VIRAL

Οι άντρες παραδέχονται δημόσια τις επιθέσεις τους σε γυναίκες με το #itwasme

Η βροχή εξομολογήσεων, αποκαλύψεων και καταγγελιών από γυναίκες - θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης σε κάθε επαγγελματικό κλάδο και οποιαδήποτε μορφή κοινωνικής ζωής, οδήγησε στη δημιουργία του #MeToo, το οποίο καλούσε τους χρήστες των social media να μοιραστούν επώνυμα ή ανώνυμα, αναλυτικά, λακωνικά ή και χωρίς καθόλου λόγια, τη δική τους προσωπική ιστορία σεξουαλικής επίθεσης.

Μετά το virality και τις χιλιάδες απαντήσεων που έλαβε το “#MeToo”, κάποιος σκέφτηκε πως ήρθε ίσως η στιγμή και το πλήρωμα του χρόνου, να αναλάβουν και οι άντρες τις ευθύνες τους δημοσίως, αντί να μένουν άπραγοι στην εικόνα χιλιάδων γυναικών, οι οποίες βρήκαν το θάρρος να μιλήσουν.

Το “#itwasme”, είναι το νέο hashtag που καλεί τους θύτες να απολογηθούν δημοσίως, ή τουλάχιστον να δείξουν ότι γνωρίζουν πως οι πράξεις τους ξεπέρασαν τα όρια.

 

“Στο πρώτο μου ραντεβού, είχα τα χέρια μου πάνω της, ακολουθώντας τις συμβουλές από τους δήθεν φίλους μου”

 

 

“Εγώ το έκανα και ήμουν ένας μαλάκας. Δεν μπορώ να το πάρω πίσω και κανένα συγγνώμη δεν αρκεί. Μπορώ μόνο να προσπαθήσω να γίνω καλύτερος άνθρωπος”.

“Έχω κάνει πράγματα για τα οποία ντρέπομαι και μετανιώνω και εύχομαι να μπορούσα να τα πάρω πίσω και δεν τα ομολόγησα ποτέ. Δε θα το κάνω ποτέ ξανά. Το παραδέχομαι, το έκανα”.

“Ήμουν μισογύνης στο παρελθόν. Πιστεύω τις γυναίκες επειδή έχω υπάρξει αυτός ο άντρας. Θέλω έναν κόσμο στον οποίο οι γυναίκες να νιώθουν ασφάλεια”

“Δεν είμαι περήφανος που παραδέχομαι ότι έβλεπα τις γυναίκες σαν αντικείμενα”

 

“Ήταν πιο εύκολο να λέω στον εαυτό μου ότι δεν ήταν δική μου δουλειά να σταματήσω έναν φίλο μου και ότι δεν ήμουν κακός επειδή δεν ήμουν ο μόνος που το έκανα”.

 

“Άφησα το πράγμα να συνεχίσει για λίγα δευτερόλεπτα αφότου μου είπε “όχι, σε παρακαλώ”. 35 χρόνια μετά και με στοιχειώνει ακόμα. Λυπάμαι πολύ”

“Πίεζα τους ανθρώπους πάνω μου ξεπερνώντας τα δικά τους όρια. Αγνοούσα το μέχρι πού ένιωθαν άνετα. Μου πήρε πολύ καιρό να κατανοήσω απόλυτα το “όχι”. Λυπάμαι”

Για κάθε #MeToo, υπάρχει τουλάχιστον ένα #itwasme. Χρειαζόμαστε να έρθουν στο φως και τα δύο, αλλά ακόμα υπάρχει το πρόβλημα της άγνοιας του θύτη, αφού πολλοί δεν καταλαβαίνουν καν πότε τους λέμε “όχι”.