OPINIONS

Γιατί μερικοί άντρες νιώθουν την ανάγκη να υπερκαλύψουν τη μεγάλη στιγμή μιας γυναίκας;

Στα φετινά MTV Video Music Awards που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή, ο Drake ανεβαίνει στη σκηνή για να παραδώσει το βραβείο Michael Jackson Video Vanguard στη Rihanna. Βγάζει έναν ρομαντικό λόγο, δηλώνει την αγάπη του για εκείνη 'από όταν ήταν 22 χρονών' και σκύβει να τη φιλήσει. Ένα φιλί το οποίο η Rihanna απέφυγε, βάζοντας το κεφάλι του στον λαιμό της και αγκαλιάζοντάς τον. Πολλοί απογοητεύθηκαν και δεν ήταν το ρομάντζο της χρονιάς που όλοι θα θυμούνται για πάντα. Ήταν όμως μία γενναία κίνηση.

Μπορεί το όλο σκηνικό να ήταν ρομαντικό από μεριάς του Drake -στημένο ή όχι- αλλά καθόλου δίκαιο για τη Rihanna. Η στιγμή εκείνη ήταν δική της, βραβευόταν για ένα δικό της επίτευγμα στην καριέρα της, για ποιο λόγο ο Drake θεώρησε πως ήταν εκείνη η κατάλληλη στιγμή να δηλώσει την αγάπη του, ‘κλέβοντας’ τη στιγμή της και στρέφοντας την προσοχή του κόσμου και κυρίως των media σε εκείνον και τα συναισθήματά του;

Θα μπορούσε να το είχε κάνει σε μία προσωπική στιγμή, σε μία στιγμή που δεν αφορούσε την γυναίκα με την οποία είναι ερωτευμένος (αν ισχύουν τελικά όλα αυτά) και όχι τη στιγμή που ήξερε πως όλος ο κόσμος θα μιλάει γι’ αυτό και όχι για το βραβείο της Rihanna.

Παραδείγματα σαν κι αυτό, υπάρχουν κι άλλα. Στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο, ο Κινέζος κολυμβητής, Qin Kai, έκανε πρόταση γάμου στην επίσης κολυμβήτρια, He Zi, τη στιγμή που βραβευόταν με το ασημένιο μετάλλιο. Όσο ρομαντική μπορεί να φαίνεται αυτή η κίνηση, η πίεση που μπορεί να δεχτεί κάποιος εκείνη τη στιγμή είναι απίστευτη -φαντάσου να πρέπει να πάρεις μία τέτοιου είδους προσωπική απόφαση ζωής μπροστά σε όλον τον πλανήτη.

Κι αν εκείνη απέρριπτε την πρότασή του θα χαρακτηριζόταν ως άκαρδη από δισεκατομμύρια ανθρώπους που παρακολουθούσαν. Αφού όμως είπε ‘ναι’ οι τίτλοι των εφημερίδων εξύμνησαν τον ρομαντισμό του γεγονότος. Ας αναλογιστούμε κάτι για μια στιγμή: Ο κόσμος παντρεύεται όλη την ώρα. Πόσες φορές στη ζωή σου θα κερδίσεις Ολυμπιακό μετάλλιο; Ή μήπως η Zi θα έπρεπε να είναι χαρούμενη που απλά κάποιος θέλει να την παντρευτεί;

 

Εκείνη η στιγμή ήταν δική της. Όπως και της Βρετανίδας, Charlotte Dujardin, η οποία αμέσως αφού κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στην ιππασία, αντίκρισε τον αρραβωνιαστικό της Dean Wyatt-Golding, να έχει κολλήσει ένα κακοφτιαγμένο χαρτί Α4 στο στήθος του που έγραφε: ‘Τώρα μπορούμε να παντρευτούμε;’. Το να κλέβεις την λάμψη και την προσοχή από τον σύντροφό σου, την οποία έχει κατακτήσει με τόση προσπάθεια και να την στρέφεις σε ‘σένα με έναν τρόπο που υπονοεί το ‘κέρδισες εσύ τώρα πρέπει να κερδίσω και ‘γω’ είναι από την αρχή ως το τέλος λάθος.

 

Και δεν σταματάει εκεί. Ο χώρος της showbiz και των media έχει αποδείξει πολλές φορές πως δεν χρειάζεται το ζαχαρένιο στρώμα του ρομαντισμού για να υπερκαλύψει στιγμές σημαντικές για διάφορες γυναίκες. Θυμάσαι μήπως τα VMAs του 2009; Ποια ήταν η στιγμή που ακόμα συζητιέται;

Άσε με να σου θυμίσω. Όταν ο Kanye West διέκοψε τον λόγο της Taylor Swift αφού εκείνη είχε μόλις κερδίσει το βραβείο Best Female Video, για να διαμαρτυρηθεί που δεν το κέρδισε η Beyonce. Κανείς δεν συζήτησε το βραβείο της Swift εκείνο το βράδυ. Όταν η Julianne Moore βρέθηκε στο κόκκινο χαλί των Oscars 2015, υποψήφια για το βραβείο Best Actress και έχοντας ήδη κερδίσει άλλα τέσσερα βραβεία, η ερώτηση που δέχθηκε από τον δημοσιογράφο αφορούσε τις φακίδες του Eddie Redmayne.

Καταλαβαίνω πως ίσως πολλά από αυτά και άλλα παρόμοια παραδείγματα να μην είχαν κακή πρόθεση. Παρ΄όλα αυτά, οι ρομαντικές κινήσεις θα είναι το ίδιο ρομαντικές σε άλλα μέρη ή άλλες στιγμές, όταν το άτομο που αγαπάς δεν θα είναι απασχολημένο με κάτι σημαντικό και ιδιαίτερο.

Οι μεγάλες στιγμές στην καριέρα μιας γυναίκας δεν αποτελούν απλά το ‘σκηνικό’ που κάποιος θα βασίσει μια μεγαλειώδη χειρονομία -αυτές οι στιγμές είναι βαρυσήμαντες από μόνες τους και ανήκουν σε αυτές και μόνο.