WELLNESS

Ευτυχισμένοι μαζί: Οι γυναίκες και οι gay φίλοι τους

Την περασμένη Κυριακή κάπου μετά τις οκτώμισι το πρωί (σα να λέμε 6 τα ξημερώματα σε όρους Σαββατοκύριακου ) χτυπάει το τηλέφωνο και η πρώτη σκέψη μου είναι ότι κάτι πραγματικά κακό πρέπει να έχει συμβεί στη φαμίλια.

Όταν είσαι στα 30’s σου κι έχεις έστω κι έναν παππού ή γιαγιά εν ζωή, αυτή είναι η “φυσική” πρώτη σκέψη. Ευτυχώς, κοιτώντας την οθόνη του κινητού βλέπεις ότι αυτός που καλεί είναι η καλή σου φίλη. Ανακουφισμένος αλλά με έκδηλη περιέργεια για το αναπάντεχο της ώρας, απαντώ για να μάθω μερικά δευτερόλεπτα αργότερα ότι η Μαρία χώρισε μόλις το προηγούμενο βράδυ.

Η Μαρία είναι μια straight γυναίκα λίγο πριν τα 30 κι εγώ ένας 35αρης gay άντρας σε μία σχετικά μακροχρόνια σχέση (in gay years τα 3χρόνια είναι το αντίστοιχο της αργυρής επετείου ενός straight ζευγαριού, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία… για άλλο κείμενο).

Είμαι ο πρώτος που μιλάει για το χωρισμό της και θέλει διακαώς να το συζητήσει.

Η φίλη μου είναι ένα κοινωνικό κορίτσι με μερικές καλές , επιστήθιες φίλες, κάνα-δυο φίλους παιδικούς κι εμένα με τον σύντροφο μου να συμπληρώνουμε το στενό κύκλο των ανθρώπων που θεωρεί κοντινούς. Είναι με άλλα λόγια ένα “κανονικό” κορίτσι, τυχερό θα έλεγα εγώ, γιατί όποιος έχει πάνω από δύο καρδιακούς φίλους είναι de facto τυχερός άνθρωπος. Γιατί όμως η φίλη μου θέλει την συμπαράσταση και τη δική μου γνώμη σε αυτό που την απασχολεί; Δεν θα έβρισκε μια πιο κοντινή οπτική στην γυναικεία ματιά μίας από τις κολλητές της;  Η απάντηση είναι μάλλον ναι.

Προφανώς και χρειάζεται ένα φιλικό αυτί να την ακούσει πρώτα, αλλά στην απόκριση κι εκείνη όπως πολλές άλλες γυναίκες, έχουν  ανάγκη για λιγότερο χτύπημα στην πλάτη, λιγότερα ‘είσαι η καλύτερη’ και ‘θάνατο στο σοβινιστικό γουρούνι’ και ίσως περισσότερο μια ισορροπημένη οπτική την οποία φύσει και θέσει η γυναικεία αλληλεγγύη δεν μπορεί (και δεν είναι και ο ρόλος της άλλωστε) να υποστηρίξει.

Οι gay άντρες δεν έχουν τόσα …”κοινά” με τις γυναίκες όπως οι κακεντρεχείς και οι μισαλλόδοξοι θέλουν να υποστηρίζουν, συχνά με περιπαικτικό ύφος.

Η μεγαλύτερη –μυωπική- παρανόηση πολλών, είναι ότι βασικό κοινό τους είναι ότι έλκονται από το ίδιο φύλο. Είναι τόσο διαφορετικοί, σχεδόν “αντίθετοι” οι τύποι  αντρών που έλκουν μια γυναίκα κι ένα gay αγόρι όμως. Είναι σα να λέμε ότι όλοι οι άντρες είναι ίδιοι γιατί όλοι γουστάρουν γυναίκες.

Έχουν όμως πολλά πράγματα που τους ενώνουν και συνήθως αυτά δεν είναι καθόλου κοινά. Η  συναίσθηση και η αντίληψη της πραγματικότητας που ο gay φίλος σου θα σου μεταφέρει έχει φιλτραριστεί από την δική του επίπονη εμπειρία να “χωρέσει” κάπου μεγαλώνοντας. Όλοι άλλωστε θέλουμε να ανήκουμε κάπου, πόσο μάλλον ο άντρας που νεαρό αγόρι βρέθηκε σε μια κοινωνία που είτε αγνοεί επιδεικτικά την ύπαρξη του, είτε όταν είναι ορατός, είναι με κανόνες Γιάννη Μπέζου στους “Απαράδεκτους”.

Οι γυναίκες έχουν περάσει από την πάλη για αναγνώριση και ισότητα κι έτσι βρίσκονται μερικά βήματα παρακάτω.  Ίσως αυτό ακριβώς που έχει καταγραφεί στο DNA τους τόσο βαθιά, αυτό να είναι που τις κάνει να εκτιμήσουν και να αγαπήσουν έναν gay άντρα όσο κι αν διαφέρει από εκείνες.

 

Μη γελιόμαστε, φυσικά και θα πάμε για ποτά (εμμμ κοκτέιλ βασικά) και κουτσομπολιό θα κάνουμε και ίσως να μιλήσουμε για τέχνη και άλλα πράγματα τόσο μακριά από το Final four και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, όσο η Μύκονος από τα Καμμένα Βούρλα.

Σε μια συγκλονιστική αποκάλυψη για τους straight άντρες που ίσως να μας διαβάζουν αυτή τη στιγμή, θα πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι οι gay φίλοι της κοπέλας σας ή της γυναίκας σας, σας έχουν υποστηρίξει κι έχουν πάρει το μέρος σας πολλές περισσότερες φορές απ’ όσο φαντάζεστε. Όχι από καλοσύνη ή αυτεπάγγελτη αλληλεγγύη, παρά μόνο γιατί τις φιλές μας τις αγαπάμε τόσο που μας ενδιαφέρει η ευτυχία τους ακόμα κι αν δεν σηκώνετε το καπάκι της λεκάνης. Μπορούμε να δούμε λίγο πιο μακριά από αυτά που σας χωρίζουν γιατί η ευτυχισμένη, ικανοποιημένη φίλη είναι πάντα πιο υγιής από έναν ανικανοποίητο άνθρωπο με πικρίες. Βλέπουμε λίγο πιο καθαρά γιατί έχουμε ίση απόσταση κι από τα δύο μέρη. Η κατανόηση άλλωστε δεν “μαγειρεύεται” με τετελεσμένες απόψεις αλλά μόνο από προσπάθεια να καταλάβεις αυτά που ο ίδιος δεν ξέρεις βιωματικά.  Έτσι κάπως, μια γυναίκα κι ο gay φίλος της μπορεί να είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος που είχατε στη σχέση σας. 

Η Μαρία δεν ήταν σίγουρη για την απόφαση της και γι’ αυτό με ξύπνησε πρωινιάτικα. Αφού τα είπαμε, σταμάτησε το κλάμα, και γύρισε στο αγόρι της ήρεμη και αποφασισμένη να το πάει παρακάτω.