SEX

Απ’ αυτά τα ΣΜΝ δε σε προστατεύουν τα προφυλακτικά

Τα προφυλακτικά σε πρώτο βαθμό δημιουργήθηκαν για να προλάβεις μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Σε δεύτερο επίπεδο όμως μπορούν να σε προστατεύσουν από τη μετάδοση ΣΜΝ όπως ο HIV, η ηπατίτιδα Β και C, η γονόρροια, η σύφιλη και τα χλαμύδια. Επειδή όμως ένα προφυλακτικό δεν καλύπτει ολόκληρο το ανθρώπινο σώμα (ευτυχώς!), είναι πολύ πιθανό να προσβληθείς από ΣΜΝ που προσβάλλουν και τις περιοχές στις οποίες παραμένεις εκτεθειμένη - δηλαδή όλο τον υπόλοιπο άνθρωπο με τον οποίο κάνεις σεξ, εκτός από το πέος του που είναι προστατευμένο με το "σκουφάκι".

1. Έρπης

Αν ο σύντροφός σου έχει έρπητα σε σημείο που δεν καλύπτεται από το προφυλακτικό και με το οποίο εσύ έρχεσαι σε επαφή, είναι πολύ εύκολο να κολλήσεις. Η συμβουλή των γιατρών είναι η αποχή από το σεξ, όταν υπάρχει ένα ενεργό ξέσπασμα, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του έρπητα.

2. HPV

Ο ιός των κονδυλωμάτων είναι από τα πιο κοινά ΣΜΝ και αν είσαι σεξουαλικά ενεργή το πιθανότερο είναι πως θα προσβληθείς από αυτόν σε κάποια φάση της ζωής σου. Ορισμένα στελέχη είναι περισσότερο και άλλα λιγότερο επικίνδυνα, αλλά με τακτικό τεστ ΠΑΠ, μπορείς να το προλάβεις και να “διορθώσεις” οποιαδήποτε αλλοίωση του τραχήλου. Υπάρχουν ενδείξεις ότι το προφυλακτικό μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού, αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να σε προστατεύσει 100%.

3. Μολυσματική Τέρμινθος

Συνήθως συναντάμε αυτή τη νόσο στα παιδιά, αλλά στους ενήλικες μεταδίδεται κυρίως σεξουαλικά. Πρόκειται για έναν ιό που εκδηλώνεται σαν μικροσκοπικά εξογκώματα στο δέρμα, αλλά δεν είναι πολύ γνωστός επειδή δεν προκαλεί μακροχρόνια προβλήματα υγεία και συνήθως είναι ασυμπτωματικός, πέρα από τα εξογκώματα. Αυτά είναι εμφανή στην ευαίσθητη περιοχή μας και εμφανίζονται δυο με τρεις μήνες μετά τη μόλυνση. Μπορεί να νιώθεις φαγούρα ή να σε τσούζει όταν το αγγίζεις.

4. Ψείρες του αιδοίου

Αυτό είναι πια ξεπερασμένο από τότε που οι γυναίκες έχουν αφήσει πίσω τους τη μόδα του full bush, αλλά στην περίπτωση που είσαι λίγο Vintage τύπος, και ο σύντροφός σου επίσης προτιμά να μην τριμάρει την περιοχή, καλύτερα να προσέχετε γιατί το προφυλακτικό δεν καλύπτει τις περιοχές με τριχοφυΐα.

5. Σύφιλη

Θα την καταλάβεις αν δεις μια στρογγυλή, σφιχτή και συνήθως ανώδυνη πληγή, που ονομάζεται συφιλιδικό έλκος. Όπως και στον έρπη, το προφυλακτικό δεν κάνει τίποτα αν η πληγή βρίσκεται σε περιοχή την οποία δεν καλύπτει.

*Εφόσον είσαι σεξουαλικά ενεργή, είτε έχεις μόνιμη σχέση, είτε περισσότερους από έναν σεξουαλικούς συντρόφους, πρέπει να κάνεις συχνά έλεγχο, τεστ ΠΑΠ και φυσικά να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό. Η πρόληψη είναι η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση και μπορεί να είναι άβολη η επίσκεψη στο γυναικολόγο, αλλά σίγουρα είναι προτιμότερη απ’ το να αργήσεις να μάθεις για το πρόβλημα.