ΖΕΥΓΑΡΙΑ

Τα 5 είδη φλερτ που θα συναντήσεις

Pexels

Η ιδέα για αυτό το κείμενο ήρθε από μια συζήτηση με μια φίλη, η οποία δηλώνει (ορθά) ότι είναι άσχετη στο φλερτ. Δεν καταλαβαίνει όταν κάποιος τη φλερτάρει ή είναι απλά ευγενικός μαζί της.

Από την Μυρτώ Μπεχράκη, Ψυχολόγο – Ψυχοθεραπεύτρια

Αν την προσεγγίζει ερωτικά ή αν είναι γενικά κοινωνικός. Για αυτό δεν φλερτάρει με κανέναν, μιας και φοβάται μην γίνει ρεζίλι. Και έτσι μου είπε ”Γράψε κάτι για το πώς φλερτάρει ο κόσμος. Μπας και ξεστραβωθώ” Καλός ο Freud, ο Bion, ο Foulkes, ο Winnicott και ο Minuchin αλλά μερικές φορές και λίγη ”ελαφριά” αμερικάνικη ψυχολογία δεν βλάπτει.

”Με φλερτάρει ή όχι;”

Πριν αναφερθούμε στους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους φλερτάρουμε, ας θεωρήσουμε δεδομένο ότι το πιο πιθανό είναι να αντιληφθούμε το φλερτ του άλλου, όταν φλερτάρουμε και εμείς με παρόμοιο τρόπο. Δηλαδή αν εμείς φλερτάρουμε με το σώμα μας, τότε οι κεραίες μας όσον αφορά τη γλώσσα του σώματος του άλλου είναι τεντωμένες και πιθανότατα η αντίληψή μας σωστή. Αλλά η βασική ερώτηση παραμένει: Πώς θα ξέρω ότι με φλερτάρει;

5 διαφορετικοί τρόποι για να φλερτάρεις

Ο καθένας μας φλερτάρει με το δικό του τρόπο ανάλογα με το χαρακτήρα, τις εμπειρίες και τα θέλω του. Αν και αυτός ο τρόπος εμπεριέχει διάφορα χαρακτηριστικά, το πιο πιθανό είναι ότι υπερισχύει μια βασική τακτική (αν θέλεις να κάνεις το test και να μάθεις τη δική σου, πάτησε εδώ). Οι προτάσεις του 5 Flirting Styles έχουν βασιστεί σε μια έρευνα του eHarmony με πάνω από 5000 συμμετέχοντες. Τα αποτελέσματα δείχνουν πως υπάρχουν 5 βασικοί τρόποι φλερτ, οι οποίοι είναι οι εξής:

*Το σωματικό φλερτ

Όποιοι φλερτάρουν σωματικά χρησιμοποιούν το σώμα τους να δείξουν το ενδιαφέρον τους ή για να προσελκύσουν τον άλλο. Αυτός ο τρόπος συναντάται συχνά μιας και το παιχνιδιάρικα ντροπαλό χαμόγελο, οι έντονες ματιές, η θέση του σώματος και τα χέρια ακούσια ‘προδίδουν’ το ενδιαφέρον όλων μας. Επίσης, είναι ευθύς και αρκετά επιθετικός  τρόπος, δείχνει αυτοπεποίθηση στο φλερτ και βασίζεται στην ικανότητα των σωματικών τύπων να είναι κάπως ανταγωνιστικοί με τους ‘αντιπάλους’, να τραβούν τη προσοχή εκείνου που θέλουν και να τον ‘πειράζουνε’. Αν το φλερτ είναι αμοιβαίο, συνήθως η σχέση προχωρά γρήγορα και βασίζεται στην ερωτική χημεία.

*Το ευγενικό φλερτ

Η ευγένεια, οι τρόποι, τα προσεκτικά βήματα και η διακριτικότητα είναι τα βασικά εργαλεία. Όσοι φλερτάρουν ευγενικά δεν βιάζονται, δεν κάνουν κομπλιμέντα, δεν εκδηλώνουν άμεσα ερωτικό ενδιαφέρον και δεν θέλουν να φανεί ότι έχουν ανάγκη να γνωρίσουν κάποιον. Για αυτό, προσέχουν πάρα πολύ τα λεγόμενα του άλλου και είναι ειλικρινείς σε σχέση με το ερωτικό παρελθόν τους. What you see is what you get, όπως λένε οι Άγγλοι. Θα ακολουθήσουν πιστά το savoir vivre του φλερτ (ο άντρας για παράδειγμα θα σε πάει σπίτι και η γυναίκα θα σου στείλει μήνυμα το βράδυ λέγοντας πως πέρασε όμορφα στο ραντεβού σας). Συνεπώς, λογικό είναι η ερωτική επαφή να έρθει μόνο στα πλαίσια μιας σχέσης, όπου θα υπάρχει δέσμευση και σεβασμός.

*Το παιχνιδιάρικο φλερτ

Οι ειδήμονες στο παιχνιδιάρικο φλερτ δεν θέλουν αναγκαστικά να κάνουν μια σχέση, αλλά το βασικό τους κίνητρο είναι να γνωρίσουν άλλους ανθρώπους, να περάσουν καλά και να τονωθεί το Εγώ τους. Τους αρέσει πολύ να τραβούν τη προσοχή των άλλων και δεν τους ενδιαφέρει καθόλου πώς θα ερμηνευτεί η συμπεριφορά τους. Είναι πειραχτήρια, χρησιμοποιούν πολύ το (σαρκαστικό) χιούμορ για να έρθουν κοντά στον άλλον, κοιτάνε το σήμερα, αδιαφορώντας για το αύριο και ίσως προσεγγίζουν γιατί έχουν κάποιο απώτερο σκοπό. Μπορεί να φλερτάρουν με τους πάντες, ειδικά με τους παντρεμένους ή δεσμευμένους μιας και το παιχνίδι είναι ξεκάθαρο σε αυτές τις περιπτώσεις. Για αυτό δυσκολεύονται να κάνουν μακροχρόνιες σχέσεις και οι σύντροφοί τους με δυσκολία τους εμπιστεύονται.

*Το έντιμο φλερτ

Ο περισσότερος κόσμος φλερτάρει ”έντιμα”, επιθυμώντας να δημιουργήσει πρωτίστως μια συναισθηματική επαφή με τον άλλον, και μετά να εκδηλώσει το ερωτικό του ενδιαφέρον. Για αυτό, οι οπαδοί του έντιμου φλερτ στο πρώτο ραντεβού λένε πράγματα για τη ζωή τους και ρωτάνε πολλές ερωτήσεις προκειμένου να καταλάβουν τον άλλον (για αυτό και μπορεί να ‘γκρινιάξουν’ αν η μουσική είναι πολύ δυνατά και δεν μπορούν να εστιάσουν στη συζήτηση). Δεν διστάζουν να εκφράσουν την έλξη που αισθάνονται, αλλά το κάνουν με τρόπο διακριτικό και σαφή παράλληλα. Όταν τους φλερτάρει ο άλλος, αισθάνονται λίγη ντροπή αλλά παρά όλα αυτά, συνεχίζουν ακάθεκτοι. Συνήθως κάνουν ουσιαστικές σχέσεις με λίγες ”εκπτώσεις”.

*Το παραδοσιακό φλερτ

Οι ‘πιστοί’ της παράδοσης θεωρούν ότι ο άντρας πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα σχεδόν στα πάντα. Η γυναίκα είναι παθητική, δείχνει ότι είναι διαθέσιμη και δέχεται τις κινήσεις του άνδρα. Οι παραδοσιακές γυναίκες ίσως δυσκολεύονται να τραβούν τη προσοχή των αντρών μιας και δεν εκφράζουν ανοιχτά τις επιθυμίες τους. Αντίστοιχα, οι παραδοσιακοί άντρες περιμένουν πολύ καιρό μέχρι να κάνουν το επόμενο βήμα με κάποια γυναίκα, διότι θέλουν να την γνωρίσουν πολύ καλά. Είναι ρομαντικοί και ακολουθούν τους τύπους: ο άντρας θα ανοίξει τη πόρτα, θα τραβήξει τη καρέκλα, δεν θα δεχτεί να μην πληρώσει και η γυναίκα θα δείχνει ντροπαλή ενώ παράλληλα θα στέλνει το μήνυμα ‘έλα να με προσεγγίσεις’. Η ερωτική επαφή εξελίσσεται αργά και το ‘πιπέρι’ αυτής είναι η ζήλια.

Εν κατακλείδι

Ίσως πήρες μια ιδέα για τις διαφορετικές προσεγγίσεις στο φλερτ. Αυτές είναι οι πέντε βασικές κατευθύνσεις χωρίς όμως να σημαίνει ότι η κάθε μία δεν εμπεριέχει και δεν αποκλείει την άλλη. Σε κάθε περίπτωση να είσαι ο εαυτός σου και να αισθάνεσαι τη στιγμή.

Υ.Γ: Το Greek καμάκι δεν ανήκει σε καμία από τις παραπάνω κατηγορίες και αποτελεί μια κατηγορία από μόνο του που δεν περιγράφεται με λόγια.