Χάνουμε την πίστη μας στον άνθρωπο όταν υπάρχει έστω κι ένας που να πρεσβεύει πως μία γυναίκα απαγορεύεται να κάνει άμβλωση.

AP Photo/Rogelio V. Solis

AP Photo/Rogelio V. Solis

Απαγορεύεται να έχεις τον έλεγχο του σώματός σου και να είσαι ελεύθερη να κάνεις ό,τι εσύ αποφασίσεις. Βιαιότητα και χυδαιότητα. Κοκτέιλ άκριτου φανατισμού που οδηγεί στην πόλωση και αποθεώνει την έμφυλη ανισότητα. Παγιωμένες αντιλήψεις αιώνων που θεωρούν τις γυναίκες κατώτερα όντα νομιμοποιούνται με νομοσχέδια σε έναν κόσμο που καμώνεται τον προοδευτικό.

Λίγο ακόμα: Ζεις σε έναν κόσμο που κορίτσια καίγονται ζωντανά επειδή πολύ απλά τολμούν και μιλούν. Συγχαρητήρια

H Alexandria Ocasio-Cortez γράφει στο Twitter: «Οι απαγορεύσεις των αμβλώσεων δεν αφορούν μόνο στον έλεγχο των γυναικείων σωμάτων. Πρόκειται για τον έλεγχο της γυναικείας σεξουαλικότητας. Για τον έλεγχο των γυναικών. Από τον περιορισμό των μεθόδων αντισύλληψης, μέχρι την απαγόρευση της σεξουαλικής αγωγής στην εκπαίδευση, οι θρησκευτικοί φονταμενταλιστές των ΗΠΑ εργάζονται σκληρά για να κηρύξουν παράνομο το σεξ που δεν εμπίπτει στις επιταγές της θρησκείας τους.»

 

Από τα χαλάσματα ακούγονται φωνές. Πολλοί ψίθυροι που γίνονται βροντερή κραυγή, σαν αυτή που έστειλαν εκατοντάδες μαυροφορεμένες γυναίκες στην Πολωνία το 2016. 100.000 γυναίκες, ντυμένες στα μαύρα, βαμμένες στα μαύρα, εγκαταλείπουν τις θέσεις εργασίας και ξεχύνονται στους δρόμους της Βαρσοβίας, του Γκντανσκ, του Λοτζ, του Βρότσλαβ, της Κρακοβίας, συνολικά σε 60 πόλεις της χώρας, φωνάζουν, διαδηλώνουν, διαμαρτύρονται και στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση: δεν μπορεί να απαγορεύσει (σχεδόν πλήρως) την άμβλωση. Δύο ημέρες μετά η Βουλή απορρίπτει το μέτρο με μεγάλη πλειοψηφία στη σχετική ψηφοφορία.

AP Photo/Alik Keplicz

AP Photo/Alik Keplicz

«Οι κινητοποιήσεις μας έκαναν να σκεφτούμε και μας δίδαξαν μετριοπάθεια. Η άμβλωση δε θα είναι πλήρως απαγορευμένη. Αυτό δε θα εφαρμοστεί. Η άμβλωση δε θα απαγορεύεται όταν η γυναίκα έχει πέσει θύμα βιασμού ή αν η ζωή της ή υγεία της βρίσκεται σε κίνδυνο» ανέφερε ο υπουργός Επιστήμης και Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας, Γιάροσλαβ Γκόγουϊν.

AP Photo/Czarek Sokolowski

AP Photo/Czarek Sokolowski

Η απορριφθείσα πρόταση προέβλεπε την πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων, ακόμα και σε περιπτώσεις βιασμών ή όταν η ζωή της γυναίκας είναι σε κίνδυνο. Επιπλέον, προβλέπονταν ποινές φυλάκισης έως και 5 έτη στις γυναίκες που κάνουν άμβλωση και στους γιατρούς που προχωρούν στη διαδικασία.

Παρόμοια νομοθεσία για την απαγόρευση των αμβλώσεων υπερψήφισαν πρόσφατα οι Ρεπουμπλικανοί και στην Τζόρτζια. Στην Ιρλανδία και τη Μάλτα οι εκτρώσεις είναι παράνομες, το ίδιο στην Κύπρο – πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Η άμβλωση είναι επίσης παράνομη στην Ανδόρα και τον Άγιο Μαρίνο, που βρίσκονται στην Ευρώπη, αλλά όχι και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και στο Βατικανό. Στον υπόλοιπο κόσμο, η άμβλωση απαγορεύεται στις: Κονγκό, Αίγυπτος, Γκαμπόν, Γουινέα-Μπισάου, Μαδαγασκάρη, Μαυριτανία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Σενεγάλη, στην Αφρική. Ονδούρα, Νικαράγουα, Σαλβαδόρ, Σουρινάμ, Αϊτή και Δομινικανή Δημοκρατία στην Αμερική. Φιλιππίνες, Παλάου και Λάος στην Ασία.

Αυτό αν ήθελες να το περιγράψεις με μία λέξη αυτή που θα επέλεγες θα ήταν «μεσαίωνας».

Η Ava DuVernay γράφει στο Twitter: «Μην προχωρήσεις μετά από αυτό σαν όλα να είναι φυσιολογικά. Μην κουνήσεις το κεφάλι σου και μετά συνεχίσεις την ημέρα σου. Συνειδητοποίησε ότι πρόκειται για μία προειδοποίηση. Είναι η Αλαμπάμα και η άμβλωση σήμερα. Είσαι εσύ και τα δικαιώματά σου αύριο. Η σιωπή σου δε θα σε σώσει. Μίλα.»

H Rihanna ποστάροντας μία φωτογραφία των αντρών που υπερψήφισαν το σχέδιο νόμου για τις αμβλώσεις αναφέρει: «Ρίξτε μία ματιά. Αυτοί είναι οι βλάκες που πήραν αποφάσεις για τις γυναίκες στις ΗΠΑ. Κυβερνήτη Kay Ivey, θα έπρεπε να ντρέπεσαι.»

 

Και η Tracee Ellis Ross μέσω Instagram καλεί όλους σε δράση. «Πρέπει όλοι να παλέψουμε».

 

«Αυτή είναι μια τραγωδία και προσεύχομαι για όλες αυτές τις γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια που θα υποφέρουν από αυτό το σύστημα» γράφει η Lady Gaga.

 

«27 άντρες μόλις αποφάσισαν τι μπορούν να κάνουν με το σώμα και τη ζωή τους -και τι όχι- οι γυναίκες στην Αλαμπάμα.» αναφέρει η Sarah Silverman.

 

Η γέννηση ενός παιδιού πρέπει να είναι προϊόν απόλυτης συνειδητοποίησης κι όχι εξαναγκασμός. Να φέρεις στον κόσμο μία νέα ζωή επειδή είναι η βαθιά σου επιθυμία κι όχι η επιθυμία ενός νόμου που δεν ακούει τις πραγματικές ανάγκες. 

 

Κεντρική Φωτογραφία: AP Photo/Rick Bowmer