ΣΧΕΣΕΙΣ

Το πιο μεγάλο λάθος που κάνεις στις σχέσεις σου

Unsplash

Υπάρχει μία φράση στο βιβλίο του Επίκτητου, «Η τέχνη του ζην», που μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζεις τις σχέσεις σου. Φιλικές, οικογενειακές, επαγγελματικές και φυσικά ερωτικές. Η φράση που σου προλόγισα: «Το μυστικό της ευτυχίας είναι να συνειδητοποιείς ότι ορισμένα πράγματα μπορούν να ελεγχθούν και κάποια δεν μπορούν.» Μία τόσο απλή παραδοχή που θα αλλάξει τη ζωή σου, αν την ενστερνιστείς.

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε σε μία σχέση είναι πως θέλουμε να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο. Έχουμε την τάση να θέλουμε να παιρνούν όλα από τα χέρια μας ώστε να ελαχριστοποιήσουμε τις συναισθηματικές «απώλειες», κάτι που όπως καταλαβαίνεις δεν μπορει να συμβεί στον απόλυτο βαθμό.

Δε θα μπορέσεις να προβλέψεις τα πάντα και το μόνο που θα καταφέρεις είναι να γίνεις πιεστική και κάποιες φορές καταναγκαστική. Θα χάσεις το νόημα της μεταξύ σας σχέσης παλεύοντας να διατηρήσεις τον απόλυτο έλεγχο.

Τα να τηλεφωνείς κάθε δέκα λεπτά ώστε να δεις πού είναι, το να ελέγχεις πότε συνδέθηκε στο messenger τελευταία φορά, το να θέλεις να μάθεις με ποιους μίλησε και ποιος του τηλεφωνεί κι όλα αυτά στον υπερθετικό βαθμό, (μάλλον) θα σου δυσκολέψει τη ζωή.

Θα χάνεις τις στιγμές σας στον αγώνα σου να επιβληθείς. Είναι μία μάχη άνιση και το πιο πιθανό είναι να κουράσει κι αυτόν αλλά και εσένα. Ζήσε αυτό που έχετε χωρίς να βάζεις διαρκώς κανόνες και ταμπέλες.

Το να χάνεις (κάποιες φορές) τον απόλυτο έλεγχο είναι διασκεδαστικό και απελευθερωτικό.