OPINIONS

Τελικά η απιστία “σκοτώνει” τη σχέση;

Το Λιτσάκι του Γιαγκούση το 1998 τραγουδούσε τα εξής λόγια: ''Την απιστία δεν τη συγχωράω, γι’ αυτό αν θέλεις να σε αγαπάω, ποτέ να μη σκεφτείς να μου την κάνεις, γιατί να ξέρεις ότι με χάνεις''. Αποκλείεται να μην το αφιέρωσες, αποκλείεται να μην το έφερες στο μυαλό σου σε ανάλογη περίπτωση.

Το αιώνιο δίλημμα που ταλανίζει κάθε γυναικείο μυαλό είναι αν η απιστία καταστρέφει ή όχι τη σχέση. Τι συμβαίνει όταν το αίσθημα της προδοσίας κατακλύζει κάθε γωνία σου και θέλεις να του σπάσεις το κεφάλι;

Η απιστία είναι τραυματική και είναι δύσκολο να απαντήσουμε στο αν η σχέση καταφέρνει να επιβιώσει μετά από αυτή. Once a cheater, always a cheater λένε στα εξωτερικά και ίσως έχουν δίκιο. Αν το κάνεις μία, θα το κάνεις και δεύτερη και τρίτη και η αρίθμηση συνεχίζεται.

Η αβεβαιότητα που προκαλείται μπορεί να σε σκοτώσει. Ακόμα κι αν το συγχωρέσεις πάντα θα σε τρώει αυτό το κάτι. Η σχέση μπορεί να μη διαλυθεί αλλά θα χαλάσει η ομοιογένειά της.

Αυτές που μένουν

Αδυναμία, συνήθεια, έρωτας, βλακεία. Όπως θέλεις χαρακτήρισέ το. Υπάρχουν και κάποιες που δεν επιλέγουν την έξοδο και μένουν εκεί για να το παλέψουν.

Η δύναμη της συγχώρεσης είναι πολύ ισχυρότερη από εκείνη της οικειοθελούς αποχώρησης. Το να φύγεις είναι απλό (λέμε τώρα), το να μείνεις είναι αυτό που θα απαιτήσει ψυχικό σθένος. Ακόμα κι αν ξεπεράσεις τη στιγμή που ραγίζει το γυαλί, πώς θα το κάνεις να κολλήσει;

Αυτές που φεύγουν

 

Είναι και κάποια κορίτσια που δεν τα ανέχονται αυτά. Έκανες την κουτσουκέλα σου; Πήγαινε στη μαμά σου και γρήγορα. ”Δε σου κάνουμε Παναγιωτάκη;” ”Γυρνάω την πλάτη μου και ξενοκοιτάς;” ”Δε σε καλύπτω και είπε να καλυφθείς με το πρώτο θηλυκό που βρέθηκε στο διάβα σου;”

Ατάκες που έχουν ειπωθεί και έχουν ως απάντηση το αλησμόνητο σουξέ του Κώστα Μπίγαλη ”το καπελάκι μου στραβά φόρεσα κι άντε γεια χαρά, έχει κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια.”

Η μεταβατική περίοδος

Δεν κατακρίνουμε καμία γιατί όπως λέει και η γιαγιά μου ό,τι κοροϊδεύεις το λούζεσαι. Κορίτσια μου ό,τι κι αν κάνετε δίκιο έχετε. Η απόφαση είναι δική σας γιατί μόνο εσείς ξέρετε την κατάσταση εκ των έσω.

Η μεταβατική περίοδος εμφανίζεται σε όποια κατηγορία κι από τις δύο τελικά θα υπαχθείς. Υπάρχει ένα χρονικό πλαίσιο που πρέπει να παρακαμφθεί για να επιστρέψεις στους φυσιολογικούς σου ρυθμούς.

Του έριξες σουτ; Θέλεις το χρόνο σου να ηρεμήσεις. Να δεις τη ζωή με άλλο μάτι και να προσπαθήσεις να ξεχάσεις και την αφεντομουτσουνάρα του (δόκιμος όρος αν τα νεύρα χτυπούν κόκκινο) και το κακό που σε βρήκε.

Παρέμεινες; Πρέπει ”να τον βάλεις στον πάγο” για λίγο καιρό. Μη νομίσει πως επειδή το κατάπιες είσαι και χάπατο. Δεν πρόκειται για προσωπική αποτυχία αλλά για μία δεύτερη ευκαιρία υπό αυστηρούς όρους. Αν το ξανακάνει θα είναι ανόητος.

Μια συγγνώμη δε φτάνει

 

Εννοείται πως μία συγγνώμη δεν είναι αρκετή. Να δείξει ταπεινότητα, άψογη διαγωγή και σημάδια ειλικρινούς μεταμέλειας. Να πει συγγνώμη και να κάνει τα ίδια; Σε γελάσανε χρυσέ μου. Θα αποδείξεις πως αυτό που έκανες ήταν ένα λάθος αλλιώς ευκαιρία δε θα δεις στον αιώνα τον άπαντα.

Όχι δωράκια και βλακείες. Μην σας παραμυθιάσει κορίτσια. Τη συγγνώμη πρέπει να την εννοεί και όχι απλά να την ξεστομίσει. Θέλουμε πράξεις. Χρειαζόμαστε απτά στοιχεία για να πούμε πως η απόφασή μας να τον συγχωρήσουμε δε θα πέσει στο κενό απογοητεύοντάς μας εκ νέου.

Καταστροφή ή απόλυτη αναθέρμανση

Αν υπάρξει έστω κι ένας που μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα να μου τρυπήσετε τη μύτη. Στην περίπτωση της απιστίας δεν υπάρχουν οι εξής φράσεις: σε γενικές γραμμές, αντικειμενικά, κατά γενική ομολογία, κατά 90%, το πιο σύνηθες.

Υπόθεση καθαρά προσωπική, αντίδραση αμιγώς υποκειμενική που εξαρτάται από τα υποκείμενα, το χώρο, το χρόνο και την τροχιά των πλανητών σου.

Υπάρχουν γυναίκες που μετατράπηκαν εν μία νυκτί σε ταράνδους και έζησαν ζωή χαρισάμενη κι άλλες που έφυγαν δίχως να το διαπραγματευτούν. Το μόνο βέβαιο εσωκλείεται στη φράση ”αγάπη τι δύσκολο πράγμα”.

Κουράγιο φίλη