OPINIONS

Τα μεγαλύτερα βήματα που έκανε η μόδα το 2016

Λίγο, λίγο η βιομηχανία της μόδας έχει κάνει άλματα ως προς τους διαφορετικούς σωματότυπους, σιλουέτες και μοντέλα διαφορετικών εθνικοτήτων στις πασαρέλες και στις διαφημίσεις. Το 2016, ο Christian Sirano ανακηρύχθηκε ο σχεδιαστής που έχει συμπεριλάβει περισσότερους διαφορετικούς σωματότυπους απ' όλους τους σχεδιαστές του Fashion Week και μοντέλα όπως Charli Howard και Celementine Desseaux πρωταγωνίστησαν σε καμπάνια ονόματι All Woman Project, με γυναίκες που δεν ανήκουν στα πρότυπα ομορφιάς.

Σύμφωνα με την αναφορά του Fashion Spot σχετικά με την διαφορετικότητα, οι πασαρέλες του Φθινοπώρου ’16 και Άνοιξης 17 περιλάμβαναν διαφορετικές γυναίκες περισσότερο από κάθε άλλη σεζόν. Από τα 120 shows του Φθινοπώρου ’16 στο NYFW, 68.1% των μοντέλων ήταν λευκές και 31.9% ήταν μη λευκές. Αυτοί οι αριθμοί ήταν καλύτερη από την Άνοιξη του 2016 που τα μαύρα μοντέλα ήταν στο 28.4%.

Ωστόσο, κανένα plus-size μοντέλο δεν περπάτησε σε πασαρέλα εκτός Νέας Υόρκης και τα top 13 μοντέλα που ήταν τα πιο περιζήτητα για τις καμπάνιες του Φθινοπώρου ’16, τα 11 ήταν λευκά. Κανείς δεν είπε πως η αλλαγή είναι γρήγορη -ούτε και εύκολη. Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, το 2016 ‘γιόρτασε’ όντως την διαφορετικότητα; Η απάντηση είναι, ναι. Αυτά είναι τα μεγαλύτερα βήματα που έκανε η βιομηχανία της μόδας.

Ελπίζουμε το 2017 να φέρει ακόμα περισσότερες αλλαγές, αφού υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα.

Ποικιλία και διαφορετικότητα στο Fashion Week της Νέας Υόρκης

1. Ο Κanye West διάλεξε μοντέλα από διάφορες εθνικότητες για τα Yeezy Season 4.

2. O Zac Posen περιέλαβε 25 μαύρα μοντέλα από τα 33 στην πασαρέλα του Φθινοπώρου 16.

3. Η πασαρέλα για την Άνοιξη 2017 της Chromat περιλάμβανε trans μοντέλα, μία γυναίκα με τεχνητό πόδι και μία ακτιβίστρια.

4. Ο Christian Sirano συμπεριέλαβε plus-size μοντέλα στην πασαρέλα του για πρώτη φορά στην Νέα Υόρκη.

5. Η Anniesa Hasibuan έγινε η πρώτη σχεδιάστρια που παρουσίασε collection με μαντίλες στο New York Fashion Week.

 

Stars και εταιρείες πρωταγωνίστησαν/δημιούργησαν καμπάνιες υπέρ των διαφορετικών σωματότυπων

 

1. Η Lena Dunham και η Jemima Kirke φωτογραφήθηκαν με εσώρουχα για την καμπάνια της εταιρείας Lonely’s Lonely Girls Project.

2. Tα μοντέλα Charli Howard και Clementine Desseaux πρωταγωνίστησαν στην καμπάνια All Woman Project με σκοπό να δείξουν πως όλοι οι σωματότυποι πρέπει να εμφανίζονται στα media.

 

3. H εταιρεία Lane Bryant λάνσαρε την καμπάνια The Body στην οποία εμφανίστηκαν ονόματα όπως Ashley Graham και Precious Lee.

4. H Aerie φωτογράφησε την 19χρoνη Barbie Ferreira για την καμπάνια #aerieREAL.

Tα plus size και τα μαύρα μοντέλα δεν ήταν τα μόνα που αντιπροσωπεύθηκαν στην μόδα

 

Η Jilian Mercado που έχει μυική δυστροπία, ήταν ένα από τα μοντέλα που πρωταγωνίστησαν στην καμπάνια για τα ρούχα της Beyonce τον Μάρτιο. Η Jillian έχει πρωταγωνιστήσει σε καμπάνιες για την Diesel και την Nordstorm και εκπροσωπείται από το πρακτορείο IMG Models.

Εταιρείες όπως η Victoria’s Secret συμπεριέλαβαν περισσότερες μαύρες γυναίκες

 

1. Η 20χρονη Zuri Tibby έγινε το πρώτο μαύρο μοντέλο γα την Victoria’s Secret.

2. H Jasmine Tookes θα γίνει η τρίτη μαύρη γυναίκα στην ιστορία της Victoria’s Secret που θα έχει φορέσει το Fantasy Bra.

Τα μοντέλα μίλησαν ανοιχτά για την διαφορετικότητα στους σωματότυπους και την εσωτερική αυτοπεποίθηση

1. Η Iska Lawrence είπε: “Αυτό που μου αρέσει είναι πως κάποια που δεν έχει ξαναδεί τον εαυτό της στα media ή σε περιοδικά, τώρα μπορεί να μπει στο internet και να πάρει έμπνευση από γυναίκες με τις οποίες ταυτίζεται. Μπορεί να είναι κάποια που της μοιάζει ή κάποια με την οποία έχει παρόμοιο στιλ. Αυτό είναι η μόδα. Μια γιορτή για εσένα και για το πώς θέλεις να εκφράζεσαι.”

2. Η Gigi Hadid για το πώς διατηρεί θετική σκέψη για το σώμα της: “Μεγάλωσα ως αθλήτρια, οπότε ήμουν πολύ περήφανη για τις καμπύλες μου, πράγμα το οποίο πιστεύω πως πολλές έφηβες δεν είναι μερικές φορές. Οπότε, όταν είχα αυτούς τους μύες, ήξερα και την σκληρή δουλειά που τους συνόδευε.”

 

3. Η Precious Lee για τον μύθο περί μοντέλων με καμπύλες: “Νομίζω πως πολλές φορές οι άνθρωποι είναι τόσο συνηθισμένοι στο να βλέπουν μικροσκοπικά μοντέλα, που υποθέτουν αυτόματα πως εσύ δεν δουλεύεις το ίδιο. Όλες μου οι φίλες που είναι plus size μοντέλα είναι τόσο γυμνασμένες -γυμνάζονται όλη την ώρα. Απλά επειδή είμαστε μεγαλύτερες δεν σημαίνει πως δεν είμαστε και υγιείς.”

Μπορεί η βιομηχανία της μόδας να μην έχει αποδεχτεί απόλυτα τους διαφορετικούς σωματότυπους και τις διαφορετικές εθνικότητες σε πασαρέλες και καμπάνιες, ωστόσο την χρονιά που πέρασε έκανε πολύ σημαντικά βήματα ως προς την απόρριψη των προτύπων ομορφιάς που έχουμε συνηθίσει την τελευταία δεκαετία.

Γυναίκες με καμπύλες ανακτούν την αυτοπεποίθησή τους και η παραδοσιακή ενδυμασία δεν αγνοείται στα πλαίσια της δυτικής κοινωνίας. Ας ελπίσουμε πως οι επόμενες σεζόν θα προσφέρουν έδαφος για ακόμα περισσότερη ποικιλομορφία σε νούμερα, σώματα, κουλτούρες, εθνικότητες και ταυτότητες.