LIFE

Βάλε την μπλε τσάντα ανακύκλωσης στο καθημερινό σου outfit

Μέσα στις δεκάδες υποχρεώσεις που έχεις καθημερινά, μέσα στις ατελείωτες ώρες που περνάς στους δρόμους και τρέχεις από το ένα μέρος στο άλλο για να τα προλάβεις όλα, υπάρχει πάντα κάτι που θα μείνει πίσω. Υπάρχει πάντα κάτι που θα ξεχαστεί γιατί θα έχεις βάλει τις προτεραιότητές σου και ενδεχομένως δεν θα είναι μέσα σε αυτές. Αυτό το "κάτι", είναι σε πολλές περιπτώσεις η ανακύκλωση. Όταν ξυπνάς το πρωί και φεύγεις βιαστικά για τη δουλειά, πόσες φορές έχεις σκεφτεί να ξεχωρίσεις τα σκουπίδια σου και να ανακυκλώσεις; Από προσωπική εμπειρία θα σου πω ότι είναι πράγματι εξαιρετικά δύσκολο.

Της Μαρίνας Στρίγγα

Και δεν είμαι μόνο εγώ. Είναι και ένα σωρό άλλοι, όπως εγώ, που για τους δικούς του λόγους ο καθένας, αμελούν να κάνουν ανακύκλωση. Είτε επειδή δεν είναι σωστά ενημερωμένοι, είτε επειδή δεν δίνουν τη σημασία που πρέπει. Υπάρχουν, βέβαια και εκείνοι που ανακυκλώνουν, αλλά δεν το κάνουν σωστά. Για όλες αυτές τις κατηγορίες ανθρώπων, για όλους εμάς που δεν βοηθάμε το περιβάλλον ενώ μπορούμε να το κάνουμε και μάλιστα χωρίς να κουραστούμε, αποφάσισα να περάσω μια μέρα, βάζοντας την μπλε τσάντα ανακύκλωσης στο καθημερινό outfit μου.

Για να εξηγηθώ, δεν την διάλεξα επειδή απλά ταίριαζε με τα χρώματα στο outfit μου, αλλά επειδή η ύπαρξή της και μόνο έχει σημασία στη ζωή μας. Απλά δεν το έχουμε αντιληφθεί ακόμα όλοι.

Θέλοντας, λοιπόν, να δώσω ακόμα περισσότερη σημασία στην ανακύκλωση, ξεκίνησα να παρατηρώ τα σημεία που υπήρχαν γύρω μου μπλε κάδοι ανακύκλωσης. Η διαπίστωση που έκανα ήταν ότι υπήρχαν παντού. Κάτω από το σπίτι μου, στα 10 m, στα 30 m και ούτω καθεξής. Με λίγα λόγια, δεν είχα καμία δικαιολογία από εδώ και στο εξής. Οι Μπλε Κάδοι ανακύκλωσης έχουν “καλύψει” το 95% του πληθυσμού της χώρας. Αυτό από μόνο του λέει πολλά. Γι’ αυτό και ολοι μας οφείλουμε να υιοθετήσουμε – αν δεν το έχουμε κάνει ήδη – πρακτικές που θα συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και παράλληλα θα ενδυναμώσουν το πράσινο αποτύπωμα της Ελλάδας. Εδώ μπορείς να δεις αναλυτικά πού διαθέτουν μπλε κάδους οι Δήμοι.

 

Μπαίνοντας σε κλίμα, η πρώτη μου κίνηση ήταν να προμηθευτώ την μπλε τσάντα ανακύκλωσης και να περάσω μια μέρα μαζί της. Με λίγα λόγια να την έχω πάντα και παντού μαζί μου. Στο σπίτι, στη δουλειά, στο αυτοκίνητο, παντού. Το θέμα μου όμως δεν ήταν απλά να ξεκινήσω (επιτέλους!) να ανακυκλώνω, αλλά να το κάνω και σωστά. Το εγχειρίδιο της σωστής ανακύκλωσης είναι κάτι που θα πρέπει να έχεις πάντα στο μυαλό σου. Δεν πετάς όλα τα σκουπίδια σου στους μπλε κάδους ανακύκλωσης. Πριν προχωρήσουμε λοιπόν, ας διευκρινίσουμε ορισμένα πράγματα.

Στους μπλε κάδους ανακύκλωσης ρίχνουμε μόνο τις συσκευασίες, δηλαδή:

Συσκευασίες από Αλουμίνιο, π.χ. αναψυκτικά, μπίρες κ.ά.

Συσκευασίες από Λευκοσίδηρο, π.χ. από γάλα εβαπορέ, τόνο, ζωοτροφές, τοματοπολτό

κ.ά.

Συσκευασίες από Πλαστικό, π.χ. μπουκάλια και δοχεία από νερό, αναψυκτικά, γιαούρτι, βούτυρο, λάδι, απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρα, φίλμ περιτυλίγματος, αποσμητικά, πλαστικές σακούλες κ.ά.

Συσκευασίες από Γυαλί, π.χ. μπουκάλια και βαζάκια, νερό, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, τρόφιμα κ.ά.

Συσκευασίες από Χαρτί & Χαρτοκιβώτια, π.χ. από ηλεκτρικές συσκευές, γάλα, χυμούς, δημητριακά, πίτσα, μπισκότα, ζάχαρη, απορρυπαντικά, χαρτοσακούλες κ.ά.

Κάθε φορά που έπινα ένα αναψυκτικό, μια μπύρα ή κάτι τέλος πάντων, η μπλε τσάντα ανακύκλωσης ήταν δίπλα μου και περίμενε να την “γεμίσω”. Δεν χρειαζόταν να πάω μέχρι τον κάδο απορριμμάτων, μόνο για τα απολύτως απαραίτητα. Όλα τα υπόλοιπα, αυτά δηλαδή που έπρεπε, κατέληγαν στην μπλε τσάντα ανακύκλωσης. Το εντυπωσιακό ήταν ότι η τσάντα γέμισε πριν καν συμπληρώσω το 8ωρο στο γραφείο. Το κουτάκι από το γιαούρτι μου, το μπουκαλάκι από το νερό, όλα αυτά που κάποτε τα πετούσα χωρίς δεύτερη σκέψη στον κάδο, πήραν τη θέση που έπρεπε. Αυτό που κατάφερα ήταν αφενός να σταματήσω να χρησιμοποιώ πλαστικές σακούλες για τα σκουπίδια μου (πόσο λάθος;) και αφετέρου να ξεκινήσω δειλά δειλά να ανακυκλώνω. Το βράδυ, όταν πια είχα γεμίσει δύο μπλε τσάντες ανακύκλωσης, κατέβηκα από την πολυκατοικία και άδειασα το περιεχόμενο στον κοντινότερο μπλε κάδο.

 

Θα γελάσεις, αλλά πραγματικά ένιωσα πως είχα κάνει μια καλή πράξη. Είχα κάνει κάτι για να βοηθήσω το περιβάλλον. Κάτι τόσο μικρό, κάτι τόσο απλό αλλά παράλληλα τόσο σημαντικό. Γιατί η ανακύκλωση στις μέρες μας αποτελεί βασική προϋπόθεση για την προστασία του περιβάλλοντος και του μέλλοντός μας. Δεν πρόκειται για μια εφήμερη τάση της εποχής, αλλά υποχρέωση κάθε πολιτισμένης κοινωνίας και κάθε πολίτη που σέβεται τον εαυτό του και επιθυμεί την βελτίωση της ποιότητας ζωής του.

Ανακυκλώνοντας δεν προστατεύεις απλά το περιβάλλον. Το αποφορτίζεις από μεγάλες ποσότητες αποβλήτων, συμβάλλεις στην εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας, που συνήθως είναι μη ανανεώσιμες (πετρέλαιο, μεταλλεύματα κλπ.) παρέχοντας και οικονομικά οφέλη στην ελληνική κοινωνία που σε μεγάλο μέρος εισάγει πρώτες ύλες και ενέργεια και φυσικά βελτιώνεις την ποιότητα της ζωής σου, δημιουργώντας ένα καθαρό, υγιές περιβάλλον για εσένα και τα παιδιά σου.

Εγώ ξεκίνησα να το κάνω και ένιωσα αμέσως καλύτερα. Σειρά σου.

Photo Credits: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson