OPINIONS

Ο Άγγελος Μπράτης με μία ατάκα γκρέμισε το οικοδόμημα του Greece’s Next Top Model

Μία ακόμα δοκιμασία. Υπό την ευρεία έννοια. Σκέψου out of the box. Αυτή ήταν η συμβουλή στην τελευταία δοκιμασία του Greece’s Next Top Model, αυτή και η δική μου. Σκέψου εκτός πλαισίου κι εσύ και δες τη δοκιμασία ως μία ακόμα δοκιμή. Κάτι σαν τεστ με τελικό βαθμό αλλά και όριο. Ένα λάθος και κόπηκες. Αποκλείστηκες. Περάστε μία άλλη φορά, παρακαλώ. Οut of the box. Το συνεχίζω στα αγγλικά για λόγους ευνόητους.

Ως ένα τέτοιο μέγα πρότζεκτ πλασαρίστηκε το GNTM και την περασμένη χρονιά και πολύ περισσότερο αυτή που διανύουμε. Μοναδικότητα, άνθρωποι ξεχωριστοί, γυναίκες πρότυπα, επένδυση στην ομορφιά από μέσα κι άλλα πολλά. Αααα και woman power. Κάτσε λίγο. Δώσε μου δύο λεπτάκια να βάλω τα γέλια και να επιστρέψω με νέο συκώτι. Αυτό το τελευταίο, το power όχι το συκώτι μου, εκφυλίστηκε ξανά από τα πρώτα επεισόδια. Γυναίκες που όχι μόνο δεν στηρίζουν η μία την άλλη αλλά λειτουργούν τιμωρητικά γιατί απλά δεν γουστάρουν φάτσες, συμπεριφορές και ενδεχόμενους τακτικισμούς.

Διάβασε ακόμα: Η Βίκυ Καγιά στο GNTM είπε την πιο λάθος φράση στην πιο σωστή στιγμή

Ναι, ο κόσμος μας δεν είναι αγγελικά πλασμένος και το GNTM δεν είναι ίδρυμα φιλανθρωπικό αλλά ένα σκληρό παιχνίδι που χειροκροτεί τον ανταγωνισμό. Το επί πτωμάτων είναι ταμπέλα του κι όχι ταμπέλα. Έτσι λοιπόν ας μην κοροϊδευόμαστε. Η μοναδικότητα πάει περίπατο. Δεν έχω πειστεί ακόμα για την αγνότητα της επιλογής κάποιων λαμπρών αντι-ηρώων. Τα νούμερα τηλεθέασης είναι πολύ πιο σημαντικά από την προβολή προτύπων και σε αυτό δεν χωρά διαπραγμάτευση. Η πίεση της περσινής επιτυχημένης σεζόν αλλά και ο ανταγωνισμός στα ίσα από τα απέναντι κανάλια έχει οδηγήσει σε ατοπήματα.

Ο Άγγελος Μπράτης ήταν αυτός που σχολιάστηκε περισσότερο ως λιγομίλητος. Χωρίς φωνή και ίντριγκα η θέση του θα ήταν επισφαλής. Σε καμία περίπτωση δεν υπονοώ υπαγόρευση συγκεκριμένης συμπεριφοράς αλλά ένα «δώσε λίγη ένταση παραπάνω» θα ειπώθηκε. Ο Άγγελος Μπράτης ήταν και είναι μία παρουσία ευγενική με λόγο τεκμηριωμένο. Ίσως, για αυτό να κλώτσησε η φράση που επέλεξε για να κλείσει την τοποθέτησή του. Εξηγούμαι. Η τελευταία δοκιμασία του παιχνιδιού δεν ήταν και η δυνατότερη στιγμή μίας εκ των διαγωνιζόμενων, της Άννας Χατζή. Δυσκολεύτηκε αρκετά κι όταν έφτασε η στιγμή να βρεθεί απέναντι από τους τέσσερις κριτές διημείφθη ο εξής διάλογος.

 

Ηλιάνα Παπαγεωργίου: «Ας περάσουμε στη φωτογραφία σου. Φαίνεται η ταλαιπωρία σου κι ότι σου είναι δύσκολο να δουλέψεις με ζέστη. Αυτή τη λήψη θα μπορούσα να τη δω μόνο σε ένα Instagram giveaway, μόνο εκεί δικαιολογείται. Και ορίστε, πάρτε κι αυτή την τσάντα, είναι δώρο. Να την πουλήσεις αποκλείεται, μόνο να τη χαρίσεις».

Δημήτρης Σκουλός: «Εγώ, προσπαθώ να δω ποιος σπρώχνει την τσάντα προς το μέρος σου. Σαν να υπάρχει ένα αόρατο χέρι και να σπρώχνει προς το μέρος σου κι εσύ να τη διώχνεις μακριά. Δεν μπορώ να πω ότι πόζα αυτό το πράγμα που βλέπω, τουλάχιστον μέσα στο concept. Δεν είναι ωραία, δεν είναι τίποτα».

Άγγελος Μπράτης: «Άννα, θέλεις να σε κρίνουμε με επιείκεια επειδή δεν ήσουν καλά ή θέλεις να κρίνουμε απλά τη φωτογραφία σου; Λοιπόν, εγώ ήμουν εκεί. Κάποια στιγμή σου φώναζα κιόλας».

Μικρό διάλειμμα για παρέμβαση από Βίκυ Καγιά

Βίκυ Καγιά: «(επιφώνημα έκπληξης) εσύ να φωνάξεις; Φαντάσου. Δεν φωνάζει ποτέ».

Επιστροφή στην κανονική ροή του προγράμματος

«Σε εσένα θα συμβούν. Εσύ δεν είσαι εδώ; Αν δεν θες να είσαι εδώ, δεν σε κρατάει κανείς με το ζόρι. Με συγχωρείς. Ποιος είπε αρνητικά σχόλια στη φωτογράφιση; Σου είπα αρνητικά; Σου είπα σκέψου το ρούχο. Θα σου φωνάξω πάλι τώρα. Σου είπα έχεις δύο γεωμετρίες επάνω σου, δύο μαύρες γραμμές, κάνε τις κάδρο για την τσάντα. Κι εσύ την κρατούσες στον αέρα. Δεν ακούς. Δεν ακούς τίποτα. Ούτε τον φωτογράφο άκουγες, ούτε εμένα άκουγες που είχα αναγκαστεί να φωνάζω για να με ακούς. Λες κι εγώ είμαι εκεί διακοσμητικά και καθόμουν κάτω από τη ζέστη και ήσουν μόνο εσύ να υποφέρεις. Και ο φωτογράφος δεν υπέφερε; Αυτόν που ήταν 6 ώρες και φωτογράφιζε, τον σκέφτηκες ή νομίζεις ότι εσύ είσαι κάτι ιδιαίτερο»;

Και το πήγαινε τόσο καλά. Του έδινα δίκιο σε όλα. Ήθελε να βοηθήσει κι εκείνη δεν άκουγε. Μπράβο κύριε Μπράτη τα λέτε εξαιρετικά. Δηλαδή, ο φωτογράφος κι εσείς που καθίσατε στην ντάλα; Χίλια δίκια. Και μετρημένος και ευγενικός και καυστικός. Όλα αυτά μέχρι το «νομίζεις ότι εσύ είσαι κάτι ιδιαίτερο»; Το είπε. Του ‘φυγε θα μου πεις. Άλλα για να σου φύγει κάτι σημαίνει πως το έχεις και προσπαθείς να το κρατήσεις. Το έχεις όμως. Και το συγκεκριμένο δεν μπορείς να το έχεις ενώ ταυτόχρονα μάχεσαι να υπερασπιστείς τη μοναδικότητα. Πες ιδιαίτερη μεταχείριση. Μαζί σου θα ήμουν. Κι αν το νόημα είναι σωστό, οι λέξεις ήταν λάθος.