LIFE

Τρεις περιπτώσεις που οι online υπηρεσίες σε σώζουν

Θα επιχειρήσουμε να περιγράψουμε μια μέρα της καθημερινότητάς σου. Ξυπνάς το πρωί, φτιάχνεις (αν προλαβαίνεις) έναν καφέ στα γρήγορα και ξεκινάς για τις δεκάδες υποχρεώσεις που σου "τρώνε" την ημέρα. Δουλειά, ψώνια για το σπίτι, πληρωμές, διεκπαιρεώσεις. Η κατάληξη είναι πάντα η ίδια. Γυρνάς στο σπίτι το βράδυ, κουρασμένη από τη γεμάτη μέρα σου και δεν έχεις όρεξη να κάνεις τίποτα. Θες απλά να αράξεις στον καναπέ σου, γιατί πού χρόνος να κάνεις πράγματα που αγαπάς;

Παρόλο που οι παραπάνω γραμμές περιγράφουν μια τυπική καθημερινή για εκατομμύρια κόσμο εκεί έξω, υπάρχει τρόπος να κάνεις τις δουλειές σου πιο γρήγορα και συνεπώς να εξοικονομήσεις χρόνο για τον εαυτό σου και τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Αυτός ο τρόπος ακούει στο όνομα “τεχνολογία”. Τόσο ουσιαστική και αναγκαία, που πλέον τη θεωρούμε δεδομένη και απλά αναρωτιόμαστε πώς ζούσαν οι άνθρωποι πριν την εξέλιξή της. Η ζωή μας έχει γίνει σίγουρα πιο πολύπλοκλη, αλλά ταυτόχρονα (ας το παραδεχθούμε) και πιο εύκολη.

Αν το καλοσκεφτείς, σε πολλές περιπτώσεις, με το βοήθεια της τεχνολογίας και των online υπηρεσιών που τα κάνουν όλα τόσο απλά, μπορείς να κάθεσαι στο καναπέ σου και να κάνεις πράγματα που κάποτε σου έπαιρναν πολύ χρόνο και σε κούραζαν. Γιατί, λοιπόν, να παίρνεις τους δρόμους όταν οι δουλειές σου μπορούν να γίνουν με ένα κλικ;

Ας δούμε τρία απλά, καθημερινά, παραδείγματα που επιβεβαιώνουν όσα περιγράψαμε. 

Οι online κρατήσεις

Θες να πας θέατρο; Θες να πας σινεμά; Θες να πας σε κάποια συναυλία; Θες να πας διακοπές εντός ή εκτός Ελλάδας; Αν ανήκεις στους millennials ίσως και να μην το θυμάσαι καλά, αλλά για να κάνεις όλα τα παραπάνω στο παρελθόν, χρειαζόταν να βγεις από το σπίτι, σε πολλές περιπτώσεις να περιμένεις σε κάποια ουρά για να εξυπηρετηθείς και να ξοδέψεις χρόνο. Αυτά όμως αποτελούν παρελθόν.

Πλέον ψάχνεις τις παραστάσεις που θες, ψάχνεις το κατάλυμα που ονειρεύεσαι για τις διακοπές σου, “κλείνεις” ακτοπλοϊκά ή αεροπορικά εισιτήρια και όλα αυτά με το πάτημα ενός κουμπιού και πληρώνοντας με την κάρτα σου. Εφόσον έχεις βρει αυτό που θες, χρειάζεσαι περίπου 5 λεπτά για να ολοκληρώσεις την κράτηση/αγορά σου.

Η υπηρεσία e-ΕΥΔΑΠ

Όπως εξελίσσεται η τεχνολογία, έτσι εξελίσσεται και η ΕΥΔΑΠ, η οποία πιστεύοντας πως η ποιότητα των υπηρεσιών της δεν πρέπει να μένει στάσιμη, όπως ακριβώς και το νερό της, προχωράει στον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών της, με μια σειρά ψηφιακής διεκπαιρέωσης αιτημάτων. Εκτός από την ηλεκτρονική πληρωμή του νερού, η οποία έχει μπει στη ζωή μας εδώ και καιρό, πλέον θα συναντάς συνεχώς μπροστά σου το ηλεκτρονικό κατάστημα e-ΕΥΔΑΠ, την “ομπρέλα” όλων των διαδικασιών που οι πελάτες μπορούν να κάνουν διαδικτυακά.

Από τις απλές πληρωμές με την υπηρεσία e-bill, μέχρι τη δυνατότητα να ενημερώνεσαι χωρίς χρέωση για την έκδοση του λογαριασμού σου ή για μεγάλες καταναλώσεις των παροχών σου με email ή και με sms, το e-ΕΥΔΑΠ θα κάνει τη ζωή σου πιο εύκολη. Τέλος οι εποχές που έμπλεκες στην κίνηση, έκανες ώρες να παρκάρεις και στη συνέχεια στηνόσουν πάλι επί ώρες στην ουρά για να κάνεις τη δουλειά σου. Για να αλλάξεις ένα στοιχείο που έχει μεταβληθεί ή για οτιδήποτε άλλο που ενώ κανονικά θα έπαιρνε δύο λεπτά για να γίνει, σου έπαιρνε ώρες. Δεν θα “τρέχεις” και για να μην αγχώνεσαι μήπως έχασες τον λογαριασμό και έμεινε απλήρωτος, μπορείς και να τον καταργήσεις.

Το καλύτερο απ’ όλα είναι ότι με αυτό τον τρόπο στηρίζεις και την προσπάθεια μείωσης της κατανάλωσης του χαρτιού.

Η live ενημέρωση

Θες να πας κάπου και δεν ξέρεις πώς; Δεν γνωρίζεις ποια είναι η πιο σύντομη διαδρομή ή ποια είναι εκείνη η διαδρομή που δεν έχει κίνηση και θα σου γλιτώσει χρόνο; Δεν χρειάζεται να “πελαγώνεις” όπως, ενδεχομένως, έκανες παλιά που για να φτάσεις στον προορισμό σου άνοιγες χάρτη. Με το πάτημα ενός κουμπιού μπορείς να έχεις όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι μπροστά σου. Βλέποντας τη διαδρομή που έχεις να κάνεις και την ώρα που θα σου πάρει, δεν θα καθυστερήσεις ποτέ ξανά στο ραντεβού σου και θα εξοικονομήσεις τον χρόνο που χρειάζεσαι για να τον διαθέσεις στην οικογένειά σου και στα αγαπημένα σου πρόσωπα.

Επιπλέον, υπάρχουν δεκάδες εφαρμογές και υπηρεσίες που μπορούν να σε κρατούν ενήμερη για οτιδήποτε συμβαίνει εκεί έξω και να είσαι προετοιμασμένη για καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση που κλείσει ένας δρόμος ή ένας σταθμός μετρό.

Όταν μπορείς να εκμεταλλευτείς την τεχνολογία προς όφελός σου, όταν η εξέλιξή της σου επιτρέπει να “φτιάξεις” λίγο χρόνο για σένα και τους αγαπημένους σου, δέξου το με χαρά. Γι’ αυτό ό,τι μπορείς να κάνεις online, απλά καν’ το online.