TIPS

11 λάθη που κάνεις όταν χρησιμοποιείς το φούρνο μικροκυμάτων

Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι μια από τις σημαντικότερες και πιο χρήσιμες ανακαλύψεις στη σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας κυρίως γιατί εξαιτίας του δεν χρειάζεται να περιμένουμε παραπάνω από 5 λεπτά για να απολαύσουμε ζεστό το φαγητό μας.

Οι περισσότεροι όμως δεν χρησιμοποιούμε σωστά αυτό το μικρό θαύμα με αποτέλεσμα να μην εκμεταλλευόμαστε 100% τις ικανότητές του. Fear no more, παρακάτω θα βρεις ακριβώς τα λάθη που κάνεις και πώς να τα διορθώσεις.

1. Δεν χρησιμοποιείς το κουμπί της παύσης

Είναι σημαντικό να ανακατεύεις το φαγητό σου (ειδικά αν ήταν κατεψυγμένο) κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του φούρνου για να ζεσταίνεται σωστά- έτσι και θα απολαύσεις όπως πρέπει το φαγητό σου.

2. Ζεσταίνεις βρασμένα αυγά

Ποτέ, ΠΟΤΕ δεν πρέπει να βάλεις στο φούρνο μικροκυμάτων βραστό αυγό που δεν έχεις καθαρίσει, εκτός αν θέλεις να δεις μια μικρή έκρηξη και το αυγό απλωμένο παντού στο φούρνο.

3. Ζεσταίνεις το φαγητό σε τάπερ

Όλοι το έχουμε κάνει αυτό- ειδικά στη δουλειά αλλά και στο σπίτι όταν θέλουμε να αποφύγουμε το πλύσιμο των πιάτων. Όταν όμως το τάπερ ΔΕΝ είναι κατάλληλο για τα μικροκύματα καλό είναι να χρησιμοποιείς πιάτο, καθώς ορισμένες έρευνες έχουν συνδέσει ένα χημικό που υπάρχει στα πλαστικά με τον διαβήτη, την στειρότητα αλλά και καρδιακές παθήσεις.

4. Δεν το χρησιμοποιείς για να αποξηράνεις βότανα

Αντί να πετάς το φρέσκο βασιλικό γιατί μαράθηκε, τοποθέτησε τον στο φούρνο και φτιάξε το δικό σου αποξηραμένο βότανο για να το βάζεις στα φαγητά σου όποτε θέλεις. Βάλε ανάμεσα σε 2 φύλλα χαρτοπετσέτας τα φύλλα και άφησέ τα στο φούρνο για 30 δ/λεπτα ή μέχρι να ξεραθούν όσο θέλεις.

5. Δεν το χρησιμοποιείς για να καθαρίσεις πιο εύκολα το σκόρδο

Πες αντίο στο ενοχλητικό καθάρισμα του σκόρδου, που αφήνει και την άσχημη μυρωδιά στα δάχτυλά σου, καθώς 20 δ/λεπτα μόνο στο φούρνο μικροκυμάτων αρκούν για να ξεφλουδισεις τη σκελίδα χωρίς κανένα κόπο.

6. Δεν ψήνεις το μπέικον εκεί

Αν σου αρέσει το τηγανητό μπέικον αλλά βαριέσαι το καθάρισμα μετά, βάλε ανάμεσα σε 2 χαρτοπετσέτες (ή σε πιάτο που θα έχεις καλύψει) τις φέτες που θέλεις και ψήστες μέχρι να γίνουν όσο τραγανές θέλεις.

7. Δεν ξέρεις πόση δύναμη έχει

Δεν έχουν όλοι οι φούρνοι μικροκυμάτων την ίδια ένταση και δύναμη, έτσι μπορεί η σούπα π.χ στον έναν φούρνο να χρειάζεται 5 λεπτά στο medium για να ζεσταθεί καλά και σε κάποιον άλλον να θέλει 10 λεπτά. Τσέκαρε στο χαρτί με τις οδηγίες πόσα Watt είναι ο φούρνος σου για να αποφύγεις τα ”έλεος, ακόμα να ζεσταθεί”.

8. Δεν έχεις φτιάξει σπιτικά πατατάκια

Και όμως, αν κόψεις λεπτές φέτες πατάτας, τις αλατοπιπερώσεις και τις βάλεις στο μικροκυμάτων με ελάχιστο λάδι (απλωμένες σε πιάτο) θα έχεις πεντανόστιμα σπιτικά πατατάκια.

9. Δεν φτιάχνεις αφρόγαλα

Φτιάξε ζεστό αφρόγαλα για τον καφέ σου κάνοντας το εξής απλό πράγμα: Χτύπησε γάλα σε ένα βάζο και μετά τοποθέτησε (ανοιχτό) το βάζο στο μικροκυμάτων για 30 δ/λεπτα.

10. Δεν τον καθαρίζεις συχνά

Ακόμα και αν σου φαίνεται καθαρός ο φούρνος (δεν έχει δηλαδή πιτσιλιές από φαγητά) χρειάζεται καθάρισμα καθώς έτσι εξαφανίζεις βακτήρια από τα κρέατα και τα φαγητά που ξεπαγώνεις.

11. Δεν το χρησιμοποιείς για να φτιάξεις καραμέλα

Μπορείς να φτιάξεις καραμέλα από ζαχαρούχο γάλα με 3 τρόπους· να ανακατεύεις με τις ώρες το γάλα σε μπεν μαρί μέχρι να γίνει καραμέλα, να βράσεις κλειστό το τενεκεδάκι σε χύτρα για 25 με 30 λεπτά ή να ρίξεις το γάλα σε ένα μπωλ και να το βάλεις για 2-5 λεπτά (ανακατεύοντας στο ενδιάμεσο) στο φούρνο μικροκυμάτων. Διαλέγεις και παίρνεις.